OTVORENO PISMO MOJOJ PORODICI

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

Post Reply
joesspappa

OTVORENO PISMO MOJOJ PORODICI

Post by joesspappa »

Ja sam zavisnik. Potrebna mi je pomoć.
Ne pokušavaj da rešiš moj problem umesto mene. To će samo dovesti do toga da prestanem da poštujem i tebe i sebe.

Ne pridikuj, ne morališi, ne zakeraj, ne okrivljuj, i ne svađaj se sa mnom, bilo da sam pijan ili trezan. Možda će ti od toga biti lakše ali ćeš situaciju učiniti još težom.

Ne veruj u moja obećanja. Priroda moje bolesti me sprečava da ih održim, čak iako poverujem da ću ih ispuniti. Obećanja su samo sredstvo da odložim bol. I ne menjaj dogovor. Ako je nešto dogovoreno, drži se toga.

Ne gubi strpljenje sa mnom. To će uništiti i tebe i mogućnost da mi pomogneš.

Ne dozvoli da te tvoj strah za mene natera da radiš ono što bih ja trebalo da uradim sam za sebe.

Ne veruj u sve što ti kažem. Ja često i ne znam šta je istina – kako onda mogu da je govorim.

Ne pokušavaj da me pokrivaš ili poštediš posledica moje zavisnosti. To će možda trenutno umanjiti krizu ali će pogoršati moju bolest.

I iznad svega, ne beži od stvarnosti kao što ja to činim. Moja bolest zavisnosti se vremenom sve više pogoršava.

Probaj da učiš, da razumeš, da planiraš oporavak. Nađi grupu suovisnika (Al-Anon) koja postoji upravo da bi pomagala članovima porodica koji su u sličnoj situaciji kao ti.

Potrebna mi je pomoć - lekara, psihologa, savetnika, nekog ko se već oporavio pomoću ovog programa i od Sile veće od mene samog.
Lako je prutu da se sokoli, dok bije decu njega ne boli.
bojanol

Re: OTVORENO PISMO MOJOJ PORODICI

Post by bojanol »

Jel ovo reklama?????
miratesman

Post by miratesman »

Ovo pismo je odlicna stvar.Da je srece da svako od vas napise pismo porodici koja je uz vas i dalje,pored svega sto smo preziveli.Prebacila sam pismo i procitala prijatel;jici,koja je sumnjicava u vezi svog deteta.Ostavilo je snazan utisak na nju.Mislim da ce promeniti stav,bar donekle.
Pisac je ucinio pravu stvar- to upravo znaci.
BUDALE I PAMETNI LJUDI JEDNAKO SU BEZAZLENI.NAJOPASNIJI SU POLULUDI I POLUMUDRI
cokapeace

Post by cokapeace »

Pappa..i ja moram da pitam:

Jel ovo reklama????? :shock: :shock:
...I havent moved from the spot where you left me
This must be a bad trip
All of the other pills, they were different
Maybe I should get some help...PINK ~Just like a pilll~
cokapeace

Post by cokapeace »

Mislim..Ok je...ali :shock:
This must be a bad trip
jana

Post by jana »

Sve sto sam naucila citajuci literaturu Alanona ,pomoglo mi je .Poznajem ljude koji su se oporavili slijedeci njegov Program.Poenta je uspostaviti i odrzati apstinenciju,a onima koji su okolo otvoriti oci i pruziti podrsku.Tu se misli na suovisnike.Ovisnost o alkoholu,sada sve vise preuzima ovisnost o drogama,i ja sam bila iznenadjena koliko ljudi je zapravo iz generacije u generaciju ovisno o alkoholu.
Ali,treba doci do ovakvog nivoa svijesti da se ovakvo pismo dostavi svojoj vlastitoj porodici.Za to treba puno rada na sebi i ,puno,puno vremena.
cokapeace

Post by cokapeace »

Ali,treba doci do ovakvog nivoa svijesti da se ovakvo pismo dostavi svojoj vlastitoj porodici.Za to treba puno rada na sebi i ,puno,puno vremena.
Jano,vi uvek nadjete prave reči za ono na šta i sama pomislim...možda potsvesno mislim-da još nisam stigla do tog stadijuma...i da treba još puno,punoo da "učim!"
This must be a bad trip
joesspappa

Post by joesspappa »

Naravno da nije reklama. Ovo je nasa realnost. Nas zavisnika i nasih najblizih suovisnika.
Tekst je inace preuzet iz literature Alcoholics Anonimous i Alanon-a. A svako od nas to jednom shvati i uradi, pre illi kasnije. Svako od nas bi na svom putu oporavka morao da sebi, Bogu i drugima prizna svoje greske i pomoli se da ce mu biti oprostene.
Ujedno ovo je i jedini nacin kojim sam zavisnik dolazi do one svoje svesti kada shvata da mu droge ne cine dobro, kada se predajom trazi pomoc... i kada pomoc moze da dopre do njega. Jer ... ne pomaze se onom kome je pomoc potrebna, nego onom ko pomoc zeli...
Lako je prutu da se sokoli, dok bije decu njega ne boli.
Post Reply