Pitanje-HITNO

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

davor

Post by davor »

Slusaj na kraju krajeva moze se zovnuti i hitna da dode po njega i da ga odvede doktoru ako se stanje nepopravi,ali u tom slucaju hitna mora zvati policiju jer se radi o psihickom bolesniku pa oni moraju voditi pratnju sa sobom jer neznaju sta ih ceka...
Ali i to se moze napraviti..
Probaj popricati sa bratom da li moze saznati jeli uzimao ikakve tablete u zadnje vrijeme prije nego se sve to pocelo desavati,pogotovo da li je uzimao tramale i sedative zajedno i koliko...
Moze biti da je trenutno takav i da ce ga popustiti ali slazem se da sto prije treba da ode i potrazi pomoc kod doktora...Javljaj sta se desava .,pozdrav
davor

Post by davor »

slazem se sanela
sunrise

Post by sunrise »

ma, ja ne vjerujem da je to neki fles back i da ce to proci samo od sebe
Kad bih barem znala tko sam zapravo, prestala bi se ponasati kao ona za koju se smatram da jesam, a kad bih se prestala ponasati kao ona za koju se smatram znala bih tko sam.
Nirvana

Post by Nirvana »

Pozdrav svima,
Sunrise prvo da tebi odgovorim, njegovi roditelji su se razveli kad su on i njegov brat bili mali, otac mu je bio agresivni alkoholicar, tako da se majka ubrzo razvela i on i brat su ostali sa majkom. Zena je jako puno propatila sa njim, da je propala i fizicki i psihicki, takodze i njegov brat koji je mladzi od njega, momak je jednostavno izgubio zivce i to se stvarno primjeti na njemu. Kad je ovo pocelo sa njegovim halucinacijama, i majka i brat su ga automatski napali, i optuzili ga da se ponovo drogira i da nesto petlja. Sto je po meni bila greska. Mislim svi smo mi pomislili da je on ponovo poceo sa drogama, ali nije to nacin, da se odmah napada. Ja znam sta je imati narkomana u kuci, jer se i moj brat drogirao i mi smo puno toga prosli sa njim, ali oni su njega odmah napali, tako da je on prekinuo svaki vid komunikacije sa njima. Naravno i njegova zena je isto tako reagovala, pa je i nju istjerao iz kuce. E moj ga je bratjedini saslusao, bio sa njim, razgovarao, i pomogao mu da prezivi taj period nekako. Naravno poslije 10 dana, i on se iscrpio, a jos je radio pored toga sve drugu i trecu smijenu. Trenutno se situacija malo smirila i on kao da je malo dosao sebi. Danas sam bas razgovarala sa njim na telefon i ucinio mi se puno bolje, nego inace. Brat ne spava vise kod njega ima 4 dana, ali se cuje sa njim telefonom svaki dan i ode do njega jednom u 2 dana, ali na kratko samo da vidi kako je.
On kaze da nije nista uzimao, ali sam davno prije naucila da im covjek nemoze vjerovati na rijec. Neki mi crv neda mira, dali je moguce da je uzeo neku drogu od koje bi tako halucinirao. Naprijed sam procitala, u dijelu ''DROGE INFO'', da se od LSD-a moze tako halucinirati.
''Raspon raspoloženja koje izaziva LSD vrlo je širok: od ekstremnog zadovoljstva do jake anksioznosti. Upravo se u tome i krije opasnost, jer se katkada ne može prekinuti haluciniranje koje može potrajati više sati.Istovremeno, osoba ima iskustvo užasnog straha koji ne može izbaciti iz svoje svijesti. Ova neugodna iskustva, “loš trip”, mogu se ispoljiti kao panika, depresivno stanje ili konfuzija. NAJČEŠĆI ZNACI RASPOZNAVANJA AKUTNOG KORIŠTENJA
nepovezan govor, nagla izmjena raspoloženja (smijeh - plač), bijeg od ljudi, nesnalaženje u vremenu i prostoru. Kod višekratnog konzumiranja u kratkom vremenu javljaju se još: jak tjelesni miris, nepredvidljivost ponašanja, suicidalne sklonosti. ''
Neznam nemam iskustva sa LSD-jem jer ga ni moj brat ni on nisu koristili dok su bili tzv.aktivni ovisnici, pa neznam. Sta vi mislite?
Zli

Post by Zli »

Nemojte da se zezate, posaljite ga kod doktora ili pozovite da ga odvedu, mada ako je dosao sebi verovatno cete moci da ga ubedite. To stanje nije uopste za zezanje i stvarno moze povrediti sebe ili nekoga drugog.
Nirvana

Post by Nirvana »

Zli wrote:Nemojte da se zezate, posaljite ga kod doktora ili pozovite da ga odvedu, mada ako je dosao sebi verovatno cete moci da ga ubedite. To stanje nije uopste za zezanje i stvarno moze povrediti sebe ili nekoga drugog.
Ma ne zezamo se, ali meni, mom bratu i mojoj porodici nije lako donijeti tu odluku, da ga na silu odvedemo u bolnicu, ipak mislim da bi to trebali odluciti njegova majka i brat, a mi smo naravno tu ako treba pomoc, ali s obzirom da je on sa njima u losim odnosima, ni njima to nije bas lako. Mislim situacija je takva da nikom nije jednostavno, ali se svi slazemo da mora u bolnicu.
sanela

Post by sanela »

Nirvana wrote: Mislim situacija je takva da nikom nije jednostavno, ali se svi slazemo da mora u bolnicu.
Onda poduzmite nešto, jer vam prijatelj može fakat zaglaviti.
malena_maca111

Post by malena_maca111 »

pa dok vi razglobate dal da ide u bolnicu,ili ne, situacija moze da se pogorsava, a vi i dalje samo nastavite cekati...mislim ako je situacija toliko ozbiljna, i ako hocete da mu pomognete, sta imas cekati da se njegova porodica slozi sa tim? Hallo zeno, ako sebi nesto uradi, cijeli zivot cete se kajati sto ga niste u bolnicu strpali. Sa psihickim bolestima se nije zezati. Na silu zoi hitnu,ako ti je stalo do prijatelja, ako ne onda i dalje cekam i pisi na forumu i dalje..
Nirvana

Post by Nirvana »

Pozdrav svima ponovo nakon nekog vremena,
evo sa obzirom da su mi se mnogi javili na ovoj temi koju sam pokrenula i pokusali da mi pomognu, mislim da vam dugujem reci sta se desavalo u ovo vrijeme dok se nisam javljala. Saznali smo da se nas prijatelj ipak ponovo nakon 2 godine poceo drogirati. Necu sad reci znala sam, kao sto je reagovao moj brat kad smo to saznali, jednostavno neznam sta da kazem. Jesam slutila, ali ipak nisam mogla da to svarim u sebi i kazem da je i to jedna od mogucnosti. Neznam tacno sta je uzimao neke tablete koje su i izazvale stanje u kojem se nalazio. Uzas, stavrno, jer definitivno niko od nas nezna vise sta da radi sa njim......
Pozz..
Post Reply