bivša supruga narkomana

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

Post Reply
Angelina

bivša supruga narkomana

Post by Angelina »

Bivša sam supruga narkomana. Sve je počelo lepo pre 5 godina. Zabavljali smo se 6 meseci, bili podstanari, on radio, ja radila,zarađivali lep novac, provodili se, uživali...Onda sam ja zatrudnela, rodila predivnog sina i sve po redu. Onda smo kupili kuću na kredit, ono za mlade bračne parove uz subvenciju države, sredili se, moja moja majka nam je pomogla finansijski, opremili kuću dobruim stavrima, ono lepa sretna porodica. Znala sam da se zna sa kumom počastiti marihuanom i trodonima,ali nikada to nisam shvatala kao pretnju koja ugrožava naš brak i porodicu.Sada mogu da vam kažem sada kada znam kako sve to počinje: kao prvo do njegovog mobilnog nema šanse da dođeš, i u wc ide sa njim, kratki pozivi, izlazi napolje da telefonira, drugo počinje da sakriva listu od plate, do kartica ne možeš doći,nema više dnevnica, regresa i dodatnih sati, menja lib na kartici za tekući račun da ne mogu proveravati stanje na računu; noći dugo besane, tv pojačan do daske a on spava kao dete, oči crvene, zamagljene uz izgovorm sada se okupao, umoran je od posla, vozio je biciklo i ostale laži, kao uvek ide da kupi cigare noću i dopunu za mobilni da ima za ujutru, nezaitnrteresovan za mene i dete, spava u drgoj sobi, izgubio je 20 kg, puši po dve kutije cigara sa kojima zaspe i progori odeću, tepih, krevet, uvek nešto kao traži na tavanu ili garaži....A ja posvećena detetu i poslu, primećivala sma da se nešto dešava.Kažem mu da ide kod lekara da možda nema neki galopirajući karcinom ili možda diabetes pošto njegov otac ima, a on u stavri šmrče heroin ko sretan.Stavr je pukla kada je mojoj majci koja je živela sa nama uzeo tj ukrao 800eura i onda je konačno priznao, mada mi se kada mi je bilo sumnjivo zakleo mi se u dete da ne uzima heroin, J budak poverovala. A onda počiwe pakao.Ja mu dajem šansu zbog detea, on se kao nešto leči, proveravam ga testovima, pije po savtezu lekara zoloft, sanvai ili rivotril ali u mnogo većim količinama nego propisanima, tako da pored ubijanja želje za heroinom ubija i želju za svim. Naravno posle 2 meseca test pozitivan, dižemo keš kredite da vraćamo njegove dugove, on malo na heroinu malo na rivorilu, a onda polako ja shvatam da nema zlata (narukvica, ogrlica...) i polako drugih stvari iz kuće. Ja idem na posao da zarađujem (viskoa stručna spema) a on na bolovanju (česte upal epluća, grip, proliv, povraćanje) i prodaje stavri iz kuće.Poalko je otišlo sve što je vredeli o što se moglo pordati, skinula sam burmu, ogrlicu, sve je uzeo, prodali smo auto i onda sam ja konačno oslučila da s erazvedemo, da uzmem dete, prodam kuću i vratim kredit banci i pobegnem galvom bez obzira. I svim bih majkama i suprugama preporučila bežite što dalj, milino je laži izrečeno i milion obećanja dato al heroin nikada nećete pobediti. Ja sam odlučila da ga ostavim bez imalo griže savesti i da ga vratim njegovoj majci, da bih ja i moje dete mogli da imamo normalan i zdrav život. On se sada kao nešto leči na odeljenju neuropsighijatrije, ali nimalo mi ga nije žao, dopustio je sebi u 30-oj godini da za godinu dana uništi brak, porodicu, prijatelje i sve oko sebe. A ja sam sada sretna i konačno mirno spavam.
jana

Re: bivša supruga narkomana

Post by jana »

Andjelina,ti si super ako ti to mozes tako,kako pises.Racionalno odsjeci i ici dalje.Ljudi koji su vise emocijama vezani za ovisnike,teze prezivljavaju takva stanja.Predpostavljam da je suovisnicka prica zene,sestre,majke,oca,svaka drugacija.Kolicina emocija koje imamo za ovisnika,ravna je kolicini ucesca u nasim suovisnickim borbama.
fridriceva

Post by fridriceva »

jana wrote:Kolicina emocija koje imamo za ovisnika,ravna je kolicini ucesca u nasim suovisnickim borbama.
Upravo tako!

Ljudi u ocajanju povlace razne poteze. Dobre, lose, presudne, sebicne... I ja sam, kao i mnoge sestre, braca, majke i ocevi, prosla kroz pakao. Boljelo me sto mi je mladost usitnio i prodavao je za drogu! Sto mi se srce kidalo toliko godina... Osjecala sam fizicku bol zbog bola! Ali, nisam mogla da odem! Bratu sam bila potrebna... Nije on bio sebican pa se drogirao, nije on bio pakostan pa je krao, nije bjezao jer me je mrzio. On je bio bolestan! I on je sada, poslije 10 godina, hvala dragom Bogu, dobro! Ja sam i dalje tu.

Andjelina, mozda ja zvucim sebicno sada. Ali, ti si majka, pa ces mozda i bolje razumjeti. Morala sam da se oglasim zbog MAJKI... Moje majke, majke tvog bivseg supruga... Vratila si joj sina, kazes. Nije ona kriva sto joj je sin obolio! Vjerujem da ti ga ona nije ni dala, nego si ga sama odabrala!

Dao Bog ocu tvog djeteta da ozdravi!!! Zelim mu to iskreno i njemu i njegovoj majci!!!
PsyTechGirl

Post by PsyTechGirl »

Podrzawam swe, ali owde ipak nije u igri samo odnos izmedju njih dwoje.. Tu je i to malo dete koje je u naj manju ruku zasluzilo priliku za normalan ziwot, a ne da gleda tatu na heroinu.. Sorry mozda ja sad zwuchim malo oshtro, ali definitiwno mislim da je uradila prawu stwar i SWAKA CHAST na tome.. !!
To pokazuje koliko si jaka osoba i koliko imash snage za ici napred !!!
I, samo napred .. Puno pozdrawa i pishi shta ima na tu temu nowo??
Kako je on sada?? Jel se widjate ?? Koliko ti dete ima god ??
Pishi, bash me swe zanima.. Kontam da si ti jedna od retkih koja je uspela ..
Pozdraw !!
Allways look at the bright side of Life!! There's allways Sunshine after the rain..
Angelina

Post by Angelina »

Hvala na razmevanju.Znaš mnogi ljudi mi govore da je on bolestan, pa kao ja treba da osećam grižu savest što sam ga ostavila, ali on je svesno ušao u to i za mene on nema opravdanja. Pružila sam mu par šansi, ali dokle, dokle da ja žtvrujem svoj život jer imam 33 godine, stalan posao, stambeni prostor obezbeđen (od roditelja) i ja želim da budem sretna. Dete mi ima 5 godina i naravno da zaslužuje normalano detinjstvo i život, čak sam se savetovalo sa lekarima i rekli su mi da je svaki dalji ostanak sa njim nezdrava sredina za moje dete.Što se tiče deteta nemam nikakvih problema, Ja nikada detetu nisam rekla ružnu reč o njegovom ocu, čak sam mu govorila da mu je tata bolestan i da ako se ne popravi više nećemo živeti zajedno.Ja neću da lažem svom detetu, kada bude zreliji suočiće sa sa istinom, ako mu ne kažem ja reći će mu druga deca, deca su surova. Čak sam mu i rekla da on treba da voli svoga oca ali da ga ja više ne volim, i da ću naravno naći nekoga ko će mene voleti i koga ću ja voleti. Po sudskoj presudi (sporazumni razvod braka) viđanje deteta je po dogovoru u slobodno vreme, ali s obzirom da je on u bolnici trenutno se ne viđaju.Tražio je od mene da dovedem dete da ga vidi ali stavrno mi ne pada napamet da dete od 5 godina vodim na Odeljenje za alkoholizam i narkomaniju da bi vidoe oca.I napominjem da nisam sebična, samo smatram da je to najbolje za moje dete.A on kao voli nas,žao mu je....bla ,bla već čute laži.Ja čak i ne želim da pričam sa njim,ali moram zbog deteta, jer ipak sam i ja čovek i razumem da detetu ne mogu u potpunosti da oduzmem oca. Najviše me boli što njegovi roditelji od momenta kada smo se razveli ni jednom nisu nazvali da čuju svoje unuče, ja sma im kriva za sve. Istina, nazvali su jednom da pitaju gde su stvari koje su nam oni kupili i pokolonili i da li sam ga isplatila nakon prodaje kuće, kako nisko da ne poveruješ, a ne zapitaju se kako ja to dete hranim i oblačim.Naravno da sam ga isplatila, potpisao mi je na sudu i uspeo ja da tih par hiljada evra potroši za 45 dana, verovatnu dugovi kod dilera. A onda će posle meni da dolazi,kao pre, da traži za cigare i da ima da jedu, njegovi mu ne daju. A dete nem pita za njega, čak i ja često pokrećem temu ali on jednostavo neće da razgovara.Zna dete, nagledalo se i naslušalo i kako ono kaže "moj tata samo spava i pije lekove, igrao se sa mnom kada sam bio mali", a tata ne zna ni koji broj cipela dete nosi, ni šta voli da jede, ni koji mu je crtani omiljen... i neka mi niko ne sudi, nisam sebična, nisam učinila ništa u očaju, samo sam želela da živim normalnim životom. A njegova majka me je mnogo uvredila od onog momenta kada sam joj rekla da ću da ga ostavim,i vratila sam joj ga jer je od nje i došao, a ona je govorila da će ona uspeti sve da sredi, da će ona voditi brigu o njemu, a kako samo nju laže nije ni svesna.....A njemu sam rekla da ako hoće da se izleči, ali već je priznao da nema volje i snage ( trenutno je na lečenju jer ga je firma uslovila da ako ne krene na lečenje dobiće otkaz-a njemu naravno treba mu novaca) neka se izleči radi sebe i neka sebi nađe devojku a nas neka ostavi na miru. I ništa i niko neće promeniti moje mišljenje, skupila sam snagu, prelomila, i idem dalje podignute glave.
amyna

Post by amyna »

Imam osjećaj da je tvojoj priči stvarno došao kraj , tj. da je tvoj bivši ubio sve ono lipo sa početka priče . Ženama , suprugama , kao i dici , apsolutno je važna sigurnost , financijska i emocionalna istovremeno . No , on je to uništio . Ne osjećaš grižnju savjesti , a ja te pitam ; ZAŠTO BI ? On je taj koji to treba osjećati , ne ti . Ako on nije bio svjestan čime se kocka i nije učinio ništa da ispravi neke stvari , tu nema mjesta žaljenju za ičim . Kaži sebi da si pogrješila u izboru partnera i to je sve . Nisi ti njegova majka koju ne može promjeniti i da hoće , ti si žena koju je izabrao i napustio davno prije nego ste se razveli .

Moja draga prijateljica se razvela pa je pitali kako to , odjednom , nakon 10 god prividno savršenog braka ona se odlučila kao preko noći na razvod ? Ona im odgovorila , ; Ljudi , pa ja sam se rastajala zadnjih 9 godina svog života ???

Imao je šansi i šansi , ali svemu dođe kraj . Dijete je ono lijepo iz svega toga i ono zaslužuje imati bar jednog normalnog i zdravog roditelja koji ga pazi , voli , mazi ...

A ti ćeš sigurno naći nekoga koga ćeš voljeti i on tebe , zaslužuješ to . Ni manje ni više .
...JA SAM ZADNJI ROMANTIK NA OVOM SVIJETU ŠTO SE SPORO KREĆE I ČEKA KRAJ...
Angelina

Post by Angelina »

Izašao je posle 3 nedelje, kao sređen. Pa da još i poverujem, pričam ti priču, da je tako lako ala bi ovaj svet bio lep. A najogore je od svega što je iznajmio stan 2 zgrade od nas i sada nas smara do iznemoglosti. Kada se ne javim na telefon evo ga odmah na vratima, a ja stvarno ne želim ni da ga čujem, a ni da ga vidim više u svom životu.A on to nikako da shvati, i pitam se samo koliko će njemu trebati da nas već jednom ostavi na miru. I pitam se kako su njegovi roditelji dozvolili da on ode sam na stan, bez ičije kontrole.Kaže doktor mu rekao da je hipomaničan i da apstinira. A on meni i ne izgleda baš čisto...
jana

Post by jana »

Za tri nedelje,Andjelina,uradi se fizicki detox ,i uradi posmatranje u dijelu koliko je droga ostavila traga na psihu ,postave se terapije i to je maksimum.Slijedi ambulantno lijecenje.
Pitas se zasto su ga roditelji pustili da sam zivi?Pa,vjerovatno,kao i ti,dosli su do zakljucka da je vrijeme da svoju filozofiju zivota iskaze na djelu.Sam da se organizuje i zivi svoj zivot,suradjuje sa lijecnicima,i da mu niko nije kriv za nista ,nego sam on.
karamut.stari

Post by karamut.stari »

vidim da vas vecina razume
ali ako neko i kaze nesto drugacije ne okreci se
zbog sebe i deteta trazi zabranu svih kontakata jer vas muz nije
izlecen i verovatno jos nema ni zelju da se leci
a roditelji ce /da li otac ili majka/uvek kriviti nekog drugog
ili nece videti istinu
narkoman uspesno laze psihijatre a zamisli onda kako je lako slagati majku
zapamti bolje i da places i ti i dete za njim nego da svi placu za vama
zamisli sliku ako ne budes jaka da sve troje hodate nadrogirani i
onda ces imati snage da ne otvoris vrata
mi suovisnici moramo shvatiti da smo izgubili nekoga dragoga i ako on ili ona uspije shvatiti da
mu zelimo pomoci onda smo tu
ako ne shvati onda moramo spasavati ostalu decu ili ostale clanove porodice
ovo sto sam napisao je iz srca koje je moralo u jednom trenutku biti kao nod kamena
iako je krvarilo ali hvala bogu da ce izgleda biti bolje
Angelina

Post by Angelina »

Ja najbolje znam kako on dobro laže, veruj mi.I nismo do sada ni ja ni moje dete, a ni nećemo plakati za njim. I svesna sam ja činjenice da on nije izlečen, a čak i da se izleči, u što čisto sumnjam, on nikada neće naći mesta u mom životu, a dete će vremenom kada naraste do onih zakonskih 14 godina samo odlučiti da li će želeti da ga viđa.Ja sam mu izričito rekla da ne može dobiti nasamo dete, i ni u jednom momentu, sem dok dete boravi u vrtiću, ne ostavljam dete samo, ni kada odem do radnje na 5 minuta.On je pre neki dan stajao ispred vrata od stana, kaže da čuje kada ne može da vidi dete. Ma žali on samoga sebe, a vadi se na dete.Gde mu je ta silna ljubav prema detetu bila dok se družio sa heroinom?Svesna sam ja da je on otac detetu i ko sam ja da mu uskraćujem to pravo, al trenutno imam tu moć i verujem opravdano pravo da mu uskraćujem roditeljsko pravo.Jer ako neće milom, možemo i preko suda, ali mnogo je činjenica i dokaza u moju korist i vrlo lako mogu da dobijem zabranu pristupa, pa čak i da ga zakosnki lišim rodteljkog prava.Al ne želim to, ko sam ja da uzimam očisnstvo u ruke, smatram da sam toleranta, al imam i ja svoje granice i želim da imam i ja svoj život .Drago mi je što imate razumevanja za mene, nekako mi je lakše, jer znam da ne grešim, al ipak mi je lakše kada i kada neko drugi to sagleda iz nekog drugog ugla. Svako dobro
Post Reply