Eritrofobija (strah pred crvenjenjem)
Eritrofobija je bolestan strah da ne pocrvenimo i javlja se usljed osobne nesigurnosti. Dakle, u pitanju je strah stidljivih osoba koje u stanovitim situacijama pocrvene i tako otkriju (odaju) svoje duševno stanje koje «kriju» od javnosti, stanje kojega se ili boje ili srame ili ne žele pokazati uznemirenost ili nelagodu koju osjećaju u tom trenutku. Događa se, naime, da eritrofobična osoba reagira crvenilom upravo iz straha od crvenila jer unaprijed očekuje da će se zacrveniti. Govor je o strahu iz očekivanja. Čim osobu zahvati strah iz očekikvanja stanje crvenjenja se neminovno proširuje – strah od crvenjenja stvara simptom, a taj simptom utječe na pojačanje straha – i tako redom. Reakcije straha se događa automatski i osoba se u toj situaciji ne može kontrolirati. Strah od crvenjenja sili osobu na izbjegavanje da bude u centru pažnje, da nastupa ili govori (pred) drugima itd. Eritrofobična osoba vjeruje da je drugi gledaju kao neznalicu i nesposobnjakovića iz čega onda proizilazi strah od crvenjenja, ali i strah od znojenja, strah od polaganja ispita i sl. Razlog broj jedan za sve te nevolje je u manjku samopoštovanja i osjećaja nesigurnosti.
Eritrofobije se mogu svrstati pod određeni oblik socijalnih fobija.
E ja bolujem od ovoga, stručna dijagnoza, ima li još neko? Stvarno mi treba pomoć, ne znam kako više da se nosim s tim. Pijem i lijekove i mislim da sam se navikla pa mi ništa puno ni ne pomažu...
Eritrofobija-kako živjeti s njom??
Moderator: sanela
Re: Eritrofobija-kako živjeti s njom??
hej, black sky...
samopostovanje i samopouzdanje. ubise me... al ne znam kako se to popravlja. valjda sebi postavljas neke male zadatke u kojima budes dobar, pa onda polako... ne znam kako se taj problem resava
mada... ako neko ima nesto suvislo da kaze na tu temu, rado bih da cujem...
pozdrav
samopostovanje i samopouzdanje. ubise me... al ne znam kako se to popravlja. valjda sebi postavljas neke male zadatke u kojima budes dobar, pa onda polako... ne znam kako se taj problem resava

mada... ako neko ima nesto suvislo da kaze na tu temu, rado bih da cujem...
pozdrav
Ako nam neko dodje glave, to ce biti mangupi u nasim redovima
Skoro sam se preselila u novi grad, u kojem nikog ne znam, a s fobijom koju imam nemoguće je upoznati nove prijatelje, tako da me i samoća satra... 
Voljela bih da mi se javi neko s sličnim ili istim problem, pa da se družimo

Voljela bih da mi se javi neko s sličnim ili istim problem, pa da se družimo

mene je sramota davno prosla i stvarno ne znam sta bi tebi rekla....ima tu par njih pametnih pa ce ti oni pomoci.....ispada da kad te stvarno bas zaboli sta netko misli o tome da se rijesis tog problema...a,da bi to mogao,moras jako biti na cisto tko si i sta si i sa time jako dobro izaci na kraj.....ispada,budi ok sa sobom i zaboli te sta drugi misle....tako kod mene funkcionira
Kad bih barem znala tko sam zapravo, prestala bi se ponasati kao ona za koju se smatram da jesam, a kad bih se prestala ponasati kao ona za koju se smatram znala bih tko sam.
ne ovisim ni o kome,ne dugujem nikome nista,osim sebi,Bogu i mojoj curici a drugi su nebitni....da malo ojacas sebe? i da te malo manje briga sta drugi misle o tebi?
Kad bih barem znala tko sam zapravo, prestala bi se ponasati kao ona za koju se smatram da jesam, a kad bih se prestala ponasati kao ona za koju se smatram znala bih tko sam.
Dobrodošla na forum.
Socijalne fobije su dosta česte kod ljudi. Rekla si da piješ terapiju. Možeš li napisati šta piješ? Jesi li spremna da radiš na otklanjanju problema? Jesi razmišljala o razgovorima sa psihoterapeutom? Ako si sad u Zenici, imam prijedlog s kim možeš probati razgovarati. Ako želiš javi mi se na pp.
@zeleni, dobro si napisala, samopouzdanje se stiče tako što postaviš sebi zadatke i rješavaš ih jedan po jedan. Nema druge formule... svi tako radimo.
Socijalne fobije su dosta česte kod ljudi. Rekla si da piješ terapiju. Možeš li napisati šta piješ? Jesi li spremna da radiš na otklanjanju problema? Jesi razmišljala o razgovorima sa psihoterapeutom? Ako si sad u Zenici, imam prijedlog s kim možeš probati razgovarati. Ako želiš javi mi se na pp.
@zeleni, dobro si napisala, samopouzdanje se stiče tako što postaviš sebi zadatke i rješavaš ih jedan po jedan. Nema druge formule... svi tako radimo.
Da , u Zenici živim sad. Pijem terapiju, ovo mi je 3. vrsta za redom, prve dvije nisu bile od pomoći...Sad pijem Deprozel 20 mg u jutro, zajedno s Lorsilanom 2,5 mg u jutro i naveče, a oko 17h pijem Eglonyl od 50 mg. Idem kod psihijatra a trebam i do psihologa po preporuci pa cu na grupnu psihoterapiju najvjerovatnije.
Mada bi meni, po mom mišljenju, najviše odgovaralo da razgovaram s nekim ko ima sličan problem ili isti...Znam da ima dosta ljudi s takvim poremećajima, ali niko neće da se javi...

Mada bi meni, po mom mišljenju, najviše odgovaralo da razgovaram s nekim ko ima sličan problem ili isti...Znam da ima dosta ljudi s takvim poremećajima, ali niko neće da se javi...

Po mom mišljenju, terapija lijekovima ti baš neće mnogo pomoći. Ti piješ antidepresiv, neuroleptik i benzodiazepam, s čim se nije baš igrati, ali psihijatri i jesu tu da propisuju lijekove. Tebi bi bilo dobo da odeš kod psihoterapeuta koji ti zaista može olakšati život kroz razgovor, ali si TI ta koja treba raditi promjene u svom životu. Nijedna terapija ti u tome neće pomoći.ciel_noir wrote:Da , u Zenici živim sad. Pijem terapiju, ovo mi je 3. vrsta za redom, prve dvije nisu bile od pomoći...Sad pijem Deprozel 20 mg u jutro, zajedno s Lorsilanom 2,5 mg u jutro i naveče, a oko 17h pijem Eglonyl od 50 mg. Idem kod psihijatra a trebam i do psihologa po preporuci pa cu na grupnu psihoterapiju najvjerovatnije.
Sretno i budi jaka.

Draga Sanela, poslušaću tvoj savjet
Uostalom , to mi jedino preostaje...
A našla sam i finu knjigu na netu, pa ko želi, neka čita, radi se o kontroli bjesa, pretjeranih emocija i sl.
evo link : http://books.google.ba/books?id=zoaEwfG ... &q&f=false
Lijep pozdrav!
PS: I dalje važi ponuda za kafu za sve fobičare

A našla sam i finu knjigu na netu, pa ko želi, neka čita, radi se o kontroli bjesa, pretjeranih emocija i sl.
evo link : http://books.google.ba/books?id=zoaEwfG ... &q&f=false
Lijep pozdrav!
PS: I dalje važi ponuda za kafu za sve fobičare