hod po tankoj zici-s.o.s

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

Post Reply
hope

hod po tankoj zici-s.o.s

Post by hope »

Moj brat je 6 godina na heroinu.Prestao je pre tri godine na dve godine i poceo ponovo nakon majcine smrti.

Sada se skida.Danas mu je sesti dan(koliko ja znam).Slozio se sa lecenjem u komuni isl.Ja ne zivim u kuci sa ocem i

bratom i sada sam tu dok prolazi kroz fiziku-kako on naziva fizicku krizu.Koristi Trodone,Bensedine i Formidale u strasnim

kolicinama.Danasa je imao jako strasnu nocnu moru i bio je jako agresivan sa potpuno izmenjenom svescu na momente.

Ja ga mogu prepoznati kada je na heroinu ,ali ne znam na kojim bi drugim drogama bio ako su mu zenice rasirene ,uz

agresiju,ljutnju,ponekad neprestano brbljanje i jako dosadno opisivanje sitnica.Ne znam da li je to od lekova ili neke druge

droge?Postavljam glupo pitanje kao laik ali-da li narkomani uzimaju kokain i heroin u kombinaciji i da li im je to ok osecaj?

Da li vredi uzimati test na droge aKO je njemu tek 6 dan skidanja?Bio je na 1.5 gramu svakodnevno.

Da li mi neko moze nesto reci,osecam se kao da pripitomljavam besnog risa-hod po tankoj zici.Kako da mu pom ognem

tokom ovih narednih nedelju dana? :?:
saša-ex

Re: hod po tankoj zici-s.o.s

Post by saša-ex »

S obzirom da pije lekove koje si navela, ne moze se reci da se skida, samo je zamenio drogu. Trodoni izazivaju slican efekat kao heroin i mnogi narkomani ih koriste samo kao zamenu. Kada i u koju komunu treba da udje?
SAMO CEO ŽIVOT...
hope

Post by hope »

Caos Sasa,

Hvala na odgovoru -ovo je moj prvi kontakt sa bilo kim sa foruma.

Da ti odgovorim na pitanja:brat ide za tri nedelje u komunu na Ceneju ,u blizini Novog Sada.
Ja zivim u inostranstvu i produzila sam godisnji za jos 5 dana nosena mislju da ce nam zajedno biti lakse.(On se skida od 12og.)
I bilo je lakse u pocetku ,dok nije poceo da uzima Bensedine i ko zna jos sta -mogli smo da pricamo i ,iako je njemu fizicki bilo gore bez lekova na mentalnom nivou je bilo moguce dopreti do njegovog zdravog razuma.A onda je posle 2og dana krize insistirao da idemo da kupimo trodone kod nekog dilera u NS.Ja sam isla sa njim i dala mu novac za to ali se on vratio bez novca i bez lekova??Navodno ,diler mu ih nije dao jer mu je on ranije nesto dugovao.Nocas i danas ceo dan samo spava.
Koliko ja znam on uzima Formidal i Bensedin.Hmm ,da li smem da insistiram na skidanju bez ikakvih lekova ?Da li smem
uopste biti ostra sa njim u vezi toga?On ,kao iskusni ovisnik kaze da sve zna o tome i da mora sa lekovima...

Jos jednom,thanx.
saša-ex

Post by saša-ex »

Da li ulazi u Raskrsce ili manastir Kovilj?

Juce je uzeo heroin, tvoje pare je iskoristio za to.

Ako je uslov ulaska u komunu da bude cist, morace da se porudi da prestane sa ovim zavlacenjem, sto je s druge strane za njega vrlo tesko. Ako moze da udje navucen, nemojte ga mnogo cimati, mada mu vise nemoj davati ni pare.
SAMO CEO ŽIVOT...
saša-ex

Post by saša-ex »

A poslao sam ti i privatnu poruku, u slucaju da imas jos neke nedoumice.
SAMO CEO ŽIVOT...
hope

Post by hope »

Cao Sasa,

Hvala na pomoci.Ja sam evo jos neka tri dana u zemlji i hvata me frka sto cu brata ostaviti samog sa tatom ,jer su oni totalno razliciti i izazivaju sve najgore jedan kod drugoga.Sve vreme provodim sa bratom.Da je bar prolece bilo bi lakse nego i ovo vreme ubija.(Izvini na kukanju).Elem..on bi trebalo da ide u manastir Kovilj.Oni tamo prihvataju tzv.sticenike i u takvom stanju,medjutim ja bioh da uradim sve sto mogu da on nastavi bez h. i naredne 3 nedelje.Mozda sam u teskoj iluziji,ali mislim da mu jako puno znaci moja podrska i to sto je ukapirao da je i moje nervno zdravlje naruseno tim zlom..Znam da je jako usamljen i ima uzasne komplekse i osecaj krivice-kao i svi zavisnici.Nakom mog odlaska medjutim ostaje sam.Sto donosi potencijanu opasnost od sukoba sa tatom ,kojem je tesko da pihvati da sva zlodela koje je pocinio(brat) nisu on nego h. iz njega ,i bojim se da je poceo da ga mrzi :( Ja pokusavam da to izbalansiram ali tesko je.
Ja sam iscitala sve sto sam mogla sa foruma sto su pametni ljudi napisali o tome i puno mi je pomoglo.Nadam se da ce mu taj program pomoci ,iako malo znam o tome.Znam da mu treba novo drustvo i da mu isto tako trebaju radne navike ali najbitnije treba mu da ostane sam bez tate.Naime ,dok sam se ja rano osamostalila,brat je ceo zivot proveo pod jakom zastitom tate (tipa:tata ce sve srediti) i nija imao prilike da skonta ko je ON SAM i sta on SAM ZA SEBE zeli-bez uticaja tate.Nadam se da sam u pravu,i da tamo ne vlada negativna atmosfera.
Izvinjenje na opsirnosti ovog odgovora i hvala ,jos jednom na pomoci :)
Aleksandra
cokapeace

Post by cokapeace »

Aleksandra..roditelji često ne mogu da se pomire sa saznanjem da im je dete narkoman,..a pošto sam i sama majka-mislim da se javlja kod njih neki destruktivni osećaj-DA SU NEGDE POGREŠILI KAO RODITELJI..pa samim tim,odbijanje ,neprihvatanje i neki pritajeni osećaj krivice -čine da ,u datoj situaciji-reaguju totalno pogrešno..valjda to tako ide..i sama sam to prošla sa mojom majkom.
Budi jaka,od srca ti želim da ti se brat izvuče iz tog pakla!
Ako ti mogu nekako pomoći-tu sam .

Pozz
...I havent moved from the spot where you left me
This must be a bad trip
All of the other pills, they were different
Maybe I should get some help...PINK ~Just like a pilll~
hope

Post by hope »

Hvala puno na podrsci :)

Ja necu odustati ,sta god se desi.
STELAMARIS

Post by STELAMARIS »

hope wrote:Hvala puno na podrsci :)

Ja necu odustati ,sta god se desi.
I nemoj odustajati, bori se za svog brata, ali i sebe i svoj zivot cuvaj. Zelim ti puno srece!
Sto me ne ubi, ucini me jacim!
Ziv pas vrijedi vise nego mrtav lav!
heroinapg

Post by heroinapg »

Postavljam glupo pitanje kao laik ali-da li narkomani uzimaju kokain i heroin u kombinaciji i da li im je to ok oseca
NE POSTOJE GLUPA PITANJA!POSTOJE GLUPI ODGOVORI :!:
1. da ti odgovorim na pitanje-DA! rasirene zenice mogu biti ako je uzeo kokain ili exer ili neki mix..mada nije iskljucena neka 2. kombinacija. narkomani imaju potrebu i u stanju kada su pod navedenim drogama da onako kako si opisala pricaju i funkcionisu.A ukoliko zaista apstinira, onda ima potrebu da ti se opravda.
"Nije ni cudo" sto je uzeo nakon majcine smrti..To su stresne situacije sa kojima se narkoman ne umije izboriti nikako nego sa drogom..Svi bi ih mi htjeli izbjeci..ali...
Treba da znas da postoje tzv. "okidaci"-stvari, bilo kakav asocijacija koja vraca u prethodno stanje-iritirra narkomana i podstice ga da ponovo.."jos jednom " uzme.
Kako se ponasati
(sve iz svog iskustva ti pisem)
NARKOMANIJA JE BOLEST, Dusce!Ali specifizna.Budi uz njega.. :!: ALI! Nemoj da ga sazalijevas! Nemoj da ga podrzavas ukoliko je uzeo..Postoji izlecenje!
Nemoj slucajno da ga iritiras-narkomanska svijest je okrenuta drogi.."Stagod" Ti kazes, on na svoj nacin tumaci..Najljepse tvoje rijeci i osjecanja ga mogu vratiti! Budi snazna, kao sto ocigledno jesi.. Iako je bolestan, nemoj ga tako tretirati-tretuiraj ga kao punopravnog clana.. Ne dozvoli da se osjeca inferiorno..Saslusaj sta ima da kaze..
Testovi..On se toliko dygo drogirao da zna kako da ga "lazira"
Ukoliko nisi, konsulltuj se s nekim jakim psihijatrom..Iako je dugacka i bolna..procitaj knjigu "12 koraka"
I porodica u kojnoj zivi narkoman obolijeva.
ZELIM TI STO MANJE BOLA.
Obrati mi se za bilo sta!Svako pitanje ce ti biti na mmjestu! uz tebe sam!
Post Reply