Nova na forumu
Re: Nova na forumu
Tacno tako-strah nam ne dozvoljava da iskazemo radost zbog postignutog, jos strepimo, osluskujemo, pratimo, jedva disemo...kao da se bojimo da cemo svojom radoscu sve pokvariti-pa dobro-moramo se i sa ovim pomiriti. U svakom slucaju bolje je ovo sada nego onaj raniji osjecaj beznadja, ocaja...Narod kaze "Koga su zmije ujedale i gustera se boji".
Koliko sam sretan sto su vasi super i guraju,toliko mi je drago sto se ipak niste opustili!
narkoman sam al' najlepsi.
- sunce polako izlazi
Hvala ti Yugo!Velika stvar je kada se barem jedna napaćena duša riješi tog belaja.Teško je živjeti i ovako,stalni strah,neizvjesnost,pritisak,ali sve je bolje,kao što reče gospođa Klara,od onog ranije.Ostaje nam da se nadamo da će apstinencija potrajati što duže(vidiš opet ne smijem reći trajno)i da će njihovi postupci i vrijeme učiniti da se opustimo i rasteretimo.Hvala vam dobri ljudi na podršci,puno znači.Pozdrav
- supergenije
Tesko je citati postove suovisnika jer znam da se upravo kako vi ovde pisete osecaju i moji bliznji.
Nazalost, ne mogu vas utesiti i reci problem je resen..jer npr ja sam cist od heroina 2 g. a od kokaina/spida godinu pa sam i danas nesiguran i ne znam da li sam izlecen, iako sam u periodu apstinencije uspeo da izgradim "normalan" zivot ( 3 ispita mi fale da zavrsim faks, imam i devojku, promenio sam drustvo itd.) Dakle imam puno da izgubim i svestan sam toga ali ja i dalje mislim svesno ili podsvesno na drogu! Uglavnom svaka vam cast jer boriti se sa narkomanijom ne moze svako!
Nazalost, ne mogu vas utesiti i reci problem je resen..jer npr ja sam cist od heroina 2 g. a od kokaina/spida godinu pa sam i danas nesiguran i ne znam da li sam izlecen, iako sam u periodu apstinencije uspeo da izgradim "normalan" zivot ( 3 ispita mi fale da zavrsim faks, imam i devojku, promenio sam drustvo itd.) Dakle imam puno da izgubim i svestan sam toga ali ja i dalje mislim svesno ili podsvesno na drogu! Uglavnom svaka vam cast jer boriti se sa narkomanijom ne moze svako!
- sunce polako izlazi
Cijenim tvoju iskrenost,svako saznanje je dobrodošlo.Moram priznati da me i plaši,ali šta bismo sad,tako je kako je nemamo kud.Želim da ti postavim jedno pitanje i tebi i ostalim ljudima koji su bili uživaoci droga(ne volim reći narkomanima,to mi nekako dođe kao etiketiranje,žigosanje).Molim vas sve, nemojte me pogrešno shvatiti, ne osuđujem i ne optužujem nikoga,niti imam pravo na to ,niti to želim!Navedite mi samo jedan razlog,ponavljam jedan,zbog kojeg se isplati sve ponovo baciti u vodu.Navedite mi razlog zbog kojeg je bolje robovati a ne biti slobodan,zbog kojeg je bolja društvena obilježenost i diskriminacija od"normalnog života" i socijalizacije,zbog kojeg vrijedi svaki dan ići u borbu umjesto opušteno živjeti,zbog kojeg čovjek dozvoli da mu duh utamniče umjesto da slobodno razmišlja...Ako možete odgovorite mi,vjerovatno ja ništa ne shvatam,jer sam drogu vidjela samo na tv i u propagandnom materijalu:))))))!
Mislim da je osnovni problem u Uzroku uzimanja opijata.
Ja sam na pocetku mog bitisanja na ovom forumu i citajuci sve ove price,cesto bio zbunjen.Naj vecu smutnju su mi cinile price o narkomanskom zivotu i ponasanju,navikama i zivotnom stilu,o ne ophodnosti pada na dno i sl.
Pa onda da je izlaz u postepenom mjenjanju sebe.
Bunilo me to,a i ne rijetko prepadalo,sto ja nikad nisam zivio tim nekim narko zivotom,nisam se cak ni ponasao kao prosjecni narkoman,nisu me nikada interesovala stvari koje neminovno donosi heroin,pa ni muziku koja se obicno slusa u tim i takvim krugovima.
Meni je opijat bio potreban da funkcionisem,kupovao bih ga i nakon konzumacije bjezao u zivot "normalnih" ljudi.
Znala me plasiti upravo cinjenica da sam imao malo toga da promjenim.
Danas znam neke stvari.Znam i zasto sam postao ovisan tek sa 28 godina.Znam i koji sam tip ovisnika i zasto sam se drogirao.Pisacu o tome na mojoj Ispovjesti.
I ako nam je bolest ista,nismo svi isti,Upravo ti uzroci i jos po neka stvar nas cini razlicitim,pa tako i nas oporavak.Onog momenta kad provalimo zasto smo se poceli drogirati i sta je opijat "popunjavao" u nama,tek tada pocinje pravi oporavak i zalijecnje,ali pod uslovom da i metoda lijecenja odgovara i da je prilagodjena licnosti koja od nje boluje.
Sretno svima,cestit Bozic i sve najbolje!
Ja sam na pocetku mog bitisanja na ovom forumu i citajuci sve ove price,cesto bio zbunjen.Naj vecu smutnju su mi cinile price o narkomanskom zivotu i ponasanju,navikama i zivotnom stilu,o ne ophodnosti pada na dno i sl.
Pa onda da je izlaz u postepenom mjenjanju sebe.
Bunilo me to,a i ne rijetko prepadalo,sto ja nikad nisam zivio tim nekim narko zivotom,nisam se cak ni ponasao kao prosjecni narkoman,nisu me nikada interesovala stvari koje neminovno donosi heroin,pa ni muziku koja se obicno slusa u tim i takvim krugovima.
Meni je opijat bio potreban da funkcionisem,kupovao bih ga i nakon konzumacije bjezao u zivot "normalnih" ljudi.
Znala me plasiti upravo cinjenica da sam imao malo toga da promjenim.
Danas znam neke stvari.Znam i zasto sam postao ovisan tek sa 28 godina.Znam i koji sam tip ovisnika i zasto sam se drogirao.Pisacu o tome na mojoj Ispovjesti.
I ako nam je bolest ista,nismo svi isti,Upravo ti uzroci i jos po neka stvar nas cini razlicitim,pa tako i nas oporavak.Onog momenta kad provalimo zasto smo se poceli drogirati i sta je opijat "popunjavao" u nama,tek tada pocinje pravi oporavak i zalijecnje,ali pod uslovom da i metoda lijecenja odgovara i da je prilagodjena licnosti koja od nje boluje.
Sretno svima,cestit Bozic i sve najbolje!
- sunce polako izlazi
E sad opet imam jedno pitanje.Yugo molim te,nemoj pomisliti da nešto filosofiram ili da se pravim pametna,bože sačuvaj,samo želim da što više saznam o ovoj bolesti i da to primjenim u praksi.Najsrećnija bih bila da o ovom ništa ne znam i da mislim da se ljudi bodu u venu džointom:)))))),ali...Moje pitanje bi bilo-kako si ti onda funkcionisao svih tih 28 god.prije uzimanja droge(očigledni je da si mogao i tako da živiš) i kada sa ove distance uporediš stvari-kada ti je bilo bolje prije ili u toku drogiranja?
- sunce polako izlazi
Da zaboravih reći,nakon ovog tvog predhodnog posta neke stvari su mi malo jasnije!
- supergenije
Napisacu u svoje ime jer zavisnici se razlikuju.sunce polako izlazi wrote:Cijenim tvoju iskrenost,svako saznanje je dobrodošlo.Moram priznati da me i plaši,ali šta bismo sad,tako je kako je nemamo kud.Želim da ti postavim jedno pitanje i tebi i ostalim ljudima koji su bili uživaoci droga(ne volim reći narkomanima,to mi nekako dođe kao etiketiranje,žigosanje).Molim vas sve, nemojte me pogrešno shvatiti, ne osuđujem i ne optužujem nikoga,niti imam pravo na to ,niti to želim!Navedite mi samo jedan razlog,ponavljam jedan,zbog kojeg se isplati sve ponovo baciti u vodu.Navedite mi razlog zbog kojeg je bolje robovati a ne biti slobodan,zbog kojeg je bolja društvena obilježenost i diskriminacija od"normalnog života" i socijalizacije,zbog kojeg vrijedi svaki dan ići u borbu umjesto opušteno živjeti,zbog kojeg čovjek dozvoli da mu duh utamniče umjesto da slobodno razmišlja...Ako možete odgovorite mi,vjerovatno ja ništa ne shvatam,jer sam drogu vidjela samo na tv i u propagandnom materijalu:))))))!
Jednostavno ne umem da budem srecan, da osetim zadovoljstvo u normalnim stvarima, kao sto su npr. ljubav putovanje, uspeh na poslu. Okej raduje me to ali nije to to! Ne znam kako da se izrazim da bi me razumeli.
Drugi problem su moja nerealna ocekivanja..jer svi ti govore samo nemoj da se drogiras i sve ce biti super, niko ti ne kaze da je zivot jedno veliko mucenje i borba i da samo na momente bude lepo i da se zbog tih momenata i zivi. Jednostavno ja sam to sam skapirao i to me nervira. Znam da sam egoistican i da se svet ne vrti oko mene ali takav sam. Apstiniram u nadi da cu osecaj srece i zadovoljstva osetiti kad tad, npr kad osnujem porodicu, pa dodju deca itd.
Takodje problem je sto se iz perioda drogiranja pamte samo lepe stvari (dejstvo droge), dok se krize, privodjenja, dugovi.. zaboravljaju.
Sunce,
nemoj da se ustrucavas da bilo sta pitas.Mislim da je svrha postojanja ovoga Foruma upravo da se nesto novo sazna i nauci,da se uporede stvari koje ce pomoci pri oporavku.
Moj zivot do 28.godine zivote je bi super i tu nema govora.Najljepse i najupecatljivije uspomene su iz tog perioda.Ali fol u bio u necemu drugom.
Probem ili shok koji sam dozivio u 21.godini,a vjerovatno i problemi kojih se ne sjecam iz djetinjstva i koji su pohranjeni u podsvjesti,su bili pod "tepihom" sve te godine i onda se jednostavno potrefi lose mjesti sa losim ljudima,a i moja znatizelja.Ovo sam maximalno pojednostavio,ali tako je nekako bilo.
Ja sam poslije nekih saznanja,vezano za porodicu funkcionisao bolje nego prije.Problem sa "zastekao" i nastavio zivjeti i boriti se jos jace i bolje.To "stekanje" problema me je stiglo nekoliko godina kasnije.
Opijat sam (nesvjesno) koristio kao lijek za psihicki pritisak koji me je godinama proganjao.(sve cu ubrzo pisati na mojoj stranici).
PS:vec sam ti poslao PP i slobodno pitaj.
nemoj da se ustrucavas da bilo sta pitas.Mislim da je svrha postojanja ovoga Foruma upravo da se nesto novo sazna i nauci,da se uporede stvari koje ce pomoci pri oporavku.
Moj zivot do 28.godine zivote je bi super i tu nema govora.Najljepse i najupecatljivije uspomene su iz tog perioda.Ali fol u bio u necemu drugom.
Probem ili shok koji sam dozivio u 21.godini,a vjerovatno i problemi kojih se ne sjecam iz djetinjstva i koji su pohranjeni u podsvjesti,su bili pod "tepihom" sve te godine i onda se jednostavno potrefi lose mjesti sa losim ljudima,a i moja znatizelja.Ovo sam maximalno pojednostavio,ali tako je nekako bilo.
Ja sam poslije nekih saznanja,vezano za porodicu funkcionisao bolje nego prije.Problem sa "zastekao" i nastavio zivjeti i boriti se jos jace i bolje.To "stekanje" problema me je stiglo nekoliko godina kasnije.
Opijat sam (nesvjesno) koristio kao lijek za psihicki pritisak koji me je godinama proganjao.(sve cu ubrzo pisati na mojoj stranici).
PS:vec sam ti poslao PP i slobodno pitaj.