KAKO NASTAJE OVISNISTVO- ANKETA

Ovaj forum može sadržavati informacije koje nisu u skladu sa misijom ovog foruma.

Moderator: sanela

mustafa

KAKO NASTAJE OVISNISTVO- ANKETA

Post by mustafa »

Svako zasto ima svoje zato, i obratno.
Moja iskustva te takodje znanje steknuto studijima o ovisnistvu ukazuju na slijedece:
Uzroci da jedna osoba pocne sa alkoholom ili narkotikom su mnogi ali nekoliko glavnih prepoznavatelja se ipak isticu a oni su slijedeci-

1. Egzistencijalna problematika uzrokuje potragu za necim sto ce smanjiti tako zvani "bol u dusi". Nesredjeni uvjeti zivota,sto u mladosti ali i kasnije dovode do patnje i dusevnog bola te razmijere da se osoba daje u trazenje izlaza.Narkotika i alkohol bar za trenutak vode u dimenzije zaborava. Neki nemaju cak ni snage za to vec si oduzimaju zivot.

2. Urodjena ili obicno u pubertetu steknuta psihicka smetnja/nje mogu dovesti do potrebe do fenomena "samolijecenja", a to je u nerazvijenijim zemljama vise izrazeno jer zdravstvo ne pruze dovoljno dobre usluge. Alkohol ili narkotika naravno u pocetku smanjuju simptome psihickog poremecaja ili smetnje i samim time postaju nerazdvojiv dio licnosti. Postaju nacin prezivljavanja.

3. Mlada osoba koja je nasla svoje mjesto u grupi istomisljenika priblizno istog godista lako pada pod uticaj grupe. Odstupati u svojem nacinu ponasanja i djelovanja u jednoj takvoj grupi garantuje skoro uvijek da se takve osobe vise ne osjecaju dobro dosle pri aktivnostima grupe. Ako se grupa preda eksperimetisanju sa alkoholom ili narkotikom onda se ocekuje da su svi slozni inace su"pizde" "slabici" i slicno. U mladjim godinama se moze smatrati katastrofalnim ako ostanes izvan grupe. Time je automatski pritisak grupe glavni uzrocnik eksperimentisanja sa drogama,narkotikom, nikotinskim preparatima i tako dalje. Ovaj tip ulaska u ovisnistvo je danas najrasprostranjeniji.

4. Uvijek su postojale osobe koje su zeljeli iskusiti nesto novo ili se bezprekidno davati u nove avanture i istrazivanje nepoznatog. Na tom putu mogu naici na iskusenje da probaju i narkotiku . Njihovo uvjerenje da su dovoljno jaki da prestanu kada se ekperiment zavrsio ih na zalost u ovom slucaju vodi u propast. Penjati se na tesko osvojive vrhove ili preplivati Engleski kanal su jedna vrsta avanture, koja ima svoj pocetak i vidi im se kraj. Ovisnistvu mozes naci pocetak ali nikad ne znas da li ces doci do kraja.

Ovo su najobicniji uzroci pocetka ovisnistva i naravno da postoje podgrupe svake ove tacke.
Zelio bih da sada svaki od vas nadje sebe u mojem tekstu i da malo o tome detaljnije napise. Ako se ne prepoznajes niti u jednom od gore navedenih tipova pocetka ovisnistva onda je jos zanimljivije, jer otkriva nove pokretace ovisnistva.
Last edited by mustafa on Sun May 22, 2005 10:31 pm, edited 2 times in total.
M. Sarkic
Anamarija V.

Post by Anamarija V. »

Ja definitivno pripadam broju 4!
Mene je vukla silna radoznalost. Nije me niko morao nagovarati niti sam pripadala nekoj specijalnoj grupi, nego je jednostavno bila moja zelja da sve probam. I tako sam sve i probala. Mislila sam da se moze prestati kad se hoce, da cu ja biti uvijek dovoljno jaka da prestanem, da se meni ne moze to desiti sto se desilo hiljadama narkomanima prije mene. Da ja nikad necu zavrsiti kao pravi narkoman. Koja zabluda! A to nisam ni uvidjala dok sam bila na dopu, jer sam tad umisljala da sam ja toliko jaka da uvijek mogu prestati. Tek poslije skidanja sam shvatila da sam bila pravi narkoman i da je to sve bilo samo narkomansko umisljanje. :roll:
Mark_Renton

Post by Mark_Renton »

Ja sam kombinacija dva tipa;
poceo sam zbog trece tacke, zatim sam vrlo brzo ja dobio prevlast u grupi (gang) i postao taj koji je diktirao uslove i trendove.
A nastavio sam zbog stavke pod rednim brojem 2. Naime, iako sam u svojoj ekipi bio "alfa muzjak", van nje sam bio strasno stidljiv i povucen, tu su dosli ekseri koji su doneli mnogo samopouzdanja... kasnije se samo nastavilo do dopa.
When Hell is full, the dead will walk the Earth.
katarinadimedici

SVE ZAJEDNO

Post by katarinadimedici »

Mustafa,zaboravio si da navedeš i genetsku predispoziciju,što je danas očito da postoji.Ja je nisam nasledila od svoje majke,jer nije postojala droga u njeno vreme,ali zato alkohol jeste.Deca alkoholičara su postajala narkomani a danas deca narkomana i alkoholičara.Što se tiče tvojih grupa,podela je odlična,ali neko (ja npr.)može da se nađe u svakoj od njih.Mogao bi još da dodaš ''primalni bol'' svestan ili nesvestan.To se otkriva terapijom,ali sam sigurna da je svako poneo nešto iz svog detinjstva što mu je zacrtalo buduću liniju života.
E A

Post by E A »

ta genetska predispozicija je interesantna mada mislim da je tacka 4 dobro pokriva. prema naucnim saznanjima ljudi koji imaju genetsku predispoziju spremnosti na rizik (tj. avanture) su podlozniji uzimanju droge. npr. ako skocis iz aviona padobranom, nakon toga slijedi 'adrenalin rush' (naravno samo ako ti se otvori padobran :-D) za kojim ova 'rizicna' genetska skupina vapi, ali isti taj rush moze da se dobije konzumiranjem droge.
sto se mene tice ja sam negdje izmedju tacke 3 i 4. tacno je da sam poceo da konzumiram u 'grupi' ali sam poznavao i druge 'grupe', u kojim se nije konzumirala droga, koje su mi postale dosadne - vjerovatno radi tacke 4 :lol:
mustafa

Post by mustafa »

Za Katarinu , i za sve one koji i dalje borbu vode!!

Nije stvar u tome da ja dalje razradjujem ovu temu vec je sustina mojeg teksta u tome da se sve i jedan pojedinac ovdje pronadje. Pokrenuti proces razmisljanja o uzrocima, pozitivnostima i negativnostima koje droge nose sa sobom je vazan korak ka prizdravljenju. Pisuci u prvom licu ,a sve se manje davati na komentarisanje tudjih problema je osnova u kognitivnoj terapiji. Diskusije koje se odnose nejvecim dijelom na nekog drgog se strucno nazivaju "projekcija" i jedna je od automatskih nacina odbrane i zamagljivanja sopstvene problematike. Ja vas molim da vi pisete vise. Proces prizdravljenja moze biti iza ugla i svako razmisljanje o licnom ovisnistvu moze pokrenuti taj proces.
Sve najbolje :lol:
M. Sarkic
adriana

Post by adriana »

Kada pogledam neke ljude, ne mogu sa sigurnoscu tvrditi kojoj grupi oni pripadaju.
Ali kada pogledam sebe mogla bih reci kako spadam u 4 grupu, a pomalo i u 2. U 4 jer sam osoba koja voli da stalno isprobava nove stvari, a samim tim i droge, sto je na kraju dovelo do dopa. Za 2 mogu reci da su me malo povukle neke traume iz djetinjstva (da su me odgnale bol) ali ja kazem da nije bitno sta ti se desi, vec kako se nosis s tim...
roby

Re: KAKO NASTAJE OVISNISTVO- ANKETA

Post by roby »

mustafa wrote:Svako zasto ima svoje zato, i obratno.
Moja iskustva te takodje znanje steknuto studijima o ovisnistvu ukazuju na slijedece:
Uzroci da jedna osoba pocne sa alkoholom ili narkotikom su mnogi ali nekoliko glavnih prepoznavatelja se ipak isticu a oni su slijedeci-

1. Egzistencijalna problematika uzrokuje potragu za necim sto ce smanjiti tako zvani "bol u dusi". Nesredjeni uvjeti zivota,sto u mladosti ali i kasnije dovode do patnje i dusevnog bola te razmijere da se osoba daje u trazenje izlaza.Narkotika i alkohol bar za trenutak vode u dimenzije zaborava. Neki nemaju cak ni snage za to vec si oduzimaju zivot.

2. Urodjena ili obicno u pubertetu steknuta psihicka smetnja/nje mogu dovesti do potrebe do fenomena "samolijecenja", a to je u nerazvijenijim zemljama vise izrazeno jer zdravstvo ne pruze dovoljno dobre usluge. Alkohol ili narkotika naravno u pocetku smanjuju simptome psihickog poremecaja ili smetnje i samim time postaju nerazdvojiv dio licnosti. Postaju nacin prezivljavanja.

3. Mlada osoba koja je nasla svoje mjesto u grupi istomisljenika priblizno istog godista lako pada pod uticaj grupe. Odstupati u svojem nacinu ponasanja i djelovanja u jednoj takvoj grupi garantuje skoro uvijek da se takve osobe vise ne osjecaju dobro dosle pri aktivnostima grupe. Ako se grupa preda eksperimetisanju sa alkoholom ili narkotikom onda se ocekuje da su svi slozni inace su"pizde" "slabici" i slicno. U mladjim godinama se moze smatrati katastrofalnim ako ostanes izvan grupe. Time je automatski pritisak grupe glavni uzrocnik eksperimentisanja sa drogama,narkotikom, nikotinskim preparatima i tako dalje. Ovaj tip ulaska u ovisnistvo je danas najrasprostranjeniji.

4. Uvijek su postojale osobe koje su zeljeli iskusiti nesto novo ili se bezprekidno davati u nove avanture i istrazivanje nepoznatog. Na tom putu mogu naici na iskusenje da probaju i narkotiku . Njihovo uvjerenje da su dovoljno jaki da prestanu kada se ekperiment zavrsio ih na zalost u ovom slucaju vodi u propast. Penjati se na tesko osvojive vrhove ili preplivati Engleski kanal su jedna vrsta avanture, koja ima svoj pocetak i vidi im se kraj. Ovisnistvu mozes naci pocetak ali nikad ne znas da li ces doci do kraja.

Ovo su najobicniji uzroci pocetka ovisnistva i naravno da postoje podgrupe svake ove tacke.
Zelio bih da sada svaki od vas nadje sebe u mojem tekstu i da malo o tome detaljnije napise. Ako se ne prepoznajes niti u jednom od gore navedenih tipova pocetka ovisnistva onda je jos zanimljivije, jer otkriva nove pokretace ovisnistva.
Ovo jesu neki najčešći uzroci ali ja se ne nalazim niti u jednom.
Ja jednostavno od ranog djetinstva nisam mogla prihvatiti sebe ovakvu kakva jesam,glumila sam uvijek neku hrabru i veselu osobu(od ranog djetinstva iako je u porodici i oko mene bilo sve relativno OK)
Budući da sam bila tako lažna prema sebi i drugima još sam si više gadila tak da sam se sa 15g.počela alkoholisati i drogirati bježeći od sebe.Bilo je važno samo ne biti to što zapravo jesam.
mustafa

Post by mustafa »

Pogledaj jos jednom broj 1 Roby
M. Sarkic
roby

Post by roby »

mustafa wrote:Pogledaj jos jednom broj 1 Roby
OK,nisam pažljivo čitala :wink:
Post Reply