pomoć ili dobar savet
pomoć ili dobar savet
majka sam 18.god.sina i 16.god.cerke.Sin je pre oko godinu dana probao travu u kombinaciji sa pivom.Kada su ga doneli kući odmah je priznao da je koristio travu jer je kako je rekao želeo da vidi kakav je osećaj.Vrlo je radoznalo dete i čini mi se da bi iz radoznalosti probao sve čak je i ubedjen da se sve može da kontroliše.Čitajući ovaj forum i drugu literaturu vezanu za narkotike,njegovi stavovi me plaše,zaboravih da za njega trava nije droga i da su to samo predrasude matoraca(imam 38 godina,a suprug 39)i mislila sam da dosta znam o narkomaniji,počecima itd. sada se plašim .NE VIDIM PROMENU RASPOLOŽENJA KOD NJEGA,ima devojku stariju od njega 6 godina bavi se tatuom i studira,ali ja se i dalje bojim za njega i nju (cerku)naravno.MOŽDA JA NE VIDIM DOVOLJNO DOBRO ILI SAM JA PARANOIČNA SAMO DA NAPOMENEM SIGURNO NEĆU BITI MIRNA SVE DOK NE ODRASTU.
Re: pomoć ili dobar savet
moram da dodam da sam u međuvremenu,pre 5 dana,saznala da se devojka moga sina lečila od droge.Da tragedija bide veća,na lečenje je vodio ujak a ne roditelji.Kada je ona kod nas on ja srećan,zaljubljen i sve je ok,ali kada sam ga ja direktno pitala da li je on znao da se ona lečila sa 17 godina,da joj je ovo treći pokušaj studiranja ona ima 25,on 18, to sam i napisala,on se razbesneo,počeo da viče,plače pa čak i da preti kao on će na ulicu,njegov život njegova stvar itd.Kada mu je moj muž rekao slobodno,ali pre nego li zatvori vrata za njim da će dobro da ga namlati,on se malo trgao ali nije hteo da odgovori na postavljeno pitanje.Posle nekoliko dana se malo razljutio,inače bio je ljut mnogo više na mene nego na oca jer misli da se ja stalno mešam i raspitujem,o da tačno je,počeli smo da pričamo kao da ništa nije bilo,ali je moje pitanje ostalo bez odgovora.Tabu tema devojka-droga-njih dvoje.Neka mi neko kaže,sem da kupim test što i hoću,kako da se postavim dalje.Možda je devojka sada ok,nije bila na igli,ne znam šta je ranije koristila,ne želim da sudim o njenoj niti bilo čijoj prošlosti,ali interesuje me sadašnjost i moje dete.Ponavljam da je mnogo voli i da je nezgodno čačkati po emocijama,plus njegova nesigurnost zbog razlike u godinama.NADAM SE DA ĆE NEKO DA MI ODGOVORI
Draga Ivon,
Vidljivo je iz situacije koju opisujete,da je prostor vase ljubavi i djelovanja ,kao majke,inficiran silama manipulacije.Gdje je prisutnA BORBA TRENUTACNIH INTERESA MLADOG COVJEKA I autoriteta oca,odnosno vasega muza.Veliko prisustvo emocija mladalacke ljubavi i vezivanja,i put da se ustolici porocan zivot dublje u zivot vaseg djeteta.
Sta treba da radite?
Ja bih prepustila muzu da odradjuje ulogu autoriteta,a vi kao majka,da ostanete otvoreni za komikaciju sa djetetom,svim silama da ne prekidate tu nit bivanja izmedju vas,jer,ponor zjapi pod njegovim nogama.Ostanite meki,mudri i slusajte,dobro slusajte sta govori,i dobro gledajte sto radi.To je vasa beba,i samo mi ,majke ,mozemo prepoznavati najbolje i najlakse plime i oseke njihovih stanja duha.Starija zena i mlad muskarac,cesta su kombinacija u etapi mladalackog odrastanja jednog muskarca,i to nije tako zabrinjavajuce.Porocan zivot i proslost njegove izabranice ukazuju na oprez.Zapravo,komportman te mlade zene pokazuje koliko je vas sin vezan za porocan svijet,direktno ili indirektno,on zapravo tezi njemu,i to je jedan psiholoski momenat,koji treba da bude centar vase paznje.
Zasto?Da li je on vec uronio u taj svijet,ili mu tezi zbog nekih devijacija u razvoju njegove licnosti.Razmislite,sta je zapravo principalno u njegovom bitku,ono sto ste prepoznavali vec u prvih pet godina njegovog zivota,i razradjujte taktiku djelovanja.Nap:Moje djete je bilo brzo,nepredvidivo,agresivno,ali svaki put kad bi dogorilo pod nogama,traziolo je zastitu u obitelji.Isto je tako i danas.
Drago bi mi bilo ako sam vam malo otvorila put da razmislite sta cete i kako cete.Cuvajte snagu.
Vidljivo je iz situacije koju opisujete,da je prostor vase ljubavi i djelovanja ,kao majke,inficiran silama manipulacije.Gdje je prisutnA BORBA TRENUTACNIH INTERESA MLADOG COVJEKA I autoriteta oca,odnosno vasega muza.Veliko prisustvo emocija mladalacke ljubavi i vezivanja,i put da se ustolici porocan zivot dublje u zivot vaseg djeteta.
Sta treba da radite?
Ja bih prepustila muzu da odradjuje ulogu autoriteta,a vi kao majka,da ostanete otvoreni za komikaciju sa djetetom,svim silama da ne prekidate tu nit bivanja izmedju vas,jer,ponor zjapi pod njegovim nogama.Ostanite meki,mudri i slusajte,dobro slusajte sta govori,i dobro gledajte sto radi.To je vasa beba,i samo mi ,majke ,mozemo prepoznavati najbolje i najlakse plime i oseke njihovih stanja duha.Starija zena i mlad muskarac,cesta su kombinacija u etapi mladalackog odrastanja jednog muskarca,i to nije tako zabrinjavajuce.Porocan zivot i proslost njegove izabranice ukazuju na oprez.Zapravo,komportman te mlade zene pokazuje koliko je vas sin vezan za porocan svijet,direktno ili indirektno,on zapravo tezi njemu,i to je jedan psiholoski momenat,koji treba da bude centar vase paznje.
Zasto?Da li je on vec uronio u taj svijet,ili mu tezi zbog nekih devijacija u razvoju njegove licnosti.Razmislite,sta je zapravo principalno u njegovom bitku,ono sto ste prepoznavali vec u prvih pet godina njegovog zivota,i razradjujte taktiku djelovanja.Nap:Moje djete je bilo brzo,nepredvidivo,agresivno,ali svaki put kad bi dogorilo pod nogama,traziolo je zastitu u obitelji.Isto je tako i danas.
Drago bi mi bilo ako sam vam malo otvorila put da razmislite sta cete i kako cete.Cuvajte snagu.
jana,veliko hvala.Ne znam šta može da ga tera tamo u taj svet sem radoznalosti.Još kao mali bio je uvek radoznao i znatiželjan,odgovori na njegova pitanja nisu mogla da se završe "to je zato",VEĆ SVAKI DETALJ SMO MORALI DA ANALIZIRAMO SVE DOK ON NE BI BIO ZADOVOLJAN ODGOVOROM.tAKO JE I SADA,ČITAO JE O NARKOMANIJI DOSTA I MORAO DA PROBA TRAVU DA VIDI KAKAV JE OSEĆAJ.ON JE PANKER.NOSIO JE DO SKORO KRESTU,FARBA SE U CRVENO,ŽELI JEDNOSTAVNO DA BUDE DRUGAČIJI OD VEĆINE,PRITOM JE ANARHISTA.TEŠKA KOMBINACIJA ZA RODITELJE.IMA SVOJ STAV I UVEK JASNO STAVLJA DO ZNANJA DOKLE JE GRANICA NJEGOVE PRIVATNOSTI.SVE BI BILO OK.DA NIJE OVOGA...MISLIM DA HODA PO IVICI I JOŠ UVEK JE LJUT NA MENE,MANJE,ALI JESTE.ŠTO SE NJEGOVOG OCA TIČE NIJE STROG PREMA NJEMU,ALI IMA DOVOLJNO AUTORITETA I SIN KOD NJEGA NE PRELAZI GRANICE ŠTO JE OK.DOBAR JE ĐAK,ALI I PROFESORIMA ODE NA ŽIVCE ZBOG IZGLEDA ,ALI UČI PA GA TO IZVLAČI.NE ZNAM ŠTA BIH DALJE PISALA,U SVAKOM SLUČAJU KADA JE DEVOJKA TU URADIĆU TEST DA ON NE ZNA PA ĆEMO VIDETI...HVALA JOŠ JEDNOM
Draga Ivon,
Drago mi je da ste me razumjeli.Svi oni u tim godinama jasno daju do znanja dokle je granica njihove privatnosti,ali jednovremeno,ne znaju DOKLE JE GRANICA NASE PRIVATNOSTI i to im covjek mora mudro,mekano,sa mnogo truda davati do znanja.Dok ne shvate ,uvijek su spremni da igraju zrtvu roditelja.U mojem slucaju,ja sam bila sama,sto je jos vise otezavalo moj polozaj.To je bila moja najveca borba,sasvim sigurno.Djete te melje,a ti moras da se drzis u emigraciji,vec umoran od prezivljenog rata,moras da drzis kucu u novim uslovima,stabilne stavove donesene u koferu,moras prezivjeti kulturoloski sok,i ostati negdje u balansu izmedju sebe i okruzenja.Meni uopste nije jasno,danas,kako sam ja sve to prezivjela!
Ne samo to djete,nego i roditelji,koji su ostali u Bosni,Uskocili su,u tu igru manipulacije,svjesno ili nesvjesno,podrzavajuci to moje posrnulo dijete.Tako sam naucila DA JE PROSTOR LJUBAVI INFICIRAN SILAMA MANIPULACIJE,POGUBAN,i sve,bas sve ,doslo je u pitanje u nekih deset posljednih godina zivota.Kupovati vrijeme u takvim uslovima i jednovremeno traziti istinu,nije ni malo lako.Svi ti mladalacki buntovi u jednom casu se preobraze u nesto drugo,i to treba znati prepoznavati.Moje je dijete isto tako ,dobro ucilo,pa se pokrivalo time,jedno vrijeme,ali ne moze ni to do vijeka.Anarhija stavova ucini svoje i kad ono samo shvati da radnje koje preduzima dovode do posljedica koje ga udaljuju od svijeta u koje se samo smjestilo i misli da mu pripada,doci ce polako do promjene.
Drago mi je da ste me razumjeli.Svi oni u tim godinama jasno daju do znanja dokle je granica njihove privatnosti,ali jednovremeno,ne znaju DOKLE JE GRANICA NASE PRIVATNOSTI i to im covjek mora mudro,mekano,sa mnogo truda davati do znanja.Dok ne shvate ,uvijek su spremni da igraju zrtvu roditelja.U mojem slucaju,ja sam bila sama,sto je jos vise otezavalo moj polozaj.To je bila moja najveca borba,sasvim sigurno.Djete te melje,a ti moras da se drzis u emigraciji,vec umoran od prezivljenog rata,moras da drzis kucu u novim uslovima,stabilne stavove donesene u koferu,moras prezivjeti kulturoloski sok,i ostati negdje u balansu izmedju sebe i okruzenja.Meni uopste nije jasno,danas,kako sam ja sve to prezivjela!
Ne samo to djete,nego i roditelji,koji su ostali u Bosni,Uskocili su,u tu igru manipulacije,svjesno ili nesvjesno,podrzavajuci to moje posrnulo dijete.Tako sam naucila DA JE PROSTOR LJUBAVI INFICIRAN SILAMA MANIPULACIJE,POGUBAN,i sve,bas sve ,doslo je u pitanje u nekih deset posljednih godina zivota.Kupovati vrijeme u takvim uslovima i jednovremeno traziti istinu,nije ni malo lako.Svi ti mladalacki buntovi u jednom casu se preobraze u nesto drugo,i to treba znati prepoznavati.Moje je dijete isto tako ,dobro ucilo,pa se pokrivalo time,jedno vrijeme,ali ne moze ni to do vijeka.Anarhija stavova ucini svoje i kad ono samo shvati da radnje koje preduzima dovode do posljedica koje ga udaljuju od svijeta u koje se samo smjestilo i misli da mu pripada,doci ce polako do promjene.
ovde je zaista teško bilo šta reći kada čovek nije upućen detaljno u situaciju i ne poznaje osobu. Hoću reći da svačija priča je uvek priča sa pečatom ličnog odnosno pripovedača. Setimo se filma "Rašomon"
identičan dogadjaj različiti ljudi različito vide. Možda je zaista dečko radoznao što treba ohrabrivati ali mnogo je bitnije usmeravati. Radoznalost je opasna stvar. Ja sam od malena želeo sve da znam doduše ono što sam želeo da znam moji nisu imali znanja da mi objasne. Tako da sam odgovore tražio sam uglavnom. I naravno lutao i lutao. Da su mi roditelji bili visoko obrazovani i ne mislim samo formalno već zaista intelektualci u pravom smislu reči(inače intelektualac nije samo neko ko je završio fakultet. To je traganje za istinom i znanjem. način razmišljanja oslobodjen dogme, otvorenost uma i duha..itd. ta reč ima opšteprihvaćeno potpuno pogrešno značenje u nas) ja bih dobio smernice šta je najbolje da čitam od onoga što me zanima i slično a ne bih, kažem lutao.E sad, stoga što to nisam imao ja sam istovremeno i potkopao njihov autoritet. Dakle oni ne znaju ono što ja hoću ne umeju da mi objasne i neću ni da ih slušam. Ovo svojevrsno omalovažavanje je bilo pogrešno sa moje strane i nije opravdanje za moje drogiranje možda samo slika jedna, u prilog razumevanju mog problema.Mada je taj jaz kasnije postajao sve dublji, jer sve što sam naučio naučio sam teže od nekih koje su roditelji znali da upute od muzike, knjižEvnosti, filosofije itd. Druga stvar je da mladi ljudi uvek imaju revolucionarne ideje do nekih godina kada ih društvo konačno "slomi" i ukalupi u svoje šablone tako što se "uozbilje" ožene, udaju, zaposle, dobiju decu...I onda više nema "slobodne volje" i tada obično zaborave sve ono kakvi su oni bili u tim godinama i počnu da rade sve ono što su mrzeli kod svojih roditelja. TAko si i ti Ivon i tvoj muž verovatno postalo ono što ste mrzeli kod svojih roditelja i nesvesno. Bez uvrede, jednostavno tako to ide. Verujem da pravim pristupom ili nekom lukavosti možete mu se približiti i dobiti informacije koje želite samo oprezno. Mislim da ste na ivici. Sada od vas zavisi i od vaših postupaka da li ćete se približiti njemu i pridobiti ga za razumevanje ili zauvek gurnuti od sebe. Zvuči malo strogo ali tako je i ubedjen sam u to. Ne znam ni koliko je to "testiranje u tajnosti" pametan potez pošto ako vas provali više ništa neće uspeti da povrati poverenje izmedju vas. Mislim da vam više neće nikada verovati. Doduše ja decu nemam i bolje je tako bar je manje osoba koje sam unesrećio, ali onako iz posmatranja a mislim da sam izuzetno inteligentan dečko mogu da zaključim dosta stvari. A sada kako ćete vi to izvesti mislimd a je najbolje da zaista porazgovarate sa psihologom dobrim i razmislite kako ćete i šta ćete sa njim. Ne mora da znači da se on drogira da se drogirao teškim drogama i da će možda to uraditi. Ali sama njegova zaljubljenost pogotovu što je devojka starija i zato što u tim godinama on će učiniti sve da je zadivi, čitaj zadrži pored sebe, je opasna potencijalno. I uglavnom devojke koje su pomalo nezrele u tim godinama se vezuju za zaista mlade momke. On je praktično klinac. Logičnije bi bilo da je zanimaju stariji od nje u njenim godinama. Ovo mi govori da je ona nesigurna osoba kojoj treba neko sa kim može da manipuliše a on je idealan za to. pre ili kasnije ta veza će pući. U to mogu da se kladim.

HVALA NA VREMENU KOJI SI POSVETIO MOM POSTU I VELIKO HVALA NA SAVETU.JA SAM POPRAVILA ODNOS SA NJIM.PRICAMO O SVEMU PA I O DEVOJCI.KAO KADA DOLAZI SA FAKSA,KOJI FAKS STUDIRA ITD.PRICAMO O DROGI(KORISTIM VASA ISKUSTVA ION SE I CUDI ODAKLE JA TOLIKO ZNAM,CAK I ZARGONE KORISTIM PR.NN KORISTI DOP,GANDZU ,ON JE PAJDOMEN ITD.).ALI NISAM MIRNA JER NE ZNAM KAKVA JE ONA SADA.SVESNA SAM DA JE NESIGURNA,TO MI JE JASNO,ALI DA LI JE I DALJE U TOM MILJEU...CEKAM DA MI OVAJ COVEK TO JAVI,JER ON ZNA NJENU PORODICU.STO SE TESTA TICE,NARAVNO DA BI TU BIO KRAJ POVERENJA I DUGO,DUGO BI MI TREBALO DA GA VRATIM...ISKLJUCIM VODU NA GLAVNOM VENTILU,ISPRAZNIM VODOKOTLIC I SATRO NEMA VODE I TO JE TO.POSLE NJEGA UDJEM SA TESTOM I ZNAM NA CEMU SAM.MADA,STO SAM DUZE NA OVOM SAJTU,MANJE SUMNJAM.PRATIM NJEGOVE POGLEDE,HRANU,PRICU I SVE JE OK...IDE NORMALNO U SKOLU,IZLAZI VIKENDOM I TO JE TO,UVEK JE MUZ BUDAN KADA SE VRATI IZ GRADA I PRICA SA NJIM,UTAKMICA OVO ,ONO...NE BITNO ALI DA VIDIMO KAKAV DOLAZI...NE SPAVA POPODNE,NORMALNO LEZE,NORMALNO SE BUDI SEM VIKENDOM KADA IZLAZI,ALI I TADA I ON I CERKA USTAJU DO 12 .JEDINO KADA DEVOJKA DODJE ONDA JE NESIGURAN,PLASI SE NASE REAKCIJE,NORMALNO RAZLIKA U GODINAMA I TO...IPAK CU DA GA PROVERIM TESTOM ALI DA ON NIKADA NA SAZNA...MORAM DA BIH BILA MIRNA.INACE,REKLA SAM TI DA SUPER REZONUJES,I DA JESTE BAS KAO STO SI REKAO.KOLIKO RODITELJI NE ZELE DA RADE ONO STO JE NJIH NERVIRALO STA SU NJIMA NJIHOVI RODITELJI RADILI,MI NESVESNO TO ISTO RADIMO...HVALA JOS JEDNOM I JOS NESTO,BICES TI SUPER CALE I NECES UNESRECITI NIKOG VISE,SAMO BUDI ISTRAJAN MOLIM TE...POZDRAV
Nema na čemu da bar u nečemu moje iskustvo bude korisno. Da prenesem poruku makar i ovako. Po svemu što si rekla on nije konzument droge. da uzima heroin bile bi mu tačkaste zenice, malo promukao glas i oteŽan kao da sa naporom izgovara ili kao da nema snage da izgovori reč pa jedva priča. Drugo i lice se promeni kao da se opuste mišići pa se faca "otegne" kao da visi na kostima, tamni podočnjaci i suva usta. Od trave su crvene beonjače od spida proširene zenice i crvenilo lica zbog visokog pritiska. Možda je on probao dop pa se ispovraćao i mnogi tu zavše sa tom supstancom
. Ali nadam se da nije i verujem da je on ok po tvojoj priči.

SAMO DA JAVIM DA JE DEVOJKA MOGA SINA RASKINULA SA NJIM U CETVRTAK.STA DALJE NE ZNAM.ON JE REKAO SESTRI DA NAM TO KAZE ALI JOJ JE RAKAO DA NAS MOLI DA GA ZA SADA NISTA NE PITAMO.JAVLJAM STA CE BITI DALJE,A INACE POSLE DUZEG VREMENA SU MU U KUCU DOSLI STARI DRUGARI ONA OK EKIPA,I ON SE NAPIO...OTAC GA JE PITAO ZASTO,ON MU JE REKAO TREBA MI ...IPAK SAM SRETNA STO SU MU DOSLI SVI STARI DRUGARI KOJI SU OK,INACE NISU DOLAZILI OD KADA JE BIO SA NJOM...PISACU STA CE BITI DALJE...TESKO MU JE,VIDIM GA,CEO DAN U SOBI SAM SLUSA MUZIKU,SADA JE IZASAO...JAVLJAM SE,POZ!!!!
I ne pitaj ga, sad nista. Pusti ga da odboluje malo i sacekaj pravi trenutak za eventualni razgovor. Pusti kcerku da mu pridje, ako mu treba neko da poprica s njim, jer, eto nju je odabrao da kaze za to i to je dobro da u nju ima povjerenja.