Off topic o subutexu

Ovaj forum može sadržavati informacije koje nisu u skladu sa misijom ovog foruma.

Moderator: sanela

star

Post by star »

Samanta
Opet tvoje teorije zavere? Ja bih te najlepše zamolila da mi se ne obraćaš, jer nema potrebe! Drago mi je za tvog brata, naravno da uvek ima lekara spremnih da pomognu!
ONo da "serem" govori o tebi, ne o meni! Isto je i sa dijagnozama koje si mi stručno dodelila! Za to postoje administratori ovog foruma, ja se neću raspravljati sa tobom! Čini mi se da ti je ta Katarina postala opsesija? Ja bih se zabrinula da sam na tvom mestu!
Sanela

Čini mi se da si Samantu lepo opomenula prošlog puta, obrisala joj postove, ali ona ne odustaje od uvreda! Dopuštam ti da joj pokažeš moju IP adresu, kako bi prestala da me maltretira! Ili je njena prisutnost ovde toliko važna, te ne mora poštovati pravila ali i pokazati osnovno domaće vaspitanje!
Saša
I sam kažeš da si "upoznao" Teodoru, ja nisam i ne sudim o Teodori kao o ličnosti ili lekaru, već o onome što kaže, tj. napiše ovde! Izvini, ali još nisam čula za nekog od privatnih lekara kojima je bitnije da izleče nekoga nego da naplate! Da li bi Teodora primila na lečenje nekoga ko je zaista motivisan i ima izgleda, ali nema novca?! Ti to ne možeš znati,a u svakom slučaju Beograd je palanka kada su takve stvari u pitanju, čulo bi se još kako!
Nije jedina koja je ustala protiv metadonske terapije, što dokazuje podatak da smo jedini na prostorima bivše Jugoslavije koji nemamo metadonski program lečenja! U svakom slučaju po meni između metadona i subutexa nema bitne razlike, naročito kada se koriste za održavanje, što je praksa svuda gde je subutex u upotrebi! Za mene su izjednačeni i oba mogu biti lek,a održavanje služi dekriminalizaciji društva, što i nije tako loše!
U Drajzerovoj ima divnih i poštenih lekara, koji zaista znaju da priđu pacijentu,a direktorka koja je sada na toj funkciji uvela je novine na kojima joj treba čestitati! Uvek su postojali takvi, a i oni drugi! Lepo je to što ste se vas dvoje spijateljili i što "staješ iza nje", pretpostavljam da bih i ja slično postupila, ali o ljudima govore dela. Ja bih isto tako uvek stala iza doktora Petrovića, Bukelića, ali se ljudi menjaju. Verovatno si upoznao brojne njene pacijente, te joj odaješ priznanje na osnovu rezultata? Mi ih nismo videli, te je logično da "govorim o stvarima o kojima ne znam"- jer dela ( sem pisanih) nisam videla,a to je baš ono što mi je i zasmetalo! Šta je zagušujuće? Što imam reči kritike? Govoriš u ime većine?
star

Post by star »

Saša
Ja ću obrnutim redom! Nisam izmislila ono što sam napisala, samo citiram tvoje reči, uz minimalna saznanja "šta je bilo posle":
CITIRAM
Tako on odlucuje da u sklopu GOD-a otvori kucu gde ce da se boravi tri nedelje, taj program je kostao 4,500 maraka(plus deo kod Zobina koji je u to vreme bio oko 15,000 maraka), a kao pomocnika zove Borisa, coveka sa kojim se znao iz doba gudriranja, a koji se skinuo u Retu, u Spaniji. I tako polako krece prica sa otvaranjem prve komune u Srbiji...
...Zbog boravka u kući sa momcima koji su plaćali po 4.500 maraka za tri nedelje, imao sam i neke "privilegije", odlazio sam u saunu, na stoni tenis, teretanu...
...Sredinom 2001. prestajemo sa programom pripreme za Rusiju, naš centar se odvaja od GOD-a, menjamo ime u Avala centar i nastavljamo dale potpuno sami. Nije bilo nikakve podrške, u priči ostaje Boris, ja(još uvek u svojim ludilima) i petorica momaka u tom trenutku. Bilo je trenutaka kada nam je bilo jako teško, najveći problem je bila kinta, cenovnik koji smo primenjivali je iznosio - 1. mesec - 2000 evra, 2. mesec - 1000 evra i 3. mesec - 500 evra, to je bilo sve, bez obzira koliko ko želi da ostane u programu, a mi smo preporučivali bar godinu dana. Problem je bio žto večina momaka, u tom početku, nisu plaćali tu cifru, koja izgleda ogromna(?)
Nemoj shvatiti lično, ali iznos od 4500dm za tri nedelje ili kasnije 2000eura za mesec, ne da je ooogroman, već astronomski! Ovamo, govorimo o skupom lečenju na privatnim klinikama gde radi veliki broj osoblja, plaćaju se lekovi, porezi, dažbine,a boravak u kući na Avali je koštao za tri meseca onoliko koliko je godišnje lečenje u Miklošićevoj,a da se pri tom naziva komunom, sa svim onim što to podrazumeva!? I niko se nije "omastio"? Izvini na tome što primećujem!
Ne znam šta je i ko je Istok, kao što ne znam šta je i ko je Teodora. Iz Istokovih postova sam pročitala da se drogirao jako kratko vreme ( godinu dana), da mu je pomogao dolazak na ovaj forum i saveti nekih članova ( Luna) i da se pojavio ponovo posle duže stabilne apstinencije. Da li je toksikolog koji ne zna šta je subutex ili nije ne mogu da sudim. Pitala sam neke lekare koji su "čuli" ali "nemaju iskustva i ne znaju šta je to, te ga ne mogu ni preporučiti,a ni biti protiv njega".
Da je Teodora zaista psihijatar, mogu ti verovati na reč, jer iz njenih postova bih pre zaključila da je farmakolog ili student medicine koji se opredelio za narkomaniju!
NARKOMANIJA JE BOLEST!!!
Po Medunarodnoj klasifikaciji bolesti MKB 10 (moze da se pogleda na net-u)
Bolest zavisnost od psihoaktivnih supstanci podeljena je u nekoliko kategorija i to:
- Mentalni poremećaji i poremećaji ponašanja zbog upotrebe
alkohola
- Mentalni poremećaji i poremećaji ponašanja zbog upotrebe opijata,
- Mentalni poremećaji i poremećaji ponašanja zbog upotrebe kanabinoida
- Mentalni poremećaji i poremećaji ponašanja zbog upotrebe sedativa ili hipnotika
- Mentalni poremećaji i poremećaji ponašanja zbog upotrebe kokaina
- Mentalni poremećaji i poremećaji ponašanja zbog upotrebe drugih stimulansa uključujući kofein
- Mentalni poremećaji i poremećaji ponašanja zbog upotrebe halucinogena
- Mentalni poremećaji i poremećaji ponašanja zbog upotrebe duvana
- Mentalni poremećaji i poremećaji ponašanja zbog upotrebe isparljivih rastvarača
- Mentalni poremećaji i poremećaji ponašanja zbog upotrebe brojnih droga i upotrebe drugih psihoaktivnih supstanci

Identifikacija psihoaktivne supstance koja je upotrebljavana , iako se u praksi najčešće susreće poslednja od gore navedenih kategorija (Mentalni poremećaji i poremećaji ponašanja zbog upotrebe brojnih droga i upotrebe drugih psihoaktivnih substanci), vrši se na osnovu podataka koje daje sam pacijent, objektivne analize uzorka urina ili krvi ili na osnovu drugih dokaza kao što su prisustvo uzoraka droge u vlasništvu pacijenta, klinički znaci i simptomi akutne intoksikacije ili sindroma zavisnosti ili podataka dobijenih od porodice.
Lekarske sifre za ovu bolest su od F10 do F19
Zbog nesporazuma izmedju klasifikacije samo da pojasnim
MBK 10 sve bolesti zavisnosti imenuje pod Dusevni poremecaji i poremecaji ponasanja uzrokovani upotrebom psihoaktivnih supstanci,
dok drugi sifarnik ICD 10 iste poremecaje naziva Mentalni poremecaji i poremecaji ponasanja zbog upotrebe psihoaktivnih supstanci.
Dalje na tu temu moze da se vidi u DSM- IV-TR koji predstavlja reviziju cetvrtog izdanja americke klasifikacije bolesti tacnije American Psychiatric Association Diagnostic and Statistical manual of Mental Disorders-pod Substance-Related Disorders.
Postovana koleginice Hermiona, psihijatri se ne "obracunavaju" vec razmenjuju svoja misljenja, a i to rade uobicajeno na kongresima.
Poslacu Vam privatnu poruku jer iskreno verujem da ste nakon citanja svojih poruka ipak dosli do uvida da se projektujete, a projekcija kao mehanizam Ego odbrane
Nacionalni registar lekova 2007 svetlo plava knjiga!
Bravo!
Inace Revia je brand name a genericki predstavlja naltrexone hydrochloride.
Moj kolega je u toj psihofarmakoloskoj nazovi komisiji pa tako i znam da je u procesu registracije Subutex.
Za registraciju lekova koji se primenjuju u psihijatriji najznacajnije figure su Prof.Jasovic,Prof.Paunovic,Prof Timotijevic
Ja sam možda (?) glupa, ali ovo su lekcije koje se neće čuti od psihijatra koji daje savet pacijentu! I većina postova je takva! Onda nije ni čudo kada nemamo poverenja u lekare ili kukamo da dobijemo samo terapiju, a nekad je dovoljna topla, ljudska reč!? Da li je sada jasno zašto ne želim ni bensedin da uzimam?!
Znam da sam te razočarala zbog sažetosti posta, ali mrzelo me dugo da kucam! :-D
star

Post by star »

Zona Sumraka wrote:star izvini, ali izjave poput ove su mi stvarno duhovite...
Ja govorim o dvostrukom moralu ljudi koji rade u državnim ustanovama,a ispod žita i u privatnim ordinacijama!
pogotovo uzevsi u obzir da smo mi narkomani u svijetu poznati po izrazitom moralu...

Tačno je da smo "mi" poznati po "izrazitom moralu", zbog toga vučemo repove i kada prestanemo sa drogom, da ne govorim o vremenu aktivne narkomanije! Ljudima se gadimo ( većini), plaše nas se, u u opisu ličnosti i karaktera nam stoji "ŠLJAM"! I to nam ne dozvoljava da sudimo o postupcima i moralu drugih,a naročito onih koji trebaju biti pošteni, moralni, koji čak polažu zakletvu čiji sadržaj ne smeju biti prazne reči, jer se u njihove ruke polaže nečiji život! NO, OTKUD NAMA PRAVO DA SUDIMO O TOME? Da li si to želela reći?
Odakle pravo neuropsihijatrijskim bolesnicima i rodbini "ludaka" da se pitaju zbog čega najteži duševni bolesnici umiru na tajanstven način? Odakle pravo roditeljima kojima su bebe proglašene mrtvima, a zapravo prodate, da traže svoju decu posle 20 i kusur godina, prozivajući na odgovornost eminetne stručnjake? Odakle pravo roditeljima čija je 18-godišnja ćerka umrla nakon operacije čukljeva da traže odgovore?! U pravu su oni koji su zataškali slučaj nekrofila , inače sina poznate ličnosti i nisu pozvali na odgovornost patologe koji su učestvovali u prodaji leševa?!
Samantha

Post by Samantha »

Drago mi je za tvog brata
cisto sumnjam, prosto ne vjerujem. Tebi je tebi jedini cilj napraviti sto vise narkomana da bi sebi olaksala, to ti je ono 'ah sto nema rata pa da svi muzevi izginu', dosta cesta pojava kod zena koje su izgubile muza.
sada nisi sama, vidi jebote pa sve sami narkomani, milina, sada nisi outsider....eh sad jos ti doktori i komune, i subuteks i skidanja....kome jos to treba. tebi sigurno ne. i ne samo da ti ne treba nego si toliko zlobna da bi uradila sve da 'pojedinca' sprijecis u nastojanju.

drugo je tvoja dvolicnost. nemoj da te citiram. nije samo da sam te citala okolo nego sam te lijepo sejvovala i tebe, cak i tvoje male kucice, i tvoje komentare o drugima, tvoja misljenja...elem sve.
kako sa moralnog aspekta mozes da dolazis ovdije i glumis nesto? sramota majke mi.
moze da brise ko sta hoce. kako te uopste nije sramota obracati se saneli?
sada ce hermiona upasti pretpostavljam.

meni je zao ali kao sto vidis ja putujem pa necu moci da nastavim raspravu. i nemoj oko te IP adrese da gnjavis majke ti, ako je to tebi tolika nepoznanica ima nas koji o tome nesto i znamo.
Samantha

Post by Samantha »

zona izvini to za babe, ja sam i sebe svrstala u babe, sta ces.
samo sam se nekako zakacila za tvoj post kad kazes za smijanje....to se i meni desava. sad mi poslo ici na zivce, najbolje mi je da sutim. inace koliko vidim.
saša-ex

Post by saša-ex »

Star

Kao sto si i sama napisala, Ivan je imao veze sa Rusijom i Zobinom, a nikakve posle sa komunom i Avala centrom. Iznos koji se uplacivao na ziro razun, bio je dovoljan za neogaraniceni boravak, sto je najcesce i bilo od godinu do dve( koliki smo ostanak i mi preporucivali), uostalom sve to i pise, ne znam sto si sve to citirala, a onda izvlacis neki drugi kontekst...Znaci ako su u jednom trenutku u kuci nalazi deset osoba, a sve su tu preko tri meseca, svi zive od para koje plati jedan momak, koji ulazi u kucu. Ali mrzi me da ti vise crtam...
Teodorini strucni postovi koje si citirala namenjeni su svima, ne samo narkomanima, nego i roditeljima, prijateljima, svima koji dolaze na ovaj sajt. I mnogi ljudi koji su ovde se verovatno prvi put srecu sa tim, tako da mi je super sto je neko i tome pisao. I upoznao sam ljude koji su se izlecili kod Teodore.
Govorim u svoje licno ime - GUSIS!
Vlado_M

Post by Vlado_M »

Samantha, stvarno mi je drago zbog tvog brata. Citao sam da dolazis ovamo. Ako budes dolazila u Sarajevo, volio bih da mi se javis da popijemo pice... Vikendima vjerovatno necu biti ovdje, ali radnim danima moram.
Nemoj shvatiti lično, ali iznos od 4500dm za tri nedelje ili kasnije 2000eura za mesec, ne da je ooogroman, već astronomski! Ovamo, govorimo o skupom lečenju na privatnim klinikama gde radi veliki broj osoblja, plaćaju se lekovi, porezi, dažbine,a boravak u kući na Avali je koštao za tri meseca onoliko koliko je godišnje lečenje u Miklošićevoj,a da se pri tom naziva komunom, sa svim onim što to podrazumeva!? I niko se nije "omastio"? Izvini na tome što primećujem!
Ja fakat nemam zivaca da se raspravljam. Kontam da je svaki pokusaj da se ti ubijedis u to da grijesis unaprijed osudjen na epski neuspjeh. Ali, ipak bih odreagovao na ociglednu matematicku gresku (profesionalna deformacija) : Kad sam ja bio u Miklosicevoj, prvi mjesec boravka je kostao 3.350 E, a svaki sljedeci jos 800. To ukupno godisnje iznosi 12.150 E... Ako sam Sasu dobro shvatio, u toj komuni se placala 2300 E za detoks, plus u prva tri mjeseca boravka u kuci jos 3500 E, sto je ukupno 5800 E.

Podzrav.
Mona

Post by Mona »

Kako tebi star nije dobro...mogla bi stvarno popiti nesto za smirenje...Ti u svemu i svakome nadjes neku gresku,zamerku,svako ti je za sve kriv.E pa sta sad MI da ti radimo sto ti ne poznajes Teodoru i ne verujes ni u sta pa ni u sebe.Lupila si i ostala chitava,ma necu se truditi da te skapiram,ocigledno si vrlo isfrustrirana osoba...i nemoj molim te vise da donosis zakljucke na svoju ruku,da tvrdis nesto sto nije tacno.Nemoj vise da vredjas i moolimm tee...ne pravi se pametna ovde kad to nisi,niko od nas nije,a ti najmanje.Uopste necu da te citiram i zamaram se tvojim glupostima ali ni jedna jedina stvar koju sam sada procitala nije tacna...nije vredno komentarisanja,ni ispravljanja...ma devojko,samo ti uzivaj sa sobom samom,ne zamaraj ovde glupostima.
chill_out

Post by chill_out »

Contra factum non datur argumentum = PROTIV ČINJENICE NEMA DOKAZIVANJA. Toliko o latinskom dragi Istok, to je osnovno što se uči u srednjoj školi. A kontra ti evo: Magnus non est pumilio, licet in monte constiterit što bi recimo bio malo napredniji latinski kojeg(kad već toliko toga znaš)bi mogao malo češće koristiti-moguće s prijevodom?
=PATULJAK NIJE VELIK MAKAR STAO I NA BRIJEG...
Que mas puedo hacer en este dia donde la suerte a cambiado por completo yo siempre pensaba que te tenia y es ahora que me doy cuenta que todo es insierto...
joesspappa

Post by joesspappa »

Stvarno ne znam koji vam je K...C. Shto se bre raspravljate oko neceg shto bi trebalo da Svima pomogne... i prvenstveno vredjate... Nisam hteo da se mesham, ali zar je bitno da li je neko doktor ili student ili bivhsi dzanky, ukoliko je nashao i ovde postavio neke tekstove koji mogu pomoci ne samo narkomanima, vec i suovisnicima ili onima koji se dvoume da li treba to da postanu...
!?!?!?!?!?!?!?!?!!??!!?!?!?!?!?
Toliko... b str8...
Lako je prutu da se sokoli, dok bije decu njega ne boli.
Post Reply