zeleni wrote:... tu se isus, i sam kao sin avramov, obraca farisejima i knjizevnicima, znaci isto jevrejima, al im kaze - vas je otac djavo.
al moram sad i ja

rekla sam da necu,al sad je jače
Farizeji i knjiznevnici inace zidovskog porijekla su vazili kao jako pametni,uceni ljudi, tobože veeelikiii poznavatelji Pisma (Starog Zavjeta) i Boga, ali su im srca bila jakooo daleko od poznavanja Boga i o tome Isus na mnogo mjesta govori i opominje svoje učenike i govori im da ne budu kao faruzeji i knjizevnici jer simbolika farizeja i knizevnika u Novom zavjetu se odnosi na ''licemjerstvo''
Na ustima i na van veliki vjernici,ali Boga nisu ni vidjeli niti upoznali...
Tako,da to nema veze s tim sto ti kazes,ako bi vadili tako djelove Biblije i tumacili samo kao same od sebe bez konteksa i najvaznije bez Duha Svetoga, zakljucili bi mnogo losih stvari glede Boga...
Stari Zavjet puno govori o Zidovima kao izabranom narodu,ali narodu koji je svojim djelim stalno cinio kontra Jahve, pa bi spoznali da su otpali,pa bi mu vapili i kajali se i Jahve (heb. 'Ja jesam'') bi im prastao,ali na kraju se njihovo kraljevstvo raspalo i kroz godine oni su se raselili po cijelom svijetu...
Ali znas sta je meni zanimljivo? To je sve zapisano u Starom Zavjetu da ce se desiti, raspad Izraela, obnova,raseljavanje zidova po cijelom svijetu, progon i ratove (sto govori posebno 2.svejetski rat,a onaj konstantni sa palestincima)...ali i povratak u njihovu (geografsku) zemlju, u današnji Izrael tj tačnije uspostavljanje ponovo države Izrael...znaci DAAAVNOOO prije nego što se sve to desilo...bilo je zapisano.
Sve sto je pisano u Bibliji ima svoju svrhu ZASTO je pisano i sigurno ne mozes procitati neke djelove i svatiti cijelu poruku. To ne mozes cak ni cjelu da procitas, vec u konstantnom citanju i trazenju odgovora, ali znaci traziti dgovore u
Izvoru,a ne u nekim''izvorima''