Narkomanija je IZLEČIVA bolest

Na ovom forumu možete ispričati svoju ispovijest, od početka do kraja. Alkoholičari, ovisnici, suovisnici, svi ste dobrodošli. Samo ispovijesti, molimo Vas da ne pišete komentare i odgovore.

Moderator: sanela

sanela

Re: Narkomanija je IZLEČIVA bolest

Post by sanela »

zeleni wrote: ako si nesto mogla da procitas na ovom forumu to je da je izlecenje, zalecenje, apstiniranje, kako god se to zvalo, duboko licna stvar svakog od nas. tu nema opstih mesta i nema pravila i nema linearnih puteva i nema zdravorazumskih objasnjenja i nema algebre i dva i dva nisu cetiri i tu definitivno ne pomazu knjige sa holivudskim zavrsecima i hepiendovima.
Ovo je čista istina i ja sam za sve ove godine razgovarajući sa ljudima koji su bili u problemu ovisnosti i čitajući stručne knjige naučila. Nema pravila koje vrijedi za sviju, osim da se ovisnik treba promijeniti, a kako i koliko, to je zaista individualno. Brojne knjige o narkomaniji su napisane i biće ih još puno i puno napisanih, ali hajmo prestati diskutovati na temu koja je potpuno besmislena. Nekome su neke knjige korisne, nekome suhoparne, nekome će poslužiti za nešto, a nekome ni za šta.

Hajmo staviti tačku na ovu diskusiju i biti sretni što smo različiti i biti dovoljno široki i tolerantni da cijenimo druge i drugačije.

@zumbara
Ja te ne želim brisati. Ti možeš biti registrovana i čitati. Samo nemoj pisati, ako misliš da ne bi trebala. Ja nemam ništa protiv tebe. Ne kršiš pravila foruma.

@vudd
Kontroliši se da ne bi bio banovan.
nanii

Post by nanii »

vudd wrote:I umjesto da pustim neku pjesmicu,ili da pisem o Bogu...pa da se uvlacimo u dupeta jedni drugima...ja ovako.E stvarno sam lutak ja
JEL OVO NEŠTO NA MOJ RAČUN?
e AJ ODMA SAD IZAĐI S FORUMA NAPOLJE DA TE PREBIJEM.....DA NE LOMIM SANELI PO FORUMU
stani iza onoga u šta vjeruješ,čak i ako to znači da ćeš morati da stojiš sam
selma

Post by selma »

nanii wrote:
vudd wrote:I umjesto da pustim neku pjesmicu,ili da pisem o Bogu...pa da se uvlacimo u dupeta jedni drugima...ja ovako.E stvarno sam lutak ja
JEL OVO NEŠTO NA MOJ RAČUN?
e AJ ODMA SAD IZAĐI S FORUMA NAPOLJE DA TE PREBIJEM.....DA NE LOMIM SANELI PO FORUMU
:)
eto i mene da ti pomognem...
Grad razoren bez zidina, takav je čovjek koji nema vlasti nad sobom.
vudd

Post by vudd »

Alo hriscani...prepoznao se onaj ko je trebao.
Manite nasilje...let d sansajn in ovo ono
Fickt Euch,Ihr Mistgeburten....
nanii

Post by nanii »

Eh Vudd, ti se sad prep'o pa šatro manite nasilje
selma

Post by selma »

Grad razoren bez zidina, takav je čovjek koji nema vlasti nad sobom.
dragance72

Post by dragance72 »

Narkomanija bi bila izlečiva bolest kada bi onaj ko je prestao da se drogira mogao da uzme jednom posle 5 goina recimo heroin i da mu se ne vrati u narednih godinu dana. Ovako to je po mom mišljenju bolest koja se samo zaleči a jednim uzimanjem vrlo lako u 99% slučajeva se aktivira. To je kao zarazna bolest koja miruje u vama dok je ne "čačnete nečim" za nju nedozvoljenim u ovom slučaju jednim uzimanjem narkotika da je izlečiva mogli bi da uzmete jednom pa posle 3 meseca opet i tako godianama, isto kao i alkohol pošto je alkohol po smrtnosti uz cigarete i hranu na prvom mestu jedna od najgorih zavisnosti.Sam alkohol ubije tri puta više ljudi nego heroin a hrana 10 puta više. to bi bilo isto kao kada bi šećeraš rekao ja sam izlečen i sada ću da jedem slatko naravno da nije niti će se izlečiti, ni paraplegičar ni bolesnik od metamorfoze raka ili AIDS-a samo je pitanje kada će se aktivirati. To je razlog zbog kojeg nikada ne mogu prihvatiti d aj elakohol i droga izlečiva bolest ona je hronična i ako se ne pazi lako se udje u akutnu fazu a oonda....hm..onda je sve moguće a smrt najpre. Dakle poenta je Narkomanija je ZALEČIVA BOLEST!
sunrise

Post by sunrise »

ne bi se slozila
sve je od osobe do osobe
ja sam pustila cigare,ali kad sam u puli ja pusim onako po malo.cim sam kuci ne pusim.isto tako,na odmoru se malo zezam ali cim sam tu,di imam obaveze i odgovornosti to uopce nije tema za mene.od danas do sutra je to aus. i gotovo.nema ni dileme ni probanja ni zelje ni nista.to je to tamo je drugo.
ali svi smo mi drukciji

Sale,nemoj po meni...ok?
Kad bih barem znala tko sam zapravo, prestala bi se ponasati kao ona za koju se smatram da jesam, a kad bih se prestala ponasati kao ona za koju se smatram znala bih tko sam.
nanii

Post by nanii »

Koliko god to ne medicinski zvučalo, Saša ipak zna o čemu govori...............Zna kako se osjećao prije, a kako se osjeća sada. Pa on sam kaže da ga droga ni najmanje ne privlači. Čovjek jednostavno više nema te borbe, uzeti ili ne.......... isto kao što to znam i ja, i ja ne vjerujem da postoje neke veće šanse da se navuče on nego bilo koji drugi normalan čovjek koji se nikada nije drogirao.
I ne govorim ovo da bi sad izazvala neke rasprave ili da se tu sad svrstavamo u tabore za i protiv, već jednostavno zato što čovjek ima temelj za svoju tvrdnju, a kako neko ko nikada nije bio ni zaliječen može tvrditi da li je narkomanija izlječiva ili zaliječiva. Ja bi iskreno voljela da se i ti i Toto skinete sa metadona, a znam da se može, samo nije lako.......i znam da bi tada sve vidjeli drugačije, a ovako ne možete jer ne vidite...........
Stvarno vam želim sve najbolje
zeleni

Post by zeleni »

s obzirom na trenutno stanje mog duha moguce je da sutra necu stajati iza ovoga sto sada pisem.

p, jedini moj pipl na ovom svetu. bio je strejt 10 godina. ali te godine nije proveo lamentirajuci nad dopom. nego je ziveo jedan posten zivot - radio, stekao hiljadu i jednog strejt prijatelja, uzivao u njihovim strejt pricama i strejt zabavama. nije, dakle, bio posmatrac tog sveta. do kraja se prepustio. sa dopom je, naravno, imao veze. indirektne i direktne. ove druge najvise preko mene, jer kad smo se mi upoznali ja sam bila navucena. pa mi je tada pomogao da se skinem. i ubedio me u pricu da je narkomanija resiv problem. trajno resiv. u to sto je on tada pricao ja i dalje verujem, do kraja. dop je sranje. u njemu nicega. veliko nista. praznina.
p je, kazem, meni pomagao i na kraju mi pomogao. skidao me ne znam vise ni ja koliko puta. i ja sam isplivala. al on se zajebao. posle 10 godina. pritom ni jednom nije popustio na sva moja mucna ubedjivanja da se jednom zajedno sredimo. nije popustio ni jednom za te cetiri godine. nije imao nikakvu zelju da se radi. ja sam svedok tome. da je imao, uradio bi se. ne, bio je potpuno indiferentan prema heroinu. cak zgadjen.
al, kad sam se ja skinula, on se navukao. mislim da ni on ne zna zasto. kad mi je rekao da se gudra, ja mu nisam verovala. pre sam bila sklona da poverujem da mi se keva na dop navukla, nego on. e, toliko sam mu verovala da je to za njega zavrsena prica.
zasto ovo pricam? zato sto ne treba sebe precenjivati u prici s heroinom. ne treba tvrditi - ja sigurno vise nikad necu. a tek nikako ne treba misliti - ja sam se toliko iskulirao da cak mogu i da ga uzmem jednom cisto da vam dokazem koliko ste vi slabi, a ja nisam.
recidiv, naravno, ne dolazi iz vedra neba. postoji priprema. te znake treba nauciti prepoznavati. dop je podmukao protivnik. osetis da te nesto zulja. ne znas ni sam sta ti je. onda se prvo slabo, a onda sve jace artikulise zelja. ta zelja se posle manifestuje u delicu sekunde. ono - jebes sve...
ne treba dop potcenjivati, to hocu da kazem. ne treba nikad biti previse siguran u sebe i prestati biti na oprezu. jer onda ide demanti. a daj demanti, pogotovo posle 10 godina, mnogo boli...
Last edited by zeleni on Thu Jun 02, 2011 11:52 pm, edited 2 times in total.
Ako nam neko dodje glave, to ce biti mangupi u nasim redovima
Post Reply