Prosto smo je odavno uklopili u srpski servis je upravo kao kad oteras auto na servis da ti iservisiraju, tj opsluze auto, stim sto ovde (u NA) ima znacenje sluzenje drugima.
U NA, servis je jedan od najbitnijih delova oporavka i menjanja tipicne narkomancine u coveka koji ima svrhu i smisao. Da nije servisa, mnogi ne bi nikad usli u prostorije NA. Da nije neko pre nas radio nesto nikad ne bi saznali da je moguce oporaviti se. Bukvalno sve sto je moguce da se uradi, radimo sami. Od prvog cistog dana. Iako ponekad izgleda da se sve desava potpuno prirodno, neko stoji iza toga. Neko je nesto uradio. To je servis. Neko je pre mene dosao i otkljucao prostoriju, ocistio prostoriju, poredjao stolice, napisao raspored sastanaka i zakacio na zid, izabrao ko ce da bude govornik, vodio sastanak, sakupio prilog koji nam sluzi da kupimo caj i kafu, platio prostoriju, neko je oprao case i solje, neko je pozvao obliznju bolnicu i napravio dogovor da odemo na sastanak tamo. Neko je pozvao drugu grupu i podelio sa njima iskustvo i neki problem koji imamo.
Servis je kada pokupis novog clana (novajliju) na ulici, kad mu ispricas da si se i ti drogirao i da si sad cist i kako si to izveo. Servis je kad mu das solju toplog caja. Servis je i kad uzmes telefon nekog ko je tek dosao i pozoves ga sutradan posle sastanka. Servis je kada taj isti covek koji je cist 10 dana ponudi kafom coveka koji je dosao prvi put. To je neprocenjivo iskustvo.
Servis je kad se javljas na telefon NA (u Beogradu je to +381621425123)
Osnovni servis grupe NA, kao i svakog clana ponaosob je "prenosenje poruke" zavisniku koji jos uvek pati. Ta poruka jasno kaze da svaki zavisnik moze da prestane da se drogira, da izgubi zelju za drogiranjem i da pronadje nov nacin zivota.
Ja dugujem veliku zahvalnost Narcotics Anonymous-u, za svoj zivot danas. Deo zahvalnosti iskazujem kroz servis. Sve ovo sto pisem je moje iskustvo. Ja nisam predstavnik NA, niti iznosim stavove udruzenja.
Moje iskustvo u radu na servisu je meni donelo nevidjene koristi. Upoznao sam se iz prve sa cetkom i metlom, sundjerom i krpom, internet kontaktima, bliskim ljudima iz inostranstva, razmenio puno lepih stvari sa ljudima koji su mi dragi. POSTAO SAM KORISTAN CLAN. Mozda po prvi put sam se osetio delom neceg. Neverovatno se dobro osecam kada dam nesto bespovratno i bezuslovno, nekom ko ce jednog dana to proslediti drugom. Ono sto je meni dato besplatno, ja prosledjujem dalje, isto tako besplatno... to je sve servis.
Ne samo da ne ocekujes nista zauzvrat, nego dobijas samopostovanje i postovanje drugih. Delio sam svoje iskustvo, snagu i nadu, a dobijao ljubav i prihvatanje. Jbg... fer razmena. Od narkomancine kojeg se svi klone, postao sam koristan clan drustva. Doduse i dalje se ponekad mrstim