hrabrost,zrtva,samosazaljenje,sebicnost suovisnika ili ...

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

justme

Re: hrabrost,zrtva,samosazaljenje,sebicnost suovisnika ili ...

Post by justme »

@ misty,najljepsa hvala na dobrodoslici.
danas sam se vec istresla na postu iznad ovog :oops:
znam,vidim,osjetim kakva je to borba.znam da ce biti jos gore i teze...
ali sta je, tu je.
zapravo je ovaj forum odlicna stvar..ne ostavlja mnogo prostora za samozavaravanje.
svima nama treba mnogo informacija i istine,kako bismo odlucili.
@ modesty...hvala ti ..tu sam ,pa pomazi :lol: ( salim se)
i ja boga molim da bude tako,da ode, samo mi danas ta prica izgleda jako klimava...uzasno klimava,moram se navikavati na to da ne mozgam previse,oko tog sta i kako on kaze,vec pustim da vidim sta ce biti...
misty

Post by misty »

I ja mislim da je ovaj forum odlična stvar, ne dopušta nam da se opustimo!
Mnogo korisnih stvari sam naučila ovde...

Drži se justme!!
justme

Post by justme »

hvala ti misty:)
da forum je odlican...( kao i za sve drugo,samo za one koji su spremni na pomoci i saradnju).
sudeci po sebi...ja sam se mnogo zbedacila.
iako vecinu stvari vidis ili znas,potvrdjena,a ruzna istina zna da zaboli.
narocito kad vidis svoje greske.
kad sam citala o krizi pred recidiv(moj decko je dosta dugo bio u apstinenciji kad sam se pocela zabavljati s njim) ...ja sam sve te simtome vidjela,tumacila ih kao psihosomatski poremecaj ,nastojala da pomognem,slusala,savjetovala,govorila nikad i nista nije kraj svijeta i to nisu lose stvari koje se samo tebi desavaju...bla,bla,bla,predlagala psihologa ( ali ja sam to vidjela kao psihicku krizu covjeka,ne kao apstinenta,mislila ako otkloni rijesi nastali problem spolja ,problem na poslu,u porodici...rijesice i to..a necu i ne mogu da se pomirim sa tim da se branim neznanjem,on je tad trebao pomoc terapeuta,ne obicnog psihologa, a ni tamo nije otisao.jos pricamo o tome, a sad je vec u recidivu )..a sad me izjeda osjecaj krivnje.
a drzacu se ja svakako.sto puta na dan si ponovim nista nije toliko crno i nista nije kraj svijeta.to nije nesto sto treba i tebe da skrsi,vec ojaca ...
misty

Post by misty »

Jao skroz se pronalazim u tvojim rečima i ja sam toliko puta osećala krivicu, to jako zna da zaboli!
I stalno sam u nekom strahu da možda neću prepoznati, naravno ako se ne daj bože desi, krizu pred recidiv!
I plašim se da možda neću na najbolji način odreagovati, reći mu prave reči u tom trenutku...

Volela bih ako neko od bivših ovisnika može da napiše nešto na tu temu, šta je najbolje raditi u tom trenutku, kakve reči uputiti, znam da je sve to individualno ali...
Svaki savet je dobrodošao!
justme

Post by justme »

joj mila misty ne smijemo misliti na krivicu,jos manje zivjeti sa strahom.i mi i oni moramo znati zivjeti sa svakim uspjesnimi danom ( nisam ja toliko pametna:),vec sam naucila uz majku koja ima karcinom.
i ja sama cijelu svoju vezu taktiziram sta i kako reci, na koji nacin.
ovdje je specifican slucaj.zaista je imao mnogo problema ( mali je ovo grad, sistematski podcjenjujemo bivse ovisnike, sumnjicimo, iskoristavamo da rade na poslu a nista im ne placamo,sumnjicimo,provjeravamo...mislim da generalno okruzenje ) i logicno da neko ko nikad nije ni uspio da izgradi dovoljnu kolicinu samopouzdanja ,najmanje da ga nadje u samom sebi ( zene mislim vise rade na sebi i uce kako da budu zadovoljne malim stvarima,da se raduju sitnicama, da grade samopouzdanje,manje imaju potrebu da se osjecaju mocnim,manje su egoisticne...daju si za pravo da se osjecaju slabim da placu a da ne misle da je kraj svijeta...ovaj muskarac to ne zna ) .
konkretno se zalio na bolove u stomaku, glavobolju...ljekar mu nije mnogo pomogao .
ja nisam prepoznala ( nisam ni znala) a tako je pocelo.( ne znam kako ni u kojem momentu ,jer je samo nestao,a telefonskim razgovorom nista nisam mogla da primijetim ) kad sam ga vidjela,imala sam sta da vidim :?: :!:
a zaista mislim da je nuzna pomoc psihologa,terapeuta,ovisno o tome kojemogucnosti pruza mjesto u kojem zivimo.mislim na period nakon lijecenja, da uvijek imaju nekog kome mogu da se obrate izjadaju povjere , a ko ce primijetiti i uputiti.
slicno kao i sa oboljelim od sizofrenije,da znaju da prepoznaju najmanji simptom i mogucnost da se obrate za savjet ili pomoc.
jer u mojoj sredini .ne poznajem nikog ko poslije lijecenja,ima potrebu da ode psihologu.
misty

Post by misty »

Da baš tako justme!
...živeti sa svakim uspešnim danom...Baš mi se dopada ta rečenica, vrlo lepo si to opisala!
Znam da ne možemo živeti sa strahom, ali prosto mislim da ga se nikada neću osloboditi.Savki izlazak iz kuće, dolazak kući sve je to neki strah, strepnja da se nešto loše ne dogodi, analiza njegovih izgovrenih rečenica...
Ma ne znam ni sama više, za sada sam zadovoljna jer redovno idemo kod psihijatra, on prihvata njegove savete i pije terapiju, a onda opet imam strah šta će biti po prestanku uzimanja terapije, odnosno onda kad je doktor ukine?Još uvek je mnogo rano i da mislim na to jer tek smo na početku, ali uvek postoji ono ali...
justme

Post by justme »

eh da uvijek ali,ali i moramo se drzati hrabro.
taj osjecaj preispitivanja svake recenice mi je dobro poznat.
a znate kako,i sad i u periodu poslije, iznimno je vazno podupirati ga da izdrzi .sad znam ( a da mi je ta pamet bila prije nekoliko mjeseci) da je pomoc terapeuta uzasno vazna.narocito u situacijama gdje se bivsi ovisnici susrecu sa svakodnevnim problemima,vazno je da znaju da snagu da se suoce sa problemom nalaze u sebi, da se raduju malim stvarima i slicno...
tu im ne dati da posustanu.
uh,ja bih u svemu ovome lako sama sa sobom,ali kad pomislim na roditelje svog decka,zaboravim potpuno na sebe i onda pomislim,ne necu nikad odustati.
snjezana

Post by snjezana »

justme wrote:..a necu i ne mogu da se pomirim sa tim da se branim neznanjem,on je tad trebao pomoc terapeuta,ne obicnog psihologa, a ni tamo nije otisao.jos pricamo o tome, a sad je vec u recidivu )..a sad me izjeda osjecaj krivnje.
Ajme cure, misty i justme.. ne vidim razloga za osjecaj krivice.. pa ne mozete vi preuzeti odgovornost nad zivotom vasih momaka.. nitko to ne moze.. oni su odrasli ljudi i nisu retardirani, na njima je da se odupru tim svojim impulsima, a ako u tome ne uspiju, niko nije kriv nego oni sami
misty

Post by misty »

Joj snjezo potpuno si upravu, ali prosto nekad ne mozes da se otrgnes od tog osecaja, stalno nesto razmisljas, vodis racuna sta je rekao, kako se ponasa, da slucajno nije napravio recidiv i da slucajno ne planira da ga napravi...
Joj stalno neka briga..
Ali dobro nadam se da ce polako i to vremenom prestati
Modesty

Post by Modesty »

Nemoj te molim vas da misli te da sam surova da vas želim podcijenit,vi ste divne i humane djevojke ali rečiću vam neštu u šta čvrsto vjerujem:vi ste magnet za takve i kad bi tražila drugog dječka,uspostavilo bi se da takođe taj neki drugi ima neki veći problem....i to preuzimanje krivice na sebe govori u prilog vašem mazohizmu....možda je vrijeme da poradite na sebe.

Njaiskrenije vas ljubi i podržava Modesty
Post Reply