Kako živjeti kao zaliječeni narkoman

Na ovom forumu možete ispričati svoju ispovijest, od početka do kraja. Alkoholičari, ovisnici, suovisnici, svi ste dobrodošli. Samo ispovijesti, molimo Vas da ne pišete komentare i odgovore.

Moderator: sanela

Sagitarius

Kako živjeti kao zaliječeni narkoman

Post by Sagitarius »

Nakon što sam izgubio još jedan posao,zbog moje prošlosti,ovo pitanje si često postavljam zadnjih dana.
Na jednu stranu,moja prošlost je moja intimna stvar(trebala bi bit u teoriji),ali u praksi očito,bar kod mene,nije tako.
Stavrno ne znam kao da se postavim.
Bubnem li istinu u lice,npr. na razgovoru za posao,samo mi se zahvale,uz ono,"javit ćemo se...",ako krijem,u ovoj selendri,prije ili kasnije se dozna,nekad mi se čini da mi je dosije čitaniji od dnevnih novina...
Činjenicu da sam se drogirao,još i mogu nekako zadržat za sebe,ali ova mrlja u dosijeu(osuda za dilanje),se,za razliku od drugih kazenih djela(silovanja,otmice,razbojništva,obiteljsko nasilje),nikad ne briše iz dosijea.Apsurd.Ne brišu se ni ubojstva,ali tu obično zaglaviš na 15-20god.,pa ti i ostatak života prođe u bajboku.
Stalno imam neka sranja oko toga-gubljenja posla,pretresi tu i tamo od meni najdražih murijaka iz narko odjela(jednom su mi našli subove,pa me držali 4h u stanici,dok nisu dobili moju dr.na telefon),vađenja iz autobusa na granici...
Eto,ne idem više po partijima,ne zanima me,ali vjerujem da bi me i tu maltretirao drot koji me poznaje,da naleti na mene u diskoteci.
Nemam više ideje,šta i kako.Možda je najbolje da istetoviram na čelo-bivši narkoman,pa da se ne mislim,šta ću i kako ću se postavit :D
vudd

Re: Kako živjeti kao zaliječeni narkoman

Post by vudd »

Heheehe,rekoh li ja tebi da igranka krece malo kasnije...A Spalatto je malo misto,svi te znaju,nemoraju sarati po dosijeima...Dilanje je prateca oprema skoro svakog ''usera''tako da ce drugarica milicija uvjek biti tvoj prijatelj i ''cuvar''...Kod mene je to otprilike 5-puta teze islo,i jos ide...''posao ni u kom slucaju nekom ko jede droge'',misljahu ovi ''poduzetnici''...tako da sam se i ja ''prekvalifikovao''u privatnika(pri'vatio da cu uvijek biti gledan kroz zgusnute trepavice).Iz inata ,tvrdoglav kao mazga, snalazim se-kupujem,prodajem,oduzimam i ....legalno normalno.Nesto malo kreativnog rada,i eto...
Ma mnogo zajebana stvar,mislim zivjeti sa tim,ali ako je cilj po svaku cijenu ostati cist...sredice se to,polako.(vid'ces) :wink:
Jos zajebanije kad ti djecu pocnu gledati slicnim ocima(imaj to na umu)...e sa tim se teze mirim,mada i to polako dolazi na svoje,ali uf...
Moja djeca ni kriva,ni duzna, nose moj krst proslosti,totem srama...Ali opet,sve se to moze ,jedino ako je cilj ok...razumijes.Prdonjo stari :)
Fickt Euch,Ihr Mistgeburten....
igra bez granica

Post by igra bez granica »

Sagy eto i ja ostah posle 9 godina bez posla i to sada kada su mi sve brizne kolege pozelele da ozdravim da evo ti 6 meseci sredi se
ja posle 6 nisam spreman za povratak trazim jos 6 neckaju se neko je ponudio pare a sto je najveca ironija dobili su pravog naslednika mene pre godinu danakao fol tip boluje od anoreksije ziveo 10 godina u amsterdamu i sada ga naprasno vratise kao kostura jer nije mogao ni hodati ali jebi ga. daju mi mesec dana bolovanja uz usmeni dogovor da dacemo ti jos 6 meseci ali ne vuci bolovanje vise od mesec dana ja ispostujem ali oni ne, odjurise me nakon 9 godina sranja nikada nsita nije bilo lose u mom poslu samo najbolje a tome svedoce profesori mnogih ns skola koji me i dan danas traze da rade samnom ali koga briga za kvalitet, treba zaposliti jednog ''anoreksicnog'' cija mama i sestra vec rade u istoj firmi, treba ostaviti osudjivanog narkomana kojeg su ulovili u nekoliko kradja ali ima poznatog tatu. ma zabole me ja idem dalje Sagy tvoje kumce od agencije radi jos uvek tako da odoh ja malo na put u jevropu.
smo polako Sagy druze stari pregrmeli smo mi i gore stvari pa cemo i ovo
lolla

Post by lolla »

uopće ne pišem često na ovom forumu, ali gotovo redovno pratim sve teme i moram reć da mi je stvarno za, Sagitarius, zbog ovih pizdraija koje su ti se dogodile, al drz se, budi i daje hrabar i ustrajan jer, pretpostavljam, nije nimalo lako ostat pametan i čist i pun volje da to i odrzis nakon svega, a ti upravo to ČINIŠ. ja ti želim da činiš to i dalje, i dalje, i dalje.
ja nekako uvik virujem da se dobro dobrim vraća, pa tako virujem i da ce se tvoj trud i volja i sva muka koju si proša vratit nečim jako, jako pozitvnim i dobrim i vridnim.

nego, jedna mi stvar nije jasna: zar nije zakonski određeno da se nakon određenog roka brišu stvari iz dosjea? ne postoji li nešto šta se zove rehablitacija? zasto u tvom slucaju to nije moguce?!?
lolla

Post by lolla »

vudd wrote:Jos zajebanije kad ti djecu pocnu gledati slicnim ocima(imaj to na umu)...e sa tim se teze mirim,mada i to polako dolazi na svoje,ali uf...
Moja djeca ni kriva,ni duzna, nose moj krst proslosti,totem srama...Ali opet,sve se to moze ,jedino ako je cilj ok...razumijes.Prdonjo stari :)
a ovo mi je stvarno odurno, ODURNO!!!! kakvi to ljudi mogu radit, ma samo i pomislit??!!!!!???
ma fuj, fuj, fuj.
i ja dolazim iz malog mista i znam da nije nimalo lako "dokazat se" ( iako, kome bi se ti uopce triba i dokazivat????? babi na pijaci, teti iz banke, kome??? osim samome sebi i mozda ljudima koji te vole i koje ti voliš..), znam da zaliječene uvik prati ta etiketica prošlosti,ali stvarno nisam još cula da je itko rekao ili, nedajbože, osobno uputio kakvu grubu, uvredljivu rič njihovoj djeci. to je krajnje nisko i bijedno da bjednije ne može bit...
vudd

Post by vudd »

kakvi to ljudi mogu radit, ma samo i pomislit??!!!!!???
ma fuj, fuj, fuj.
Oni''normalni''ljudi,sto preko dana rade kao ucitelji,trgovci,policajci,vatrogasci,a preko noci gledaju animal ili pedofiliju,jedu kuglice iz nosa,i seru u gace...
Obicno djeca tih normalnika,''prenose'' ono, sto ovi govnari nekazu osobno...Imao sam par slucajeva.Naprimjer,mojoj djevojcici,jedan ucitelj je rekao da ce sigurno biti pametna kao tata,i da ce krenuti mojim putem.
Poslije je njemu bilo kao zao,a meni je bilo 2 godine uslovne kazne...
Ali kao sto rekoh,sve to dodje na svoje, samo treba izdrzati i odrzati...A dokazivanje,nikom... .Samo sebi!
Sagitarius

Post by Sagitarius »

nego, jedna mi stvar nije jasna: zar nije zakonski određeno da se nakon određenog roka brišu stvari iz dosjea? ne postoji li nešto šta se zove rehablitacija? zasto u tvom slucaju to nije moguce?!?
Sve se briše,osim dilanja,ubojstva i ratnog zločina,nakon trostrukog vremena od kazne.Npr. neki debil,koji je silovao neku ženu,odležao 2-3 godine u kakvom polu-otvorenom zatvoru(među robijašima popularno zvani "Hawai"),nakon 3x3,znači 9 godina je uzoran građanin bez mrlje u dosijeu.
Ja ću zbog 50tak grama speeda i 30tak extasy-a,cijeli život biti "diler".
Znači,po nekoj toj logici,meni ostaje jedino da se vratim starom "poslu".
Ubojice baš briga,što im se ne briše ništa iz dosijea,to im je najmanji problem,nakon što "odrape" 15-20god. robije.

Ali,veći problem je,što svako tko ima nekog "rodijaka" u policiji,od onoga što lijepi kazne za parkiranje,do načelnika,može doznat podatke iz mog dosijea,iako,po nekom *určevom zakonu,ti podaci se smiju davat samo interno među policijom(skoro svaki put kad idem busom u Dubrovnik,izbjegavam večernje linije,jer onda temljitije provjeravaju u Neumu,te me uvijek čeka "striptiz" pred drotovima),te ih može zatražit sud.
Jedino što,zakonski,poslodavac može zatražit od policije,je potvrda o nekažnjavanju,tj. potvrda da se protiv mene ne vodi nikakvo suđenje,te da nisam nepravomoćno osuđen,tj. da nemam neriješenih predmeta.
Ali,u realnosti to nije tako.
lolla

Post by lolla »

Sagitarius wrote:[Sve se briše,osim dilanja,ubojstva i ratnog zločina,nakon trostrukog vremena od kazne..
a ne znam baš za ovo. evo šta sam ja našla na jednom drugom forumu:

KAZNENI ZAKON

Pravo na rehabilitaciju

Članak 9.

Počinitelj kaznenog djela koji je pravomoćno osuđen ili je prema njemu primjenjena mjera upozorenja ili je oslobođen kazne ima pravo, nakon proteka određenog vremena i pod uvjetima koji su određeni zakonom, smatrati se osobom koja nije počinila kazneno djelo a njezina prava i slobode ne mogu se razlikovati od prava i sloboda osoba koje nisu počinile kazneno djelo.

Rehabilitacija

Članak 85.

(5) Pod uvjetom da počinitelj kaznenog djela nije ponovno osuđen zbog novoga kaznenog djela rehabilitacija nastupa po sili zakona kad proteknu ovi rokovi:

- petnaest godina od dana izdržane, zastarjele ili oproštene kazne kod osude na kaznu dugotrajnog zatvora,

- deset godina od dana izdržane, zastarjele ili oproštene kazne kod osude na kaznu zatvora od deset godina ili težu kaznu,

- pet godina od dana izdržane, zastarjele ili oproštene kazne kod osude na kaznu zatvora od pet godina ili težu kaznu,

- tri godine od dana izdržane, zastarjele ili oproštene kazne kod osude na kaznu zatvora do pet godina, kaznu maloljetničkog zatvora i novčanu kaznu, od isteka roka provjeravanja kod uvjetne osude i od pravomoćnosti odluke o sudskoj opomeni ili oslobođenju od kazne.

ZAKON O KAZNENOM POSTUPKU

POSTUPAK ZA DONOŠENJE ODLUKE
O REHABILITACIJI

Članak 492.

(1) Kad po zakonu rehabilitacija nastupa protekom odre­đenog vremena i uz uvjet da osuđenik u tom vremenu ne počini novo kazneno djelo, rješenje o rehabilitaciji donosi po službenoj dužnosti tijelo nadležno za vođenje kaznene evidencije.

(2) Prije donošenja rješenja o rehabilitaciji obavit će se potrebna provjeravanja, a osobito će se prikupiti podaci o tome je li protiv osuđenika u tijeku kazneni postupak za kakvo novo kazneno djelo počinjeno prije proteka roka propisanog za brisanje osude. Ako je kazneni postupak u tijeku prekinut će se postupak za donošenje odluke o rehabilitaciji.

(3) Podaci o kaznenom djelu za koje je nastupila rehabilitacija ne mogu se davati nikome na uvid.

Članak 493.

(1) Ako nadležno tijelo ne donese rješenje o rehabilitaciji osuđena osoba može tražiti da se utvrdi da je rehabilitacija nastupila po zakonu.

(2) Ako nadležno tijelo ne postupi prema zahtjevu osuđenika u roku od trideset dana od dana primitka zahtjeva, osuđenik može tražiti da prvostupanjski sud donese rješenje o rehabilitaciji.

(3) O tom zahtjevu odlučuje sud nakon preslušanja državnog odvjetnika ako se postupak vodio na njegov zahtjev.

PRAVILNIK O KAZNENOJ EVIDENCIJI

Brisanje osude iz evidencije

Članak 16.
Podaci upisani u kaznenu evidenciju brišu se odlukom Ministarstva:

1. kada po sili zakona nastupi rehabilitacija za pojedino kazneno djelo (protekom rokova određenih zakonom i pod uvjetom da za to vrijeme osoba nije ponovno osuđena zbog novog kaznenog djela);

2. na temelju pravomoćne sudske odluke o brisanju osude;

3. na temelju odluke tijela nadležnog za davanje amnestije ili pomilovanja kojom se određuje brisanje osude

Članak 22.
Nakon brisanja osude podaci pohranjeni u elektronskom obliku brišu se sa medija, a kazneni list se izdvaja u zbirku arhivske građe koja je dostupna samo za stručna i znanstvena istraživanja pod uvjetima određenim zakonom.

Što se tiče dosjea, u policijskoj evidenciji će osoba ipak biti nešto duže

ZAKON O POLICIJI

Članak 72.

Policija vodi evidencije:

1. osoba kojima je po bilo kojem osnovu oduzeta sloboda (uhićenje, zadržavanje, dovođenje, i dr.),
2. osoba za koje postoji osnovana sumnja da su počinile kaznena djela, prijestupe i prekršaje,
3. počinjenih kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti, prijestupa, prekršaja i osoba oštećenih tim djelima,
4. počinjenih kaznenih djela nepoznatih počinitelja koja se progone po privatnoj tužbi,
5. traženih osoba i predmeta te osoba kojima je zabranjen ulazak u Republiku Hrvatsku,
6. provjere identiteta osoba,
7. osoba nad kojima je provedeno utvrđivanja identiteta, daktiloskopiranih osoba, fotografiranih osoba i DNA pretraga,
8. operativnih izvješća, operativnih izvora saznanja i osoba pod posebnom policijskom zaštitom,
9. događaja,
10. uporabljenih sredstava prisile,
11. predstavki građana.

Članak 77.

Osobni podaci u evidencijama iz članka 72. ovoga Zakona se čuvaju, i to:

1. u evidenciji pod točkom 1. tri godine nakon donošenja odluke o daljnjem postupku protiv osobe kojoj je oduzeta sloboda ili nakon što je puštena na slobodu,
2. u evidenciji pod točkom 2. pet godina poslije roka kada rehabilitacija nastupa po sili zakona pod uvjetom da osoba nije ponovo prijavljena,
3. u evidenciji pod točkom 3. pet godina nakon zastare progona za počinjeno kazneno djelo,
4. u evidenciji pod točkom 4. jednu godinu nakon zastare progona za počinjeno kazneno djelo,
5. u evidenciji pod točkom 5. do pronalaska osobe ili utvrđenja da je dalje traženje nepotrebno,
6. u evidenciji pod točkom 6. dvije godine nakon provedenog postupka provjere identiteta,
7. u evidenciji pod točkom 7., 8. i 9. trajno,
8. u evidenciji po točkom 10. deset godina od uporabe sredstava prisile,
9. u evidenciji pod točkom 11. deset godina od prijma predstavke građana.
Sagitarius

Post by Sagitarius »

Zahvaljujući američkom "War on drugs",donesena je odluka na nivou UN,da se na zlouporabu opojnih droga ne primjenjuje rehabilitacija.
vudd

Post by vudd »

Neznam kako je u HR.ali kod shvaba je, da se poslije deset godina od presude,brise iz dosijea.
Post Reply