subuteksa u apotekama u zemlji srbiji, nema.
voyager tvrdi da ce ga biti na jesen + pominje lek za koji nikad nisam cuo -- da li neko ima slicnu informaciju vezanu za sub + bilo kakve informacije o tom leku koji covek pominje?
zamolio bih i voyagera licno da, ako nije problem, kaze nesto vise o izvoru informacija kao i o pouzdanosti istih.
kontaktirao sam agenciju za lekove, i evo odgovora, celog:
posto bih da diskusiju ne vezujem iskljucivo za subuteks, postavicu magicno pitanje: kako doci do leka-opijata koji ce SKROZ "zameniti" heroin, a da se taj lek kupuje u apoteci, u gradu beogradu ili bilo gde u srbiji?Poštovani,
Povodom Vašeg meil-a koji se odnosi na lek Subutex, obaveštavamo Vas sledeće.
Lek Subutex nema dozvolu za stavljanje u promet u republici Srbiji, pa ga stoga nema u apotekama, jer se prema članu 71. stav 2. Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima(„Službeni glasnik RS“, br. 84/04 i 85/05-dr. zakon), promet može vršiti samo lekovima koji imaju dozvolu za stavljanje u promet.
Predlog za dobijanje dovole za stavljanje leka u promet, mogu podneti proizvodjači, zastupnici i predstavnici proizvodjača sa sedištem u Srbiji, a Agencija prema važećem Zakonu ne može biti predlagač, pa stoga nije ni odgovoran za nedostatak ovog leka na tržištu.
Takodje Vas obaveštavamo da se obratite inspekciji za lekove Ministarstva zdravlja, a povodom Vaše primedbe da se lek može naći na nelegalnom tržištu.
Zahvaljujemo na saradnji.
Aleksandar Tucovic
Senior Public Relation Manager
Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije
od opiodnih lekova uzimao sam metadon i subuteks. ni preko jednog ni preko drugog nisam uzimao hors, jer nisam imao ni zelju ni potrebu, ni zikru ni majmuna- dakle, mogao bih uzimati njih a da ne uzmem heroin (sto ne mogu da kazem za naloreks, koji nema tu opioidnu komponentu/rad, kako god vam milije).
problem je, naravno-u novcu-i jedan i drugi kostaju, na ilegalnom trzistu preko kojeg sam jedino i uspeo da dodjem do oba [citaj: kupujem ih direktno od dilera, sto je, naravno, potpuna bolestina], isto kao pola grama heroina.
a sad malo-vreme: bocica metadona od 1000 dinara me "pokriva" za 3 dana, isto kao i pola grama horsa [uzimam ga na nos; u periodima najvece adikcije uzimao sam po 2.5 grama dnevno, ali posto ga sada uzimam iskljucivo u malim kolicinama, pola grama mi "traje" 3 dana]. vraticu se na ovo, samo jos da dodam da me tableta subuteksa od 2mg koja takodje kosta 1000 dinara pokriva za 2 dana - uzimam ga po pe esu- ispod jezika, pola tablete (1 mg) dnevno -- to kazem jer sam cuo da ga prijatelji uzimaju na nos i to po OSMINU tabete od 2mg [da, od 2, ne od 8] i kazu da ih takodje-pokriva. NIKADA ga tako uzeo-nisam, te ne znam kako bi to izgledalo "na meni"-ovako mi zvuci neverovatno, ipak je to 0.25mg..
subuteksa u apotekama/drzavnim ustanovama-nema. crna rupa.
za metadon sam cuo da ga daju samo u drajzeovoj i to samo ako si intravenozni narkoman sa hepatitisom -- jel to istina? jel to normalno?!
i da se vratim na ono sta sam obecao + da privedem topik kraju: heroin. vec 1.5 godinu pokusavam da se skinem-skroz. da ga ne uzmem uopste, da apstinencija-traje, zauvek. u tome, na zalos', ne uspevam.

ja ne zelim da uzimam subuteks il metadon svaki dan, u sto vecim kolicinama. zelim da, umesto svakog dana kada uzmem tu svoju trecinu lutke dopa uzmem trecinu bocice metadona, ili 1mg subuteksa. broj kapi/gramaza nije bitna, bitna je-supstanca. zelim da izbegnem heroin, u potpunosti. potrebna mi je legalna zamena koju cu sebi moci da priustim, finansijski. naravno da poenta nije preci sa jedne navlake na drugu, poenta je preci na sledeci korak koji bi u mom slucaju bio to-methadone, subutex, ili nesto trece sto probao nisam, a ima tu "moc" da ti um i telo budu "podmireni", da ne ištu-zuto .
toliko. hvala vam sto ste procitali ovo, hvala vam za svaki koristan odgovor.. za kraj, mogu samo da pljunem na nase zdravstvo, a u vezi sa lekovima ovog tipa + da se nadam da ce se stvari promeniti, sa sto manje heroina koji ce zavrsiti u meni -- u tome da ti ih prodaje covek koji ce od toga kuputi heroin za sebe [junkie koji je dobio metadon], ili prodati heroin drugima [diler koji prodaje sub koji donosi iz hrvatske/francuske], svetla tacka ne postoji..