Kako uciniti metadon pristupacnim u Srbiji?

Ovaj forum može sadržavati informacije koje nisu u skladu sa misijom ovog foruma.

Moderator: sanela

Mark_Renton

Kako uciniti metadon pristupacnim u Srbiji?

Post by Mark_Renton »

Jedan post na UHO-u mi je dao ideju i probudio zelju da ucinim nesto, tj. sve sto je u mojoj moci da se u Srbiji uvede lecenje metadonom. I to ne ono kakvo je u Drajzerovoj, vec onako kao u Hrvatskoj. Odes kod doktora, dobije se na recept, jer to je lek za tvoju bolest!

E, ima li ko ideju kako poceti da se ovo sprovodi u delo? Skupljanjem potpisa? Podmicivanjem, kao sto i ostale stvari funkcionisu u ovoj zemlji?
Narkosi Srbije ujedinite se i pomozite sebi!
When Hell is full, the dead will walk the Earth.
Luna

Post by Luna »

bolje ti je da se zalozis za subutex a ne za metadon.....
al eto...
prvo nema recepta-ne mozes otici u apoteku i uzeti metadon. To je controled substance. Dakle kako to ovdje funkionise je da neko potpise ugovor sa doktorom-znaci nekim ljekarom koji vec ima svoju ordinaciju. Onda, moras imati savjetnike-magisterij- kao i medicinsku sestru koja ce davati metadon ljudima. Dakle to mora biti neka vrsta klinike-ovdje su sve jako male i na sugavim mjestima...nista posebno...mala ordinacija-sa sobom za cekanje-prozorcic kroz koji se metadon daje i unutra par soba za razgovore. Moras imati i nekoga ko ce ti voditi knjige-moras skonatati da li ces to raditi preko zdravstvenog osiguranja ili kesh...ili oboje.
Onda to sve pripremis-to je sve znaci pod doktorovim imenom jer jedino tako mozes dobiti metadon. Pocnu ti dolaziti ljudi-obavis prijemni razgovor kao i urin test-napravis im karton-odredis , ne ti vec med .sestra-kolicinu...i onda im sestra kroz prozorce da metadon u maloj casici da popiju na njene oci...i potpisu se da su primili dozu.
Onda radis drug-test jednom sedmicno-u pocetku...ako su cisti, svake 2 sedmice i sve tako. Onda za one koji su bili dobri-cisti, dolazili na razgovore za savjetnicom, placali na vrijeme-postoje privilegije. Dakle mogu dobiti dozu da nose kuci vikendom...itd.
Mislim u sustini treba ti doktor koji ce biti voljan to da uradi, kao i medicinska sestra i barem 1-2 savjetnika.
A ono naj vaznije je da je metadon zakonski odobren u Srbiji...kad se to desi -a mislim da vec jeste-onda nadjes doktora koji zeli da zaradi para na jadnicima koji ce, na zalost, tu da dolaze mnogo mnogo godina, jer im on zapravo prodaje legalni heroin.
naravno ideja je divna-sa metadonom inace-samo sto se rijetko ko uspije skinuti u zamisljenom vremenskom periodu, pa to postane odrzavanje. A odrzavanje je isto sto i drogiranje-bez njega ne mozes i ovisis o njemu mnogo vise nego o dopu. Jako se tesko skinuti s njega pogotovo nakon nekoliko godina koristenja....teze od dopa.
Idealno koristenje metadona-po mom misljenju -je da ga uzimas ne vise od 10 dana nakon heroina. Dakle prestanes s dopom i pocnes s metadonom. Uzmes prvo 30mg ili 3 hepta i vidis jel ti to dovoljno-a trebalo bi biti dovoljno za nekih gram dnevno dopa. I uzimas tu istu dozu par dana-onda se malo spustis i onda prestanes 10ti dan. Ono sto se desi je -ne navices se na metadon a skines se s dopa.
Samo sto malo ko to uspije jer psiha nije spremna-pa opet posrnes. Sto znaci da se i nije tako tesko rijesiti fizicke ovisnosti kao sto je psihicke.
I zato ljudi i ostaju na njemu i po 20godina...jer oni su se skinuli s dopa super-cisti su vec toliko i toliko...i to je to. Samo sto ne kontaju da su oni i dalje ovisni samo o metadonu. I sto ne moraju trcati po ulici ganjati seme nego fino dodju ko gospoda popiju svoju dozu i furaju dalje. Jeste mozes ti raditi na njemu i ici u skolu i sve...samo si i dalje ovisan. Ne mozes otici na godisnji odmor jer ti je klinika tu...i bez metadona ne mozes zivjeti.
Jeste spasi zivote mnogih-koji su na ulici, koji su propali, izgubili sve, spavaju u kanti za smece....jeste. ALi za one koji i dalje zive u stanu, imaju krov nad glavom i porodicu-samo je zamjenilo jedno s drugim-u ovom slucaju jedno s jednim-jer je isto. Hemijski je isto-samo sto je metadon cistiji od dopa pa su zato i krize nesto naj gore na svijetu. Mozes i da umres od metadonske krize.
I zato ako necemo raditi na svojoj psihi-i raditi na tome da se potpuno izlijecimo-da ne budemo ovisni ni o cemu, i da ne bjezimo od zivota....onda nam ne vrijedi ni metadon ni terapija ni nista.
ALi ako radimo na tome i metadon nam je samo prelazna stepenica-onda ok...ali samo kratko. Pa zar nije ustvari cijela poenta metadona-nakon dopa-da bi sprijecilo fizicku krizu????
Ako jeste-zasto ga onda uzimamo i nakon sto je fizicka ovisnost nestala???
isto ko i tablete-samo sto je u ovom slucaju bolje uzeti tablete nego ovo....tako barem ja mislim-a i mnogo ljekari ovdje, pogotovo oni koji rade sa subutexom i koji su vidjeli sta znaci metadonska kriza. Moj ljekar-divan ciko-kaze da bi radije skidao 20-oro- sa dopa nego 2 sa metadona...

ali svako zna sebi najbolje....ja samo zelim da vam kazem da sam bila na njemu skoro 2 godine....i vila sam stigla cak i do 9mg dnevno-sa 30...i onda pocela s dopom jer sam vidjela da se s toga necu nikad sama skinuti...A i kad sam upoznala par ljudi na klinici koji tu dolaze vec 20godina-sve mi je bilo jasno i nisam se nikad vise vratila tamo.
Opet kazem ok je za pocetak-ok je mozda i ono 30to dnevni detox-znaci spuste te malo brze ali si gotov. Samo sto do sada postoji samo jedan uspijeli slucaj nakon 30to dnevnog detoxa. Sto to?
Zato sto nam je psiha i dalje bolesna i dok je ne izlijecimo ...nista nece uspijeti.
Ja sam sada na 1mg suboxona(subutex)-i mogu vam reci da se osjecam skroz normalno, i da mi fino ide-jeste da sam oduzila ovo ali-ne bitno...za par sedmica ce ito biti gotovo. I bezbolno je...a i mnogo mi je cistiji mozak nego na metadonu....
izvinjavam se na duzini posta ali ovo je zaista nesto u sta jako puno vjerujem i volila bih pomoci svima prije nego upadno na dugo godisnje odrzavanje na metadonu.....
ali ja ne mogu nikoga natjerati ni na sta samo mogu dati svoje misljenje....i to je sve....
voli vas Luna
Fanatik

Post by Fanatik »

Pa zar toga nema u Srbiji, kako bolan nema u Srbiji liječenje Heptanonon ili ti Metadonom.E ovo ne mogu da vjerujem jer sam ja mislio da je Sarajevo u zakašnjenju za ostalim dijelom svijeta ali eto vidite nije u svemu tako.Pa Mark ja mislim da se to treba Vlada Srbije pobrinuti za to ali prvo trebas ici preko Ministarstva Zdravlja Srbije jel tako, ja mislim da je tako i onda pokrenuti taj program .Mislim da je tako, jer nista neces postici ako nemas podršku Vlasti.Pozdrav Mark
Ramona

Post by Ramona »

Stara moja ako je 3 hepta dosta za gram dopa dnevno, onda ja ne znam kakav bi to bućkuriš od dopa triba biti - 3 hepta doktori tu kod nas kontaju po jednom šutu
Luna

Post by Luna »

30mg-ili 3hepta.....pocetna doza. Treba biti dovoljno ljduma koji su do 1gr dnevno i manje. 45mg -4.5hepta=gram do 1.5 dnevno . ALi sve zavisi od covjeka....ja sam spavala 2dana od 3hepta-sjebali se ovi tamo. I od tada mi je najveca doza bila 28mg-2.8hepta.
probas uzmes vidis jel radi...ako ne radi povecas za 5-ne za 20 samo za 5. I vidis sta ti odgovora...i uzimas to nekih 5dana i onda se spustis po 5zadnja 2 3 dana.....
plus katapresan-i nema krize nema nista....
moje misljenje i iskustvo-kao i mnogih koje ja znam,,,ali svi smo razliciti i svi sebi najbolje znamo....valjda :-D
Mark_Renton

Post by Mark_Renton »

Ja sam mislio na metadon koji se dobija od drzave, ne koji se kupuje po privatnim ordinacijama. Znaci odes u DRZAVNU ustanovu, tipa Drajzerova i kazes im: hocu da se skidam sa dopa metadonom. I onda vide da li ispunjavas odredjene uslove, bla, bla i ako si pogodan dopuste ti. Postoje i ljudi koji ne zele da se skinu, jednostavno nemaju snage za skidanje a jos manje imaju snage za dalje cimanje oko dopa. Recimo po meni bi dobro resenje bilo da od drzave besplatno dobijas metadon koliko traje skidanje (sve preko 21 dan postaje metadonsko odrzavanje). E, a ako hoces metadonsko odrzavanje, onda je potrebno da nesto i platis. Naravno to ne bi bila basnoslovna suma, vec nesto malo. Cisto da drzava nije na gubitku. Da napomenem da je metadon prilicno jeftin.

U Drajzerovoj mozes dobiti terapiju metadonom, ali moras biti bukvalno na samrti. Znaci ne postoji teoretska sansa da ako si zavisnik bez HCV ili AIDS-a dobijes cak ni skidanje metadonom, a kamoli odrzavanje.
When Hell is full, the dead will walk the Earth.
Fanatik

Post by Fanatik »

Znas kako je u Sarajevu Mark, evo moras da imas 2 ne uspjela ljecenja u ustanovama kao sto su ta Drejzerova samo sto je kod nas to Klinika na Koševu.Ehh ,mi primamo na Crnom vrhu tu terapiju i ima nas sada 170 ovisnika koji su na Metadonskoj terapiji.Tako da je meni pravo čudno zasto to kod vas tako ide, znaci covjek treba da bude na samrti da bi dobio hep. e svasta.Morate vi kao neko udruzenje traziti potporu Ministarstva Zdravlja i idite preko Vlade.A ti neces da slusas.Luno nije 30mg 3 hepa NIKAKO.30MG JE 6MG, pošto je jedan hep 5 mg.Kontas.
Vatra se ugasila i postala je dim,
droga me je uništila učinila me zlim!!!!
Luna

Post by Luna »

ne znam..jednom smo ja i ramona racunale to....ja samo znam da kad odes prvi put u kliniku-metadonska klinika-(nije pri bolnici i nista(zato treba doktor) i nije privatna ordinacija-nego metado. klinika-koju nadgleda jedan doktor-jer samo on moze dobiti metadon od drzave)
-dobijes 30mg///pitaju te koliko si dugo na dopu-mora biti godina-ako nije slazes naravno.....cuj gluposti....i pitaju te koliko si dnevno uzimao-i onda ti daju 30mg-sutra ako ti nije bilo dosta dignu te na 40-max 60mg u 7dana.Dole mozes ici po 10mg u jednom cugu a gore do 15 a sve preko mora doktor da odobri....inace prvo sestra odobrava.
I znam da su ovi moji uzimali punooo-i bili su na 65-75mg dnevno. I samo da znate sve preko 80mg je glupost -i samo raste tolerancija bezveze jer ono sto ti uradi 180mg bi ti uradilo i 80 da se nisi toliko penjao. Ovdje covjece, ljudi budu i na 180-200mg dnevno...puna ona mala casica...uzas! ti se nikada nece skinuti niti zele...
Kazem vam..bila sam na 30mg-i to 20ujutro i 10 navece...ponesem 10kuci. Jer sam bila cista i sve radila kako treba :-D . Poslije sam dobila privilegije i isla samo 3X sedmicno.
I jednom sam se sama spustila do 9mg-kad nisam imala prepolovljenu dozu, davali su mi 25mg-a ja sam pila pola a pola ponesem, krisom-ili u ustima ili u casi kao fol moj sok.....morala sam. Zastekala sam metadona...tako...i kasnije se uspjela skinuti za 6dana. AL ja idiot, kao nisam mogla izdrzati-a sad kad se sjetim to nije ni bila prava kriza nego ssamo psiha....ufurala me da imam krizu i ja kod dilera...a samo mi je trebalo da odem u kliniku ujutro i uzmem za dva dana i gotovo.
mozemo mi na glavi dubiti- nece nista raditi dok psihu ne sredimo. dok ne ojacamo....i nekad treba vremena ok.
ali dok to radimo...bolje da budemo na subutexu-koji je mnogo manje opasan od metadona a i manje adiktivan. I mnogoo se lakse skinuti....
ne znam Mark...jarane ako ti zelis ici u jebenu kliniku svaki dan sledecih 20godina-ok...ja necu i ne mogu. Ja bih radije skocila s nebodera nego to sebi dozvolila...
drzava je jedina koja ga moze dati jer je to supstanca kontrolisana od strane drzave.

ne znam-svako sebi zna najbolje.....
ja samo znam da razne istrage i experimenti pokazuju da je lijecenje subutexom znatno uspjesnije i ima dugotrajne rezultate za razliku od metadona. Uspjesnost u lijecenju ovisnosti Subutexom= 98% Metadonom=24%
:smt102
Ramona

Post by Ramona »

Je stari, u pravu si!
Luna, zbunila si me bejbe:
Uzmes prvo 30mg ili 3 hepta i vidis jel ti to dovoljno-
Jedan hept = 5 mg - i to je tristo posto - evo imam fala bogu papir od kutije ovdi pa čitam. E sad, 6 hepta, 30 mg, ako si na gramu, to je već nešto - neće te Bog baš puno pomoći, al aj - bolje nego 3. Kažem ti, kod nas se konta po šutu 3 hepta, tj. 15 mg.
A zbilja, blaženo kod nas što se toga tiče - ideš, pitaš, uzmeš i gotovo. Ja sam, prije ovog foruma, mislila da je svugdi tako, ako ne i bolje. Kadli...
Luna

Post by Luna »

dobro je....preracunale smo se onda kad smo jednom racunale :wink:
pa dobro eto treba ti 6hepta x 6 dana=26hepta heheh. Kakve matematicke sposobnosti wow :-D
nemoras ni smanjivati zadnja dva dana ako si na 6hepta.....mozda samo prepolovis zadni dan npr 7 i to je to. Koji katapresan tih par dana(ne govorim ljudima sta da rade-samo dajem savjet a oni nek urade sta zele)...jer je svakako preporuceno a i dato u toku skidanja...i to je to! Naravno naj tezi dio tek dolazi ali......
Locked