I meni treba pomoc...

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

Post Reply
Marina

I meni treba pomoc...

Post by Marina »

Prvo da se predstavim. Imam 16 godina i idem u pravnu skolu, sad sam druga godina, visegodisnji sportista i nikada nisam uzimala drogu.

Pre par dana mi je drug iz odeljenja priznao da uzima spid i marihuanu. Nisam preterano bliska sa njim, ali smo se tokom prve, a i sad u drugoj, dobro slagali u skoli, i sa mnom je najvise pricao.
Zapravo, ne samo da konzumira gore navedene droge, vec i diluje.

Decko je veoma inteligentan, i ima potenicijala da postigne nesto u zivotu, ali mislim da zbog konzumiranja droge nece moci nista da uradi u zivotu.

Nikome ne smeta sto on to uzima, cak ni njegovoj rodjenoj sestri, ali ja ne mogu da okrenem glavu i da ga gledam kako propada naredne 3 godine.

Zelim da mu pomognem, ali ne znam kako. Trazila sam na internetu posledice koriscenja spida, i rekla ih mu, ali on se nije mnogo potresao zbog toga, iako je jedna od navedenih posledica 'smrt od srcanog udara ili samoubistva'.

Ne znam ni kome da se obratim, a ni sta mogu jos da radim osim da nastavim da pricam s njim, i ubedjujem ga koliko je to sto radi lose.
saša-ex

Re: I meni treba pomoc...

Post by saša-ex »

:(
SAMO CEO ŽIVOT...
Param-parcad

Post by Param-parcad »

da,da,marina...jebeno je to...
AnAna_mo

Post by AnAna_mo »

Jao jeste odvratni vas dvojica! :D
Potpis.
saša-ex

Post by saša-ex »

Moj smajli (ili sadly) je bio ozbiljan....Nisam znao sta bih rekao devojci, a nekako me to rastuzilo.
SAMO CEO ŽIVOT...
joesspappa

Post by joesspappa »

Marina wrote: Zelim da mu pomognem, ali ne znam kako. Trazila sam na internetu posledice koriscenja spida, i rekla ih mu, ali on se nije mnogo potresao zbog toga, iako je jedna od navedenih posledica 'smrt od srcanog udara ili samoubistva'.
Dete drago, ako on ne zeli pomoc, ne mozes mu pomoci. Tek kad bude sebe doveo do straha od srcanog udara ili samoubistva, moguce je da ce promeniti misljenje. Moguce da ce mu se javiti zelja da prestane da se unistava. Skloni se, mozes da napises njegovim roditeljima anonimno pismo da se drogira i cime se drogira i skloni se.
Želja je ovde ključna reč. Po našim pričama i iskustvu koje imamo, uvek iznova izvire jedna bolna životna činjenica. To je činjenica da zavisnik koji neće da prestane sa drogom jednostavno neće prestati. Možemo ih analizirati, podvrgnuti psihoterapiji, diskutovati sa njima, moliti se za njih, pretiti im, tući ih, zatvoriti, ali sve dok sami ne požele da prestanu sa drogom - oni će se drogirati. Bez te želje, oni su osuđeni na propast, a sa njom mogu da očekuju čuda.
Lako je prutu da se sokoli, dok bije decu njega ne boli.
Marina

Post by Marina »

To sam sad shvatila, ali se bojim da ne bude kasno dok on shvati koliko je to lose sto sebi radi...

Da, mogla bih da napisem anonimno pismo njegovoj mami...

Hvala na savetu.
Param-parcad

Post by Param-parcad »

AnAna_mo wrote:Jao jeste odvratni vas dvojica! :D
mojne tako anci...ja se iskreno saosecam sa marininim bolom :)
Post Reply