supstitucija

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

toto-rina

Re: supstitucija

Post by toto-rina »

Pa ja mozda nisam izlecen ali se lecim a metadon sluzi za lecenje jer je lek. Bas kao sto kazes ne postoji carobna pilula. A meni ne treba da se skinem sa Meta da bi bio srecan cak mnogo puta sam bio dugo dugo veoma nesrecan bez smirenih receptora Metadonom. Neprolazno nesrecan i to je stanje na koje ja ne mogu da se priviknem, na kraju krajeva i ne bi zeleo da se privikavam. Zelim da se resim nekih drugih problema koje sam napravio sebi verujuci ljudima koji mozda mi ni sada ne daju da se smirim skroz psihicki nego mi je buducnost neizvesna ali Metadon tu toliko oalksava stvar da jedino to eto sto njega dobijam inace bi potpuno poludeo. A posledice osetili mnogi.
saša-ex

Post by saša-ex »

Au coveka....Ajde sad malo razmisljaj o sebi i o svojoj bolesti, o problemima koje imas....Pusti Reto, drzavu i sve ostalo sto ponavljas svaki dan...
SAMO CEO ŽIVOT...
preispitivac

Post by preispitivac »

Je l' ovo Beobandit genije pod drugim nickom? Sorry za offtopic.
Jurim rep
Voyager

Post by Voyager »

x
Last edited by Voyager on Sat Feb 04, 2012 1:38 am, edited 3 times in total.
Vuk

Post by Vuk »

Koliko god da sam protiv metadona (uglavnom) i ranije mi se dopadalo kako Voyager rezonuje sa dodatkom psihoterapije metadonskom održavanju. Stvarno ne verujem da je moguće bilo šta promeniti u životu samo zamenom jedne droge drugom, potrebna je terapija da bi se napredovalo u bilo kom pravcu. Na žalost stvarno nisam siguran koliko psihoterapija može da ima dejstvo na nekoga kome je svest skoro totalno pomućena.
Pre nekoliko meseci sam imao veliko iskustvo sa ljudima na metadonu, nije mi bilo jasno čemu toliko bes iz njih, nezadovoljstvo, užas. Trebalo mi je vremena da razumem. Samo jednog sam upoznao koji pokušava da se skine i prestane sa metadonom, to pokušava dosledno već poslednjih 2 godine, vrlo polako smanjuje dozu i danas je na samo nekoliko (jednocifreno) miligrama na svakih nekoliko dana, u pitanju je već psihološka stvar, ali bilo kako bilo, kod njega to ipak ide nekako. Sve drugo je samo tuga koje sam se nagledao za ceo život dovoljno dok sam bio okružen ljudima koji se rade, nema razlike.
Tu i tamo, pojavi se neko za koga zaista pomislim da je dobro što je na metadonu sada. Ima već ceo život drogiranja iza sebe, svašta je pokušao, ništa nije uspevalo i sada se održava. Takva osoba se zaista i prdržava onoga što su mu lekari savetovali pa zapravo ne izgleda baš toliko loše kao većina na metadonu, svestan je da nije svoj, ali je zadovoljan time. A ko sam ja da nekome kažem da može i bolje, ako je njemu već sada dobro.
Ali stavljati na doživotno (da, to nikada neće prestati) održavanje decu od 20ak godina, samo zato što mu mama više ne daje pare za dop pa je rešio da preti da će krasti kola i gaziti ljude kao što to radi u igrici...na svom kompjuteru...u svojoj kući...užas. Ti ljudi ne traže terapiju, traže samo džabe drogu.
Oni kojima je dosta tog života, oni kojima se zaista smučilo, kojima je dosta, koji su umorni i bolesni od toga da su stalno umorni i bolesni - potraže pomoć, terapiju, lečenje, program koji pomaže da se ztavisnik oporavi, a toga danas ima sasvim dovoljno.
Moon child
Voyager

Post by Voyager »

x
Last edited by Voyager on Sat Feb 04, 2012 1:38 am, edited 1 time in total.
toto-rina

Post by toto-rina »

Kada smo kod toga vec check javi se da kazes kako je. Sta se desava??? Poslao sam ti mail gde uspesno skidaju svajku alergiju. Klinika specijalizovana za to.
Ovo za izdavanje Metadona svima je prica. Meni dodje da krenem sa kamerom da viude da necu dobiti ako ne kazem da sam vec na Metadonu. A zabelezen sam pocetkom 1998 tamo. Da vide bre da su to price ljudi. Samo tako ocigledan dokaza administratori ne bi dozvolili, narusavalo bi privantnost ne znam koju. I da li je moguce da ovde vaze drugacija rpavila nego na svim forumima a to je da ne mozes da druge javno otkrivas a sebe mozes koliko hoces. Ovde je stvar obrnuta.
Samo ovo citaju i lekari ja znam, rekao sam im. Kada imaju vremena. A oni vide ophodjenje prema ljudima na Metadonu. Samo moj lekar kada sam ga pitao o tome nije hteo bas da prica puno rekao je "Kada bi svi lecili ne bi bilo lekara" i da ovde ljudi jako tesjko prihvataju nesto sto im se ne svidja".
Ja mogu da dodam da vole da se mesaju i u lecenje drugih, da savetuju iako daju nekada pogubne savete a n isu lekari. Kao izbacivanje iz kuce i neke stvari gde roditelji ocajni i ne znaju dovode decu u opasnost. Pa veca je to opasnost nego da ste vezali nekog za noge da visi sa 10-tog sprata. Izbaciti na ulicu je pet pouta veca opasnost nego to uraditi. A vezite nekog da vidim sta ce vam milicija uraditi. A vi radite gore stvari koji savetujete izbacivanje klinaca na ulicu.
toto-rina

Post by toto-rina »

I pitanje je dana samo kada ce neko prozvati ovaj forum i reci da je veliki uspeh kada ljudi kako bilo prestanu sa uzimanjem heroina a ne da im se odredjuje nacin na koji ce da se lece a to je slucaj recimo sa tim i tim forumom. Kao i da odnos nije prema svima isti.
Koliko puta su obrisani postovi tek kada smo mi koji smo na terapiji odgovorili nekome ko nas je vredjao a stajali postovi danima gde oni nas vredjaju a kada smo dali odgovor onda je to bilo van teme i tek tada sve obrisano. Ali rekao sam vec neka rade oni imaju forum mi smo za godinu dana obavestili drzavu da izdaje Metadon i ona je to uradila a protiv smo imali sve zive koji su se sluzili svacime, lazima po novinama, lazima gde stuignu, laznim slikama, laznim podacima, poredili nas sa najgorom zemljom u lecenju zavisnosti, lazni lekari, lazni postenjaci,... Ali smo ih prijatelji sv pobedili Metadon je tu, rezultati su tu, donacije za Metadon su, pritisak ce biti tu da se nastavi terapija dok kod se prica o tome. Potrebno je samo da budemo budni i napadamo kao osice kada se bune sto dobijamo lek, nekada da ih i podsetimo na neko sranje kada ga ne dobijamo. Oni nase porodice dovode u opasnot time sto se bune protiv naseg leka znaci ukljucimo i mi njihove porodice u pricu. Oni ne smeju spavati mirno sve dok ja ne spavam mirno ne plaseci se za terapiju.
Pozdrav i zivi bili...
Zmaj

Post by Zmaj »

Ne znam Voyageru kada si video te likove u Drajzerovoj da cekaju Metadon,uglavnom znam da kada sam prvi put krajem 1993 otisao tamo i registrovan,malo nesto iznad 1000 broj kartona,svi likovi koji su tada bili na Metadonu,su bili ili Hiv pozitivni ili zaista dugogdisnji zavisnici.Terapija se davala unutar zgrade,a onda je posle nekoliko godina,tako bedno i nisko uradjeno da nisu mogli da ulaze u zgradu uvedeni uniformisani cuvari sve,dobijali (sada ne znam kako je nisam bio od 2001) Metadon ispred u limenom kontejneru,neka vrsta montazne kucice,pa vidis lika koji izlgeda kao da ima 65 godina,dolazi po svoju dozu popije i ide gde vec,ne znam...
Dokle god uzimamo nesto sto nam sluzi za zamenu Heroina, bilo da je Metadon,Nalorex,sta god to je substitut!!!U pravu je Voyager,ili Met, ili Blokator,isto si zarobljen, hm u smislu imas postapalicu sa kojom zivis...Ja sam u julu 2001 prestao da se drogiram,2 god,blokatori,pola Flormidala uvece,to sam vec posle 7-8 meseci prestao i Flunirin sam pio isto kao i Blok,2 god...Krajem maja 2003 prestajem sa svim lekovima,izuzev Bensedina P.P. koji je bio kod keve,i desavalo se nekad kad ga popijem da me rokne nenormalno...Znaci od 2003 nista,strejt kao daska,ponekad alkohol,i to je to...Osecaj neopisiv,zaboravis na sve,stim sto sam prestao sa starim drustvom,izmenio neke stvari u zivotu,polozio za kola, zavrsio neke ispite koji su ostali, kurseve za racunare, ma milina..Vratio sam se u neki normalan tok...Drugari videli,strejt momci sa kojima sam odrastao da sam zaista cist...Pocinje izlazenje u grad normalno,pocinjes drugacije da gledas devojke, drugacije razmisljas,ustanes ujutru FULL , kao vidi sunce super, muckas ness citas novine..Ma ne znam,meni neopisiv osecaj,stim sto ni jednog trena nisam imao situaciju da budem negde gde se neko radi,ili ima H...Pocnem privatan biznis,sve lepo krene,i onda BUMMM,oktobar 2007 recidiv!!! I to ,bilo je kako sam video liniju H kao hipnotisan,,,,Imao sve,dobar auto,dobru devojku,svoj posao,aje ako nista nece biti malo da uzmem...Od tog malo sam ja evo dve i po godine neprestano radio H...Prvih 15 ak dana nos,posle odma vena,i sam se cudim kako sam dugo skrivao svoju tajnu od roditelja, devojke,najvise keve,koja se zena posle svih godina bukvalno u pandurskog labradora pretvorila...Posao je propao,pare nestale...Haos.Onda polako krece stara prica,nema skrivanja,nema kao stekovanja,ides i radis se H na mestu br 1...Evo vec sam nekoliko tj 9 meseci na blokatorima, i zivot mi je nikakav,ocajan,bezvoljan sve radim samo sto moram.Na Metadon necu , jel mi ne odgovara...Cacnem se povremeno pred spavanje travom,speed malo radim,eto cisto da tu bezvoljnost ubijem...Nema elana i volje u meni.....Ocaj! I onda kao sedim, pa razmisljam eto npr pre 6 god u ovo vreme si bio strejt kako je bilo dobro...:( :( :( Mislim da nema gore stvari nego tako izneveriti ljude oko sebe posle toliko godina ...Pozz i zelim svima da ako mogu ,pokusaju da budu strejt zaista je prelep osecaj...Pa 8 i po god sam se gudrao do te 2001 ,i znam da se moze,tesko ali moze,ali lepo kazu,djavo ti poturi nogu ne onda kad ti je tesko,nego kada ti je sve dobro u zivotu.....
AnAna_mo

Post by AnAna_mo »

Vidim mnogi spominju doktore koji neće da daju heptanon mladim osobama, pa spominju Checka, govore kako treba biti totalno loš slučaj sa neuspješnim pokušajima liječenja iza sebe i hepatitisom ili HIV-om.

E pa, mene su primili od prve, tamo negdje početkom prvog mjeseca 2007. godine. Tada sam imala jedva 17 godina, još nisam razvila iglomaniju jer sam folijala, hepatitis nikad nisam fasovala, o sidi da ne govorim, i to mi je pored skidanja na suho, bilo prvo liječenje sa doktorom, legalno,u centru.

I to me je najviše zajebalo u čitavoj mojoj narkomaniji - heptanon. Otkrila ja gudru i izgubila još naredne tri ipo godine.

Al kome pomaže - svaka čast, ja se nisam mogla kontrolirati.
Potpis.
Post Reply