I Vs. Life....

Ovaj forum može sadržavati informacije koje nisu u skladu sa misijom ovog foruma.

Moderator: sanela

AnAna_mo

Re: I Vs. Life....

Post by AnAna_mo »

Guta_Retas wrote:Jebi ga ljudi ne prihvataju to da sam se ja promijenijo i da nisam onaj stari .
OK, vi koji ste cisti (i to vec dugo vremena) i dalje vas ljudi gledaju s nevjericom, nekom dozom straha, i sve sto kazete ili uradite uzimaju sa rezervom.
A kako vam je bilo na samom pocetku? Tj, kada ste tek rijesili da se lijecite i da radite nesto sa sobom, sa svojim zivotom, zdravljem, ponasanjem?
Vamo kod mene (pretjerujem, ne samo kod mene, vec kod vecine) je prica tipa "ma laze, to je samo malo da se ocisti da ih hors poslije bolje radi" i takve slicne onehrabrujuce i sjebavajuce price. Da to cujem od ovih glupana, mostarskih klosara i mahalusa- ne bi me previse diralo.
Ali sto je najgore, tako govore "lijecnici za narkomaniju" i "psiholozi", a ti isti prepisuju raznorazne terapije tipa metadon, lexilium, trodon, pa neki antidepresivi...
Ma strasno...
A za ljude koji te duze vrijeme znaju kao džankozu da i ne pricam. Sto netko rece "ne daju ti uci u prodavnicu, kao da ti na celu pise da ces ukrasti nesto"! A ja cista i sa parama namjenjenim novoj garderobi, sminki ili necem slicnom. Onda se malo zacude i kad kupim i podem prema vratima, iza sebe cujem saputanje.
I svasta tu jos necega ima, ma znate i sami...
A sta tek mene ceka s obzirom da sam na samom pocetku..??.. :smt017
Potpis.
saša-ex

Post by saša-ex »

Sve zavidi od tebe. Ako stvarno uspeš da napraviš drastičnu promenu u svom životu, to će se videti, veruj mi. A i ovo da nas ljudi gledaju sa nevericom ili strahom, pa ni to ne stoji. Svakodnevno se viđam sa bivšim narkomanima i stvarno nemamo takve probleme, bar ne takve da bi imali jak uticaj na naše živote.
SAMO CEO ŽIVOT...
Guta_Retas

Post by Guta_Retas »

znam tacno o cemu pises Ana.ako procitas pocetak ove teme vidjet ces samo neke primjere koji su mi se dogadjali na samom pocetku...zamisli da komsija nece sa tobom da udje lift jer konta evo opet one budale koje nije bilo 2 godine.desavalo se zaista sve i svasta...da bi ljudi prestali biti sumnjicavi trebao sam nesto ostvariti,nesto postici.a kako sam mogao postici kad su me ljudi otpustali sa posla????...djelovalo mi je kao zacarni krug...taman nesto krenem da mijenjam i odjednom uradim u zid a ajd jovo nanovo...ali vjeruj mi doci ce momenat kad ce to doci na svoje..treba zaista jako jako puno snage...danas i ja vidjam te djanere i nemam nikakvih problema sa time..znaju da sam se skinuo i da sam cist...nekima se i pokusa pomoci koji zele naravno.a dr....heheh de mi pricaj malo o njima i tim shemama...ja radim sa njima u operacionoj sali...zdravstvo je danas postalo biznis vjeruj mi...pomoci covjeku je nekad imalo vrijednost danas se samo radi o lovi...svakodnevno gledam koliko ljudi placaju da samo upadnu u termin da ih operisemo..nazalost ne treba to tim putem da ide ali tako to ide negdje na brdovitom i kamenom balkanu
So rise and be your master you don't need to be a slave
draguljce_29

Post by draguljce_29 »

Zajeb je to zesci za covjeka majke mi!! Pa zar se ljudi u ocima drugih nemogu promijeniti?? Ja to fakat ne kontam! Uvijek cuti i trpi bice bolje, ma hoce al u Krcu!!!
adam*

Post by adam* »

mene najvise brine sto je Sanela odjednom ucutala.......nije valjda da je pogresila u izjavi....pa....sada..... :oops: .......pa ti treba da nas guras napred a ne da nas .......ma...............bolje da cutim.

samo neka ste mi vi zivi i zdravi a mi smo ostecena roba i to je to!!!!
cucla cucla cuclica
jana

Post by jana »

Nema ostecene robe.Svako ko zivi,na zalost,danas je samo roba.Apsolutna kriza vrijednosti je u galopîrajucem usponu i civilizacija ,ako ovako nastavi da se kotrlja,ide svojemu kraju.
Za razliku od vas,ja sticem utisak da u zemlji u kojoj zivim,populacija koja konzumira nije degradirana kad su poslovi u pitanju.Mladi ljudi su dobre fizicke kondicije pod dopingom,i sretala sam takve medju hotelskim radnicima,kuharima,maserima,frizerima..Jedno jutro u toaletu u Palati pravde,srela sam advokata odbrane koji se dopingovao i koji je trag bijelog praha ostavio na reveru svojega sakoa.Nepaznja!Ali to moze da bude sve do vremena kad nervni sistem pocne da popusta.Onda ,samo nestanes.
Tako,da cak naprotiv,dosla sam do saznanja da populacija koja konzumira zahvalna za poslodavca.Ne pita mnogo,ne trazi nista,sve na blic,i podobna za izrabljivanje do beskonacnosti.Vlasnik jednog restorana pokazao mi je svoju radnicu,zenu srednjih godina.Ona je radila na ispostavljanju hrane za nosenje kuci.On je tacno znao koliko njoj treba za drogu sedmicno,pa je nalazio da je i to jedan od razloga sto je poslusna,nikad ne izostaje i trazi da vise sati radi.Njen sav zivot bio je rad u restoranu,i poslije doping.Radila je kao robot.
adam*

Post by adam* »

ma i ja sam malo preterao u izjavi...draga je meni Sanela....a mi tako emotivno nestabilni i to'
cucla cucla cuclica
Boban

Post by Boban »

Moja resocijalizacija je tekla savrseno upoznao sam malmase ovde sa foruma i ona je bila u retu kao i ja 6 meseci.Otisli smo u Mostar na omladinsku konferenciju,tu sam malo primio snage za dalje.Posle toga sledi Sarajevo(konferencija za bivse ovisnike) gde sam uzivo i upoznao Sasu i ostale momke tj. neke sam znao jer sam ziveo sa njima u retu.Dolazi i Zagreb omladinska konferencija.Posle toga upoznajem devoku koja je radila u Americkoj ambasadi ona me ostavlja ja pucam.Nosim teret na ledjima duplo veci nego sto je, depresija me baca u ludilo i bolest koju sam imao pre komune je pocela da recidivira.Prolazi to upoznajem drugu devojku u nadi da je to to i ona me ostavlja i tu pucam potpuno.Sada zivim sam bez igde ikoga bez crkve,bez devojke bez Boga.Izgubio sam sve sto sam imao a imao sam puno.Posadio sam to sto sam imao na neplodan teren pesak,kamen,seme nije niklo.Kako je prazno bez ljubavi Bozije, bez utehe u njemu...
bojanol

Post by bojanol »

Jebi ga Bobi, zemljište treba tretirati, moja preporuka su, Atrazin, Alahlor, naravno i neizostavni Prometrin 500.
Nije mi jasno, kako ti, kao ravničarski paor, ne znaš šta valja???
:D :-D :D :-D
A sada malo ozbiljnije, moje resocijalizacije nije ni bilo.
Skoro sam pa mator, niko me ni ne pamti kao trezvenjaka. Doom, but jebi ga.
Vlado_M

Post by Vlado_M »

Jano, ja ne mogu da vjerujem da bilo ko moze dugorocno uspjesno raditi i drogirati se. Tog advokata vec vidim na ulici za nekoliko mjeseci. Ovisnost se ne moze kontrolisati. Nemoguce je uzimati drogu samo ujutro i navece i slicno... Toj konobarici se ne moze izracunati koliko joj para treba za 7 dana drogiranja. Uvijek joj treba vise i jos. Tako ide sa drogom. A onda fina, programirana radnica pocinje zavlaciti ruku u pazar ili dzepove klijenata. Sliku tvoje kcerke ovisnika i uspjesnog porodicnog biznisa u isto vrijeme, ne mogu da zamislim. Kontam ili da njihov biznis ne stoji toliko dobro koliko ti mislis, ili da uopste ne zavisi od njenog ucinka.

Meni nikako nije jasno zasto smo se (Mi, apstinenti) obrusili na Samanthu i Sanelu… Ne vidim sta su to one uvredljivo napisale. Samantha i Sanela stvar posmatraju iz jednog ugla, a mi iz drugog. Za objektivnu sliku, stvar je neophodno sagledati iz vise uglova. Resocijalizacija je dvosmjeran proces. Podrazumijeva prihvatanje apstinenta od strane okoline, ali i prihvatanje okoline od strane apstinenta. Meni licno je ovaj drugi dio posla mnogo tezi od prvog. Ja teze prihvatam obicnu sredinu i ljude oko sebe, nego oni mene... Okej, ja nisam reprezentativan primjerak, mene okolina bolje prihvata od vecine drugih bivsih, zbog moje bankarske njuske i price i manira. Izgledam kao da sam se rodio u jebenoj banci. Zato ljudi koji znaju da sam se drogirao, sebi nikad ne postavljaju pitanja – da li se trenutno drogiram ? Da li cu se poceti drogirati ? Umjesto toga, oni se vazda pitaju – Kako je moguce da si se ti drogirao, fini mladicu ?... Naravno, u takvoj situaciji nema diskriminacije. Obicno dobijam bolji tretman i uslove u odnosu na druge. A ja sam se u godinama drogiranja i apstiniranja nepogresivo ustelio da izazivam takve reakcije kod ljudi. Takve manipulacije su postale neodvojiv dio moje licnosti. Cak i narkomane izradim bez problema.

Diskriminacija, u principu, postoji u oba smjera. Evo, ovaj forum je tipican primjer kako narkomani diskriminisu strejtersku populaciju, pocev od mene (naravno)... Jebote, cist covjek, pa i suovisnik, skoro i da ne moze napisati nista vezano za problematiku, a da se ne obrusimo na njega. Brutalno. Kao programirani ili nesto... Kontam kako je pravo cudo da se Jana ili Samantha ili jos poneko usudi da prokomentarise ponesto sto se ne nalazi na Suovisnicima :). A njihovo misljenje nam je potrebno za realniju sliku...

Naravno, i okolina je ta koja cesto diskriminise bivseg ovisnika. To narocito vrijedi za mala mjesta. Vjerovatno Beograd i Zapad generalno stoje bolje po tom pitanju. Ali kad ti okolina u malom mjestu nalijepi etiketu narkomana, popusio si ga, burazeru. Potrebno je prokleto mnogo vremena i borbe i energije, da bi uspio natjerati ljude da ti ukazu povjerenje poslom ili na drugi nacin. Meni se cini da je lakse i efektnije jednostavno odseliti u drugi (veci) grad. Jebes ga. Das sebi priliku za novi start iz nule, a ne iz jebenog minusa. Zasto da ne ?! Mislim, glupo je od obicnog covjeka koji pojma nema o narkomaniji, ali je praznine u znanju ”kvalitetno” popunio predrasudama i fazonima pokupljenim u crnim hronikama novina i prokletim americkim krimi filmovima, ocekivati da nas razumije, ne osudjuje ili nesto... Pa, ako vec ne postoje ni najmanje sanse da nas shvate, moj princip je da sa takvim ljudima pricam iskljucivo o obicnim i svakodnevnim stvarima, a ovisnost krijem od njih. O narkomaniji pricam sa bivsim ovisnicima ili ljudima koji se bave problematikom.

U principu, drustvo bivsih ovisnika meni najvise prija. Tu se najbolje osjecam. Opusten sam. Ne moram da glumim, vagam rijeci i postupke, nosim maske na licu ili nesto... Eto, vec ovakav moj stav predstavlja kvalitetnu osnovu za diskriminaciju :). Valjda cu se vremenom uspjeti osloboditi toga.

Ali kad bih osjetio da me obicni ljudi izbjegavaju zbog moje proslosti ili se cak gade ili nesto, odmah bih ih odjebo. Bolje biti sam nego sa takvim likovima. Ne mogu zamisliti da se ja danas nekom strancu pravdam zbog stvari koje se ticu samo mene i(li) da ga molim za druzenje, izlaske i to... Ma, nema teorije da bih to sebi dozvolio. E, gadno je kad covjek nema mnogo izbora i zbog posla se mora uvlaciti tim ljudima.

Kako god bilo, neprihvatanje bivseg ovisnika od strane okoline nikako ne moze biti razlog za recidiv. Razlog za recidiv je uvijek samo u nama. Sve ostalo su izgovori.
Post Reply