Empatija:kako pomoći suovisniku
Empatija:kako pomoći suovisniku
Prije svega, pozdrav svima. Nakon što sam pročitao dosta tema (novi sam član) odlučih da vas zamolim za pomoć u vidu vaših savjeta kako pomoći nekome ko se nalazi u situaciji koja je jako nezavidna. Naime radi se o kućnoj prijateljici koja je - kako sam pročitao termin na forumu - suovisnik, dakle član je porodice narkomana - liječenog - neizliječenog, koji godinama vara sistem liječenja od ovisnosti u našoj državi, kakvog - takvog. Bio je u komunama, ne znam tačno gdje, koliko puta i kada a od rezultata ima sve zajedno jedno veliko ništa, a to već traje godinama. Očito je da ne želi sam sebi pomoći, iako njegova porodica želi da mu pomogne, i pokušavaju i dalje, što ih, nažalost, vuče kao u "začaranom kovitlacu" u sve dublja stanja bespomoćnosti i oštećuje njihove ionako uzdrmane ličnosti (pretrpjeli su gubitak člana porodice u ratu). Eh sad, kako pomoći suovisniku, da li uopšte treba pokušavati sa razgovorima, jer kada se u neobaveznom razgovoru načne ta tema, počinje uzbjegavanje, kao sve je u redu, skino se, dobar je, radi sad nešto, ali iz neizgovorenog se vidi da je stanje sve gore. Koliko ja kontam, momak se navikao na drogu (registrirani je narkoman) i svakodnevni život. Da pojasnim, naučio je da uzima koliko mu je dovoljno da ne zapada u krize, ali da ostane u stanju da može da radi i da ga ne provale osobe iz bliže sredine, radne kolege i doktori - posuđuje urin od "čistih" prijatelja kada ga kontrolišu u sklopu liječenja metadonskom terapijom,i ostale fore i fazoni. Sve u svemu on sebi ne pomaže, ali ne shvata da svoju porodicu zakopava, oni pate zbog njega, vjerovatno ga finansiraju, jer potrebna su velika sredstva da se troši droga. Mene interesuje kako pomoći ljudima u njegovoj porodici, stoga vas molim - stručnjaci ste - da odgovorite. Hvala i prijatno.
- STELAMARIS
Re: Empatija:kako pomoći suovisniku
Kemsson zdravo,kemsson wrote:Prije svega, pozdrav svima. Nakon što sam pročitao dosta tema (novi sam član) odlučih da vas zamolim za pomoć u vidu vaših savjeta kako pomoći nekome ko se nalazi u situaciji koja je jako nezavidna. Naime radi se o kućnoj prijateljici koja je - kako sam pročitao termin na forumu - suovisnik, dakle član je porodice narkomana - liječenog - neizliječenog, koji godinama vara sistem liječenja od ovisnosti u našoj državi, kakvog - takvog. Bio je u komunama, ne znam tačno gdje, koliko puta i kada a od rezultata ima sve zajedno jedno veliko ništa, a to već traje godinama. Očito je da ne želi sam sebi pomoći, iako njegova porodica želi da mu pomogne, i pokušavaju i dalje, što ih, nažalost, vuče kao u "začaranom kovitlacu" u sve dublja stanja bespomoćnosti i oštećuje njihove ionako uzdrmane ličnosti (pretrpjeli su gubitak člana porodice u ratu). Eh sad, kako pomoći suovisniku, da li uopšte treba pokušavati sa razgovorima, jer kada se u neobaveznom razgovoru načne ta tema, počinje uzbjegavanje, kao sve je u redu, skino se, dobar je, radi sad nešto, ali iz neizgovorenog se vidi da je stanje sve gore. Koliko ja kontam, momak se navikao na drogu (registrirani je narkoman) i svakodnevni život. Da pojasnim, naučio je da uzima koliko mu je dovoljno da ne zapada u krize, ali da ostane u stanju da može da radi i da ga ne provale osobe iz bliže sredine, radne kolege i doktori - posuđuje urin od "čistih" prijatelja kada ga kontrolišu u sklopu liječenja metadonskom terapijom,i ostale fore i fazoni. Sve u svemu on sebi ne pomaže, ali ne shvata da svoju porodicu zakopava, oni pate zbog njega, vjerovatno ga finansiraju, jer potrebna su velika sredstva da se troši droga. Mene interesuje kako pomoći ljudima u njegovoj porodici, stoga vas molim - stručnjaci ste - da odgovorite. Hvala i prijatno.
Dobro dosao, nadam se da ces na forumu naci odgovore na tvoja pitanja.
Ne znam u kojim si relacijama sa tom porodicom, vjerujem da su ti namjere iskrene da im pomognes. Ali ako oni odbijaju da pricaju o problemu, ne znam sta da ti kazem.
Prvo sto mi je upalo u oci je ono boldirano. Kako moze to raditi, zar ga niko ne kontrolise? Mislim da se tome mora stati u kraj! Znaci raskrinkati ga i reci mu da vise ovako ne ide. Njegova porodica mora pronaci nacin da to uradi. To je prvi korak, mora mu se reci da je otkriven i da laze sve oko sebe. Jasno i glasno to mu treba reci, a to moze samo ako se test pokaze pozitivan, neko mora da bude snjim da ne zamijeni mokracu.
Toliko od mene, ja nisam strucnjak, ali to je moje skromno misljenje.
Pozdrav!
Sto me ne ubi, ucini me jacim!
Ziv pas vrijedi vise nego mrtav lav!
Ziv pas vrijedi vise nego mrtav lav!
Hvala na odgovoru, ali možda nisam bio dovoljno jasan. Radi se o momku koji sebi ne želi pomoći,a nije mu stalo ni do njegove porodice. Njegovi znaju da vara kontrole zamjenom urina, dakle nije u tome problem. Vjerovatno dobija metadon besplatno da bi prodavao na ulici i kupovao drogu. To je sve jasno i to svi znaju. Mene zanima kako pomoći suovisnicima, kada se zna da su sva sredstva i metode liječenja ovisnika iscrpljena. Ne mogu da ih gledam više ovakve, stanje je užasno. Hvala svakako.
Samo jedan je život...
dobro dosao..bas lijepo od tebe....vrijedi pokusati..ali ti si naveop da su sve pokusali...jer ako nece znaci nece,..kazes da vara sistem kud ces dalje..znaci nece ..ovdje na forumu imas ljudi koji se sami pokusavalju izlijeciti jos ako budu sretni pa zavrse u komuni ja cu bit presretan..hocu da kazem ..AKO ON TO NECE,TESKO CE KO DRUGI TO URADITI,...u svakom slucaju lijpo od tebe...mozda ces ipak morati pustiti da stvar ide svojim tokom ma koliko ti bilo tesko..izvini ako sam malo okrutan al to je istina..vjeruj..veliki pozdrav i sve najbolje..pisi
Mišljenja sam da ako narkoman ne voli svoj život to ne znači da ga treba puštati da uništava tuđe živote. Najbolje bi bilo da on to shvati, ali to je u ovom slučaju nemoguće. Moje srce je ispunjeno pomiješanim osjećajima, najbolje bi bilo ga izdvojiti iz porozne sredine, i pustiti normalne osobe da žive život dostojan čovjeka, ionako su već propatili i previše sa njim.
Samo jedan je život...
kad bih samo mogao da vratim vrijeme i presretnem sam korijen
...da svome ocu i maci vratim po 10 godina zivota...da i oni pricaju kako imaju normalnog sina...al eto..nece se desiti..eh..kad bi samo mogao vratiti vrijeme..sad to pokusavam ispravit ali steta je ucinjena ..neke stvari nikad nemozess vratit da budu kao nekad...razumem te u potpunosti...unistava ljude oko sebe...ali ti shvati da mu nemozes pomoci dokle god on sam ne odluci..veruj tako je..mozes razbijat glavu,ali ne proc kroz zid...po prici mi zvuci kao da si ti clan te porodice..ako jesi znam zasto ti se srce limi..mozda gresim...NISTA NEMOZES URADIT,BEZ OBZIRA KOLIKO ZELEO...POMIRI SE...izvini ako sam malo okrutan..pozz
sve najbolje
...da svome ocu i maci vratim po 10 godina zivota...da i oni pricaju kako imaju normalnog sina...al eto..nece se desiti..eh..kad bi samo mogao vratiti vrijeme..sad to pokusavam ispravit ali steta je ucinjena ..neke stvari nikad nemozess vratit da budu kao nekad...razumem te u potpunosti...unistava ljude oko sebe...ali ti shvati da mu nemozes pomoci dokle god on sam ne odluci..veruj tako je..mozes razbijat glavu,ali ne proc kroz zid...po prici mi zvuci kao da si ti clan te porodice..ako jesi znam zasto ti se srce limi..mozda gresim...NISTA NEMOZES URADIT,BEZ OBZIRA KOLIKO ZELEO...POMIRI SE...izvini ako sam malo okrutan..pozz
sve najbolje
Pozdrav Kemmson,
kao sto je Stelamaris na pocetku vec rekla ako ti ljudi izbjegavaju da razgovaraju na tu temu, onda je stvarno tesko. Pokusaj naci neki nacin prvo da razgovaras sa bar jednim clanom te obitelji otvoreno. A oni moraju da shvate i priznaju sami sebi da ih sin vara, da prestanu da ga finansiraju i ako treba da ga izbace iz kuce, jer ponekad je potrebno primjeniti ovakve metode da bi se nesto postiglo. Kod nas je to upalilo. Moj brat je bio ovisnik i kad ja i mama vise nismo mogle da izdrzimo tu svakodnevnicu sa njim, mama je prvo prestala da mu kuha, pere garderobu, daje novac, pa ni marku itd. Na kraju je usljedilo da je bio izbacen napolje. Kada je sam osjetio dno, dosao je i zatrazio pomoc sam i rekao kako bez nas nemoze se izvuci, a mi smo prije toga pokusali ama bas sve da mu pomognemo. Ovo je samo moja prica, sto ne znaci da ove metode moraju pomoci tvojim prijateljima, ali mozda vam pomogne.
Sve najbolje, pozdrav.
kao sto je Stelamaris na pocetku vec rekla ako ti ljudi izbjegavaju da razgovaraju na tu temu, onda je stvarno tesko. Pokusaj naci neki nacin prvo da razgovaras sa bar jednim clanom te obitelji otvoreno. A oni moraju da shvate i priznaju sami sebi da ih sin vara, da prestanu da ga finansiraju i ako treba da ga izbace iz kuce, jer ponekad je potrebno primjeniti ovakve metode da bi se nesto postiglo. Kod nas je to upalilo. Moj brat je bio ovisnik i kad ja i mama vise nismo mogle da izdrzimo tu svakodnevnicu sa njim, mama je prvo prestala da mu kuha, pere garderobu, daje novac, pa ni marku itd. Na kraju je usljedilo da je bio izbacen napolje. Kada je sam osjetio dno, dosao je i zatrazio pomoc sam i rekao kako bez nas nemoze se izvuci, a mi smo prije toga pokusali ama bas sve da mu pomognemo. Ovo je samo moja prica, sto ne znaci da ove metode moraju pomoci tvojim prijateljima, ali mozda vam pomogne.
Sve najbolje, pozdrav.
Moje je misljenje,sve dok je vase djete zivo,roditelj gaji nadu da ce biti bolje.Labavi kontakt se prekida i uspostavlja zavisno od okolnosti i izdrzljivosti i jedne i druge strane,ali mislim da je vazno definisati stvari i odrediti se u nivou svojih limita.Stititi sebe i ostali dio zdrave porodice od
svake vrste manipulacije i nasilja koje je sastavni dio manifestacije bolesti.
Mislim da porodica o kojoj govorite,nema uticaja na odluke ovisnika.Istinsko lijecenje je ostavljeno za buduce vrijeme,a ovo sada je samo manipulacija sa institucijama sistema.Pa,to se zna,da je metadonska terapija sa jedne strane otvorila mogucnost ilegalnog dilanja.Sve je do svijesti i pristupa rjesenju.
svake vrste manipulacije i nasilja koje je sastavni dio manifestacije bolesti.
Mislim da porodica o kojoj govorite,nema uticaja na odluke ovisnika.Istinsko lijecenje je ostavljeno za buduce vrijeme,a ovo sada je samo manipulacija sa institucijama sistema.Pa,to se zna,da je metadonska terapija sa jedne strane otvorila mogucnost ilegalnog dilanja.Sve je do svijesti i pristupa rjesenju.