Moj brat je, hvala velikom Bogu, cist dvije godine i tri mjeseca. Istovremeno, lijecim se i ja... od svih crnih noci, zamagljenih zora, ugusenih dana...
Najvecu podrsku imam upravo od njega. Izlijecio se, lijeci se, odrzava (ne znam kako to da nazovem), zahvaljujuci programu Anonimnih narkomana. Zvuci nevjerovatno, ali i u jucerasnjem razgovoru sa njim, shvatila sam da je njegov put, upravo taj program. Poput lupe koja otkriva te strahove, misli... sjecanja... u njegovoj glavi.
Beskrajno mi je drago sto ne CUTI. U pregovorima je za posao, koji zahtijeva terenski rad. Kazao mi je juce da se ne plasi, ali da mu je proslo kroz glavu da ce mu se vratiti sva ruzna sjecanja ako ga posalju u jedno naselje gdje je "zaradio" nekoliko godina zavisnickog staza.
"Jedno si ti, drugo sam ja. Stavi pred nama isti problem, necemo ga posmatrati isto. Ti mozes da se zaduzis za 100 eura i da to ne smatras nikakvim problemom. Ja pri samoj pomisli na to, sjetim se onih mojih dugova za drogu. Ja moram da zivim sa tim", kazao mi je juce.
"Svi mi zivimo sa necim. I ja dan-danas ne volim da cujem stare pjesme Bijelog dugmeta, jer me to vrati 20 godina nazad, u onu malu kucu u kojoj smo zivjeli, kada je tata dovodio svoje pijane drugove-svirace... kada su slusali Bijelo dugme, a ti i ja morali u krevet", odgovorila sam mu, vjerovatno nevjesto, pokusavajuci da mu kazem da smo mi svi, negdje je to i prirodno, zavisnici od sjecanja.
"Bitno je da si svjestan. I da ne precutkujes svoje misli, ma kakve da su. Pricaj mi, uvijek mi pricaj", ponovila sam, a on je, po ko zna koji put u ove dvije godine i tri mjeseca, rekao da me voli i da smo mu mi, porodica, na prvom mjestu.
"Sve sto radim, sve sto mislim... pocinje i zavrsava sa vama", kaze.
Mozda je prostiranje mog tepiha konfuzno, ali, znam, necete zamjeriti...
Pisacu...
Samo za danas

Cvjetajmo!
Iskren pozdrav,
Lu