kako nastaviti zivot posle izlaska iz komune

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

Post Reply
mama.king

kako nastaviti zivot posle izlaska iz komune

Post by mama.king »

Pozdrav! Moj sin je u komuni na lecenju-procitala sam na nekim forumima o mnogim problemima sa kojim su se suocili suovisnici ali nigde nisam pronasla odgovor -zanima me-kako se ponasati i sta dalje preduzimati kad ovisnik izadje iz komune.Zelela bih da npr.sasa-ex ukratko opise svoj izlazak iz komune ili bilo ko, ko se lecio od ovisnost.Moj sin je tek mesec dana u komuni i napominjem da je otisao vise nasom voljom nego svojom, a dotakao je dno.Naravno mi smo mu postavili uslove i izneli svoj stav i misljenje o narkoticima-rekli smo da nezelimo da zivimo tako a da on moze slobodno da napusti kucu i da cemo napraviti zabranu prilaska kuci-i mislimo da on pod dejstvom narkotika nije ni mogao da sam odluci o tom sta je dobro za njega.Pisem u mnozini zato sto smo tako odlucili moj suprug,moja cerka i ja.Unapred Hvala!
davor

Re: kako nastaviti zivot posle izlaska iz komune

Post by davor »

Evo prije svega mislim da ste postavili jedno dobro pitanje o mkojem bi se moglo dugo razgovarati..Koliko vidim vas sin je tek mjesec dana u komuni tako da je malo i rano pricati o njegovom izlasku sve dok on dole neprovede neko vrijeme i ne pokaze neke rezultate a po mom misljenju i za to treba vremena i puno truda naravno..Necu vam duziti puno jer bi vise volio saznati detalje o vasem sinu to jest u kojoj se komuni nalazi i koliko dugo je ovisnik ,tako da ako budete imali vremena slobodno pisite malo vise o tome.Ovo na neki nacin nije odgovor na vase pitanje o kome se kazem moze razgovarati puno puno opsirnije niti je je neko rijesenje problema jer je to nesto na sta se nemoze dati tek tako tacan odgovor koji bi vas i vase zadovoljio..Mogu vam samo reci da je ovo pocetak vase borbe sa ovim problemom ali vam mogu reci da ste na dobrom putu i da su stvari konacno pocele da se krecu sa mrtve tacke..Pisite malo vise o tome a je vas puno pozdravljam i ohrabrujem da tako nastavite...Cujemo se..
Najbolje stvari u zivotu su besplatne!
davor

Post by davor »

Pozdrav svima koje znam ...Mogu vam reci da sam vas pozelio vjerovali ili ne :D
Najbolje stvari u zivotu su besplatne!
saša-ex

Post by saša-ex »

Ma ne foliraj, da si se pozelio javio bi se ponekad :-D

Izlazak iz komune je u stvari jos jedan vrlo bitan deo lecenja, mozemo reci poslednji, deo u kome i porodica ponovo uzima vrlo bitan deo. Posto neko provede u komuni 1-2 godine, sam izlazak zna biti vrlo traumatican za tu osobu. Ako ste iz Beograda, mozete mi se javiti, posto imamo sastanke na koje dolaze momci i cure posle izlaska iz komune, mozda cete tako najbolje videti sa kojim se sve problemima suocavamo. U kojoj komuni je vas sin?
SAMO CEO ŽIVOT...
mama.king

Post by mama.king »

-Pozdrav i hvala davoru i sasi sto su se javili-moj sin je na lecenju u Bastas-ima -mi zivimo u banjaluci-ono sto mi znamo je da je koristio heroin u zadnjih 6-7 godina.Pravu istinu zna samo on.Kad-kako-zbog cega.Mislim da nije rano razmisljati o tom problemu sta kad izadje iz komune i da trebamo biti spremni !Mi sad idemo na sastanke svake sedmice u savetovaliste-odvojeno i tu razgovaramo o nasim problemima-dakle edukacija suovisnika.Ali to je iznosenje nasih zapazanja i problema sa ovisnicima a ne sa osobama koje su se uspele izleciti.Mene zanima kako sve to prebrode ovisnici kad izadju iz komune ,kako se uspiju odrzati i ostati cisti-na koji nacin su komunicirali njihovi ukucani sa njima i obrnuto-nezelim biti nespremna a mislim da meni i ne samo meni vec svim suovisnicima najbolji odgovor mogu dati izleceni ovisnici! Kao sto je rekao Sasa -to je vrlo bitan deo lecenja i mislim da ste shvatili da zaista ne zelimo prolaziti kroz sve to jos jedan put.Mi smo sami pokusali pre par godina da ga sacuvamo ali je nakon godinu dana ponovo poceo i dotakao dno(da nepisem o problemima uglavnom slicne sam procitala ovde na forumu) Uverili smo se da bez strucne pomoci ne mozemo pomoci ni njemu a normalno kad je on u problemu i mi svi smo u tom problemu pa smo svi bolesni pored njega.Sad nam je tesko sto nije kod kuce ali bar znamo da je dobro i da je na sigurnom mestu i sa ljudima koji mu zele pomoci-samo da on to shvati kako treba. Hvala svima koji se brinu i koji zele pomoci i ovisnicima i suovisnicima.
mama.king

Post by mama.king »

Evo nakon duze vremena da malo nesto i napisem-pratila sam desavanja i nove postove i uz mnoge ispovijesti ovisnika i suovisnika plakala,
A sad vam javljam da je moj sin vec 18 mjeseci u komuni i zavrsice program u sedmom mjesecu .U aprilu cemo imati razmjenu pisama-odnosno pripremu za suocenje i poslije suocenja ce dolaziti kuci dva put po sedam dana.Za to vrijeme ce se kod kuce ponasati isto kao u komuni i bice mu odredjen izlazak t.j.operater ce mu odrediti do koliko sati navece ce moci izlaziti i naravno bez alkohola ,i bice mu odredjeno koliko ce cigareta moci da izduvani dnevno i koliko kafe moze da pije itd...
Javicu se ponovo i pisacu vam o momku iz Srbije koji je bio u istoj komuni gde je i moj sin i kad je zavrsio program mi smo ga prihvatili da zivi kod nas.Pozdravljam vas sve i samo jedan je zivot!
klara60

Post by klara60 »

Draga mama.king,
malo si me zbunila sa datumom, pomislih nesto novo na forumu i taman htjedoh da pocnem savjetovati u stilu: "...morate se edukovati kao suovisnici, shvatiti svog sina i bla, bla...", kad ono pisano prije jos 2008. godine! Pa, vi ste se kao porodica, do sada, sigurno dobro edukovali, a to sto ste nam najavili pricu o djecku iz komune koji zivi kod vas (jedva cekam da procitam) u potpunosti opravdava Vas nick! Ne brinite puno, javljajte se sto vise ovdje na forumu i ,ako bi nesto ne daj Boze krivo krenulo, uvijek ce se neko naci da Vam da pravi savjet (meni je mnogo pomogao ovaj forum u mojoj borbi suovisnika). Sretno i pisite.
mama.king

Post by mama.king »

Naravno Klara ja.moj suprug i cerka smo redovni u zajednici na sastancima suovisnika i mnogo nam je to pomoglo da sve shvatimo vezano za naseg sina-brata i vezano za ovisnost kao bolest.
Obecala sam pisati o momku koji je izasao iz komune i bio kood nas skoro godinu dana-ukratko Miso je iz Srbije,bio je u komuni dvije godine i uspjesno zavrsio program-odlucio je da ostane u ovom gradu -nema roditelje ima dvije sestre koje su udate i zive u Srbiji i uz njihovu pomoc a naravno da je i on sam shvatio da je dva i dva cetiri da nije pet,dakle odlucio da izadje iz tog pakla.Mi smo se malo dvoumili oko tog da ga primimo kod nas-radi nas jer nam je trebao odmor od suovisnickog zivota sa ovisnikom.Medjutim posto ni ja nemam roditelje i znala sam da i njemu treba dobra podrska prihvatili smo ga sa dozom straha ali sa puno ljubavi kao da je u pitanju nase dijete.Prva stvar koju sam mu rekla je da ako bude napravio recidiv moze odmah da napusti nasu kucu i da ga mi vise necemo poznavati a isto i on da zaboravi da je nas upoznao.Miso je ubrzo poceo da radi u betonjari -nesto vezano za sljunak-svako jutro je ustajao u cetiri sata i putovao autobusom oko tri kilometra na posao -bilo je hladno i bilo mi ga je zao ali nekako intuitivno nisam mu pokazivala sazaljenje i mislim da je to bio dobar potez sa moje strane-nakon par mjeseci je nasao posao u gradu i radi u auto praoni.Ima djevojku i cesto se vidjao sa njom a kad je izlazio sa kolegama -malo sam se u pocetku brinula ako nije dosao na vrijeme ali nisam vrsila nikakav pritisak i on se uvijek znao javiti da ce malo zakasniti i znao se stalno nesto izvinjavati.
sad se izvinjavam ja ali moram prekinuti pa cu nastaviti .
mama.king

Post by mama.king »

Nakon par dana da nastavim-Miso je 19.02 napunio tacno godinu dana od kad je izasao iz komune-znaci tri godine je cist.
Naravno susretao se sa ovisnicima ali nije ni pomislio da napravi recidiv-cak je pomogao jednoj porodici da smjeste svog sina u komunu.Kad je primjetio da je momak u problemu ispricao je njegovoj porodici sve o sebi i svom izlijecenju i odmah su otisli u savjetovaliste.Miso je naravno o svemu pricao sa nama i tad mi je rekao da je sad sasvim siguran da vise nikad nece uzeti drogu i da je sasvim svjestan sta je sve izgubio za vrijeme svog drogiranja. To mi je rekao jer kaze da je mogao isto da od tog momka nabavi drogu i da krene ponovo ali kad je njega vidio shvatio je da mu je potrebna pomoc isto kao sto je i njemu trebala.Miso mi je rekao da je on pokusavao devet puta da se lijeci i da je bio i po jednu i po godinu cist i da je bilo sve dxabe jer je ovisnicki crv uvijek bio prisutan.Dakle nema lijecenja bez komune jer se ovisnici ne rijesavaju samo narkotika vec se uz strucnu pomoc psihoterapeuta i terapeuta rijesava problem ovisnosti.emocija,stresa,izdrzljivosti pod pritiskom i jos mnogo tog sto mi kao suovisnici pokusavamo -iz ocaja i iz neznanja -kao da pomognemo nasoj djeci,braci.sestrama...i naravno na kraju se razocaramo !!!
Uvijek smo otvoreno razgovarali-po pitanju narkomanije najmanje ali i kad bi se dotakli te teme otvoreno je pricao -nisam nikada forsirala tu temu ali eto na vijestima cujemo -pohapsilo dilere pa se onda i mi "zakacimo" na temu.
Miso je sa nama razgovarao i o drugim temama i uvijek je nesto pitao i zapitkivao pa je znao reci "Pa sta cu kad nemam roditelje moram vas da pitam!"
Ponekad.kad ima slobodan dan ode u komunu u posjetu kako on kaze "svojoj braci" .druzi se sa njima a kad dodje kuci bude tako veseo i kaze da je to njegova druga kuca i kad se vrati -puno mu srce.
Miso je bio stariji brat mom sinu kad je usao u komunu-dakle on mu je pomogao da ostane i uveo ga u program.
Prije dva mjeseca Miso je odselio od nas i stanuje privatno ali uvijek dodje kod nas popijemo kafu malo se ispricamo i okrenemo malo sve na salu .Kad je selio od nas rekao mi je da njemu sad tek predstoji prava borba i da smo mu mi bili podrska.Naravno ja sam mu rekla da zivot ide dalje i da mi svi imamo problema u zivotu ali da isto tako postoji i rijesenje za probleme bez alkohola i droge i mi smo uvijek tu za njega kao i za svoje dijete. Svaki problem ima i svoje rijesenje-uvijek se upitajte- sta je to najgore sto se moze desiti !?
Moj zakljucak-Strah u nama ce uvijek biti prisutan
ne treba vrsiti prevelik pritisak (zvati svaki cas na telefon,zapitkivati,gdje ,sa kim si bio-la,pratiti ustopu, itd..)
zivot tece dalje i poslije lijecenja-treba raditi i uklapati se u novo drustvo-staro zaboraviti-jer niko od starog drustva nije siguran-na kraju krajeva negdje sam procitala da se droga prvi put i uzme od najboljih ili dugogodisnjih skolskih "prijatelja"!?
I ono sto je najbitnije sve zavisi od lijecenog ovisnika-koliko je on shvatio i koliko se izborio uspjesno sa svojim problemom, kako i na koji nacin ce se znati ponasati i prema narkomanu i prema dileru :axe: kad ih sretne -ustvari kakav ce stav zauzeti !?
pisite i vi vasa iskustva -ja se nadam da je moj sin shvatio mnogo tog-ne smijem da ga hvalim-utisci sa posjeta su pozitivni i svaki put je sve vise razgovarao sa nama i nestao je onaj bijes i ljutnja-manipulatorska -mozda sam ovo malo grubo rekla ali to je istina. Moj sin je svojoj sestri rekao-kroz razgovor-Nema seko prijatelja!-meni se ta recenica urezala iz nekog razloga u mozak.
Zadnji put kad smo zvali zajednicu da se informisemo o nasem sinu .operater je najavio da ce moj muz za petnaest dana ici u komunu par dana, u ovoj komuni ocevi pred suocenje borave par dana sa sticenicima da bi bolje shvatili kroz sta su prolazila njihova djeca u svojo borbi protiv ovisnosti.
Eto dragi moji suovisnici zelim vam da uspijete sa lijecenjem vasih ovisnika ali mi nemojte zamjeriti Ja u kucno lijecenje ne vjerujem i niko me ne moze ubijediti da je to uspjesno lijecenje.Sve to sto pokusavate to je -hvatanje za slamku-vjerujte mi prosla sam kroz tu fazu-mi smo roditelji i previse smo emotivni i previse nas sve to boli i neograniceno ih volimo a nismo ni psihoterapeuti pa da im mozemo strucno pomoci.
Samo cu jos dodati na prvoj posjeti kad smo bili nasem sinu moj muz je rekao "Da sam znao na ledjima bi ga odnio u komunu!"
raspisala se ja e pa dosta za danas-pozdravljam vas sve i sretno svima-zivot je samo jedan i iskoristite ga ga na najljepsi i najkvalitetniji nacin sa osmijehom na licu!
Post Reply