Pitanje-HITNO

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

Nirvana

Pitanje-HITNO

Post by Nirvana »

Pozdrav svima,
imam jedno pitanje i jako je hitno, pa vas molim ako ste u mogucnosti da mi sto prije odgovorite. Naime radi se o dobrom prijatelju mene i mog brata. Prije svega moram da vam kazem da je bio na heroinu neke 2 godine, prije heroina na svemu i svacemu. Cist je neke 2 godine, ali prije nekih 2 mjeseca je poceo cudno da se ponasa, u smislu da halucinira 24 sata na dan, sto znaci da uopste ne spava, minimalno jede, stalno ima osjecaj da ga neko prati, prica sam sa sobom, ali on misli da prica sa osobama koje mu se prikazuju, ubijedzen je da ga neko non stop prati i da ga cekaju da ga ubiju. Nesmije sam nigdje da ostane, a da negdje ode sam pogotovo. Zadnjih sedam dana se situacija pogorsala, pa moj brat spava kod njega, ustvari ne spava nikako, vec je kod njega, samo da ovaj nebi bio sam. Ubijedzen je da mu je njegova vlastita zena, nesto nastimala, pa je i nju otjero od kuce. Postaje i agresivan, cak je prijetio tim nekim ljudima sa kojima on razgovara, da ce ih ubiti, a da ce i sebe objesiti. Neznam vise sta da mislim, na pomen doktora, on nece ni da cuje. Neznam sta se desava, dali je moguce da su ovo posljedice njegovog drogiranja heroinom, ili sta?
Stanje je iz dana u dan sve gore, pa bih cijenila ako bi mi neko mogao dati neki savjet ili sugestiju sta da se radi sa njim.
Hvala unaprijed.
javor

Post by javor »

...
Last edited by javor on Sat Mar 28, 2009 5:26 pm, edited 1 time in total.
Nirvana

Post by Nirvana »

Javor, hvala na javljanju. Sad bas sjedim sa mamom i nesto pricamo o njemu, mama redovno posjecuje grupu ljudi, tj. roditelji bivsih i sadasnjih narkomana se sastaju jednom sedmicno i razgovaraju o svojim problemima, ona je na tom sastanku spomenula problem naseg prijatelja, ljudi kazu, naravno u zavisnosti od kolicine opojnih sredstava unesenih u organizam, duzine drogiranja i naravno samog organizma pojedinca da je moguce da se dobije sizofrenija. Kao sto sam rekla on je odprilike 2 godine bio na heroinu, a prije toga je bio na raznim tabletama, najvise na tramalima, na nekakvim tabletama za smirenje, neznam ni ja vise. Znam i to da je probao ekstazi, ali mu navodno nije stimao, to je po njegovoj prici. Inace je i bez droga jako labilna licnost. Ja nesto nemogu da zamislim da je mozda sve u svemu 3 godine drogiranja ostavilo takve posljedice, a opet nemam drugog objasnjenja. Ako je neko bio u slicnoj situaciji ili zna za slicnu situaciju, molim da mi se javi.
Hvala vam jos jednom.
all I need!

Post by all I need! »

ja sam imao jednog prijatelja, kome se nesto slicno desilo, samo, on nije nikada bio navucen na heroin, jest ga uzimao, ali mozda jedno desetak puta, ali je travu pusio nenormalno puno, i sve to sto si ti opisala, i njemu se isto desavalo, samo sto je on odbijao da komunicira sa bilo kime, povukao se u sebe, na kraju se ispostavilo da ima sizofreniju i bolje da ti dalje ne pricam... uglavnom, moje misljenje je da OBAVEZNO mora otici kod psihijatra... negdje sam procitao da 70% sizofrenicara pokusa samoubojstvo, pola od njih uspije u tome... izvini ako sam te uplasio ovim postom, molim te da mi vjerujes da samo zelim pomoci i mislim da su ove informacije korisne... javljaj nam kakva je situacija... mnogo sreca mu zelim
Nirvana

Post by Nirvana »

All i need, takodzer hvala na javljanju. Iskreno ja sam vec uplasena, jako mi je stalo do tog covjeka, druzimo se jako dugo, i prosli smo svasta zajedno. On i moj brat su se druzili, zatim su se zajedno drogirali, pa su odvojeno prosli tu fazu odvikavanja i lijecenja, ali prvom prilikom opet su bili zajedno. Hocu da kazem da je to stvarno rijetko prijateljstvo. Kazes tvoj prijatelj je odbijao da komunicira sa bilo kime, i ovaj to odbija, prica jedino sa mojim bratom jos, kazem vam i trudnu zenu je otjerao od kuce, misli da mu ona nesto stima. Mislim da je ovaj vec pokusao da se ubije, nije mi brat nista direktno rekao ali sam ja iz price sama zakljucila. Neznam, mislim svima nam je jasno da moramo razgovarati sa njim i nagovarati ga da ide doktoru, ove smo situacije vec prosli kada smo ih nagovarali da idu u komunu i na lijecenje. Citav ih zivot na nesto nagovaramo, ali tako nam grah pao, kako kazu.
Hvala vam jos jednom na javljanju i pozdrav do slijedeceg puta.
davor

Post by davor »

Znam tacno o cemu pricas,meni se bila desila ista stvar prije par godina..
Isto tako sam uzimao pored heroina i tramale i razne vrste tableta(apaurine,besedine,itd..)
Neznam sad u kojim kolicinama on to uzima znam da sam ja uzimao u ogromnim kolicinama sve te tablete zajedno i onda kad sam naglo prestao i skroz sam pukao kao i taj tvoj prijatelj..Ti tramali su smece i ti ostali sedativi pogotovo kad ih uzimas intenzivno duze vremena...
Moguce je da se desilo ovo:mozda je krisom uzimao tramale i sve to jedno vrijeme i pretvarao se da neuzima nista i dobro se navukao na to sve pa onda nedavno opet prestao sa svim i dozivio je to sto je dozivio..
To stanje u kojem se on sad nalazi je pravo opasno i treba ga motriti jer postoji mogucnost da pokusa i cak sam sebi da oduzme zivot...On je ubijeden da sve ono sto on misli je istina i da ga svi drugi prave budalom ,jer mu govore kako to sto on prica nema smisla..Drma ga paranoja od koje nemoze normalno da razmislja,strah u njemu (prate me,stimaju mi nesto,hoce da me ubiju)je jaci od obno malo zdravog razuma koji jos uvijek ima..Zao mi ga je jer znam kroz sta prolazi...
Postoji mogucnost da ga sve to popusti ....
sunrise

Post by sunrise »

Situacija u kojoj ti se prijatelj nalazi je JAKO, JAKO OPASNA I KRITICNA i vi nemate st apuno biti i bdijeti nad njime nadajuci da ce se sve to stisati i nestati.
Meni sve to lici na sizofreniju i stvarno je lako moguce da ju ima. I ona je jako, jako opasna kad osoba nije pod medikamentima. Isto tako ih je jako tesko uvjeriti na terapiju i lijekove i na redovno uzimanje lijekova. Znam da nije primjereno ali pogledaj sta je onaj lik iz austrije sad napravio u Srbiji, tek tako, bez beda pobio 9-tero ljudi koji su mu se nasli pod putem.
Sve sta vam on prica da dozivljava´i cuje i vidi je realno za njega. I super je sto trudna cura nije sa njime jer je ona pod br.1 ugrozena i pod opasnoscu.
Ne znam na koji nacin ali ga morate odvesti doktoru a posto nece i ne vjerujem da ce sam promijeniti misljenje nekako ga sami stavite u psihijatriju, nek mu odrede dijagnozu i terapiju, nek mu obajsne situaciju kad dodje sebi i vaznost uzimanja lijekova. Samo mu oni mogu omoguciti normalni zivot, njmeu i vama. On je sad opasan kao tempirana bomba, nikad ne znas kad ce puknuti i samo je pitanje dana kad ce mu i tvoj brat zasmetati i njega ce se htjeti rijesiti.
Morate brzinski djelovati prije nego dodje do tragedije.
Sorry sto sam tako otvorena i gruba no to je sve istina sto ti kazem.
Imam i ja u svom krugu prijatelja jednu taku osobu koja je pravi terorista spram svoje mame a samo nju ima. Isto tako je najpametniji sam si daje lijekove, sam ih uzima ili ne. I kad ih ne uzme onda je show program. Njima nitko ne smije doci u kuci jer je sve njezine prijateljice otjerao (osim moje mame), a decko je uz sve to i u kolicima i ima svasta jos nesto.
Kad bih barem znala tko sam zapravo, prestala bi se ponasati kao ona za koju se smatram da jesam, a kad bih se prestala ponasati kao ona za koju se smatram znala bih tko sam.
Nirvana

Post by Nirvana »

Ljudi hvala vam na javljanju, situacija je ista s njim, brat ga nagovara da ide doktoru, jer mu je potrebna strucna pomoc, ali on se jos necka. Danas je doslo do kulminacije izmedzu njih dvojice, tako da mu je moj brat na kraju rekao da on stvarno ne vidi nacina kako da mu pomogne, ako on sam sebi nece pomoci, jednostavno svi smo se digli na noge da mu pomognemo, ali on ni prstom ne mrda. Moj brat nemoze vise ni psihicki ni fizicki, jer je sa njim non stop zadnjih 10 dana, i uopste ne spava, jednostavno danas mi je rekao da pravo lose utice na njega to sto je on u takvoj situaciji. Ali nemozes ga natjerat na nesto ako ovaj sam nece, jedino na silu da ga se odvede u bolnicu, jer Davore u pravu si kad kazes to isto kaze i moj brat on je stvarno ubijedzen da su te halucinacije stvarno stvarnost, i da svi ostali koji mu govore suprotno nisu u pravu. Kaze mi brat, ja sjedim s njim u sobi, i on prica normalno sa mnom, ali ujedno vodi razgovor i sa tom nekom osobom koja mu se prividza.
Neznam, brat je rekao da ce se malo distancirati od njega, ali cemo ga jos uvijek pokusavati nagovarati da ide doktoru, vidjet cemo sta ce biti.
sunrise

Post by sunrise »

di su roditelji od tog tipa u svemu tome?
Morate ga odvesti doktoru ili na hitnu pa makar na silu. Shvacam da je brat umoran i da nista ne dobiva nazad od svog truda ali pustiti ga samom sebi nece nista donijeti jer ce se stvar kuluminirati
Njemu je stvarno hitno potrebna pomoc i to jako
Kad bih barem znala tko sam zapravo, prestala bi se ponasati kao ona za koju se smatram da jesam, a kad bih se prestala ponasati kao ona za koju se smatram znala bih tko sam.
sanela

Post by sanela »

Nirvana, ako je vaš prijatelj opasan po svoj ili tuđi život, možete pozvati policiju i oni ga mogu odvesti na Psihijatriju i prislino ga hospitalizirati kako bi vidjeli šta mu ja i dali mu terapiju.

U svakom slučaju, morate brzo reagovati, jer mislim da to samo od sebe neće proći. A on sada nije u mogućnosti da normalno rasuđuje.

Sretno.
Post Reply