Molim pomoć!!!

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

Post Reply
roserbud

Molim pomoć!!!

Post by roserbud »

Pozdrav svima.
Ni sama ne znam odakle da počnem a imam potrebu "olakšati dušu". Ali da vas ne davim svojom životnom pričom dovoljno je samo da vam kažem da Volim ovisnika o heroinu i zaista dajem sve od sebe da mu pomognem i da ga, koliko je to moguće, razumijem.
Ja nikad nisam konzumirala bilo kakve narkotike niti sam bila u društvu ovisnika, tako da je sve ovo za mene potpuno novo.
On je ovisnik 11 godina, od čega je 3 godine bio u komuni i odradio čitav program ali odmah nakon izlaska je ponovo uzeo. Mogu reci da ne uzima svaki dan, ali otprilike svakih 4-5 dana (sa pauzama od čak 10 mjeseci). Njegova zelja je bila da se izliječi tako da smo, nakon razgovora sa psihijatrom, danas poceli sedmodnevnu metadonsku terapiju. Maloprije mi je priznao da je, bez obzira na dozu metadona koju je primio u klinickom centru, ponovo uzeo heroin (jer mu je zadnji put).
Molim vas recite mi kakve su komplikacije i posljedice za zdravlje moguće ukoliko se na metadonskoj terapiji uzme heroin?
Ni sama više ne znam kako da se postavim. Probala sam zaista sve taktike, osim da ga ostavim. Zaista ga volim i uz njega sam cijelim svojim bićem.
Pomozite mi.... :(
zeleni

Re: Molim pomoć!!!

Post by zeleni »

neće mu ništa biti od te kombinacije ako je sviknut na heroin, a verovatno jeste čim je dobio metadon za skidanje tako da ta priča da se radio na svakih 5 dana ne pije vodu.
enivejz,
tih sedam dana nema izlazaka iz kuće, nema telefona, kontakata, nema ničega.
ne bih ti bila u koži...
srećno.
Ako nam neko dodje glave, to ce biti mangupi u nasim redovima
dobrica

Post by dobrica »

Evo drago mi je da sam prvi, kao da sam osetio da treba da dodjem ili je ovo slucajnost. Jasan mi je tvoj problem kao dan! I mene je jedna devojka ostavila zbog heroina ali mislim da za vas ima spasa AKO uzima metadon redovno! ne sedam dana nego na metadonsko odrazvanje, to mu je jedini spas za sad, tako se pocinje za zavisnikom od 11 godina, proces je dug i tezak moze da prodje i do godinu dana da bi prestao da uzima heroin i vrati se SKROZ normalnom nacinu zivota. I ja uzimam metadon 3 godine i radim i ucim uveliko i normalan mi je zivot-ovo ti govorim zbog njega da znas da moze. E sad; treba da zamolis lekara da mu odmah poveca terapiju do jedno 7 ml mislim da ce mu to biti dovoljno (mnogim je savim dovoljno i previse). Sa takvom terapijom heroin vise nece moci da ga radi-nema sanse samo ce poceti da baca pare i prestace ali moras da pazis da pije metadon da te nevara, na tvoje oci da proguta-nikako drugacije i posle je obavezan pregled usta!!!!!!!!;). E sad metadon je malo drugaciji od heriona ima drugaciji rad "psihicki ucinak" isto opijumski, treba da prodje bar tri meseca da se navikne i dozove sebe. Ti mu tu mozes pomoci i ne samo tu nego celu tu godinu, bar prvu-dok se oporavi. Naravno da te malo obradujem i sa metadona se skida ali to ne razmisljaj narednih bar pet godina, treba da se dobor zadovolji metadonom i opijumskog rada a pod metadonom moze da shvati sta je zivot a sta sranje!!!!!!!!! Ima tu jos ovo su samo pocetni koraci, Ja cu svartiti jos koji put na forum ako ti ovo uspe da ga dalje doteramo u red- mislim da cu se setiti i moci da odvojim vreme ali necu da obecam! Pitaj jos, sto vise pitas i kazes iskreno to bolje ljudi ce ti pomoci. Metadon moze i da uzima ceo zivot nema nikakvih problema to je lek za heroinske zavisnike. :snakeman:
roserbud

Post by roserbud »

Hvala na brzom odgovoru :) Svjesna sam borbe koja nas čeka i spremna sam na to :) On trenutno uzima metadon uz prisustvo liječnika (a sedmodnevna terapija je na preporuku doktorice).
Iako zaista ne mogu opravdati cinjenicu da je na isti dan kad je uzeo metadon, uzeo i heroin. Zaista se trudim da ga shvatim i njegovu ovisnost na neki način gledam kao "bolest" , ali danas mi je zaista rebus.
Do sad sam se trudila da mu prije svega budem prijatelj i neko kome se uvijek može obratiti, trudila sam se da bude iskren i gutala milion knedli zbog nekih situacija ali mislim da ipak trebam malo biti grublja...ma ne znam ni sama.
Hvala vam puno na savjetima...nadam se da ce sve biti OK :roll:
ivica

Post by ivica »

roserbud wrote: Molim vas recite mi kakve su komplikacije i posljedice za zdravlje moguće ukoliko se na metadonskoj terapiji uzme heroin?
Ni sama više ne znam kako da se postavim. Probala sam zaista sve taktike, osim da ga ostavim. Zaista ga volim i uz njega sam cijelim svojim bićem.
Pomozite mi.... :(
Oh kako je to dirljivo. Evo ja da imam heroin i da mogu dao bih vam sve ,ali nemam i nemogu :-( vidiš mogla bi otići sa njim kod doktora i neka mu poveća dozu do maksimuma i lijepo te heptanone prodaj negdje na ulici i kupi mu heroin. Obraduj dragoga svako jutro uz kavu mu serviraj špricu i poljubac. A ako bude nedostajalo novci tu je uvijek banka i hipotekarni kredit, na kuču, auto, stan. Ma kvragu i sve pa i ako sve izgubite i padnete u dugove ne ustrajte ljubav uvijek pobjeđuje. Cmokić cmokić.

P.S.: Mogao bi se dragi osjetit malo usamljenim,pa ti malo razmisli da imaš i ti svoj poroćić,mali slatki. Probaj sa jednom ljutom rakijicom baš svako jutro uz joint naravno.
ignorance is bliss!
nepopravljiv

Post by nepopravljiv »

3 godine u komunu bio uradio program izdrza sve to i ubrzo posle toga se ovo nanov ispocetka.mora da je dobro namazan ka ga 3 godine komune nije ocvrsnulo.ili te slagao da je odradio program kako treba,neznam samo kakav utisak ostavlja psihijatar na njega posle 3 godine komune odradjen citav program.
Post Reply