slucajno sam naletila na ovaj tekst, a mislim da je povezan sa jednim od 12 koraka pa mozda pomogne nekome tko se jos bori sa prihvacanjem "postojanja Vise sile"
The Serenity Prayer:"God grant us the serenity to accept the things we cannot change,
courage to change the things we can,
and wisdom to know the difference."
God
Saying this word I am admitting the existence of a
Consciousness or
Higher Power that is greater than I.
grant
Saying this second word, I am admitting that this Consciousness or
Higher Power is able to bestow and give to me and to others.
me
I am asking something for myself. Holy books say that I ask sincerely,
it shall be given. It is not wrong to ask for improving myself. For with
the improvement of my character, both I and people around me will be
happier, and my relationships will have a better chance to improve.
serenity
I am asking for calmness, composure and inner peace in my life which
will enable me to transcend my ego, to think straight, and to govern
myself properly.
to accept
I am resigning myself to conditions as they are right now. I am living
in the now, the present moment.
the things
I acknowledge my tragedy, death, suffering, illness, and pain, as part of
my life, neither good nor bad. I accept my humanness and fallibility. I am
accepting my lot in life as it is. Until I have the courage to change any part
of my life I don't like, I must accept it, without doing so grudgingly.
I cannot change
I can't prevent these events or conditions from happening to me or to
others.
the courage
A quality which enables me to deal with the problems and realities of life
without reliance on alcohol or drugs. A determination to stand my ground
and "slug it out" with all issues, pleasant or otherwise, that might return
me to drinking or using. A strength of my spirit to face and handle the
negative. Fearlessness in the practice of faith, humility, and honesty.
to change
In facing these negatives directly and honestly, I am asking for myself and
my life conditions to be different for me. I am taking an active part in this
change.
the things
I am asking for help to make the right decisions. Everything is not the way
I can,
I would like it to be in my life. I must continue to face reality and constantly
work toward my continued growth and progress.
and wisdom,
I am asking for the ability to rise above my ego and form sound judgements
about myself and my life. I then use my ability to ask for guidance from
myself, others, and a Higher Power.
to know the difference
I want to be able to understand clearly truths of fact. I want to see things
differently in my life so that I will be more aware of myself and of others.
I need to sense a definite value in loving over being selfish.
Serenity prayer pojasnjenje za posebno za ovisnike :)
Moderator: sanela
Serenity prayer pojasnjenje za posebno za ovisnike :)
Zivot je lijep kada se zivjeti zna..
pa ucite kokoske.....mogle ste do sad nauciti.
God grant us the serenity to accept the things we cannot change,
Boze podari nam unutrasnji mir kako bi mogli prihvatiti ono sto ne mozemo promjeniti, snagu da promjenimo ono sto mozemo, i pamet(znanje) kako bi znali razliku.
eto...to je zapravo serenity prayer..
sve to sto je crnim slovima-tako se zavrsava NA sastanak ovdje.stojis u krugu sa svima i to kazes. Dakle ne mora biti Bog...nego Visa sila..u sta god vjerujete.
God grant us the serenity to accept the things we cannot change,
Boze podari nam unutrasnji mir kako bi mogli prihvatiti ono sto ne mozemo promjeniti, snagu da promjenimo ono sto mozemo, i pamet(znanje) kako bi znali razliku.
eto...to je zapravo serenity prayer..
sve to sto je crnim slovima-tako se zavrsava NA sastanak ovdje.stojis u krugu sa svima i to kazes. Dakle ne mora biti Bog...nego Visa sila..u sta god vjerujete.
moguce da sam nesto ispustio, mislim ovo su neke prilicno spiritualne stvari (licno, vise sam za konkretno), ali sta je tu je:
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Boze daj mi mirnocu da prihvatimo stvari koje nemozemo da menjamo,
hrabrost da menjamo stvari koje mozemo i mudrost da shvatimo razliku.
Boze
Govoreci ovu rec ja priznajem postojanje Vise Svesti ili Vise Sile koja je veca od mene.
daj
Govoreci ove reci, ja priznajem da je Visa Svest ili Visa Sila u stanju da daruje, i da daje meni i drugima.
mi
Ja trazim nesto za sebe. Svete knjige kazu da ja trazim iskreno, i treba mi dati. Nije pogresno pitati za nesto cime cu da se popravim. Da popravim moju prirodu, jer tako cu biti srecniji i ja i ljudi oko mene, pa tako imam priliku da popravim i moj odnos sa drugima.
mirnocu
Trazim smirenost, kontrolu i unutrasnji mir u mom zivotu, koji ce mi omoguciti da potisnem ego, da mislim jasno, i da upravljam sobom na pravi nacin.
da prihvatim
Predajem se uslovima onakvim kakvi jesu. Zivim sada, u sadasnjem
momentu.
stvari
Prihvatam svoju tragediju, smrt, patnje, bolesti i bol, kao deo mog zivota, ni kao dobro ni kao lose. Prihvatam moje slabosti i zivot kao takav. I sve dok nebudem imao hrabrosti da menjam bilo koji deo mog zivota koji nevolim, ja moram da ga prihvatam.
koje nemozemo da menjamo
Nemogu spreciti dogadjaje ili uslove da se dogode meni ili drugima.
hrabrost
Kvalitet koji mi omogucuje da se suocim sa problemima i realnoscu zivota bez oslanjana na alkohol ili drogu. Odlucnost da cvrsto stojim na nogama da se suprotstavim svim izazovima, prijatnim ili ne, koji mogu da me vrate na alkohol ili drogu. Snaga mog duha da se suocim sa negativnim i da ga kontrolisem. Neustrasivost u veri i postenju.
da menjamo
U suocavanju sa negativnim direktno i posteno, ja trazim za sebe i za moj zivot uslove koji ce biti drukciji. Ja uzimam aktivnu ulogu u tome.
stvari
Trazim pomoc u donosenju pravih odluka. Nije sve u mojo moci, onako kako bih ja zeleo. Moram nastaviti da se suocavam sa realnoscu i stalno radim na poboljsanju.
i mudrost
Trazm mogucnost da se izdignem iznad svog ega i donesem jasan sud o meni i mom zivotu. Onda cu da trazim od sebe od drugih i od Vise Sile da me vode.
da shvatimo razliku
Zeleo bih da budem u stanju da jasno razumem istinu. Zelim da stvari vidim drukcije u zivotu, tako da budem vise svestan sebe i ostalih. Moram da osetim koliko je ljubav vrednija od sebicnosti.
Boze daj mi mirnocu da prihvatimo stvari koje nemozemo da menjamo,
hrabrost da menjamo stvari koje mozemo i mudrost da shvatimo razliku.
Boze
Govoreci ovu rec ja priznajem postojanje Vise Svesti ili Vise Sile koja je veca od mene.
daj
Govoreci ove reci, ja priznajem da je Visa Svest ili Visa Sila u stanju da daruje, i da daje meni i drugima.
mi
Ja trazim nesto za sebe. Svete knjige kazu da ja trazim iskreno, i treba mi dati. Nije pogresno pitati za nesto cime cu da se popravim. Da popravim moju prirodu, jer tako cu biti srecniji i ja i ljudi oko mene, pa tako imam priliku da popravim i moj odnos sa drugima.
mirnocu
Trazim smirenost, kontrolu i unutrasnji mir u mom zivotu, koji ce mi omoguciti da potisnem ego, da mislim jasno, i da upravljam sobom na pravi nacin.
da prihvatim
Predajem se uslovima onakvim kakvi jesu. Zivim sada, u sadasnjem
momentu.
stvari
Prihvatam svoju tragediju, smrt, patnje, bolesti i bol, kao deo mog zivota, ni kao dobro ni kao lose. Prihvatam moje slabosti i zivot kao takav. I sve dok nebudem imao hrabrosti da menjam bilo koji deo mog zivota koji nevolim, ja moram da ga prihvatam.
koje nemozemo da menjamo
Nemogu spreciti dogadjaje ili uslove da se dogode meni ili drugima.
hrabrost
Kvalitet koji mi omogucuje da se suocim sa problemima i realnoscu zivota bez oslanjana na alkohol ili drogu. Odlucnost da cvrsto stojim na nogama da se suprotstavim svim izazovima, prijatnim ili ne, koji mogu da me vrate na alkohol ili drogu. Snaga mog duha da se suocim sa negativnim i da ga kontrolisem. Neustrasivost u veri i postenju.
da menjamo
U suocavanju sa negativnim direktno i posteno, ja trazim za sebe i za moj zivot uslove koji ce biti drukciji. Ja uzimam aktivnu ulogu u tome.
stvari
Trazim pomoc u donosenju pravih odluka. Nije sve u mojo moci, onako kako bih ja zeleo. Moram nastaviti da se suocavam sa realnoscu i stalno radim na poboljsanju.
i mudrost
Trazm mogucnost da se izdignem iznad svog ega i donesem jasan sud o meni i mom zivotu. Onda cu da trazim od sebe od drugih i od Vise Sile da me vode.
da shvatimo razliku
Zeleo bih da budem u stanju da jasno razumem istinu. Zelim da stvari vidim drukcije u zivotu, tako da budem vise svestan sebe i ostalih. Moram da osetim koliko je ljubav vrednija od sebicnosti.