Evo već u nekoliko navrata razmišljam da otvorim ovakvu temu,danas me je nagnalo na to,čitajući temu o najpametnijem tipu na svijeti.
Često mi bude žao jer znam da ovdje manje više niko nema loše namjere ali npr.hvaliti nečije stihove govotiti o poeziji koju je napisao a ta ista osoba koja je to napisala vapi za pravim savjetom,izbezumljena je i ne zna šta će sa sobom je po mene potpuno nekorisno za istu.
"Dizati" i podržavati nekoga ko svako malo pada,bez i jednog konkretnog savjeta,bez da mu se kaže ISTINA nije nikakva pomoć......i na kraju krajeva svi mi ovda koji smo se,hajme reći izvukli nismo doktori da prepisujemo terapije što isto nije rijedak slučaj......jedino što možemo nekom dati,i kako možemo pomoći je to što možemo za određenu situaciju ispričati svoje iskustvo koje nam je pomoglo i opet pri tome ne tvrditi da je to jedini put jer su neke stvari ipak indivdualne.
Kada sam ja došla na ovaj forum,moja odluka da ostanem čista je bila jako čvrsta i meni su prijali smajlići,mada više ozbiljni komentari ali ne kažem,značila mi je mnogo toplina ovog foruma ali sa svojim godinama i sa silnim životnim iskustvom,sigurna sam,da sam se u tim trenucima još lomila,da još nisam odlučila.....da bi me taj ne ozbiljniji dio foruma udaljio od ozbiljnosti mog problema.
I kao što ex-saša kaže..... nazovimo stvari pravim imenom,nisu ljudi ovdje na čokoladi nego na drogi i neće ih izličiti osmjeh nego istina.
Treba dobro odvagati ako se već želi pomoći,kome smajlić a kome iz dobrih namjera dati u glavu.
Istina oslobađa...teška je i bolna ali otvara oči.
PRAVILNA ILI POGREŠNA PODRŠKA
Moderator: sanela
Re: PRAVILNA ILI POGREŠNA PODRŠKA
Bravo Modesty!
Vidi se da si starija i zrelija osoba, bez obzira na problem koji nosiš u sebi.
Jebiga, ipak je razlika imati 25 godina, ili 35 godina, ili koliko već...
Iskustvo životno, i zrelost osobe koju godine moraju donijeti
ako sam/a (!!!) ne biraš patnju.
A ovdje neki likovi definitvno vole patiti!
Svaka čast, jer istina samo pomaže nikako ne odmaže u rješavanju problema.
Želim ti da istraješ u svojoj borbi.
I ne samo tebi, naravno.
Svima!
Vidi se da si starija i zrelija osoba, bez obzira na problem koji nosiš u sebi.
Jebiga, ipak je razlika imati 25 godina, ili 35 godina, ili koliko već...
Iskustvo životno, i zrelost osobe koju godine moraju donijeti
ako sam/a (!!!) ne biraš patnju.
A ovdje neki likovi definitvno vole patiti!
Svaka čast, jer istina samo pomaže nikako ne odmaže u rješavanju problema.
Želim ti da istraješ u svojoj borbi.
I ne samo tebi, naravno.
Svima!
da mi je vratiti korake unazad
Da,neki ljudi baš vole patiti i naša "podrška" ima samo dođe kao hrana aliu ne baš u dobrom kontekstu...tim ljudima ne treba rame za plakanje nego pomoć a ako je neće,treba ih blago ignorirati iz najboljih namjera,to je jedina pomoć za takve...ne oduzimati im vrijeme.a ni sebi ni vrijeme ni energiju...surovo zvuči ali tako realno.
Realnost je za nas ljude veoma stran pojam jer zivimo u realnosti maste i samo dobrih nadanja.. Istina je sve sto govoris.. I dok se u tom jednom datom trenutku osjecamo sretno samo potiskujemo ono sto vec odavno visi nad nasim glavama.. nesto mnogo ozbiljnije.. toplina i podrska mogu se pokazati na veoma drugaciji nacin.. ali treba to shvatiti.. izgubljeni smo...
....Ipak bit će bolje, naucila sam nesto iz proslosti one....
draga moja,pišeš li ti to o sebi?
ja se zbilja ne osječam tako,ne zato što sam pametnija od tebe,nego zato što se suočavam sa svojim problemima na ozbiljan način,tako što sam tražila adekvatnu pomoć i bezrezervno je prihvatala.........moj svijet je realan i kad sam sretna,sretna sam a kad nisam,učim se odraslo nositi sa tim i rješavati problem po problem.....to je život,riješiš jedan,dođe drugi...i to nije ni tužno ni tako teško jer je između toga toliko sitnih životnih radosti koje nas nose naprijed i daju nam snagu.
ja se zbilja ne osječam tako,ne zato što sam pametnija od tebe,nego zato što se suočavam sa svojim problemima na ozbiljan način,tako što sam tražila adekvatnu pomoć i bezrezervno je prihvatala.........moj svijet je realan i kad sam sretna,sretna sam a kad nisam,učim se odraslo nositi sa tim i rješavati problem po problem.....to je život,riješiš jedan,dođe drugi...i to nije ni tužno ni tako teško jer je između toga toliko sitnih životnih radosti koje nas nose naprijed i daju nam snagu.
- miratesman
Opet me odusevljavas modesti.Ja sa 50+ kao da bolujem sve vrste bolesti.Sta je to u nama majkama? Stalno gresimo,kako se okrenemo a volimo svoju decu? Sta to treba da se uradi da se iz srca izbaci bol i patnja gledajuci dete kako ti propada? Sta uraditi da mu se pomogne.Kada ovo kazem ne mislim pratnju po klinikama,cuvanje,zakljucavanje telefona i sl. mislim na dusu.Stalno gresim a zelim najbolje.
BUDALE I PAMETNI LJUDI JEDNAKO SU BEZAZLENI.NAJOPASNIJI SU POLULUDI I POLUMUDRI
- miratesman
Istina jeste samo jedna,ma kakva bila i koliko bolna bila ali ni sama spoznaja istine ne resava problem.Sta je to sto ga resava?
U dubini duse i oni koji ne govore istinu znaju je i sami sa sobom razgovaraju,ali ,ali negde postoji greska i ona po svim zakonima prirode mora da se otkloni.
U dubini duse i oni koji ne govore istinu znaju je i sami sa sobom razgovaraju,ali ,ali negde postoji greska i ona po svim zakonima prirode mora da se otkloni.
BUDALE I PAMETNI LJUDI JEDNAKO SU BEZAZLENI.NAJOPASNIJI SU POLULUDI I POLUMUDRI
gledajući po svojoj i po mnogim drugim majkama i ne samo majkama,ljudi su skloni jednoj sebičnoj vrsti ljubavi.......volim te i patim zbog tebe i opterećujem te onda svojom patnjom,pa Bože,volim te.....................pusti me ako me voliš,poštedi me svojih strahova i sumlji,podjeli samnom dobro,poštuj me...dozvoli mi pravo izbora i onda kada ti se ne sviđa(ne mislim baš na drugu i ekstremne situacije)pusti me jer ipak je to moj život.
razgovarj samnom kao sa odraslom osobom koja ima svoje stavove,poštuj i ako su drugačiji,bitno je da nisu loši a ne to što nisu po tvom izboru.Moja je majka iz največe ljubavi i brige uticala da ja ostavim oca svog djeteta....sada to znam i žalim zbog tadašnjih odluka.
majke,ja radim i radila sam sa roditeljima ovisnika i uvjek mi je bilo teže sa njima nego sa samim ovisnicima a to ne kažem samo ja nego i mnogi ljekari i oni koji to nisu ali se time bave.
nemojete prenositi na djecu svoje strahove i svoje frustracije o neostvarenim ambicijama neću ni da govorim.
razgovarj samnom kao sa odraslom osobom koja ima svoje stavove,poštuj i ako su drugačiji,bitno je da nisu loši a ne to što nisu po tvom izboru.Moja je majka iz največe ljubavi i brige uticala da ja ostavim oca svog djeteta....sada to znam i žalim zbog tadašnjih odluka.
majke,ja radim i radila sam sa roditeljima ovisnika i uvjek mi je bilo teže sa njima nego sa samim ovisnicima a to ne kažem samo ja nego i mnogi ljekari i oni koji to nisu ali se time bave.
nemojete prenositi na djecu svoje strahove i svoje frustracije o neostvarenim ambicijama neću ni da govorim.
neee... imam feeling da me pogresno shvacate.. mislim na to da je ono sto si ti rekla upravo ono sto treba promijeniti... puno toplih rijeci nekad je greska pa i ona koja je mene dugo vukla za nos.. a ponekad mislim da me i sad vuce.. i puno ruznih rijeci sto mi je receno dovelo me je do toga da razmisljam na cvrsci nacin i realniji.. ponekad sam toliko zbunjena rijecima da osjecam da ce mi se utroba svaki tren rasprsnuti.. svaki tren da cu doziviti glupo razocarenje.. i na kraju ostati pri onome cemu sam se u dubini nadala.. pri tome da i sama odem , da slazem i odem.. al jbg jos malo i zavrsiti ce se.. Bog je uz mene i zato me i doveo ovde gdje sam sad.. i znam da ce uciniti za mene ono sto ce me izvesti na moj put..Modesty wrote:draga moja,pišeš li ti to o sebi?
....Ipak bit će bolje, naucila sam nesto iz proslosti one....
Tako je draga,samo vjeruj...zbilja mi je žao što sam te pogrešno shvatila,no bitno je to da si ti dobro.