Nova na forumu

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

User avatar
sunce polako izlazi
Posts: 89
Joined: Tue Dec 22, 2009 4:24 pm

Re: Nova na forumu

Post by sunce polako izlazi »

U pravu ste apsolutno!Međutim u situaciji kakva je naša,morala sam ja preuzeti većinu stvari na sebe,roditelji su dosta neupućeni u problem narkomanije(misle da je to stanje slično jačem gripu),zauzeti poslovima(od nečeg se mora živjeti) i do daske skrhani onim što ih je snašlo.Kada sam sve to sagledala odlučila sam da se borim zajedno sa njim,da mu pomognem, jer kako god okrenem -nema ko drugi,ili bi to bilo na pola,a u narkomaniji nema ništa na pola.Za sada mi nije žao ničeg proživljenog,propuštenog jeste(žrtva mora postojati). Rezultati mi daju snagu ,samo da Bog da ovako da nastavi,neću se žaliti.Hvala na sugestiji,svaka je dobro došla.Pozdrav za Vas,sve najbolje!
User avatar
sunce polako izlazi
Posts: 89
Joined: Tue Dec 22, 2009 4:24 pm

Re: Nova na forumu

Post by sunce polako izlazi »

Trenutno stvari stoje ovako:
-Bijemo bitku sa hepatitisom C,na nalazu od dr koja ga je palpatorno pregladala stoji-klinički nalaz jetre uredan,medjutim pošto je pozitivan poslala ga je na UZ nakon kojeg će mu biti,ili neće biti predložena terapija,sve u zavisnosti od stanja tj. stadijuma bolesti.Dr je bila prilično optimistična,rekla je da se to dosta dobro da riješiti i zaliječiti,pa vidjećemo.
-Sudski proces koji se vodi protiv njega je u toku.Angažovali smo advokata koji ima dosta radnog iskustva na tom polju.Pokušaće da napravi nagodbu sa sudom,da dobije uslovnu kaznu uz mjeru obaveznog liječenja.Ako to uspijemo biće super,mada rekla sam mu da se psihički priprema na zatvorsku kaznu,a ako ovo upali tim bolje.
-Radi,zadovoljan je poslom.
Zainteresovan je za porodicu,čini mi se da mu se polako bude uspavane i heroinom osakaćene emocije.
-Pije nalorex svako jutro
-Ide na redovne grupne psihoterapije i kontrole

Bez obzira na sve ja se još uvijek jako plašim,izuzetno sam skeptična,zapravo raspoloženje,osjećanja i stavovi vezano za narkomaniju jako me bune,čas se osjećam ovako,čas onako,ne znam više ništa,nemam jedinstven stav i mišljenje.Nadamo se najboljem,mada garanti ne postoje.O Bože da li će ikada nestati ovaj strah,uvukao mi se u svaku poru.
jana
Posts: 585
Joined: Wed Sep 12, 2007 12:47 am

Re: Nova na forumu

Post by jana »

Ti se sama moras izboriti sa svojim strahom.Oni su od svojega zivota napravili to sto su napravili,to je gotova stvar.Za rehabilitaciju treba mnogo vremena i strpljenja.Ti cinis sve sto je u tvojoj moci.Jako si dobra sestra i jako racionalna.Ali,vidi,nasa bolest se objelodani u svoj svojoj surovosti onog casa kada oko sebe imas paznju,drage osobe,ali ne mozes sa njima da ucestvujes potpuna,blizu sebe,nego si uvijek raspolovljena u svojoj brizi za onim ko je zagazio u porok.Tako da ta osoba zauzima mjesto u tvojem zivotu,tako se rasiri,i osvetoljubivo prijeti iz nekog ugla nekim nepredvidivim iznenadjenjem.To je u nasim glavama radi mnogo neprijatnih iskustava,i onda,htjeli to sebi priznati ili ne i mi trebamo teziti kao ozdravljenju.Eto,pritisak polako popusta,stvari se cine «pod kontrolom« i u napredovanju,pa pokusaj i ti malo da duskas.
Vrlo je realno misljenje advokata o mogucoj uslovnoj kazni,sa obavezom lijecenja,tako da trebas malo sada gledati sebe i svoju porodicu,koja je sigurno trpila radi tvoje«bolesti«za bratom.
User avatar
sunce polako izlazi
Posts: 89
Joined: Tue Dec 22, 2009 4:24 pm

Re: Nova na forumu

Post by sunce polako izlazi »

Ovo što ste napisali je kao da sam Vam ja diktirala,rekli ste ama baš sve!Nakon vaših riječi je više nemam šta za dodati.Pozdravljam Vas,svako dobro.
User avatar
sunce polako izlazi
Posts: 89
Joined: Tue Dec 22, 2009 4:24 pm

Re: Nova na forumu

Post by sunce polako izlazi »

Danas smo saznali tačan datum početka suđenja!Jako mi je teško i više nego teško.Zar sada nakon toliko borbe,sada kad postoje vidljivi rezultati,sada kad je konačno normalna osoba,zar će ga sada strpati u zatvor...O Bože samo to ne dozvoli,ne znam kako ću podnijeti,ako se desi!
Nije mi jasno ništa,ova država i njeno uređenje pogotovo.Kako je moguće da pritvore narkomana mjesec dana,onda ga puste na slobodu,pa mu zakažu suđenje nakon godinu i 2 mjeseca.U međuvremenu je taj čovjek mogao napraviti 1000 novih krivičnih djela,ali nije,to vrijeme je iskoristio da se liječi i uspjeva u tome.Da li je normalno i na kraj krajeva humano vraćati ga na početak,odgovorite mi molim vas,možda sam ja suviše pristrasna?!
User avatar
klara60
Posts: 550
Joined: Wed May 14, 2008 8:42 am

Re: Nova na forumu

Post by klara60 »

Sunce,
ne znam sta da ti kazem, jer nas sve u ovim nasim drzavama ubi administracija, nelogicnosti i sl. Ja se cesto pitam, a posebno otkada sam ja u ovom problemu, zasto se u skolama ne radi dovoljno u sprecavanju narkomanije, zasto pojedine nevladine organizacije "dizu lovu" organizujuci bez vezne okrugle stolove i slicno koristeci temu narkomanije, zasto u zatvorima ne postupaju na drugi nacin sa narkomanima (sto to vrijeme ne iskoriste u stilu neke komune), sta rade psiholozi po skolama, zatvorima, zasto se ne prica vise u medijima o bolesti narkomanije, nacinu lijecenja, komunama, terapijama itd.itd....Vidis-hiljadu pitanja, a slabo da ima odgovora, no da ne zvucim kao isprazni politicar sa "supljim" pricama...-ti si pitala konkretno-moj ti je odgovor da pokusate sa advokatom, pa sa nalazima psihijatra, da se upotrijebi (ne zloupotrijebi, nego upotrijebi) to njegovo stanje tada, pa oporavak i da advokat ide bas na tu kartu, da je momak sada OK, da je u fazi potpunog oporavka i da bi izuzetno tesko na njegovo psihicko stanje djelovale ,sada vec zakasnjele sankcije i sl. Naoruzajte se tim nalazima od doktora i nadjite sposobnog i u narkomaniju upucenog advokata....Sretno...Javi kako ide
User avatar
sunce polako izlazi
Posts: 89
Joined: Tue Dec 22, 2009 4:24 pm

Re: Nova na forumu

Post by sunce polako izlazi »

Klara,hvala puno na odgovoru!Baš sve to što ste nabrojali,mi upravo i radimo,priželjkujemo i očekujemo uslovnu kaznu,kako će biti vidjećemo.Javiću se svakako kad saznam bilo šta novo.Pozdrav Vama i kćerki ,radujem se da je sa njom sve ok i nadam se da će tako i ostati!
Post Reply