Sah igra zivota

Ovaj forum može sadržavati informacije koje nisu u skladu sa misijom ovog foruma.

Moderator: sanela

demijan

Sah igra zivota

Post by demijan »

*Prost primer: prvo sto svaki dobar sahista mora da savlada na akademiji su algebarske notacije na tabli i postignuce pamcenja svakog poteza koji je odigran od pocetka do kraja partije - a takodje mora i konstantno znati pozicije svih figura na tabli u bilo kom datom momentu...stoga ako cak u sred partije neko porusi sve figure, ja cu ih takodje bez problema vratiti na mesto, precizno, do poslednje -
Nisam hteo da zacatavam temu pa sam otvorio novu.
Ja sam samouki sahista,tako da mi je ovo interesantno u smislu da je zanimljivo kako to profi rade.
Ovo za pozicije na tabli da se konstantno znaju mi je poznato.Nisam znao da tako treba po PS-u ali i ja isto pamtim sve figure gde su mi.Ne mogu bas da zapamtim svaki potez koji je odigran ali dosta ih pamtim.
Ne znam samo sta znaci ovo algebarska notacija?Jeli to planiranje nekoliko poteza unapred?
Sve dok si mek, drugima će biti ugodno gaziti po tebi...

Citat:"Ptica se probija iz jajeta. Jaje je svet. Ko zeli da se rodi, mora razoriti svet.
zeleni

Re: Sah igra zivota

Post by zeleni »

ma voja, voli komplikaciju više nego leba da jede
algebarska notacija ti je način na koji se obeležavaju figure i potezi u partiji.
kad piše e2-e4 to znači da je beli pešak igrao prvi
malo ga pojednostavih, al to je u suštini to...
drugim rečima, ne samo dobar šahista, nego svaki pismeni šahista mora da "savlada algebarsku notaciju", kao što onaj ko hoće da svira neki instrument mora da nauči da čita note.
Ako nam neko dodje glave, to ce biti mangupi u nasim redovima
demijan

Post by demijan »

kad piše e2-e4 to znači da je beli pešak igrao prvi
Aha.Da dobro to su osnovne stvari,pomislio sam da nije oko toga kako se planiraju potezi unapred na osnovu svakog protivnikovog poteza

Citat:"Ptica se probija iz jajeta. Jaje je svet. Ko zeli da se rodi, mora razoriti svet.
Voyager

Post by Voyager »

Nista ja ne kompliciram, to se jednostavno zove "algebarske notacije".
Ne postoji drugi naziv za to...ne kuzim...sta kompliciram ?

Svasta...

I naravno, to nije uopste jednostavno kao "e4", "g6", itd.
I ja sma mislio da je to opustencija...malo sutra...pogotovo kada na neobelezenoj tabli majstor samo spusta prst na polje, a ti moras iz cuga da izgovaras algebarsku notaciju tog polja.

Ali ni to nije toliko tesko nauciti.

Evo ti recimo probaj - "GxH6(ep)+ !?" .
Ili recimo - "d8=Q++ !!".

Ima i jos ludje...a ovi znaci interpunkcije (odnosno "razgodnici" da svima bude jasno) u odredjenim kombinacijama su takodje deo koji ide uz algebarske notacije i sluze pri analizi partije - sto je jaaako dobra stvar iz koje se jos vise stvari nauci.

A to na sta si mislio Demijane, to ti je u principu racunanje...dakle tako svi obicno to i zovu..."racunanje"..pa evo tipa kada recimo igras klasican Damin Gambit, indijski stil, tu cesto ume da nastane ludnica, kada krene da se napumpava, pa kada krene rasturanje i jedenje...tu ti onda uglavnom pobedi onaj koji je najvise poteza unapred izracunao i ako je imao dobru strategiju...brzo bude gotova partija, hehe.

Sah...nauka je to velika ljudi.

Zaglavio sam veceras strasno i to bas na malom turniru saha. :D
Bezim u krpe, vec mi krenuli fleshevi figura kako piche po tabli u raznim kombinacijama, moram da se odmorim, sutra je radni daaaan.

Pozdrav !

V
winston85

Post by winston85 »

Oooooo, vdie nam starog druga Voje. :) Pa kako si? Jel si skinuo buprenorfin? Vidim sljakas, svaka cast... poz
Covek koji ne nosi sat, dobro zna da postuje vreme...
demijan

Post by demijan »

Dobro ja sam i rekao da sam samouk i da ne poznajem sve finese i nazive.Recimo i to da nisam znao sta znaci algebarska notacija kao strucni izraz ali znam da se potezi obelezavaju tako.
e sada to je nesto vi ucite tamo isto kao i to da vam nije ni potrebno da vam tabla bude obelezena ali ja moram da imam tablu ispred sebe da bih znao koji su potezi i pozicije.
A to na sta si mislio Demijane, to ti je u principu racunanje...dakle tako svi obicno to i zovu..."racunanje"..pa evo tipa kada recimo igras klasican Damin Gambit, indijski stil, tu cesto ume da nastane ludnica, kada krene da se napumpava, pa kada krene rasturanje i jedenje...tu ti onda uglavnom pobedi onaj koji je najvise poteza unapred izracunao i ako je imao dobru strategiju...brzo bude gotova partija, hehe.
Racunanje ili planiranje.Dobro meni je damin gambit ofanzivno otvaranje ali kako mozes da izracunas sve poteze unapred?Ok imas strategiju ali ne mogu da planiram vise od par poteza unapred a i protivnik isto tako moze da parira i onda se vrlo lako ulazi u rovovsku borbu.Ja uglavnom pravim maske i zamke i cekam da protivnik pogresi ili se zaleti nesto.
Mada i damin gambit moze da bude nezgodan ako protivnik zna da uglavnom koristis to otvaranje pa ima strategiju da ti parira a istovremeno igra defanzivno.
Ja moram da promislim i malo duze igram a los sam u brzopoteznim partijama...

zeleni

Post by zeleni »

Voyager wrote: I naravno, to nije uopste jednostavno kao "e4", "g6", itd.
I ja sma mislio da je to opustencija...malo sutra...pogotovo kada na neobelezenoj tabli majstor samo spusta prst na polje, a ti moras iz cuga da izgovaras algebarsku notaciju tog polja.

Ali ni to nije toliko tesko nauciti.

Evo ti recimo probaj - "GxH6(ep)+ !?" .
Ili recimo - "d8=Q++ !!".

Ima i jos ludje...a ovi znaci interpunkcije (odnosno "razgodnici" da svima bude jasno) u odredjenim kombinacijama su takodje deo koji ide uz algebarske notacije i sluze pri analizi partije - sto je jaaako dobra stvar iz koje se jos vise stvari nauci.
to o čemu ti pričaš nije nikakvo šahovsko velemajstorsto, nego je najnormalnija prepreka koju ljudi koji pretenduju da igraju šah moraju da savladaju.
zato kažem komplikuješ.
Ako nam neko dodje glave, to ce biti mangupi u nasim redovima
demijan

Post by demijan »

An passan Vojadjer...(valjda sam lepo napisao) :D
Odigrao si brzopleto i zeleni ti je uzeo pijuna i razbio strategiju.

Voyager

Post by Voyager »

@zeleni

Gde sam ja pominjao velemajstorstvo decko ?
Ja sam pricao o tome kako ucim da igram sah, a ne kako postajem velemajstor, hehehehe !

Jaaao....iste stare fore....a kanda mi te fore sada dodju i simpa....ali samo maaalo.

--------------------------------------------------------

@demijan

Da, moze i planiranje, cak i finije zvuci.
Pa pazi, par poteza tipa 3 ili 4, to je izuzetno za nekoga ko je samouk.
Ovamo ovi ludaci racunaju po 15 unapred, da ne verujes.

Ja racunam do 8 najvise za sada...ali opet kako kad, zavisi od situacije...ako imam ispred sebe neku gadniju ludnicu, to onda ne mogu, nisam na nivou zvanom "ludi-sahista" kao moj majstor.

Sto se Daminog Gambita tice, ako te zanima, pogledaj Rubinovu odbranu od Daminog Gambita - razbija.
Majstor dolazi i kao hajde kreni, ja krenem Damin Gambit i on "e, gledaj sada, neko ce sada odigrati ovako...ili mozda ovako...ili mozda da ti napadne ovo...no evo ti jedna od Rubinovih kontraudara na ovaj tvoj klasican Damin Gambit".

Lik je izleteo sa konjem, ja izlecem sa lovcem klasika...i on onda samo jedno polje sa pesakom...znaci potez na prvi pogled tako glup, da gluplji ne moze biti, cak ti na prvi pogled deluje da ti bukvalno daje i pesaka, a i rizikuje nezgodan sah zbog kojeg ode rokada.

Ja gledam...on samo to uradio i kaze mi "hajde sad osmotri malo u kojoj si situaciji, smisljaj sta bi sve mogao sada da uradis, itd.".

Covece, kada sam ja poceo da kao planiram sta cu dalje...shvatio sam da sam u roku od sledecih 5 poteza izgubio partiju sta god uradio sto umem...znaci da ne verujes...potez glup kao noc, ali perfektno uracunat sa svih par prethodnih poteza koji su svi zparavo tako dobra maska....fuf.

To me odusevljava.

Pozdrav !

V
demijan

Post by demijan »

Moram da nabavim sah ovde da proucim to.Mozda sam i ja koristio nesto od te odbrane ali nisam nikada ulazio u to kako se to stvarno po PS-u radi.
Inace par njih sa kojima sam igrao su uglavnom otvarali sa Gambitom tako da se u startu razvije igra a ja retko igram sa tim otvaranjem upravo zbog varijacija koje nastaju gde moze da se pogresi.
ne znam sta drugi misle koje je najbolje otvaranje?Ja najvise koristim kada ne poznajem protivnika,aj sada sam zaboravio,bese indijsko,izbacam pesake.lovce,konje,naravno isto ispred kralja pesake i mala rokada.Izbegavam veliku zbog lufta koji mi nastaje na tom krilu i obicno zrtvujem nesto da protivnika nateram da izvrsi veliku rokadu...

Post Reply