Strah...

Ovaj forum može sadržavati informacije koje nisu u skladu sa misijom ovog foruma.

Moderator: sanela

Sonja

Strah...

Post by Sonja »

Dugo je vremena prošlo od kada nisam radila. A radila sam dugo i jako odgovorne poslove. E sada zbog terapije pravila sam pauzu od godinu dana i sada čekam neki posao, i ujedno tražim posao. Negde sam pročitala da je neko već pisao o tome, ali evo i ja da kažem o čemu se radi. Imam neopisiv strah. Plašim se neuspeha, plašim se da neću imati šta da kažem, plašim se nepoznatih ljudi i njihove reakcije, jer sebe ne poznajem u ovom svetlu. Znam da i "normalni" ljudi imaju ovakve strahove, ali to kod mene prelazi u paranoje. Budim se noću, sanjam gluposti...obliva me znoj. Bila sam na razgovoru za neki posao i ne nisam sebe mogla da prepoznam. Sva sam se spetljala, izgubila, nisam rečenicu mogla da sastavim. Čitam knjige, veoma sam komunikativna i otvorena osoba (bože, ovo zvuči kao da dajem oglas), šalu na stranu, stvarno imam problem. Činjenica je da drogu uzmemo iz jednog razloga, a nastavimo iz sasvim drugih, e pa kod mene je to slučaj. Kada sam provalila rad horsa, koristila sam ga da se opustim, da mogu da podnesem duge dane na poslu, da mogu bez treme da pričam engleski, da vodim sastanke... I sada mi se čini kao da se sa ovim zaista suočavam sa svojim problemom. Jer nigde do sada nisam naišla na prepreku, ali kada je trebalo da odem na taj razgovor došlo mi je da se zaključam u sobu i da nigde ne izadjem. Sigurna sam da kapirate o kojoj vrsti i jačini straha se radi...
Šta ste vi radili i šta radite u takvim situacijama? Šta kažete sebi i uspete da se pojavite negde, a da se ne plašite da će vam iz ruke ispasti čaša na pod koliko vam se tresu? Ne želim da pobedim sebe, želim da pobedim strah u meni, ali očigledno još uvek ne mogu da vidim sebe u pravom i čistom svetlu.
Moja majka kaže da je jedini pravi strah, strah od smrti, a da su svi ostali stečeni....hm....sve ja to kapiram ali ovo je toliko jako da me razdire...

Pa imate li neki recept :(

Pozdrav

S.
Needlework the way, never you betray
Life of death becoming clearer
Pain monopoly, ritual misery
Chop your breakfast on a mirror
Taste me you will see
More is all you need
You're dedicated to
How I'm killing you...
frufru

Post by frufru »

Hi Sonja,
ja nesto nisam stizala da pisem u posl. vreme ali bih zelela nekako da ti pomognem. a sam cista tek par meseci, a pocela sam da radim posle 3 nedelje...i super mi je...sada ne mogu da zamislim sta bih od sebe da ne idem na posao svaki dan...odlepila bih kod kuce...
i meni je bilo frka prvih dana...ali sam shvatila da mi je veca frka kod kuce...sada kada imam bilo kakvu nervozu ja se cimam radim...radim sa ljudima, na odgovornom mestu...ali shvatis kada pocnes da nije to nista...isto kao npr ja sam imala uzasnu frku od bola kada sam pocela sa skidanjem tj. uspanicila sam se na pomisao da cu da dobijem i necu imati nista protiv bolova, a da ne pricam koliko sam izbegavala da odem na depilaciju ili cupanje obrva:) medjutim nista...prelomila sam i izdrzala..u stvari nije bilo ni blizu strasno kao sto sam zamisljala...
bitno je samo napraviti prvi korak...posle sve krene samo od sebe...razmisljaj da je to uper za tebe...razmisljaj koliko ce ti biti lakse koliko ce ti vreme brze prolaziti...sretaces nove ljude, smejaces se nekim obicnim salama, mozda ce ti njhove sale i price na pocetku biti glupe suvisne banalne ali kasnije pocnes da uzivas i stvarno ti prodje vreme...moras samo da prelomis kao sto si prelomila one prve dane krize..e ovo je nista naspram toga...ovo je jedna milisekunda toga...posmatraj samo to tako i moras misliti pozitivno...ako pocnes da razmisljas sta ce to meni sve je dosadno ne mogu ja to - nista neces postici ne na poslu nego u glavi...tebi ce biti lakse ako prelomis i mislis pozitivno...pokusaj da posmatras te situacije sa lepe strane...nadam se da ces uspeti...javi kako je
Sonja

Post by Sonja »

Hvala :)
Taste me you will see
More is all you need
You're dedicated to
How I'm killing you...
svejedno

Post by svejedno »

Prolazio sam ja kroz to prosli put kada sam se skidao.

Jbg, nema sta da se kaze osim - cimaj se.

Jedini nacin da se nesto prevazidje je da se covek sa tim suoci.

(i to pricam ja, kao, str8 par dana (fuck))

Ne, ono sto zelim da kazem je da je taj strah negde u osnovi tvoje licnosti, a droga ti je samo malo povecala svesnost o tome.

Nemam pojma, svi mi, kad god nesto 'treba da se izgura', sta znam, bilo sta, nesto banalno kao sto je poseta rodjacima koje ne gotivis, uvek uzmemo malo 'da se opustimo', da se pregura i to.

Jbg, real life, baby.

Znas i sama, nemam sta ja da ti pricam, da se to sranje resava samo tako sto ces ici i ponovo ici na te razgovore.

I, polako, dolazis do OBJEKTIVNOSTI.

Jer, niti si ti maloumnik, niti je zena preko puta tebe cudoviste, a to je ono sto je tesko uhvatiti.

Kad se uhvati objektivnost, shvatis da druge ljude boli qrac za tebe koliko i tebe za njih, hocu da kazem da se svako bori sa svojim demonima i da ona verovatno isto razmislja o nekim svojim problemima.

Svako razmislja SAMO O SEBI. That's the thing.

Kad izadjes iz tog kruga, reci meni kako.
zvrky

Post by zvrky »

Sonja,heh kazes neko je to vec pominjao i pricao o tome....ja sam to pominjala....upravo to sto si napisala meni se desava,evo sad je dve godine od kad sam cista ali tih strahova ne mogu da se oslobodim,sve ovo sto ste naveli stoji i ja se slazem sa tim ali...dzaba jednostavno kad dodje do toga da treba da delam i da uradim nesto takav me strah sastavi da ne mogu da ga savladam,i uradim upravo ovo sto je Sonja reka,zatvorim se u kucu i ponasam se kao da me neko juri da me vodi na giljotinu,cutim i pokusavam da budem neprimetna hehheheheheh da me slucajno neko ne bi pitao zasto nisam uradila ovo ili ono,samo se povucem....to je jedan odvratan osecaj i borim se sa tim vec 2 godine mozda cak i malo vise,pricala sam mnogo puta sa psihijatrima o tome,sa ljudima oko mene,ma sa svima sam pricala o tome i dok pricam samo klimam glavom kao budala,da da slazem se,upravu ste...uradicu tako,probacu.......i onda se kao osecam bolje do prve krivine :-D posle nekog vremena pojavi se neki posao i ja kazem super ,hocu,javicu se bla bla i stvarno tako mislim,medjutim kad se priblizi vreme da odem na razgovor ili cak samo da se telefonom javim mene uhvati takva panika i strah da pocne srce da mi lupa,krenem da se tresem,a oci mi se rasire kao sova,kao da treba da obavim neki svetski zadatak....ma mislim ne znam kako da opisem taj strah,tremu,paniku.....to je pritisak u glavi,vrtoglavice,ocu da padnem u nesvest...o tresenju ruku necu ni da pricam,krece od ruku pa se spusta do nogu,kocenje vrata...ma strasno....i pokusavala sam da se suocim sa tim strahom i nevredi....ljudi oko mene pocinju da misle da sam lenja i da necu da radim pa onda nalazim izgovore...ali to se ne desava samo kad je nov posao u pitanju vec i kad treba recimo da se upoznam sa nekim ko je nov,koga ne poznajem...nemam objasnjenje za sve to i za te strahove samo zelim da nestanu...jer ja nisam takva ,volim da se druzim i volim nova desavanja a sve ovo me sprecava u tome....i evo sad dok ovo pisem pocela sam da se kocim i tresem eto do te mere je sve to stiglo...znaci na samu pomisao ja pocinjem da se kocim...
NEKO TO OD GORE VIDI SVE!
Juce je istorija
Sutra je misterija
Ali danas je dar!!!
Sonja

Post by Sonja »

Bas tako zvrky, bas tako....

I kao sto Svejedno kaze, to je realnost...

ali lakse je kada znam da ima neko ko me kapira....hvala ljudi..
Taste me you will see
More is all you need
You're dedicated to
How I'm killing you...
Luna

Post by Luna »

recept.....TIME!!!
i da bi prevazisla strah...morash se suociti s njim....jebi ga meni je trebalo ihihi da konacno skupim hrabrost za to sve. nakon par izgubljenih poslova-nije lako.Nadji nesto part time....ja sam pocela sa substitute teaching. kontash-idesh kad ti zelish...i nema nekog velikog pritiska nad tobom...
samo polako.....sto se vishe sjebajesh oko toga sve ce ti teze biti.... opusti se i pocni da vjerujesh u sebe-barem malo.:)
" You must be the change you wish to see in the world." M. Gandhi
joesspappa

Post by joesspappa »

Ja na poslu susrecem mnogo razlichitih ljudi...I oduvek mi je bila frka kako da pridjem odredjenom liku, npr. nadrndanom i besnom na ceo svet, a onda sam vremenom skapirao da je taj prilaz i prva rechenica i prvi korak ka njemu najbitniji. Osmeh, ha... ali ne izveshtacheni nego iz dushe, da ti se vidi u ochima da se smejesh. Sednesh pa ispred ogledala vezbash, zamislish situaciju i improvizujesh, ali sada str8 bez "relaxanata".
Pazi samo si ti tu, u vezbi, niko drugi i tvoj odraz u ogledalu. Mozesh i kamerom da se snimish. Nije loshe, nama su to radili u firmi. Snime nas kamerom kako razgovaramo sa strankom, tj sa kolegom.. i posle svi sedimo gledamo greshke i komentarishemo. Super fora da skapirash shta rade ljudi i svesno i nesvesno... od tikova do kliktanja hemijskom, mucanje ,ma svega je bilo... U principu najbitnije je da se dobro opustimo, i da skapiramo da taj sa kime razgovaramo ima ljudski lik, a jako i ponavljam jako je bitno da zaboravimo bar na tih 20-30 sekundi pochetnog razgovora, ko smo i shta smo u smislu privatnog zivota...Jer mi smo predstavnici nashe firme, predstavnici nashih karijera... Samo lagano i uz osmeh... :D :) :P
Lako je prutu da se sokoli, dok bije decu njega ne boli.
joesspappa

Re: Strah...

Post by joesspappa »

Sonja wrote:.
Moja majka kaže da je jedini pravi strah, strah od smrti, a da su svi ostali stečeni....hm....sve ja to kapiram ali ovo je toliko jako da me razdire...
A i taj stah od smti nije toliki koliki je strah da nas smrt ne zaboli... Bol je chovekov najveci strah. Kad bi stao pod stenu u nameri da me ubije, znao bih da me nece zaboleti ili da ce me boleti jako kratko.. ali shta ako me zaboli jakooo, ili ako ne daj boze ostanem invalid pa me boli do kraja zivota svaki dan. Znachi sve je u psihi. Shta bi bilo kad bi bilo...
I dok tako petljamo po nashim glavama, napacenim i razbacanim sivim celijama, koje samo traze jedno, a to je da se skoncentrishu na zadati nam problem, prilika za prilikom odlazi u nepovrat...Koliko treba prilika da prodje da bi mi shvatili da nam je svaka sledeca shansa sve tanja i manja!? Suochiti se sa strahom... Nije lako... ali daje rezultat. U krajnju ruku sledeci put se necu opeci na istom mestu. Zamisli zivot u ritmu muzike za ples....
Lako je prutu da se sokoli, dok bije decu njega ne boli.
Fanatik

Post by Fanatik »

STRAH CE UVIJEK BITI TU, UVIJEK CEMO SE SUSRETAT SA NJIM.I ne treba od toga bjezati i bojati se tog straha, TREBA NAPRAVIT DA SE NESTO KORISNO IZVUCE IZ TOG STRAHA!!!!
Post Reply