Skidanje s buprenorfina - pravilan način

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

Locked
suppx

Re: Skidanje s buprenorfina - pravilan način

Post by suppx »

Pozz ekipa!

Čitam vaše ispovjesti već duže vrijeme,a pogotovo zadnjih tjedan dana zbog nesanice!
Na subu sam bio oko 5 godina,4 god IV nekih 4mg dnevno i od početka ove godine pod jezik otprilike 3mg dnevno,i dobio sam ponudu za neku promjenu u životu ,bolji posao itd pa se odlučio skinuti na suho!
Dop sam probao jednom u životu i to sam bio na subu pa ga je vjerovatno blokiro tako da sam slabo osjetio(možda i bolje :D ) a od ostalog uglavnom party droge (ex,das) nekih 7-8 god vikendima a u zadnjih par godina samo po par puta godisnje.
Eo ovako danas mi je 10-ti dan,čini mi se da je najgore prošlo,nema više grčeva,proljeva,zime, itd,prvih 5-6 dana je bilo katastrofa,bez ovog motiva koji sam naveo nikad nebi uspio,zadnjih par dana mi je ok,pogotovo preko dana,neam niti želje da ga uzmem niti išta,čak imam i energije za pospremit sobu ili prošetat itd,nema depresije,sve super,ali me noć zajebava totalno,nezz el sam u ovih 10 noći uspio odspavati sve skupa 8 sati,i to je neki san kao da niti nije,toga se najvise bojim te nesanice,uglavnom preko dana pokusavam živit što zdravije,dobro sam tek u zadnjih par dana,pijem čajeve,jedem voća ma dan mi prođe odlično,ali čim padne noč problemi,bojim se i leči u krevet više jer znam sta me čeka,nemir u nogama i nesanica,tako da ustanem i sjednem na stolicu,čitam forum itd,jučer sam uspio zaspati u 6 ujutro do nekih pola 11 to mi je rekord,inače onih dana prave krize nisam oka sklopio nego sam se valjo po sobi,jednu noč mi je spasio noel sa svojim skidanjem jer dok sam sve pročitao prošla noč,e sada dali znate kada bi opet trebao početi spavati kako treba?jer sam inače bio spavalica teška i ova nesanica me doslovno ubija,nebi htio piti nikake terapije za spavanje jer imam i lječnički uskoro za taj posao pa će navodno biti i test na gudru iako nevjerujem da če pokazati neke ljekove za spavanje ali nebi htio riskirati,jer mi je prilika samo taka da povratim povjerenje od obitlji,pogotovo sestre koja mi je velika podrška.
Neki dan sam napravio test na gudru i od svega sam pozitivan samo još na thc,a zapalio joint prije nekih 4-5 tjedana,a prije toga se nesječam kada,dali mislite da će biti dovoljan još jedan tjedan da organizam izbaci thc iz sebe,iako mi nikako nije jasno kako još nije izbacio do sada.
Eto za sada toliko pa se čitamo uskoro!
Drži te se,svako dobro!
Btw Noel ako nije problem odakle si?pošto sam primjetio da si iz Hrvatske,koji dio?
Tamara86

Post by Tamara86 »

Pozdrav Suppx. Dobro dosao :) Sto se tice spavanja, svaki organizam, a i mozak takodje drugacije funkcionise, Noel i Frajla ti mogu reci kad su oni poceli spavati, msm poslije koliko, ali msm da je to individualno. Samo znam da sto vise razmisljas o tome, sve ce ti teze biti zaspati. Ja ne spavam po 4-5 noci, i kad odspavam, to je po 4-5, najvise 6sati, i tako vec nekoliko godina, dijagnostifikovana mi je insomnia. I znam da je prvih dana najgore, ono pitanje da li cu ikad vise spavati normalno, ili ujutro se vec pitas hocu li moci zaspati veceras...Sto vise razmisljas, sve teze zaspati. Nego samo nastavi sa fizickim aktivnostima, prosetaj uvece, vjezbaj, ako ne radis, da se malo i umoris, kao sto sam kazes, najgore je proslo, to je najvaznije, a spavanje ce se naravno, postepeno ustabiliti, cak msm da ce se prije ustabiliti nego sa tabletama za spavanje, tako da izdrzi jos malo, a i da potraje malo duze, nemoj sebi pritisak nabijati, u smislu, joj ne spavam, ne spavam, jer znam da sam ja to ispocetka radila, i bilo mi je bas, bas lose. Sad ne spavam, ali ne kaze se dzaba, covjek se na sve navikne. Kad odspavam- super, kad ne odspavam, sta je-tu je. Ako si se skinuo bez ijednog lijeka, i na suvo, msm da ce ti se san vratiti mnogo brze, bar je meni tako u komuni npr. tamo sam se na suvo skidala, a dok sam kod kuce to radila, uz pomoc tableta, zaspala bi ja, ali bi se onda pomalo naviknula na tablete, i svako vece sa strjepnjom docekivala, i pitala se, hocu li veceras zaspati. Samo nastavi tako, i javi se, kako si, kako se osjecas, sto kaze Noel, drago mi je sto se novi ljudi javljaju na ovoj temi. Izvini ako sam malo konfuzna, taman da apdejtujem i svoju situaciju, primila inekciju danas, osjecam se kao i svaki put u ovih 40 sedmica kad sam je primila- dakle lose, groznica, bolovi u misicima, skoro u kostima, afte su se pojavile bez obzira sto sam kapala na jezik nistatin, i danas je rto, prvi put doktorica razmisljala da li da mi da punu dozu ili pola, ili cak nista. Dobila sam punu, kao i uvijek, ali se ona razmisljala dobrih 5min. Odustao jos jedan momak sto je isao sa mnom, a on imao laganiji genotip-3, i on se lijeci 24sedmice, znam kad je krenuo meni ostale 24sedmice, i dolazi jutros gore i kaze ja odustajem. Ova sestra, koja je jako ok mu govorim daj ne lupetaj, daj nalaze, ne, ne kao ja odustajem. 9sedmica prije kraja. Naravno, primila ga je nacelnica, ali nije potrosila puno vremena na njega, i ja se pitam zasto, i Suza, ta sestra mi govori, a sta bi trebala uraditi, zamolila ga je da ostane, sta jos? Pa kaze necemo mi trositi terapiju koja je skupla na ljude koji je ne zele, a toliko ima drugih koji cekaju u redu. I tu je potpuno u pravu, u ovu borbu ne treba ulaziti, msm ko ima Hepatitis, ukoliko znas da ces na prvoj krivini kad zagusti napustiti, nemoj se ni lijeciti, pusti da to urade ljudi koji zaista zele da se lijece, i koji su sredili zivot da bi mogli novi zivot zapoceti bez tog problema. I to je to, naravno, neviram se, sto mi vrijeme kako se blizi kraj ove ter za hepatitis, jos uspoenije prolazi, al' dobto, vrijedice :) Nemam jos nikakvih ja nus-pojava, i zato cu u nedelju krenuti sa 0.5mg, pa ako treba ostati i na toj dozi dok ne zavrsim ovu drugu ter. Ali necu jos nista da pricam, dok ne vidim kako ce biti :) Eto ljudi, poozdrav svima, javite vi kako ste :)
noel

Post by noel »

suppx svaka čast stari, prošao si najteže! Za spavanje ako nećeš pillseve uzmi si melatonin, to je prirodno... ali nemoj ga koristiti često jer će ti totalno poremetiti ciklus spavanja (i nikad ne uzimaj dok vani nije pao mrak). Meni je duugo trebalo da se spavanje unormali ali evo, napokon spavam manje više normalno, bez tableta i ičeg. THC će biti vani kroz tjedan dana ako već nije, bez brige... Sretno s tom prilikom! Poy!

Tamara, Lave, drž'se, šta da ti kažem! Nesane noći su ionako tvoji stari poznanici, ma šta je to još malo druženja, nikakav problem ;)
MasacreEnElDiscoBar wrote:sad vishe neznam di sam...samo mjenjam droge...uff...koje sranje ochu se rjeshit te ovisnosti a, molim Boga da mi ostavi neshto....
Tamara86

Post by Tamara86 »

Uf, nisam spavala ni nocas, a groznica me jos dere, tako da sam lezala skoro citav dan, treskajuci se ko Banja Luka '69-e, ali sam se morala malo pridici, ako nista, da se protegnem, i treskam malo na stolici :) Jako sam konfuzna, ali primjetila sam par nus-pojava spustanja Suba. Navela sam vec da mi je pomagao koliko-toliko odspavati, sad nemam vise ni to, naravno, ublazavao je bolove u misicima, koji su bas ono, jaki, i to nisu oni bolovi kao npr. kad se preforsiras od posla, ili tako nesto, pa te boli, ovo su bas neki cudni bolovi. Doktorica koja me vodi mi je juce rekla, posto mi je bila 40-a sedmica, svaka cast( kaze uvijek kad je okrugla, npr. rekla je i kad sam bila tek 10sedmica, pa 20, pa 30) ali je ovaj put rekla, iskreno nisam mislila da ces ti izdrzati, mislila sam da ces odustati poslije 5-6 inekcije. Sad ja ne znam da li ona to svima govori da bi im digla samopouzdanje i snage sto je ostalo, ali mi je bas prijalo cuti to. Da, u nedelju definitivno smanjujem na 0.5mg, jer mi je i trenutno lose, tako da bila ja na 1mg, a na 0.5mg, isto mi, samo nek' izlazi iz tijela lagano, pa kad spustim na 0.5mg, na toliko mozda ostanem do kraja terapije za hepatitis. Asentru, Apaurin i Sanval koji mi je prepisan kao da pomogne sa terapijom za Hepatitis ne pijem odavno, znaci na 0.5mg Suboxona biti od nedelje, pa narednih 8sedmica ne smatram da je puno. Mada me malo grize savjest i znam pomisliti, nije bitno jesi na 0.5mg na 12mg, ako si rekla da se skidas-skini se. Sta vi mislite, je'l nece biti strasno ako ostanem do kraja terapije na 0.5mg? Nekako, znate i vi, imala sam volju, imam i sada, samo eto, sto bi mi muz rekao, uspjela si dosta za kratko vrijeme, predahni malo, posebno sada kad ti se blizi kraj ove druge terapije, a to ste mi i ti Noel i Frajla rekli. Pa msm da cu tako uraditi. Sad, to ne znaci da mozda poslije 3sedmice, necu spustiti na 0.3mg, pa biti tri sedmice i na 0.3mg, pa opet spustiti na 0.1mg, i to bi bilo to. Dok opet, sa druge strane, moze meni lako doci u glavu sad u nedelju kad smanjim na 0.5mg, da sledece nedelje nastavim smanjivati. Zato i kazem ne znam, i zato sam skontala da cu znati ako budem pratila ponasanje svog tijela, pa cu tako i uraditi. Juce kad sam dosla sa inekcije mi bilo bas lose, nikakva, a ne mogu nista, a muz morao ici raditi, p zovnula kuma, dosao on, pravio mi drustvo, tog momka znam od svoje 10-e, dok je jos zivio u naselju u kojem sam i ja, i onda se preselio, navukla se ja, navukao se on, nismo ni znali dok se nismo sreli, jer je zivio u gradu, a ja 8km od grada, i u grad sam isla na semu samo ako nema negdje blize. I bio je u komuni, i bio cist 3god, i napravi recidiv, i momak ga neki ganjao da ga tuce zbog cure svoje, a kum moj nije znao da je ona zauzeta, i sretnu se negdje i ovaj ga krene mlatiti, sjedne na njega i glavom od beton, i kum izvadi noz i izbode ga, nije umro, ali je kum dobio 4god zatvora.Kad je izasao, dosao do mene, jer smo ekstra dobri, ja mu objasnila da idem na terapiju, ako ce se drogirati da jbg ne zelim kontakt, ne zto sto se bojim za sebe, nego zato sto zelim izaci iz takvog drustva, medjutim, on ode kod tetke na Ostrog, bio u manastiru, pomagao monasima, i prije je on bio vjernik, ali sada se to nekako produbilo, daje mu smisao neki. Tako da mi je on bio kum na krstenju. I on zna i da sam na Subu, i na koliko, i kako sam skidala, sve je znao, jer se cujemo svako vece, i nekako, hocu da vam pored svih ovih losih momenata koje sam imala opisem jedan dobar, i lijep trenutak, dok kum prica, a ja se vratim prvo u ono vrijeme kao klinci kad landramo po ulici, zezamo se, pa do navlacenja, pa godinama u tome, i ono premotavam na to da sjedimo kod mene, on cist, ne pije, ne pusi, i osjetim radost zbog njega, zbog svih ljudi koji su se izvukli, koji su srecni i zadovoljni, a takodje osjetim radost zbog sebe, i zbog ljudi poput mene, koji se skidaju, i opet nadjem neku pozitivu u svoj toj treskavici, bolovima, i nespavanju. :) Uzmite dobro ljudi :)
suppx

Post by suppx »

eii noel,čuo sam za taj melatonin i sutra ču ga otići kupiti iako sam proslu noć uspio odspavati skoro 7h,naravno na 2 puta,nije to bio neki čvrsti san ali za razliku od prije par dana ipak je san pa mi je i pomogao malo,danas mi je 12 dan mislim i simptomi su sve slabiji i slabiji,samo sto osjetim da mi tijelo nema snage,danas pokusao napraviti 2 skleka nisam uspio,a dok sam bio na s-u,radio 20-30 bez beda,ali nea veze doći će i energija,bitno mi je da sam u glavi sve jači i jači,napravio test na thc opet danas i napokon negativan,je da se slabije vidi ona druga linija ali upute kazu da i to znaci da si negativan,imam jos jedan pa cu da budem siguran na kraju tjedna i njega napraviti.
Tamara samo naprijed,tebi je od svih nas najteze brijem i samo piši jer tvoji postovi će biti motivacija za nekog u buducnosti.
Za tu bol u nogama to bi ti moglo biti od smanjivanja s-a,jer bas taku bol kaku opisujes imam i ja,sve je slabija i slabija ali je i dalje jaaaako iritantna,nezz ni kako bi je opisao,nekako dosadna i tupa bol dovoljna da te drzi budnog,što se tiče kuma i vjere,potpuno ga shvaćam,jer je i meni vjera puno pomogla,kroz ovih 8 godina sjebanog zivota,pogotovo u zadnjih 2-3 godine kada sam se dosta posvetio tome,netrebaju mi nikaki dokazi dovoljan mi je dokaz da me čini boljim čovjekom.
Uskoro bi trebao na taj lječnički pa ako prođem trebao bi dobiti dobar posao,a i ako ne,nea veze bitno mi je da sam se rješio ovog zla pa mi neće biti problem ako budem morao otići i u neku drugu drzavu raditi,nemam više lanaca na mozgu koji bi me sprječavali da pokusam u nekoj drugoj sredini potraziti posao,poslušao sam onaj tvoj savjet za spavanje da nerazmišljam previše o tome hoću li zaspati ili ne,i odmah prvu noć poslje toga dosta sam dosta dobro spavao,pa bumo vidjeli kako će biti noćas i idućih noći,pa se opet javim kroz dan dva da opisem kakav je napredak!!
Sretno i pozz!!!
Zeljko86

Post by Zeljko86 »

Pozdrav svima, nadam se da ste svi ok ( :

Evo i ja da se javim i uradim mali update...

Ne znam ni sam otkad sam na 8mg (oduvek ne volim da brojim nikako te dane), ali guram kao da sam na 16 ili plus.
Pa se tako pitam vec par dana koliko je pametno da krenem odmah sa 6mg?
(max nedelju dana na 8mg)

E sad, sto se kaze plan je plan i lepo je imati plan, ali tek kad krenete sa tom nekom pricom vidite kako i sta.
Znam da je jos uvek rano za bilo kakve zakljucke i ne radim ja to, nego onako samo razmisljam jer iskreno, ne znam ni sam kako da ovo napisem a da ne ispadne glupo... Nekako se previse dobro osecam, kao da sam i dalje na 16mg...

Mada, to ne znam da li sam napisao, ja mislim da jesam ali nisam siguran...
Posto sam se razboleo pre par dana, a inace, kad god bi se razboleo dok sam na Bupu ja sam uvek manje uzimao a to se desavalo cak i dok sam bio na heru...?
Nisam nikada pokusavao da pronadjem odgovor zasto je to tako sa mnom, da li je sa drugima isto ali ja imam taj trip.

Ali opet, nadao se bar nekoj losoj promeni i bio nekako svestan toga i spreman na to, nisam sebe ubijao psihicki ali sam samo iskreno bio spreman na to, bar malo cimanja oko spavanja, onih jutarnjih kafa itd itd.
Mislio sam da cu bar ako nista drugo imati taj ruzan trip, da kada ustanem ujutru necu imati snage da popijem kafu, odem do wc-a i sednem za komp da odradim nesto, cak sta vise, popijem i kafu, odvezem cerkicu do vrtica, ispazarim ponekad sta treba za kucu, dodjem pa tek onda uzmem.

Tako da mi nista nije jasno, opet kazem, jeste ovo tek pocetak i mozda je jos rano, mozda osetim nesto tek za nedelju dana a da pritom za tih nedelju dana nisam spustio na 6mg i slicno.

Cak sam imao i onaj dan, prekljuce ili pre 3 dana ne znam ni ja vise kad se ubih od pisanja moje ispovesti ( : i tog dana sam uzeo samo 4mg, totalno neplanirano i neocekivano, ali to se desilo jer sam mozak okupirao samo tako.

Uglavnom, zakljucak je da se super osecam, mooozda samo manje spavam ali to je uzrok mnogo toga, cerkica se budi recimo za mleko i tome slicno, pa probudi i mene pa ja ponekad ustanem bas tad, sa druge strane, nije to ni blizu pocetka onog loseg sna koji me ceka, svestan sam toga.

Da ne duzim previse, kao sto sam u svom valjda prvom postu napisao, ja ako necega imam to je vreme i tu neku volju, resio sam ovo uraditi i to je to, pa makar sve trajalo i godinu dana, spreman sam na godinu dana cimanja, sad da mi neko dodje i kaze "bices cist za godinu dana od ovog trenutka", pristajem...!

Hteo sam samo pitati ekipicu, da li bi mi mozda preporucili da krenem sa nekim anti-depresivima...?
Ili da sacekam jos pa tek onda kada bas spustim, tek onda da krenem sa tim?

Drugo pitanje, da li da smanjujem ako vec stvarno osecam da to mogu ili ne?
Sto se kaze, u celoj ovoj prici ako lazem nekoga sa svime sto pisem, onda prvo lazem samog sebe, a ziveo sam u lazi godinama tako da, necemo o tome ( :

(Neka svako ko moze i ko vidi napise svoje misljenje slobodno, nemojte da mislite da ako mi neko da odgovor da je to to, slobodno pisite vasa misljenja)

@Tamara, sto rece @Noel "lavice" ( : guras ti sve ovo onako bas bas lepo...

Citao sam ovih dana neka iskustva ljudi, vecinom Amerikanaca, koji su imali ili su i dalje u istoj prici kao i ti, i sto sam vise citao to mi je vise i vise bilo teze i teze da budem iskren, a ne znam ni ja zasto.
Uglavnom, razmisljanja i opredeljenja su svakakva, komentari su sto se kaze 100 ljudi 100 cudi, jedni ovako drugi onako.

Ja sad nisam bas 100% upucen u sve to, nisam imao tu priliku da u zivotu budem deo nekoga ko je prolazio tu neku pricu... Jesam poznavao ljude sa hepom ali, ne znam nikoga ko je kao i ti iz te neke price.
Hocu da kazem, nisam bas neko ko bi trebao o tome pisati jer ne znam nista o tome ali onako, sa moje neke tacke gledista...

Iskreno, ipak mislim i uveren sam ne 100% nego milion % da ne bi trebala ostavljati Bup bar neko vreme posle zavrsetka te terapije jer ipak mislim da ce ti vise pomoci mozda nego ono drugo, a mozda i lupetam samo.

Ja bi voleo da sam u situaciji da ti kazem "ma ostavljaj to sto pre" i tome slicno, ali mislim da i ti postajes svestna da ne bi trebala, mada mislim da si odavno vec svestna i sama toga.

Jedno su nase jake zelje i volje za necim, drugo su realnosti...
Dugo si ti vec dogurala da bi tek tako samo bacila sve u vodu, ne bih zeleo da se vratis 00,00001% unazad a kamoli nesto drugo.

A opet sa druge strane, kazem, to je ono neko moje misljenje koje nema neko bas znacenje jer moje znanje oko svega ovoga je malo je reci, gotovo pa da ga nema...

Drzi se! Jaka si ti i uspeces u ovoj prici! Znam to!

@Suppx, jos jedan zivot iz dokaza da sve u zivotu ima svoje zasto i svoje zato ( :
Dobio si priliku i sada se cimas da tu priliku onako zgrabis oberucke i odes u neku lepu pricu, pozitiva samo takva!

Mislim da si za tih zadnjih godinu dana odradio odlican posao i da si svoju toleranciju koliko toliko podigao na neki nivo, 3mg pod jezik, bravo...

Ne bih duzio previse, svestan si svega vidim ( :
Nesanice su nesto sto je sastavni deo skidanja, postoje lekovi koji mogu tu pomoci ali to je nesto malo pomoci.

Proslo je 2 dana i par sati od tvog pisanja, mislim da ti je danas bolje nego juce tako da, eto nama jos jedne pozitivne price, jes ova bila brza ali je opet pozitivna ( :

Drzi se i pisi nam kako si i sta radis kada budes imao vremena.

Btw, sve vise i vise slusam te price kako klinci posebno oni koji nikad nisu prisli i probali heroin danas su jako navuceni na Bup, pa se pitam tako i razmisljam zasto jbt...

Tuzna prica jedne i ovako propale omladine, ne znam kako je u drugim zemljama bivse Juge, verujem da je svuda skoro pa isto ali ovo sto se dogadja je tuga.

Toliko ljudi je pomrlo u zadnjih 10ak godina da me je strah samu tu cifru u glavi pomenuti a gradska opstina i razne ustanove nikad nijednu temu oko toga nisu pomenuli...
Mislim na neke skupove, na razna druzenja, da se i lepe i lose price ispricaju javno, da se proba bar koliko toliko dopreti do njihovog mozga, da se mladima bar pokusa pomoci na bilo kakav nacin...
Nema nista od toga, prepusteni su ulici pa sad, ko ima srece nikada nece nista probati, ko nema... Uh...
Toliki % smrti a nijedan jedini skup nikad u bukvalno istoriji grada nije odrzan, to samo po sebi govori o stanju drzave i nekog pogleda drzave na problem oko svih droga i kako i na koji nacin oni koji trebaju da gledaju to, zapravo gledaju na sve to, tuga bas onako, ogromnih razmera...

Ekipa, sve najbolje pa se cujemo za par dana.
kada budes zeleo da uspes onoliko koliko zelis da dises, tada ces biti uspesan...
Frajla

Post by Frajla »

Pozdrav Zeljko,
Zanimljivo je kod suba da nema velike razlike izmedju 16-10-8 mg, zato sam ti napisala da ti nece trebati mesec dana stabilizacije na tim visokim dozama, a i to bi mogao da iskoristis, posto nema velike razlike, da predjes na normalno uzimanje suba jer pri tim visim dozama neces osetiti promene, kada dodjes na 2 mg onda je potrebno usporiti. Imaj na umu half life od suba i njegovo nagomilavanje u organizmu, tako da reakcije na spustenu dozu znaju da izostanu prva 3 do 4 dana pa te sacekaju nakon par dana. Meni je najcesce peti dan bio kritican. Ali slusaj svoje telo ako si fizicki i psihicki stabilan slobodno spustaj dalje.
Mislim da ti antidepresiv jos uvek ne treba jer bup ima i antidepresivno dejstvo na visim dozama a i kako vidim osecas se jos uvek jako dobro.
Cini mi se da je kod tebe prioritet da pocnes uzimati sub iliti bup na nacin na koji bi i trebao da se uzima

Tamarice uspori malo, nemoj se terati do granica iznemoglosti i nemoj da mucis svoje telo, ostani jos na nedelju dve na trenutnoj dozi da ti ne ponestane snage. Trebace ti nedelje i nedelje da se psihocki stabilizujes a te nedelje znaju da budu bas naporne.
Ja nikada necu zaboraviti moj skok sa 1,5 na 1 mg gde mi je trebalo mesec dana da se stabilizujem. Nikada kraja dosadnoj sporoj krizi, kao nije mi nista ali mi nije ni dobro.i onda sam sebi rekla pa zasto sam se mucila mesec dana, kada sam mogla relativno bezbolno da spustim sa 1,5 na 1,3 pa na 1 mg i to jos u kracem vremenskom periodu nego tih mesc dana
Bitno je da znamo po kom principu bup radi i da spustanje na vecim dozama 3-4-6-10 mg nije isto kao i spustanje doze sa 1 mg na 0,5 mg. I onda pojurimo misleci kraj je blizu i sve padne u vodu. Kljuc upravo lezi u tome, treba imati strpljenja sa malim dozama da bi posledice tj prekid uzimanja suba bio jako podnosljiv tj ne primetan kao sto je slucaj kod mene bio. Ja i dalje ne verujem da sam nakon 8 ili 9 godina koristenja suba uspela da ga u neku ruku zafrknem i izbegnem krizu.

Noel? Kako se osecas?
Pozdrav
noel

Post by noel »

Frajla wrote:Bitno je da znamo po kom principu bup radi i da spustanje na vecim dozama 3-4-6-10 mg nije isto kao i spustanje doze sa 1 mg na 0,5 mg. I onda pojurimo misleci kraj je blizu i sve padne u vodu. Kljuc upravo lezi u tome
Upravo to... Skidanje s bupa započinje kad se dođe do <2mg, sve iznad toga i nije prava kriza...ljudi slobodno lomite te velike doze. Tamara tebi bup sad maskira razne simptome terapije za hep i kako budeš nastavljala to će postati sve slabije, to znaš... slušaj svoje tijelo, bolje nego nas. Ako vidiš da ti nije dobro, pauza, bez razmišljanja... pa čak i vraćanje jedne doze ako je potrebno. Ako već pitaš, ostani na 0.5 (li na više)... stabilizirat ćeš se na tome i kasnije to lako izbaciš.

Željko, ne znam što će ti antidepresiv ako se osjećaš dobro? Ti lijekovi imaju gadnih nuspojava i djeluju na hormone u tijelu; ako nisu zaista nužno potrebni za normalno funkcioniranje onda definitivno ne.

Frajla, nisam baš najbolje, događaju mi se te bumerang krize kako je to Tamara nazvala... Escitalopram je izgubio djelovanje u potpunosti, samo mi se spava od njega... umjesto da dižem doze odlučio sam izbaciti ga, evo baš od danas prelazim s 10mg na 5, pa ću uskoro i to na nulu jer ne koristim ga dugo pa neće bit problema. Tablete za spavanje više ne koristim. Kupit ću si prirodnih stvari pa pokušati tim putem, vidim da ovo s lijekovima ne vodi nigdje, točno bi šetao od kontrole do kontrole... Uzet ću si triptofan, l-tirozin, b-kompleks, omegu3. SSRI mi je TOTALNO uzeo libido, što je kompromis koji bih i prihvatio da mi lijek užasno puno pomaže ali to nije slučaj...
MasacreEnElDiscoBar wrote:sad vishe neznam di sam...samo mjenjam droge...uff...koje sranje ochu se rjeshit te ovisnosti a, molim Boga da mi ostavi neshto....
breakdown

Post by breakdown »

Tamara86 wrote: Mada me malo grize savjest i znam pomisliti, nije bitno jesi na 0.5mg na 12mg, ako si rekla da se skidas-skini se.
kakva i čemu griža savjesti i osjećaj krivice ?
nemam pojma o subu, izuzev vaših pisanja, ali to ti je veliki uspjeh,
i prestani razmišljati sve ili ništa
nije život poljem proći
Tamara86

Post by Tamara86 »

Prvo, hvala ljudi na podrsci, Zeljko, Frajla, Noel i Breakdown :) Uspjela sam odspavati, pa nisam toliko konfuzna vise, msm nije to ni priblizno spavanju, ali mi je pomoglo :) E sad ovako, kako da kopiram kad sam smotana, ajde pokusacu, pa sta bude. :)
Drugo pitanje, da li da smanjujem ako vec stvarno osecam da to mogu ili ne?
Sto se kaze, u celoj ovoj prici ako lazem nekoga sa svime sto pisem, onda prvo lazem samog sebe, a ziveo sam u lazi godinama tako da, necemo o tome ( :

(Neka svako ko moze i ko vidi napise svoje misljenje slobodno, nemojte da mislite da ako mi neko da odgovor da je to to, slobodno pisite vasa misljenja)

@Tamara, sto rece @Noel "lavice" ( : guras ti sve ovo onako bas bas lepo...

Citao sam ovih dana neka iskustva ljudi, vecinom Amerikanaca, koji su imali ili su i dalje u istoj prici kao i ti, i sto sam vise citao to mi je vise i vise bilo teze i teze da budem iskren, a ne znam ni ja zasto.
Uglavnom, razmisljanja i opredeljenja su svakakva, komentari su sto se kaze 100 ljudi 100 cudi, jedni ovako drugi onako.

Ja sad nisam bas 100% upucen u sve to, nisam imao tu priliku da u zivotu budem deo nekoga ko je prolazio tu neku pricu... Jesam poznavao ljude sa hepom ali, ne znam nikoga ko je kao i ti iz te neke price.
Hocu da kazem, nisam bas neko ko bi trebao o tome pisati jer ne znam nista o tome ali onako, sa moje neke tacke gledista...

Iskreno, ipak mislim i uveren sam ne 100% nego milion % da ne bi trebala ostavljati Bup bar neko vreme posle zavrsetka te terapije jer ipak mislim da ce ti vise pomoci mozda nego ono drugo, a mozda i lupetam samo.

Ja bi voleo da sam u situaciji da ti kazem "ma ostavljaj to sto pre" i tome slicno, ali mislim da i ti postajes svestna da ne bi trebala, mada mislim da si odavno vec svestna i sama toga.

Jedno su nase jake zelje i volje za necim, drugo su realnosti...
Dugo si ti vec dogurala da bi tek tako samo bacila sve u vodu, ne bih zeleo da se vratis 00,00001% unazad a kamoli nesto drugo.

A opet sa druge strane, kazem, to je ono neko moje misljenje koje nema neko bas znacenje jer moje znanje oko svega ovoga je malo je reci, gotovo pa da ga nema...

Drzi se! Jaka si ti i uspeces u ovoj prici! Znam to!
Zeljko, prvo da ti odgovorim da li da smanjujes, msm isto kao i Frajla, ako mislis da mozes, i ako osjecas, msm da bi trebao. Kao sto kaze Frajla, s obzirom kako ga uzimas, ne bi trebalo biti neke drasticne razlike, a i ako bude malo krizica, izguraces, krenuo si, zelis to, i nastavi. Anti-depresiv ti ne treba. Sad, o sebi, nema sanse, ali apsolutno nikakve sanse, da se vracam bilo cemu, kad zavrsim sa Subom. Ovo je prvi put da kazem tako nesto, prije kad su drugi ljudi bili cisti pa govorili nikad se vise necu drogirati, uvijek bi ja bila ta koja bi govorila, ne mozes to reci, ovo je bolest za cijeli zivot...Ja sada kazem, da heroin uzeti necu, i da sto se tice heroina, iskreno, on meni zadnjih godina i kad sam bila navucena nije predstavljao toliko zadovoljstvo koliko Kapanol, ako si citao moje postove. Dakle, zelje apsolutno nemam nikakve ni za kakvom drogom, jer ja sam i prije ovog suba bila cista oko 2god, a sub sam nastavljala uzimati bas zbog terapije za hepatitis, jer su svi koje znam, pa i doktorica govorili, da su nus-pojave jako teske, i jesu. Ali iz ove perspektive, a 40 sedmica sam vec na terapiji, znaci 8sedmica mi ostalo, ispocetka je bilo jako gore, a bila sam na vise Suboxona. Bilo mi je bas, bas tesko. Nisam mogla hodati, jednom sam pala u tus kabini, malo je falilo vrat da slomim, lezim i gledam tv, i jednostavno se ugasim, znas kako od heroina kljucas, e zamisli to, samo bez kljucanja, bez gotive, nego gasenje potpuno, ne spavam, nego gasenje, ne znam kako drugacije objasniti, o bolovima, gnojnim anginama, kazem u mnozini jer se vracala 4-puta, da sam na kraju morala i za nju inekcije penicilina primati, necu ni pricati. Najgore su mi bile te neke nasilne misli, ne mogu ni to do detalja objasniti, ali ima tamo na uputstvu onom za koristenje i tableta i inekcije, pise da su neki ljudi imali ideje o ubistvu, neki su se ubijali, pa bi bilo dobro imati nekoga uz sebe. Ja nisam imala suicidne misli, nego ako se iznerviram, bukvalno bi mi padalo na pamet da ubijem tog na koga sam se iznervirala, a nervirali su me svi. Sada toga nema, i meni je doktorica rekla, kako se budes kraju blizila, bice ti teze, fizicki, jer organizam jednostavno ne moze vise. I tu je u pravu, malaksala sam non-stop, afte su mi se opet pojavile u ustima, znaci tesko mi je pricati, kamoli jesti, jer boli jezik, itd.itd. ali sub mi ne moze pomoci tu. Znaci, to je nesto sto moram izgurati bez pomoci sa strane. Ovo pisem jer si rekao da se nisi susretao sa Hepatitisom, i ljudima sa njim, pa da malo pojasnim, mada svaciji organizam je drugaciji, i nemaju svi iste nus-pojave. Frajla, prvo, hvala ti za ovo Tamarice, podsjeca me na brata, tako me on zvao. :) U pravu si, i ti i Noel, necu muciti svoje tijelo vise nego sto je potrebno, u nedelju cu preci na 0.5mg, i ostati tako do kraja. Ako vidim npr za 4sedmice da sam ok da spustim, spusticu na 0.3mg, ali uglavnom cu ostati do kraja terapije na ovoj kolicini. Noel, da, i Frajla ti je pisala o svojim "maglama" kako ih je nazvala, a znas i ti da nece moci preko noci, tj. da je mjesec dana naspram 7god nista, a opet sa druge strane tako puno. Takodje i tu savjetujem cekanje. Da, napisala sam cekanje. Cekanje da se stvari vrate u normalu, a za to vrijeme raditi na nekim stvarima na kojima mozes. Strpljenje i samo strpljenje, i ne nervirati se odmah kad je lose. Samo se sjeti gdje si bio prije mjesec, a gdje ces biti za mjesec. Barem tako ja radim. Carobnog lijeka nema. Treba se i naviknuti na osjecaj cistoce, i promjenu raspolozenja, a da ti ne potrazis spas ili lijek u necemu. Sjeti se da uvijek imas onaj izbor-komuna, ako dodje bas do toga.
kakva i čemu griža savjesti i osjećaj krivice ?
nemam pojma o subu, izuzev vaših pisanja, ali to ti je veliki uspjeh,
i prestani razmišljati sve ili ništa
Breakdown, hvala ti puno, nije mi bitno sto nemas pojma o subu, msm nije bitno sto ga nemas da bi meni nesto napisao, a sa druge strane hvala Bogu sto ga nemas :) Nije to bas griza savjesti, vise je kao onaj osjecaj, mislila sam da cu moci, da cu uspijeti prije nego zavrsim terapiju za Hepatitis, ukinuti Sub. Ali u pravu si, moram prestati biti ovoliko samokriticna, a uvijek sam takva, i shvatiti i da je ovo uspjeh, za sada. Hvala vam ljudi, pisite, ne znam za vas, ali ja kad otvorim tab, i vidim da ima napisano nesto, obradujem se. :) Pozdravljam vas puno, i sto bi Genovezza rekao, kojeg bay the way nema, Genovezza sta se desava?, uglavnom- glavu gore :)
Locked