primijetio sam da se cesto,sto na ovom forumu,sto na netu inace povuce prica o substitucijskim terapijama,prvo Metadonom, a sada u skorije vrijeme i Suboxonom,neko kaze kako to valja,neko kako to nije dobro i da se jedna droga mijenja drugom drogom.Obzirom da sam na Suboxonu vec nekih 6 mjeseci zelio bih se malo pozabaviti ovim pitanjem,malo sam istrazivao,citao,a iza sebe imam ovisnost koja traje nekih 15-20 godina i protiv koje se borim,tako da imam i prilicno iskustvo.Ne insistiram da sam u pravu,ne pokusavam nikoga ubijediti u nesto - ovo je cisto moj pogled na stvari,nakon svih ovih godina ludila a Sanela me je onako malo "zamislila" vezano za cijelu stvar pa ovako...
Narkomaniju,tj ovisnost ljudi cesto ne dozivljavaju kao pravu bolest,na to se vise gleda kao na neki covjekov hir ili slabost,na nesto na sta se navodno moze uticati,izbjeci ili jednostavno izlijeciti.
Prava istina je da je ovisnost nasljedna,genetski,neke od clanaka na nasem jeziku mozete procitati na :
http://dnevnik.hr/vijesti/znanost-it/zn ... jedna.html
ili jednostavno ukucajte u Google-u "Ovisnost je nasljedna".
Za clanke na Engleskom mozete citati recimo:
http://www.addictionsandrecovery.org/is ... isease.htm
ili ukucajte u Google-u "drug addiction genetic predisposition"
To zasto neki mozgovi razviju ovisnost u pravom smislu te rijeci je jos uvijek nejasno ali to da postoje genetske predispozicije da neko bude ovisan je dokazano.I nije pitanje da li je ovisnost bolest,to je u svijetu vec odavno definisano i jasno,naravno da jeste i kao takva se tretira na odredjene nacine,neki od njih se primjenjuju i kod nas i tu dolazimo do onoga o cemu zelim napisati par stvari tj o lijecenju Suboxonom.
Na jednoj drugoj temi sam napisao nesto u kontekstu da sam ovisnost uporedio sa dijabetesom,u smislu da kazem kako je uzimanje lijeka i vise nego logicna opcija,jer se za svaku bolest koristi neki lijek,bar za one koje su nam poznate.Tu dolazimo generalno do problema koji se javlja kod nas i generalno kad se prica o lijekovima za ovisnost - iz nekog razloga ljudi misle kako to nije potrebno,kako organizam moze bez toga,kako se jedna droga mijenja drogom drogom i kako je substitucija nesto sto treba kratko da traje,kako Metadon i Suboxon treba izbjegavati.
Ovo bas i nije u skladu sa onim sto znamo o ovisnosti-kada se vec razvije bolest,koja je definisana kao bolest i treba da se tretira kao takva-odakle uopste ideja da je uzimanje lijekova pogresno?Odakle uopste ideja da organizam moze funkcionisati bez lijekova?Moze li vas funkcionisati bez lijekova kad ste stvorili ovisnost?Moj ne moze,upadnem u krizu!
Ako se uzme samo u obzir da je ovo kako smo rekli bolest,da je nasljedna i da genetika igra ulogu onda savrseno jasno dolazimo do mnogih objasnjenja,recimo:
-zasto ljudi,koji su izuzetno talentovani,pametni,sposobni i sa cijelim nizom nekih divnih osobina pocinju se drogirati?
-zasto je tako tesko prestati?
-zasto se osoba u ogromom broju puta u nekom periodu svog zivota vrati na drogu,napravi recidiv?
-kako se neko i poslije 15 godina komune opet pocne drogirati?
i za jos mnogo slicnih pitanja odgovor je:zato sto ima genetske predispozicije da razvije bolest ovisnosti i kada je razvije to ostaje dozivotna bolest.Ali je bolest koja se moze tretirati i sa kojom se moze ziviti.
Medicina kaze kako se,kod korisnika droga i alkohola desava da se stvore odredjene veze u mozgu koje uticu da osoba stvori ovisnost i da se takav mozak onda logicno genetski replicira na potomke i studije kazu kako je 8 puta veca vjerovatnoca da ce dijete ovisnika biti i samo ovisnik http://www.addictionsandrecovery.org/is ... isease.htm
i cak se i u Time-u govori o tome:http://www.time.com/time/magazine/artic ... 36,00.html
Kod nas ce se dijabetes,visok krvni pritisak,ili rak pluca smatrati bolescu,za koje je opravdano uzimati lijekove dokle god je to potrebno-ali za ovisnost se nece reci cak ni da je bolest,a o uzimanju lijekova da ne pricamo,tu se non stop provlaci neka misao kako "ovisnik ima izbor".Postojanje izbora ima kada covjek nije ovisan i to mi koji smo ovisni manje-vise svi razumijemo i ne preispitujemo,jer onoga momenta kada shvatimo da smo ovisni mi MORAMO uzeti lijek,da bi nam bilo bolje.Covjek koji ima izbor ispadalo bi da nekako ne mora uzeti lijek(ili opijat),ima izbor zar ne?Kako to onda da mi moramo?Gdje je izbor?Nije li upravo nedostatak izbora jasan pokazatelj da smo razvili bolest?Pa ne moze biti i jedno i drugo,ne moze biti da imas izbor ali eto kao ti neces da odaberes drugacije i niko nece,ne zeli.Nazalost,istina je da NE MOZE,to je upravo bolest ovisnosti!
Kad sam se vec dohvatio dijabetesa,znamo da se on cesto moze izbjeci,tako sto cemo regulisati ishranu.Krvni pritisak isto tako mozemo regulisati ishranom.Rak pluca uglavnom necemo dobiti ako ne pusimo.Koliko je lakse regulisati ovo sa hranom i pusenjem od ovisnosti?Koliko je vama ovisnicima lakse nesto prestati jesti ili recimo pusiti i da li je to lakse nego ne uzimati drogu? Meni definitivno jeste a ipak ispada kako su ovo sve bolesti koje su puno teze od ovisnosti i za koju svaku je ispravno uzeti lijek-ali za ovisnost je to nekako mijenjanje droge sa drogom.Kako je ispravno za jednu bolest uzimati lijekove a za drugu ne?Kako to da bas za onu koja je mnogo opasnija i rezultira sa mnogo vecim brojem smrtnih slucajeva lijek dovodimo u pitanje?
Ono sto meni izgleda je da kod nas prije svega ne postoji adekvatno znanje za tretirenje ove bolesti,odatle se i misli da se to tako lako moze prestati,da su lijekovi uvijek samo drugi izgovor za drogiranje i u situaciji kada nam vecina omladine umire najvise od droge(ne samo kod nas nego i u svijetu) nikako ne nailazimo na adekvatno razumijevanje i pomoc kada je ovisnost u pitanju,nekako je tabu tema.
Suboxon se sastoji od buprenorphina i naloxona.Buprenorphin je aktivni sastojak i on se veze za mozdane receptore,na koje se vecu i opijati.Obzirom da se on jace veze za receptore nijedan opijat ne uspjeva doci do receptora-zato se,u slucaju da ga uzmemo dok smo pod dejstvom narkotika odmah nalazimo u krizi,jer se kao sto rekoh on jace veze za receptore.Stimulacija tih receptora je ono sto daje osjecaj zadovoljstva i za razliku od opijata on ima ograniceno djelovanje-znaci stimulise receptore do odredjene granice,ne postize se dejstvo da "sto vise lijeka znaci da si vise spucan" kao sto je to slucaj sa opijatima.Dokle god su ti mozdani receptori (takozvani MU receptori) stimulisani oni oslobadjaju endorfin i dokle god ima endorfina nema bolova,nema krize.
Naloxon je dodatna komponenta i sluzi da se Suboxon ne bi zloupotrebljavao,bar je zvanicno objasnjenje tako i kaze da se nalokson ne osjeti dokle god se lijek uzima kako treba (stavljanjem tablete pod jezik).Mada,u praksi je ovo djelimicno tacno,ovisnici imaju nacina da zloupotrijebe ovo ali o tome vec ne bih pisao,neka ostane samo kao informacija.
Konkretno sto se tice Suboxona sam istrazivao i nasao da lijek ima znacajan uspjeh u tretiranju ovisnosti,ali to nije nesto sto ce izlijeciti ovisnost.Ali sustina je da se ovisnost ne lijeci.Ovisnost se tretira,bas kao sto se vecina bolesti u medicini tretira i ne lijeci,to su procesi koji traju,pa nekad i cijeli zivot.Odatle-smatram da uzimanje zamjenske terapije ispravno,potrebno i da se uistinu treba pridrzavati onoga sto kazu i sami doktori:da vrijeme trajanja uzimanja Suboxona nije definisano,da je individualno i ono moze biti citav zivot:http://buprenorphine.samhsa.gov/about.html
Na svakome je naravno da odluci za sebe,ja ne kazem da treba ostati na tome do kraja zivota-moja poenta je da je ovo punooo kompleksnije pitanje i na bolest ovisnosti se prije svega treba gledati drugacije a onda i na substitucijske terapije.Puno je vise ovdje od "zamjene droge za drogu",uz ove lijekove i psiholosku pomoc u sklopu ovih terapija covjek uistinu ima sansu da se izvuce,normalizuje svoj zivot i pobijedi ovisnost u onoj mjeri u kojoj mu treba kako bi vodio normalan zivot.Ljudi koji 15-20 i vise godina nisu dana proveli da se ne moraju snalaziti i prolaziti pakao odjednom pocinju gledati na druge oko sebe,upisuju skole,faksove,pocinju raditi,udaju,zene se i imaju djecu - a to nikad ne bi mogli da su drogu zamijenili drogom.Na kraju krajeva suboxon nema niti jednake sastojke niti jednako djelovanje kao bilo koji opijat,njegova jacina jeste velika ali hemijski je slican heroinu koliko i analgin.
Ako vam pomaze i uspije vam vratiti zivot-budite sretni i zahvalni,a ako vam ne treba ni on onda ste presretna osoba i upravo ste izgubili vrijeme citajuci nesto sto vam je totalno nebitno