Dođe vrijeme da se i ja opet javim na ovu temu.... mada ću potpuno skrenuti s teme, ali diskusija je već odavno otišla u drugom smjeru od započetog.
Kad s nekim ljudima razgovaram o našem forumu, uvijek govorim kako je forum dinamičan i kako se stalno mijenja zavisno od ljudi koji trenutno pišu. Blagodat, ali i prokletstvo interneta je anonimnost... Blagodat je jer ljudi koji nemaju s kim drugim razgovarati o problemima koje imaju mogu potpuno anonimno podijeliti s ljudima koji prolaze kroz sličnu situaciju i dobiti podršku. Koliko će ljudi biti iskreni, toliko će dobiti odgovor koji će im biti više od koristi. Tematika kojoj je ovaj forum posvećen je vrlo ozbiljna, pa bi čovjek očekivao da će joj ljudi koji ovdje pišu i pristupati ozbiljno. Međutim, anonimnost je i prokletstvo, jer se ljudi osjećaju sigurni u svojoj sobi pred kompjuterom i zbog različitih razloga (uključujući dosadu, neuravnoteženost, nesigurnost, pa i neke teže psihičke probleme koji su šifrirani) stvaraju lažne likove i nickove, pričaju priče, kritikuju svaku ustanovu i pojedinca koji nastoji pružiti pomoć ovisnim osobama, liječe svoje komplekse.... Meni je takvih ljudi iskreno žao, jer nemaju vlastiti život, (možda su ga nekad i imali, ko zna?) pa pokušavaju živjeti u virtualnom svijetu miješajući stavrnost i maštu. Za takve ljude je internet prokletstvo, a boravak na različitim forumima im daje osjećaj vrijednosti, a njihovim životima kakav-takav smisao.
Cilj ovog foruma jeste da ljudima pomogne da nađu smisao u svom STVARNOM životu, a ne da ga traže u virtualnim bespućima i u jalovim diskusijama i prepucavanjima. Da bismo uspjeli funkcionisati postoje određena pravila koja se trebaju poštivati, a oni koji ih nisu poštovali ili im se nisu sviđala odlazili su sami ili bili banovani. Oni su osnivali svoje forume koji predstavljaju dvije oprečne krajnosti - jedan koji se ozbiljnije posvetio promociji tretmana i drugi koji je poluzatvorenog tipa samo za svoje članove gdje glavnu rječ vodi svima nama poznata i odavde banovana Kata. E sad, što se mene tiče, neka vode oni svoje forume i neka pišu šta im je volja, sve dok se ovdje ne javljaju i ne oduzimaju energiju i meni i drugim ljudima. Međutim, nedavno mi neki postovi ovdje počnu zapinjati za oko i to me podstakne da odem kod kate u goste. Neke me stvari/nickovi iznenade, ali svako ima pravo da piše šta mu je volja, iako moram priznati da me iznenadilo licemjerje pojedinih ljudi... prepoznaće se ona kojoj je ovo upućeno.
Ali, čitajući postove uvidim ja još neke sličnosti sa postovima drugih ljudi, zapravo istih, ali s različitim nickovima... i onda počnem malo pažljivije čitati i istraživati, a uključim i Avdiju da napravi neke tehničke usporedbe. Prije nego što Avdija napiše do kakvih je saznanja došao, ja neću ništa da prejudiciram.
Off topic o subutexu
Moderator: sanela
Eh sad da odgovorim na pojedine komentare meni upućene.
Teodorini komentari imaju drugačiji sadržaj, pa samim tim i drugačiju svrhu, a to je da da INFORMACIJU do koje ljudi koji nisu iz struke ne mogu doći jednim klikom na forumu. I to piše vrlo jednostavnim jezikom da ljudim mogu razumjeti. I ja sam joj na tim informacijama veoma zahvalna!
A ne znam star ko si ti da ljude uslovljavaš kako će i šta će pisati, sve dotle dok ima ljudi kojima ono što je napisano može biti od koristi?! Tvoje teorije zavjere i matematičke kalkulacije su mi stvarno postale zamorne, a uz to su i beskorisne. Pa bih te zamolila da nas poštediš istih...
Komenatre od Samanthe koji su tebi upućeni za sada neću komentarisati...
Za sada od mene toliko.... sve vas pozdravljam.
Draga star, baš lijepo što si stala u istokovu odbranu, ali s obzirom da si i sama rekla da ne znaš šta znači S.typhi murium zamolila bih te da se suzdržiš od komentara... A što se tiče pomoćnika, ništa se ti ne brini... uskoro će ih biti.Sanela
Istok te nije nazvao "Salmonela" već "Sanella typhi murium" što btw. ne znam šta znači ali nije ni uvredljivo! Da li se on i Teodora poznaju sa drugih foruma to znaju njih dvoje,a on je ovo naveo u zezanju ( kako ja shvatam)www.nevernasam-al-se-lecim.com
Glupo je banovati nekoga zbog jednog posta, naročito kada je ovde bilo toliko drugih idiotskih! I izvini na mešanju, ali bi zaista trebala naći nekog pomoćnika koji bi bio moderator, obzirom da je ovaj forum baš narastao!
Iako je ovaj komentar namijenjen Teodori, osjećam potrebu da ga prokomentarišem. Istina je da Teodora nije dobila zvanje stručnog saradnika, ali njeni komentari koje piše na forumu su i više nego korisni za ljude koji postavljaju pitanja koja su u vezi sa različitim medikamentima i načinima medicinski potpomognutog tretmana. Ovdje ima i više nego dovoljno ljudi koji pišu postove pune podrške, ljudi koji svojim iskustvima motiviraju druge da potraže stručnu pomoć, pomoć ljudi koji uspješno apstiniraju, a riječi takvih ljudi onima koji se bore da nađu put iz pakla jako puno znače.Teodora
.......Iako niste dobili zvanje stručnog saradnika na forumu, stalno smo čitali vaše postove koji su ( u ovme podržavam Istoka) bili puni fraza, izraza, pa i šifara koji su značajni za lekare, dok za nas nisu ni najmanje. Svako od nas se naslušao svega toga, ali tople ljudske reči veoma retko! Više od pola vaših postova ( sada se ja bavim statistikom) su o subutexu, a sem poruke da se svi obavezno jave lekaru i da narkomanu niko ne može pomoći sem lekara ne videh ni jedan jedini ljudski topao post!
Teodorini komentari imaju drugačiji sadržaj, pa samim tim i drugačiju svrhu, a to je da da INFORMACIJU do koje ljudi koji nisu iz struke ne mogu doći jednim klikom na forumu. I to piše vrlo jednostavnim jezikom da ljudim mogu razumjeti. I ja sam joj na tim informacijama veoma zahvalna!
A ne znam star ko si ti da ljude uslovljavaš kako će i šta će pisati, sve dotle dok ima ljudi kojima ono što je napisano može biti od koristi?! Tvoje teorije zavjere i matematičke kalkulacije su mi stvarno postale zamorne, a uz to su i beskorisne. Pa bih te zamolila da nas poštediš istih...
Komenatre od Samanthe koji su tebi upućeni za sada neću komentarisati...
Fakat mi je drago Samantha, jer znam koliko si se zalagala i borila za njega. Sad je na njemu a se bori za sebe i drago mi je što mu ide... Od srca vam svima želim puno snage, sreće i vjere!moga brata se mozda neki sjecaju, to je bila jedna neizmjerna katastrofa. sta se tu sve bilo izmjesalo osim narkomanije ko zna. anyway cist je vec 11 mjeseci, uz ljekarsku kontrolu, placajuci samo lijekove, usluge besplatno. ustanovu ne navodim, ne znam da li je primjerno, ali barem mogu da kazem da ima ljekara koi ne vide samo novac u ljudima i ne samo u mome bratu, ima ih cijela kamara njemu slicnim. bilo bi jos bolje da hoce u komunu ali eto nece pa guramo i ovako. koliko ce biti cist ne znamo ali smo pozitivni.
Za sada od mene toliko.... sve vas pozdravljam.
hvala saneli i vladi na lijepim zeljama. sada se ne sjecam ni kako je pocelo lijecenje. vjerovatno nisam obratila paznju misleci da je to opet novi bezuspjesni pokusaj. uglavnom upalilo. nije uopste lose, sada je u njemackoj kod sestre. i ja idem dvije sedmice tamo, sestra dobila jos jednu kcerkicu...imamo porodicni sastanak nakon duze godina, zajedno.
bio u SA da dobije vize, pa kaze ide u zavod da ga vide normalnog. malo se ljudi iznenedili kad su ga vidjeli da je OK. moram i ovdije da napomenem da u zavodu u SA imamo najljepse iskustvo. svi su bili voljni da pomognu, osim moga brata. sta ces 'bad timeing' sto bi ovi ovdije rekli.
vlado moze pice i to veoma rado. isplaniracu ja da bude radni dan, uglavnom prva sedmica jula. odoh da se pakujem, moja sreca je neizmjerna...barem za sada.
pozdrav svima
bio u SA da dobije vize, pa kaze ide u zavod da ga vide normalnog. malo se ljudi iznenedili kad su ga vidjeli da je OK. moram i ovdije da napomenem da u zavodu u SA imamo najljepse iskustvo. svi su bili voljni da pomognu, osim moga brata. sta ces 'bad timeing' sto bi ovi ovdije rekli.
vlado moze pice i to veoma rado. isplaniracu ja da bude radni dan, uglavnom prva sedmica jula. odoh da se pakujem, moja sreca je neizmjerna...barem za sada.
pozdrav svima
Last edited by Samantha on Sun Jun 10, 2007 10:39 pm, edited 1 time in total.
Pozdrav svima,
Sanela me je zamolila da pregledam logove na serveru na kojem se nalazi ovaj forum i da provjerim da li su prisutne odredjene nepravilnosti. Nakon parsanja svih logova, utvrdio sam, bez ikakve sumnje, da su Star i Katarina (katarinadimedici) jedna te ista osoba. Sutra cu pokusati instalirati poseban softwer koji ce slicne nepravilnosti pronalaziti automatski i na vrijeme nas obavjestavati.
Avdija
Sanela me je zamolila da pregledam logove na serveru na kojem se nalazi ovaj forum i da provjerim da li su prisutne odredjene nepravilnosti. Nakon parsanja svih logova, utvrdio sam, bez ikakve sumnje, da su Star i Katarina (katarinadimedici) jedna te ista osoba. Sutra cu pokusati instalirati poseban softwer koji ce slicne nepravilnosti pronalaziti automatski i na vrijeme nas obavjestavati.
Avdija
Žao mi je što ste se trebali odlučiti na ovaj potez, ali izgleda da je nužan... Više me brine što mi nema Istoka! Istočeeeee???? Udri kontru s latinskiiiiim???? Još samo lagani osvrt s IP adresama- Nije rečeno da Star ne piše iz internet caffea gdje dnevno prođe hrpa ljudi?! Ma, uglavnom, pozdrav gđi. dr. Teodori koja je toliko altruistična pa posvećuje svoje vrijeme, uvjetno rečeno, samom dnu zdrave socijalne zajednice. TEODORA, SVAKA ČAST!!!! PDT_Love_01
ZVRKITIS, KAD SI ZABOGA ONLINE???? Ili se mimoilazimo?
ZVRKITIS, KAD SI ZABOGA ONLINE???? Ili se mimoilazimo?
Que mas puedo hacer en este dia donde la suerte a cambiado por completo yo siempre pensaba que te tenia y es ahora que me doy cuenta que todo es insierto...
Ovo bi bilo kao "reakcija na impresionizam"
Kada sam video da se pojavila ova tema:"Subutex/Suboxon iz LEKARSKOG ugla", autor Teodora, upravo zbog autorke teksta nisam ocekivao traktat o "uticaju subutexa na inhibiciju aromatizacije androgena...", ni o orfanin-nociceptin receptorima, ali sam ZAISTA ocekivao nesto sto bi bilo od posebnog interesa za zavisnike, tipa: primena subutexa kod pacijenata sa hepatitisom C ili AIDS-om, terapija subutexom u trudnoci ili nesto o potencijalnim interakcijama sa drugim psihoaktivnim supstancama.
Nista od toga.
Teodora nas je u svom najnovijem napadu samodokazivanja bombardovala suvim cinjenicama i taksativnim nabrajanjem i citiranjem literature.
S obzirom da sam na osnovu njenih ranijih postova posumnjao da je nizeg medicinskog obrazovanja, iskreno mi je smetalo da takva osoba pise iz LEKARSKOG ugla, ali i pored toga napisao sam sasvim pristojan post o terapiji Subutexom i najcescim greskama u samolecenju, kao i o dopunskoj terapiji Catapresanom i Stilnox-on.
Na to je Teodora reagovala "da se takva terapija pokazala neuspesnom i da se vise ne koristi u praksi", strucno ne navodeci protokol "nove i tajne" visokouspesne terapije, pa samim tim onemogucila strucna suceljavanja i borbu misljenja sto je osnov svakog foruma pa i napretka medicine uopste.
Terapija koju sam naveo sam LICNO koristio za skidanje sa heroina i TVRDIM da je u potpunosti kupirala i telesnu i psihicku krizu, posle godinu i po intravenoznog uzimanja dopa (oko 1 gram dnevno), i skoro godinu dana pre toga uzimanja na nos.
U Beogradu, pa i celoj Srbiji, broj narkomana svakodnevno raste kao rezultat sve vece dostupnosti heroina i relativno pristupacne cene.
U tom svetlu je bio i moj post sa namerom da pomogne onoj narkomanskoj populaciji koja ima "nekakvu" volju da se skine sa heroina, a ima uzasan strah od krize koja je GLAVNI razlog recidiva i neuspeha. Verujem da najveci procenat narkomana krije od ukucana o svojoj narkomaniji, a istovremeno nisu u stanju da izdvoje OGROMNU sumu novca za lecenje. Sa samo 3-4 kutije Subutexa, Catapresanom i Stilnoxom, zavisnik koji IMA NAMERU da se skine imace apsolutnu pobedu
u samolecenju narkomanije. I sve to za 30-tak eura, Kada bih i ovo morao da uprostim, rekao bih da je "ostavljanje cigareta", upravo zbog psihicke krize, daleko teze i neizvesnije od ostavljanja heroina.
Na Teodorin (volim da je zovem "Bozidarka" zbog srpskog prevoda njenog imena) uporan stav da sam "u krivu" i da je terapija Subutexom uz OBAVEZNU superviziju lekara, nasao sam se direktno prozvanim od osobe, po mom STRUCNOM misljenju, edukovane na nivou medicinske sestre zaposlene u privatnoj klinici za lecenje bolesti zavisnosti, kao i osobe OBJEKTIVNOG intelektualnog deficita, sto sam i napisao. Tu je SasaEx "odbranio" Teodoru rekavsi da zna da je ona lekar, jer to, pobogu, bezuslovno podrazumeva sve atribute koji prate pojam "lekar". I napokon, cuveno "Contra factum non datur argumentum", koje je toliko isprovociralo neke clanove, napisano u smislu: Protiv fakta (da je Teodora ogranicenog intelekta), nemojte davati argumente (da je lekar, jer, da ne ponavljam, to nije dokaz intelekta). Naravno, srednjoskolski latinski (umesto "naprednog" latinskog!?!), jer sam imao nameru da me SVAKO razume, a ne kako su neki wannabe-ji preveli kao moju potrebu za mudrovanjem.
Smatram da njeno insistiranje na klinickom lecenju (kao i na SARADNIKA iz porodice) u ogromnoj meri rusi motivaciju velikog broja narkomana za lecenje i stvara nepremostive prepreke (novac i saradnici) izmedju zelje za lecenjem i izlecenjem.
I za kraj:
Potpuno je neprihvatljivo ceniti neke radove samo zato sto se neko POTRUDIO oko istih. Muva moze da se trudi do smrti da izadje kroz prozorsko staklo, a takav trud je besmislen i nesvrsishodan.
Ali, znamo mi, a muva ne zna.
Nista od toga.
Teodora nas je u svom najnovijem napadu samodokazivanja bombardovala suvim cinjenicama i taksativnim nabrajanjem i citiranjem literature.
S obzirom da sam na osnovu njenih ranijih postova posumnjao da je nizeg medicinskog obrazovanja, iskreno mi je smetalo da takva osoba pise iz LEKARSKOG ugla, ali i pored toga napisao sam sasvim pristojan post o terapiji Subutexom i najcescim greskama u samolecenju, kao i o dopunskoj terapiji Catapresanom i Stilnox-on.
Na to je Teodora reagovala "da se takva terapija pokazala neuspesnom i da se vise ne koristi u praksi", strucno ne navodeci protokol "nove i tajne" visokouspesne terapije, pa samim tim onemogucila strucna suceljavanja i borbu misljenja sto je osnov svakog foruma pa i napretka medicine uopste.
Terapija koju sam naveo sam LICNO koristio za skidanje sa heroina i TVRDIM da je u potpunosti kupirala i telesnu i psihicku krizu, posle godinu i po intravenoznog uzimanja dopa (oko 1 gram dnevno), i skoro godinu dana pre toga uzimanja na nos.
U Beogradu, pa i celoj Srbiji, broj narkomana svakodnevno raste kao rezultat sve vece dostupnosti heroina i relativno pristupacne cene.
U tom svetlu je bio i moj post sa namerom da pomogne onoj narkomanskoj populaciji koja ima "nekakvu" volju da se skine sa heroina, a ima uzasan strah od krize koja je GLAVNI razlog recidiva i neuspeha. Verujem da najveci procenat narkomana krije od ukucana o svojoj narkomaniji, a istovremeno nisu u stanju da izdvoje OGROMNU sumu novca za lecenje. Sa samo 3-4 kutije Subutexa, Catapresanom i Stilnoxom, zavisnik koji IMA NAMERU da se skine imace apsolutnu pobedu
u samolecenju narkomanije. I sve to za 30-tak eura, Kada bih i ovo morao da uprostim, rekao bih da je "ostavljanje cigareta", upravo zbog psihicke krize, daleko teze i neizvesnije od ostavljanja heroina.
Na Teodorin (volim da je zovem "Bozidarka" zbog srpskog prevoda njenog imena) uporan stav da sam "u krivu" i da je terapija Subutexom uz OBAVEZNU superviziju lekara, nasao sam se direktno prozvanim od osobe, po mom STRUCNOM misljenju, edukovane na nivou medicinske sestre zaposlene u privatnoj klinici za lecenje bolesti zavisnosti, kao i osobe OBJEKTIVNOG intelektualnog deficita, sto sam i napisao. Tu je SasaEx "odbranio" Teodoru rekavsi da zna da je ona lekar, jer to, pobogu, bezuslovno podrazumeva sve atribute koji prate pojam "lekar". I napokon, cuveno "Contra factum non datur argumentum", koje je toliko isprovociralo neke clanove, napisano u smislu: Protiv fakta (da je Teodora ogranicenog intelekta), nemojte davati argumente (da je lekar, jer, da ne ponavljam, to nije dokaz intelekta). Naravno, srednjoskolski latinski (umesto "naprednog" latinskog!?!), jer sam imao nameru da me SVAKO razume, a ne kako su neki wannabe-ji preveli kao moju potrebu za mudrovanjem.
Smatram da njeno insistiranje na klinickom lecenju (kao i na SARADNIKA iz porodice) u ogromnoj meri rusi motivaciju velikog broja narkomana za lecenje i stvara nepremostive prepreke (novac i saradnici) izmedju zelje za lecenjem i izlecenjem.
I za kraj:
Potpuno je neprihvatljivo ceniti neke radove samo zato sto se neko POTRUDIO oko istih. Muva moze da se trudi do smrti da izadje kroz prozorsko staklo, a takav trud je besmislen i nesvrsishodan.
Re: Ovo bi bilo kao "reakcija na impresionizam"
Ajmo redom Istok...istok wrote: Sa samo 3-4 kutije Subutexa, Catapresanom i Stilnoxom, zavisnik koji IMA NAMERU da se skine imace apsolutnu pobedu
I za kraj:
Da tvoje lupetanje nije opasno, ne bih se ni osvrtao na isto, ovako moram da skrenem pažnju ljudima. Da tvoja tvrdnja, da je lako pobedti narkomaniju sa nekoliko kutija lekova, ima i malo veze sa životom, verovatno bi već stajao u redu za dobijanje Nobelove nagrade, kao stručnjak koji je provalio idealnu kombinaciju za lečenje narkomanije. Ovako dovodiš mnogo ljudi sa ovog foruma u opasnu zabludu a to me jako ljuti, zato što ovde nismo da bi se takmičili u znanju ili poznavanju latinskih izreka, ovde smo da bi se borili protiv smrtonosno opasne bolesti, iz koje se, na žalost, teško izlazi.
Dakle, kao definitivna istina, NARKOMANIJA JE BOLEST KOJA SE NE LEČI SA PAR TABLETA, uz pomoć sopstvene volje! Bez totalne promene ličnosti, ponašanja, pogleda na život i još mnogo stvari, nema izlečenja ove bolesti. A još nisam video nikog koga je promenilo par tableta. Niti se ljudi lako menjaju sami od sebe.
Ako već hoćeš da te svi razumeju, kao što sam kažeš, nemoj više da pišeš na latinskom, glupo je...
I niko ne kaže da se Teodorini postovi cene zato što se "potrudila", nago zato što su dobri.
I jedna stvar mi nije na kraju jasna, kako si se ti, kao neko ko se na početku svog pojavljivanja na forumu nije razumeo u osnovne stvari po pitanju narkomanije, odjedanput pretvorio u vrsnog stručnjaka sa poznavanjem medicinskih i stručnih izraza?
Ne vuci ljude za nos, na bar na forumu gde se većina ljudi gudrirala, molim te...
ako se ne varam, na ovoj temi se radi u prvom koraku skidanja. svi koji su se skinuli uglavnom zaborave koliko je strašan i bitan taj prvi korak. i koliko nade ljudi ulažu u bilo šta što može da im pomogne.
a sub može.
on može da pokaže svakome da nije kriza najstrašnija, pošto se nje svi najviše boje. on može da da samopouzdanje da se nastavi dalje za idejom.
droga menja čoveka, ali čovek se, isto tako promeni bez droge ako ima i gram mozga. ako samo pogleda oko sebe, shvatiće.
dr istoka znam. on je jedan od razloga zašto se sad prvi put oglašavam, a rekla sam da neću nikada. znam koliko sad drugačiji posle skidanja. uz njegovu pomoć sam uspela i ja da krenem njegovim stopama. mislila sam da nikada neću. on i sub su mi dali nadu. ali, moram da napomenem, to je samo prvi korak. (inače, istok se ne bavi lečenjem zavisnika, da ne bude zabune.)
i zaista je sve kako je napisao. kriza kao da nije ni postojala, i to - bez bespotrebnog dranja moje i porodične kože kod privatnih iscelitelja. Sve što mi je bio potrebno je oko 4 kutije da bi prošla prvu prepreku.
napominjem, subutex, o kome se ovde radi (ako se ne varam) je samo početak. početak za mene i za sve koji su spremni u svojim glavama.
a sub može.
on može da pokaže svakome da nije kriza najstrašnija, pošto se nje svi najviše boje. on može da da samopouzdanje da se nastavi dalje za idejom.
droga menja čoveka, ali čovek se, isto tako promeni bez droge ako ima i gram mozga. ako samo pogleda oko sebe, shvatiće.
dr istoka znam. on je jedan od razloga zašto se sad prvi put oglašavam, a rekla sam da neću nikada. znam koliko sad drugačiji posle skidanja. uz njegovu pomoć sam uspela i ja da krenem njegovim stopama. mislila sam da nikada neću. on i sub su mi dali nadu. ali, moram da napomenem, to je samo prvi korak. (inače, istok se ne bavi lečenjem zavisnika, da ne bude zabune.)
i zaista je sve kako je napisao. kriza kao da nije ni postojala, i to - bez bespotrebnog dranja moje i porodične kože kod privatnih iscelitelja. Sve što mi je bio potrebno je oko 4 kutije da bi prošla prvu prepreku.
napominjem, subutex, o kome se ovde radi (ako se ne varam) je samo početak. početak za mene i za sve koji su spremni u svojim glavama.
I'm loosing my way
I need someone to find me...
I need someone to find me...
Re: Ovo bi bilo kao "reakcija na impresionizam"
Ovo potpisujem!!!saša-ex wrote: Dakle, kao definitivna istina, NARKOMANIJA JE BOLEST KOJA SE NE LEČI SA PAR TABLETA, uz pomoć sopstvene volje! Bez totalne promene ličnosti, ponašanja, pogleda na život i još mnogo stvari, nema izlečenja ove bolesti. A još nisam video nikog koga je promenilo par tableta. Niti se ljudi lako menjaju sami od sebe.
Gore navedeno nije Teodora izmislila, nego je postojanje SARADNIKA praksa u svakom načinu liječenja - od detoksa u bolnici preko privatne prakse do komune. Drugo, što se tiče insistiranja na kliničkom liječenju, ovisnost je bolest i ako se žele postići DUGOTRAJNIJI rezultati neophodno je da postoji stručna dijagnostika i praćenje stanja pacijenta. Ne kaže se džaba da se lako skinuti, a teško je ostati čist.... da bi ostao čist trebaš napraviti još puno koraka nakon onog prvog.Smatram da njeno insistiranje na klinickom lecenju (kao i na SARADNIKA iz porodice) u ogromnoj meri rusi motivaciju velikog broja narkomana za lecenje i stvara nepremostive prepreke (novac i saradnici) izmedju zelje za lecenjem i izlecenjem.
Što se tiče profesija, ne bih ulazila u diskusiju. Teodoru sam upoznala i znam da je psihijatrica... ali isto tako znam da se ni dijagnoza, a ni propisivanje lijekova ne mogu raditi preko foruma. Raditi nešto takvo je u krajnjoj liniji neprofesionalno. Pitanje istinitosti dobijenih podataka, ali i utjecaja drugih faktora do kojih je nemoguće doći preko foruma onemogućavaju bilo kakvo određivanje terapije medikamentima. To bi barem dr. istok trebao znati, jer mi ne možeš propisati antibiotik za grlobolju na osnovu mog opisa kašlja preko foruma...