Opiodni lekovi u Srbiji, LEGALNO!

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

rhinocervs

Opiodni lekovi u Srbiji, LEGALNO!

Post by rhinocervs »

prethodni topik mi se pretvorio u prepucavanje sa voyagerovom o svemu i svacemu, a ponajvise o njegovoj narkomanskoj psihi, pa ajde da pokusamo jos jednom:

subuteksa u apotekama u zemlji srbiji, nema.
voyager tvrdi da ce ga biti na jesen + pominje lek za koji nikad nisam cuo -- da li neko ima slicnu informaciju vezanu za sub + bilo kakve informacije o tom leku koji covek pominje?
zamolio bih i voyagera licno da, ako nije problem, kaze nesto vise o izvoru informacija kao i o pouzdanosti istih.

kontaktirao sam agenciju za lekove, i evo odgovora, celog:
Poštovani,

Povodom Vašeg meil-a koji se odnosi na lek Subutex, obaveštavamo Vas sledeće.

Lek Subutex nema dozvolu za stavljanje u promet u republici Srbiji, pa ga stoga nema u apotekama, jer se prema članu 71. stav 2. Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima(„Službeni glasnik RS“, br. 84/04 i 85/05-dr. zakon), promet može vršiti samo lekovima koji imaju dozvolu za stavljanje u promet.

Predlog za dobijanje dovole za stavljanje leka u promet, mogu podneti proizvodjači, zastupnici i predstavnici proizvodjača sa sedištem u Srbiji, a Agencija prema važećem Zakonu ne može biti predlagač, pa stoga nije ni odgovoran za nedostatak ovog leka na tržištu.

Takodje Vas obaveštavamo da se obratite inspekciji za lekove Ministarstva zdravlja, a povodom Vaše primedbe da se lek može naći na nelegalnom tržištu.

Zahvaljujemo na saradnji.

Aleksandar Tucovic

Senior Public Relation Manager

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije
posto bih da diskusiju ne vezujem iskljucivo za subuteks, postavicu magicno pitanje: kako doci do leka-opijata koji ce SKROZ "zameniti" heroin, a da se taj lek kupuje u apoteci, u gradu beogradu ili bilo gde u srbiji?

od opiodnih lekova uzimao sam metadon i subuteks. ni preko jednog ni preko drugog nisam uzimao hors, jer nisam imao ni zelju ni potrebu, ni zikru ni majmuna- dakle, mogao bih uzimati njih a da ne uzmem heroin (sto ne mogu da kazem za naloreks, koji nema tu opioidnu komponentu/rad, kako god vam milije).
problem je, naravno-u novcu-i jedan i drugi kostaju, na ilegalnom trzistu preko kojeg sam jedino i uspeo da dodjem do oba [citaj: kupujem ih direktno od dilera, sto je, naravno, potpuna bolestina], isto kao pola grama heroina.

a sad malo-vreme: bocica metadona od 1000 dinara me "pokriva" za 3 dana, isto kao i pola grama horsa [uzimam ga na nos; u periodima najvece adikcije uzimao sam po 2.5 grama dnevno, ali posto ga sada uzimam iskljucivo u malim kolicinama, pola grama mi "traje" 3 dana]. vraticu se na ovo, samo jos da dodam da me tableta subuteksa od 2mg koja takodje kosta 1000 dinara pokriva za 2 dana - uzimam ga po pe esu- ispod jezika, pola tablete (1 mg) dnevno -- to kazem jer sam cuo da ga prijatelji uzimaju na nos i to po OSMINU tabete od 2mg [da, od 2, ne od 8] i kazu da ih takodje-pokriva. NIKADA ga tako uzeo-nisam, te ne znam kako bi to izgledalo "na meni"-ovako mi zvuci neverovatno, ipak je to 0.25mg..

subuteksa u apotekama/drzavnim ustanovama-nema. crna rupa.
za metadon sam cuo da ga daju samo u drajzeovoj i to samo ako si intravenozni narkoman sa hepatitisom -- jel to istina? jel to normalno?!

i da se vratim na ono sta sam obecao + da privedem topik kraju: heroin. vec 1.5 godinu pokusavam da se skinem-skroz. da ga ne uzmem uopste, da apstinencija-traje, zauvek. u tome, na zalos', ne uspevam. :(
ja ne zelim da uzimam subuteks il metadon svaki dan, u sto vecim kolicinama. zelim da, umesto svakog dana kada uzmem tu svoju trecinu lutke dopa uzmem trecinu bocice metadona, ili 1mg subuteksa. broj kapi/gramaza nije bitna, bitna je-supstanca. zelim da izbegnem heroin, u potpunosti. potrebna mi je legalna zamena koju cu sebi moci da priustim, finansijski. naravno da poenta nije preci sa jedne navlake na drugu, poenta je preci na sledeci korak koji bi u mom slucaju bio to-methadone, subutex, ili nesto trece sto probao nisam, a ima tu "moc" da ti um i telo budu "podmireni", da ne ištu-zuto .

toliko. hvala vam sto ste procitali ovo, hvala vam za svaki koristan odgovor.. za kraj, mogu samo da pljunem na nase zdravstvo, a u vezi sa lekovima ovog tipa + da se nadam da ce se stvari promeniti, sa sto manje heroina koji ce zavrsiti u meni -- u tome da ti ih prodaje covek koji ce od toga kuputi heroin za sebe [junkie koji je dobio metadon], ili prodati heroin drugima [diler koji prodaje sub koji donosi iz hrvatske/francuske], svetla tacka ne postoji..
saša-ex

Re: Opiodni lekovi u Srbiji, LEGALNO!

Post by saša-ex »

Nije mi jedino jasno, zar u tebi nema ni malo zelje da budes skroz cist?
SAMO CEO ŽIVOT...
rhinocervs

Post by rhinocervs »

svaka diskusija o opiodnim lekovima sa tobom, i bilo kim ko smatra da je to poraz pred horsom ce se svesti na polemiku o ovome ili onome, ali ne i odgovoriti na ijedno pitanje koje postavih

vidi, mogao bih se i sloziti sa tobom, ali svejedno je, skroz-recimo da sam porazen a da mi je potreban legalan subutex/methadone da bih eventualno i dosao do koraka u kojem sam "cist", skroz

teme po kojima se pljuje po lekovima-opijatima su brojne, pa ajde da se ova ne pretvori u to, molim vas.. nadam se da je jasno, zasto - sa takvim stavom, da se kojim slucajem vi pitate za bilo sta vezano za tretman dzankija farmaceutskim opiodima, isti ne bi postojali u upotrebi.. a to nikako nije ono sto je meni, a sigurno i jos nekome trenutno potrebno, koliko god bilo ko mislio da je to wrong turn
rhinocervs

Post by rhinocervs »

ok, ajde da probam ovako-

koji su "preduslovi" i kako ide legalna procedura za dobijanje metadonske terapije, 'drzavno'? /pretpostavljam-u drajzerovoj
oMcHo D

Post by oMcHo D »

Ja evo 3 godine pisem, svadzam se ( bukvalno) sa svima, vrsim polemiku i stalno citam o ponizavanju , pljuvanju, omalozavanju i diskreciji jednog PRIZNATOG LIJEKA I ISTOG ZA BOLESNIKA.Nije mi jasno, pa ovisnik je bolesta osoba ,a bolesnim osobama daje se lijek, pod nadzorom lijecnika.Metadon je lijek sa dugorocnim koristenjem, to sto se ima u 1.gramu heroina, nema u Metadonu da ga uzimas 5 godina svaki dan.Pa ljudi dragi pismeni ste, imate internet, pronadzite sastojke zadnjih proizvedenih Metadona,sve je manje i manje supstanci koji imaju bilo kakve slicnosti sa heroinom.Ako iko zna kakav je Metadon bio prije 15 godine i ,kakav je sad ,on zna o cemu pricam.
Meni licno, Metadon je spasio zivot HVALA MU, vratio me i psihicki i fizicki,dao moral za napredovanje, upisao Fakultet i zavrsio ga, pola sam bio na Heroinu a kad vise nije moglo i kad sam dozivio 3 OWERDOSEA, onda sam u nevjerici i to na jadne muke upao u program substituciskog odrzavanja u Sarajevu.Prije 3 god. bilo nas je 54, sada nas ima 365.
Pa neka skeptici i dalje pljuju, ja sam jos malo pa zdrav covjek, imam zenu koja je trudna, imam posao i radim, zavrsio Fax i JOS SAM NA METADONU 30MG.
Lagano, ali sigurno, nema zurbe i trke, a samo prije 3 godine bio saam prljavi narkoman, izbodenih ruku, zabradatio i zarasto, fuuujjjjjjj.
I neko ima stida bilo sta reci o bilo kojem lijeku,JAKO,JAKO CINICNO I DISKRIMINIRAJUCE.
Ljudi, svima vama, ZELIM SRECU I PODRSKU, NEKA JE BOG NA VASOJ STRANI!!!!!!
Omar iz Sarajeva
Svakog cuva neka sila, a ja imam JABUKU!!!
rhinocervs

Post by rhinocervs »

okej, to je tvoje iskustvo i tvoje misljenje, drugi se ne slazu i iznose-svoje. ja neam nista protiv toga da saslusam i jedne i druge, ali sam definitivno blizi-tebi -- da, opiodni lekovi JESU-opiodni, pa ti ne treba puno mudrosti da povuces paralelu s horsom i pljujes ih. i menjaju svest i izazivaju zavisnost i JESU-pre štaka nego pravo izlecenje.. ali i kao takvi-znace, tebi-ocigledno iz prilozenog, a meni.. jbg, ja jos pokusavam da uopste dodjem do njih, legalno, al znajuci sebe, sigurno ce mi zivot biti kvalitetniji i imati vise smisla sa tj. na njima, nego s horsom..

i sad, posto je tema "kako doci do lekova poput metadona i subuteksa, legano", doduse-u Srbiji, mozes li nam reci kakva je situacija u Be i Ha, cisto da napravimo paralelu?
Voyager

Post by Voyager »

Metadon je izuzetno snazan sinteticki oipoid tako da nista manje od heroina (diamorfin) koji je isto tako snazan. Samo se razlikuju u duzini trajanja dejstva i brzini delovanja i rastvorljivosti.
Informaciju da ce se Subutex pojkaviti na jesen sam dobio od svog lekara koji je profesor na univerzitetu i pride vodi jedan od najvecih metadonskih programa u Srbiji. Necu reci ko je to.
Lek koji sam pomenuo je bila Jurnista (hidromorfon). Polusintetski, tri putra jaci od metadona i heroina, najcistiji od svih opioid, nema toksicnih metabolita i poseduje najmanje nezeljenih efekata. U USA je to Dilaudid. Najskuplji opijat na ulicana USA, jedna tableta od 8mg kosta 100 dolara, sto ga cini najskupljim opijatom. No kod nas ce se pojaviti za dve nedelje, ali nece se koristiti za odrzavanje vec samo za bolove nazalost. Australija i neke zemlje ga vec uveliko koriste za odrzavanje, ali kod nas je prica za sada takva da se nece koristiti za odrzavanje.
Inace rad mu je najbliskiji heroinu samo mnogo bolji i nema uspavljujuce efekte kao Metadon. Znaci raketa.
jedna kutija ce kostati 40 evra, a za one sa malignim bolovima bice besplatan posto ce biti na pozitivnoj listi lekova. Ukucajte pobogu "Jurnista Srbija" u Google i videcete dokumente.
Nadam se da ce se uskoro pojaviti Morfin, odmah prelazim na njega.
Subutex mi ne pada na pamet, sranje mi je i ne pokriva me uopste. A i mnogo je stetniji za organizam od klasicnih cistih opioida kaosto su Morfin, Metadon, Hidromorfon, itd.
Toliko.
narcohimno

Post by narcohimno »

NEPOPRAVLJIV SI NARKOMAN,NEMA STA!
Sagitarius

Post by Sagitarius »

Voyager wrote:Metadon je izuzetno snazan sinteticki oipoid tako da nista manje od heroina (diamorfin) koji je isto tako snazan. Samo se razlikuju u duzini trajanja dejstva i brzini delovanja i rastvorljivosti.
Informaciju da ce se Subutex pojkaviti na jesen sam dobio od svog lekara koji je profesor na univerzitetu i pride vodi jedan od najvecih metadonskih programa u Srbiji. Necu reci ko je to.
Lek koji sam pomenuo je bila Jurnista (hidromorfon). Polusintetski, tri putra jaci od metadona i heroina, najcistiji od svih opioid, nema toksicnih metabolita i poseduje najmanje nezeljenih efekata. U USA je to Dilaudid. Najskuplji opijat na ulicana USA, jedna tableta od 8mg kosta 100 dolara, sto ga cini najskupljim opijatom. No kod nas ce se pojaviti za dve nedelje, ali nece se koristiti za odrzavanje vec samo za bolove nazalost. Australija i neke zemlje ga vec uveliko koriste za odrzavanje, ali kod nas je prica za sada takva da se nece koristiti za odrzavanje.
Inace rad mu je najbliskiji heroinu samo mnogo bolji i nema uspavljujuce efekte kao Metadon. Znaci raketa.
jedna kutija ce kostati 40 evra, a za one sa malignim bolovima bice besplatan posto ce biti na pozitivnoj listi lekova. Ukucajte pobogu "Jurnista Srbija" u Google i videcete dokumente.
Nadam se da ce se uskoro pojaviti Morfin, odmah prelazim na njega.
Subutex mi ne pada na pamet, sranje mi je i ne pokriva me uopste. A i mnogo je stetniji za organizam od klasicnih cistih opioida kaosto su Morfin, Metadon, Hidromorfon, itd.
Toliko.
Ma pređi ti na dop ili fentanil,tebi je brale bitno da budeš urokan 100%.Zato te subutex i ne pokriva,jer nema "rada"(ima kod ljudi koji su dugo vremena čisti),pa ti ne odgovara.Nisi se ti još najeo ovisničkih govana,ti još lelujaš u oblacima opijata...
Voyager

Post by Voyager »

Smatram da je moje ljudsko pravo da uzimam opijate i da lelujam u njihopvim oblacima.
Zato sam se i izborio za legalni opijat.
Ali sigurno znam da necu ovako do kraja zivota. Jos koju godinu i pomocu Subutexa cu se skinuti sa svega i nastaviti straight.
Ali sada, moja zedj za opijatima je i dalje jaka i snazna.
Nemojte me molim vas vredjati samo zato sto volim opijate.
Locked