Skidanje sa leksilijuma

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

Post Reply
Leksilijum
Posts: 2
Joined: Fri Jul 10, 2020 11:22 am

Skidanje sa leksilijuma

Post by Leksilijum »

Veliki pozdrav za raju na forumu iz Sarajeva.

Volio bih da mi odgovore ljudi koji su se uspješno skinuli sa benzodiazepina i ostali čisti od njih. Nadam se da ima bar neko.

Imao sam užasne panične napade i anksioznost, obratio se psihijatru. To je bilo prije skoro 6 godina. Terapija dipresan(paroksetin,seroxat) 20 Mg i leksilijum 3 Mg po potrebi. To po potrebi je bilo svaki dan jedna tableta. 5 godina sam ostao na antidepresivu i leksilijumu uz nadzor psihijatrice, a ovaj navedeni antidepresiv sam probao izbaciti nakon 6 mjeseci korištenja i nisam mogao, iako mi je rečeno da ne bi trebalo biti problema, bukvalno sam postao nefunkcionalan, bolestan, izgubio kile i sta vec ne. Probao opet nakon godinu, isto. Pa nakon 3 godine, užas. Nakon što sam završio faks, uspio sam, mada sam bio bolestan 3 mjeseca bukvalno. Ostao je leksilijum, nikad nisam uzeo više od 3 Mg dnevno i psihijatrica mi je rekla da je to smiješna doza i da mogu bukvalno prepoloviti tabletu sedam dana, pa četvrtinu 7 dana I to je to. Da sam psihički ovisan samo. Očekivao sam neke probleme naravno, ali je došlo do agonije i totalne nefunkcionalnosti. Šta me sve snašlo nakon ukidanja je neopisivo. Nisam mogao sastaviti dvije rečenice bukvalno. Vratio sam 3 mg leksilijuma nakon mjesec dana, jer moram raditi, moram biti funkcionalan. Mada sam dobro uzdrmao sistem nakon ovog prestanka mjesec dana, još uvijek nisam dobro,ali nekako imam osnovne funkcije. Da li neko ima iskustva, koliko traje ovaj proces nakon ukidanja. Čitao sam nešto po stranim forumima, sve neke horor priče o ljudima koji su nakon nekoliko godina totalno uništeni i sjebani, pa me anksioznost pere više nego ikad. Volio bih da se javi neko ko ih je ostavio i koliko mu je bilo potrebno da dođe u "normalu".
User avatar
sanela
Posts: 3938
Joined: Mon Apr 11, 2005 11:01 am
Location: Sarajevo

Re: Skidanje sa leksilijuma

Post by sanela »

Pozdrav @lexilijum. Kod nas ljekari propisuju BZO lijekove i šakom i kapom i smatraju ih potpuno bezopasnim. Međutim, kriza od njih je otprilike kako ti opisuješ. Možda ne bi bilo loše da odeš drugom psihijatru i da ti napravi šemu kako da ih skineš ili da ti da neke lijekove koji će ti olakšati skidanje. Opiši svoje stanje i reci da hoćeš da se skineš. To će biti proces koji će da traje, ali budi istrajan i nemoj odustajati ako si namjerio da se skineš. Sretno i piši kako ide. Sigurno nisi jedini ko ima problem. Može tvoje iskustvo pomoći nekome.
Leksilijum
Posts: 2
Joined: Fri Jul 10, 2020 11:22 am

Re: Skidanje sa leksilijuma

Post by Leksilijum »

@sanela Hvala vam puno na odgovoru, nadam se da će se još neko uključiti i da ima neko ko je uspio ukinuti benzodiazepine. Vidio sam sličnih tema na forumu, ali niko se nije javio da li je uspio i koliko mu je bilo potrebno vremena da bude "funkcionalan" nakon ukidanja.
Post Reply