Skidanje s buprenorfina - pravilan način
Moderator: sanela
Re: Skidanje s buprenorfina - pravilan način
Noel, vadila sam ja zub pod upalom, tacno je da to ne preporucuju, nego prvo daju antibiotike, da bi spala upala, jer se moze zakomplikovati, ali ima zubara koji ga izvade pod upalom, bila sam cista. Sam taj proces ne boli, koliko me poslije nervira onaj osjecaj, nije bol, nego kao nervoza neka, ne znam objasniti. Takodje, kad su mi pukla ova tri zuba (objasnila sam, imam epilepsiju, imala napad, drug mi stavio umjesto kasike, ili neceg zeljeznog, upaljac, i meni puknu obe dvojke i kec), nisam to rjesavala kad sam se drogirala, nego cista. Znaci, za dva dana sam izvadila sva tri zuba, i onda su oni uzimali kalup, i pravili, nije me frka bila od opijata, ili neceg takvog, jer valjda smo se mi navikli na bol. Tako ja to vidim. Trebao bi otici zubaru da ti da antibiotik, prvo da spadne upala, pa onda da vadi, ili da radi sta treba. Inace, kad zavrsim sa terapijom, ja imam 9 zuba gornjih za rijesiti. Vecina od njih se mora vaditi, i moram stavljati nove, sto kosta, i to me u zadnje vrijeme toliko brine, jer kad su mi pukla ta tri zuba, ja iz kuce nisam htjela izlaziti, sad me vec sramota i bed bez zuba, jer su kako mi je doktorica objasnila, istrunuli od terapije ove, i da nisam ni prva ni zadnja. Dok nisu pukli, ja sam ih na vrijeme rjesavala, i imala sam zube da su se ljudi cudili, kako poslije toliko drogiranja, takvi zubi. Cim su pukla ta tri, krenuli su se ostali kvariti, ja sam popravljala, ali evo, terapija ih je pojela. Brine me, jer ne znam odakle mi pare. Ali eto, moras nesto dati, da bi nesto dobio. Rjesavaj odmah to, jer od jednog zuba, kad ne rjesavas, krecu i ostali da se kvare, i onda ispadne jos veci problem.
pozz ekipa , Tamara procitao sam tamo ,jeste da sam se smorio citajuci drajzlerovu i ganjanje suba od 2013
al sam nasao sad je vec ok dosta sam upoznatiji za samo ovih 5 dana ,sto tamo a i vas troje ste me opskrbili sa dosta info . a bataro sto se zuba tice ne znam sta bih ti rekao meni su otisli skroz ali sam imao srecu pa sam sve zamijenio seka me pogurala ,jeste da je kostalo ali... doduse sve sam vadio i popravljao na dopu tako da ne znam puno sta da ti u tvom slucaju kazem.a inace malo sam isao po ovim temama jedino je ova da kazem ziva mislim pise se malo u njoj , sto mi je drago ipak je naslov pravilno skidanje
. pozdravicic pa se citamo , i da hvala Noel za upozorenje forsiracu pod jezik ok mi je totalno i da druze jesi ti nacitan o tim lijekovima bas ono bravo . aee zzz

Last edited by wasser1 on Sun Jan 15, 2017 6:57 pm, edited 1 time in total.
suvi genije 

Wasser1 Imas dosta foruma o subu i na engleskom, ja citam i tamo, i uopsteno, kakav god tekst da pronadjem, ja procitam, ali sam od terapije ove za hepatitis zaboravna, pa reko bolje da ti procitas sam fino, a i Noel je tu, on bas isto to napise, da svako razumije. Nadam se da si se skontao sta i kako dalje, meni je bilo privuklo paznju kad si napisao na prvom postu da si povukao, zato sam savjetovala da ne vuces, ali reko bolje da procitas od ljudi koji vise znaju od mene, nego da ti ja objasnjavam. Ja sam ga dva puta povukla, cini mi se, za svo ovo vrijeme, i to tamo na pocetku, dok jos nisam legalno ni dobijala sub. Poslije nisam, jer nisam zeljela i to da zloupotrijebim, nego sam ga posmatrala kao lijek. S tim da je ovo lijek na koji se mozes navuci, isto kao i na bensedin. Zato mi je bilo drago kad sam naisla na ovaj forum, jer su Frajla i Noel fino objasnili kako su malo po malo skidali, kroz sta su prolazili, jer sam dosla do te tacke da mi sub ne treba vise, i zelim da ga se rijesim. Sto se mene tice, na ovom topicu ce se pisati i kad ga se rijesim, a smatram da sam blizu tome.
Sto se zuba tice, u prethodnom postu sam napisala, samo prvo po antibiotike, nece nijedan zubar (msm hoce, pojedini, bar kod nas ovde) vaditi pod upalom zub, i kad se smiri, onda vidi sta ces. Vadjenje zuba ne boli, vise me boli kad onu anesteziju daje, i to nije bol, nego neprijatan osjecaj. Noel, ti si pitao i sto se tice drugih bolova, kad je neko cist, kako je rjesavao, a da ne bi posegnuo za opijatom. Ja imam epilepsiju, i imam reaktivni artritis. Kad dobijem napad, epi, poslije me glava toliko boli, da tu tablete za bolove ne pomazu, ali kao sto sam navela, nekako prodjem kroz to, valjda mi je svaki bol podnosljiv, sve dok nije kriza. To je psiha. A inace, lomila sam noge, obe, auto me udario, kao klinku, rolšue vozila, pa sam bila u onom koritu kako ga zovu, rastezali mi noge, lomila sam obe ruke, lomila nos dvaput, lijevu ruku dvaput, tri rebra, kljucnu kost, i par prstiju.Neke od tih stvari sam lomila drogirana, neke ne, i nije mi nesto bol bio pretezak. Vjerovao ili ne, najveci bol sam dozivjela kad sam probusila hrskavicu, na uhu, i kako sam spavala na toj strani, bolilo me jedno 2mjeseca, konstantno. Meni je problem veci za pare, za zube, nego bol ta. Sto se mene tice, ja bi nekako da mogu, kad dodje vrijeme, povadila sve za dan, i sutradan napravila odmah, da nijedan dan ne hodam bez zuba 

wasser1, dobrodošao na forum!
Lijepo je kad vidim da se javi neko iz Sa i neko ko hoće da svoj život promijeni na bolje.
Samo da ti kažem da ne edituješ stare postove kad hoćeš nešto novo da napišeš, nego da pišeš novi post, jer se ljudi ne vraćaju na stare postove i ne čitaju ih. Slobodno piši novi post. Pogotovo ako se ono što pišeš odnosi na temu.
I svakako bih ti savjetovala da nađeš psihoterapeuta s kojim možeš razgovarati, jer očito postoji nešto u tvom životu što te vraća nazad u ovisnost. Tablete će pomoći trenutno, ali šta će se desiti kad ih prestaneš koristiti? Hoćeš da ih izbaciš vremenom? Trebaš naći uzroke recidiva. Promijeniti neka razmišljanja, ponašanja, preispitati emocije, vrijednosti... Nešto tu ne štima, a sub ti neće puno tu pomoći.
Piši i sretno, jarane.
Lijepo je kad vidim da se javi neko iz Sa i neko ko hoće da svoj život promijeni na bolje.

Samo da ti kažem da ne edituješ stare postove kad hoćeš nešto novo da napišeš, nego da pišeš novi post, jer se ljudi ne vraćaju na stare postove i ne čitaju ih. Slobodno piši novi post. Pogotovo ako se ono što pišeš odnosi na temu.
I svakako bih ti savjetovala da nađeš psihoterapeuta s kojim možeš razgovarati, jer očito postoji nešto u tvom životu što te vraća nazad u ovisnost. Tablete će pomoći trenutno, ali šta će se desiti kad ih prestaneš koristiti? Hoćeš da ih izbaciš vremenom? Trebaš naći uzroke recidiva. Promijeniti neka razmišljanja, ponašanja, preispitati emocije, vrijednosti... Nešto tu ne štima, a sub ti neće puno tu pomoći.
Piši i sretno, jarane.
hvala Sanela , a vidjecemo nadam se najboljem i sama znas da kod nas grad nije mali pa da nestane smeca , valja promasiti Alpasino
. al bice to oki . a sto se editovanja postova tako cu hvala za savjet, Tamara kralju kakva si , jbt sta ono napisa ima li koska da je nisi slomila uhhh guraj kraljice . sto se mene tice dobro su mi dosle info tako da lagano pratim sad polako kako uzimam npr juce sam oko jedan popio pola 8 danas nisam uzimao evo vece je nemam nikakvu potrebu , kontam tako razvlaciti lagano svaki drugi po polu neka sam ja pokriven to je sad najbitnije a i da ga ne trpam puno u sebe , pa ce mo vidjeti . ae citamo se zzzz

suvi genije 

Komšija, znači. Jesi to Alpašinac?
Polako.
Polako.
Srijeda, dan za moj apdejt
Dosla sa inekcije, pa reko prije nego se zavucem u krevet, da napisem par redova. Ostale mi jos 3 inekcije, i onda kad zavrsim, poslije 7 dana pcr radim, tj kontrolu tu, s tim da sledece srijede radim i fibrosken, jer je napokon, dosao aparat i u Banja Luku. To je nesto kao ultrazvuk jetre, tj. slijepa biopsija jetre, i do sad su ljude slali da to obave u Beogradu. Danas sam se, cekajuci u hodniku doktoricu, i pregled, zadesila tu kad je kcerka iz druge ordinacije pod ruku sa medicinskom sestrom izvela majku svoju. Majka nije mogla hodati, i sestra medicinska me zamolila da pomognem pridrzati zenu dok ona nadje kolica. Dok je ona nalazila kolica, zena je prestala disati. Kcerka se izbezumila, a ja sam je drzala koliko sam mogla, pa sam pala na pod zajedno sa njom, i vikala doktori, doktori, da bi doktorica izasla, i onda smo baku unijeli na krevet, gdje su joj zapoceli masazu srca, dalje nisam vidjela, jer mi je receno da izvedem kcerku napolje. Kasnije, kad sam dosla na red kod doktorice, pitala sam kako je baka, rekla mi je da su je izvukli, tj. da dise, ali da su prognoze neizvjesne. Iskreno, ruzno mi je bilo vidjeti on neorganizovanost, izvode je iz ordinacije, vide da ne moze hodati, i sestra je ostavlja sa mnom i kcerkom da bi nasla kolica. Zivot...Ja sam ok, msm nisam, ali nisam ni toliko lose da kukam sad, kao i svaki put kad primim inekciju, groznica, noge hodaju same, misli neke sumorne...Ali imam jos tri, i gotova sam. Sto se tice suba, na 0.3mg sam, i definitivno msm, i ovakva, znaci kad mi je najlosije, da cu sledece sedmice u srijedu preci na 0.1mg, i onda jos te dve sedmice terapije ostati na 0.1mg, i ako je potrebno jos 2 sedmice poslije terapije, ali cu smanjiti na minimum. Msm da ako smanjim sledece sedmice, i ostanem mjesec dana na 0.1mg, ustabilicu se bas na toj dozi i onda cu je moci bataliti, a utom ce zavrsiti terapija, i imacu dvije sedmice da vidim kako se osjecam nakon terapije. Wasser1, pa nisam lomila vrat, i hm, sta jos ostaje, kicmu?
Samo ti nastavi tako kako mislis da tebi odgovara, ali pripazi kao sto sam rekla to na nos uzimanje, i pripazi isto tako da kad uzimas uvijek bude ista doza, tj. da se ustabilis na istoj dozi, da ne povecavas dozu, ako te, a hoce, prestane "raditi" da tako nazovem. Suboxone ispocetka ima kao taj neki da ga nazovem rad, ali kasnije prestaje, i nije bitno koliko ti dizao i pio vise miligrama, nece te vise nikad tako raditi i to samo trebas skontati. To je dobar lijek, ako se pravilno upotrebljava, a evo, ovde imas nas, tj, i ja sam jos uvijek na subu, imas Noela, Frajlu...oni su ga prestali uzimati, i samo to je meni dovoljno da znam da se moze. Naravno, ti ces ga uzimati dok ne osjetis potrebu da prestanes, dok ne izbijes crva za dopom, samo eto, gledaj da ga pravilno uzimas, to ti je moj savjet. Sanela, pozdravljam i tebe puno, ja sam bila na Alipasinom, prosle godine, tri puta, eto da sam znala, pa da se javim
Ljudi, krevet me ceka, i za ovo mi je trebalo 45min da napisem koliko se treskam, javite se, pozdravljam vas sve 

Pozz raja evo da se javim cisto , posto sam skontao da sam ja jos slab da se opterecujem kako se skinuti sa suba , kad zamalo ne padoh nisam ga pio juce i danas oko pet umalo se na cekicanju ne nadjoh uhh, i sreca imadoh sub u autu i spasih se ipak cu ja cuckati polu svaki dan ,Dzaba evo jos malo pa pet mjesci ali cim probam dva tri dana bez njega prokleti crv se javi ono sad se mozes uraditi tako da bar jos mjesec, dva
bolje i to nego opet cekic.dok proljece ne dodje brate ubi ova mazija dosada , sve nekako , mrtvo , cekamo proljece pa bijeg vani tamo lagano , opusteno sa kutijicom 8 otici i da me Bog vidi do septembra ha ja . A ne bih dao ovu mirnocu kada ustanem ni za sta . eto tako . tamara ti kraljice kako si , ostala ekipa pozdrav , Sanela DOBRINJA
AE ZZZ

suvi genije 

Wasser1 Samo ti dok imas crva, uzimaj, moj ti je savjet, kao sto sam odmah i rekla, samo ispravno ga uzimaj. To sam ti odmah i rekla, i to ti i sad kazem,jer je to sve sto je potrebno, da bi sub bio lijek. Fin je osjecaj, je'l tako, kad se probudis ujutro, a miran si, pa lagano kafa, novine, sta vec ko radi, posao, sta ti se cefne, a ne odmah na losu misliti, i kako cu slagati danas 20 ljudi, tj. ovome izmisliti sto ne mogu na posao, starcima slagati nesto...Ja ovaj osjecaj ne bih mjenjala ni za sta, tj taj osjecaj. Ovaj trenutni, bih
Sad me tek opalilo ovo spustanje sa 0.5mg, na 0.3mg, i osjetim, bas onako, prilicno, vise nego sto sam do sada bilo koje smanjivanje osjecala. Ne spavam nikako, a noge msm da za to vrijeme tour de France odvezu i vrate se, u Banja Luku. I jos u srijedu planiram spustiti na 0.1mg, ne znam sad koliko mi je pametno, ali sta bi, nisam ni mislila da ce eto, proci tek tako. Ako vidim da ne mogu, ostacu na 0.3mg, imam jos 3 sedmice terapije
Zavrsim to, i onda cu spustati. Nego sam i prehladu pokupila gore, na infektivnom, promukla sam, ali sreca, ne boli me ni grlo, nemam ni temperature, samo eto, promuklost, i nos curi. Nesto tako razmisljam, i kontam se, pa dobro sam i spustila, da ostanem na ovoj sad dozi, jer da ne patim organizam, posto kad zavrsim ter, poslije 7dana radim pcr, tj. kontrolu, da vidimo na cemu sam. Poslije 12 sedmice je pokazao negativna da sam, ali moracu ja kad zavrsim ter, svaka tri mjeseca, godinu dana raditi pcr. Uglavnom, guram, sta cu, da lazem da ne osjetim nista, necu, ali izdrzavam. Ostali, kako ste, pisite ljudi. Pozdrav svima 

Tamara, da te preduhtrim ovu srijedu
Ima preko tjedan dana otkad sam izbacio i AD (Escitalopram), skoro pa odjednom (s 10mg na 5mg nekoliko dana, pa nekoliko dana 2.5mg). Srećom, nikakva depresija nije u pozadini, zapravo osjećam se jako dobro, sada i čistije glave i manje umorno nego na AD-u. Pogriješio sam jer sam ga počeo uzimati gotovo paralelno sa skidanjem buprenorfina, što doktori ne preporučuju (stručnjaci za ovisnost, moj psihijatar je preporučio naravno, lol)... nepisano pravilo bi bilo početi s AD (ako za to ima potrebe) najmanje mjesec dana nakon što je skidanje s opijata prošlo. Sada u tome vidim ogromnu logiku a pokušat ću slikovati to prikazati, odnosno pokazati na način kako sam ja to shvatio ili zamislio...
Nakon što se ukinu opijati u mozgu nastaje pravo nevrijeme i oluja; neurotransmiteri se krenu preslagivati, neuroni ispaljuju na sve strane, ispaljuju na prazno, vežu se jedan uz drugoga... ipak, sada je ostala ogromna "rupa" koju treba popuniti, stvari se silom vraćaju u nekakav prijeko potrebni balans... to je vrijeme krize i svega neugodnog što se događa, ali srećom, kad je mozak u pitanju, regeneracija je iznimno brza i dovoljno je već i mjesec dana da se taj balans postigne. Ako za vrijeme trajanja tog preslagivanja ubacimo još jednu suptancu u kolač, recimo AD, lijek koji podiže razine hormona serotonina/noradrenalina/dopamina, mozak će se zakrpati i doći u balans, ali sada s tom supstancom u vidu, iliti na neki način ovisan od starta o tom umjetnom podizanju navedenih hormona da bi normalno funkcionirao.
Po toj teoriji, moglo bi biti problem izbaciti AD, pa čak i ako se koristio svega 4 mjeseca što je bilo u mom slučaju... Ne znam koliko sam uspio biti jasan, ali poanta je da tijekom skidanja i najmanje mjesec dana poslije, ne bi trebalo uzimati lijekove tipa antidepresiv, nego pustiti mozgu da se oporavi do kraja... a onda ako je potrebno liječiti depresiju ili anksioznost ispod. Kao što sma gore napisao, izbacio sam nedavno AD i odmah su se povukle neke nuspojave poput užasnog umora, lupanja srca, zijevanja itd itd.... Pojavilo se i par problema, poput nervoze u nogama koja se tijekom dana gotovo i ne osjeti, ali kad se umiri i treba ići spavati može postati jako neugodno. Ovo za sobom povlači i prilično loš san, buđenje u nervozi gotovo svake noći i nemogućnost vraćanja u san... Ostaje mi istrpiti to još koji tjedan i vjerujem da će se i te stvari povući. Jbga, valjda moram sve na svojoj koži osjetiti i sam iskusiti da bih napokon naučio neke stvari.
Da skratim, nakon dugo dugo godina sam drug-free, na nikakvim drogama ni tabletama. I napokon se u meni desio taj klik valjda, da na to ne gledam više kao na neku žrtvu, nego kao na oslobođenje... jednostavna istina je da se osjećam drastično bolje nego prije, bez obzira što još uvijek imam problema s par stvari (jedine posljedice koje su ostale od skidanja su kronični umor i slabljenje imunološkog sustava (ama baš svaka prehlada/infekcija me hvata)). Crv ako se i pojavi, sada je pod mojom kontrolom (ovo je do nedavno bio problem, ali čini se kako vrijeme prolazi i to dolazi na svoje).
--
Skinuti se s opijata je lako i može se odraditi gotovo bezbolno, ali treba znati pravi recept i postupak, u suprotnom možete proći kao i ja... u iščekivanju, muci, nespavanju... nikad ne znajuči što vas sutra čeka i kada će na bolje. "Pravilan način" postoji, ali to definitivno nije onaj kojeg sam iznio u ovoj temi tijekom skidanja.

Nakon što se ukinu opijati u mozgu nastaje pravo nevrijeme i oluja; neurotransmiteri se krenu preslagivati, neuroni ispaljuju na sve strane, ispaljuju na prazno, vežu se jedan uz drugoga... ipak, sada je ostala ogromna "rupa" koju treba popuniti, stvari se silom vraćaju u nekakav prijeko potrebni balans... to je vrijeme krize i svega neugodnog što se događa, ali srećom, kad je mozak u pitanju, regeneracija je iznimno brza i dovoljno je već i mjesec dana da se taj balans postigne. Ako za vrijeme trajanja tog preslagivanja ubacimo još jednu suptancu u kolač, recimo AD, lijek koji podiže razine hormona serotonina/noradrenalina/dopamina, mozak će se zakrpati i doći u balans, ali sada s tom supstancom u vidu, iliti na neki način ovisan od starta o tom umjetnom podizanju navedenih hormona da bi normalno funkcionirao.
Po toj teoriji, moglo bi biti problem izbaciti AD, pa čak i ako se koristio svega 4 mjeseca što je bilo u mom slučaju... Ne znam koliko sam uspio biti jasan, ali poanta je da tijekom skidanja i najmanje mjesec dana poslije, ne bi trebalo uzimati lijekove tipa antidepresiv, nego pustiti mozgu da se oporavi do kraja... a onda ako je potrebno liječiti depresiju ili anksioznost ispod. Kao što sma gore napisao, izbacio sam nedavno AD i odmah su se povukle neke nuspojave poput užasnog umora, lupanja srca, zijevanja itd itd.... Pojavilo se i par problema, poput nervoze u nogama koja se tijekom dana gotovo i ne osjeti, ali kad se umiri i treba ići spavati može postati jako neugodno. Ovo za sobom povlači i prilično loš san, buđenje u nervozi gotovo svake noći i nemogućnost vraćanja u san... Ostaje mi istrpiti to još koji tjedan i vjerujem da će se i te stvari povući. Jbga, valjda moram sve na svojoj koži osjetiti i sam iskusiti da bih napokon naučio neke stvari.
Da skratim, nakon dugo dugo godina sam drug-free, na nikakvim drogama ni tabletama. I napokon se u meni desio taj klik valjda, da na to ne gledam više kao na neku žrtvu, nego kao na oslobođenje... jednostavna istina je da se osjećam drastično bolje nego prije, bez obzira što još uvijek imam problema s par stvari (jedine posljedice koje su ostale od skidanja su kronični umor i slabljenje imunološkog sustava (ama baš svaka prehlada/infekcija me hvata)). Crv ako se i pojavi, sada je pod mojom kontrolom (ovo je do nedavno bio problem, ali čini se kako vrijeme prolazi i to dolazi na svoje).
--
Skinuti se s opijata je lako i može se odraditi gotovo bezbolno, ali treba znati pravi recept i postupak, u suprotnom možete proći kao i ja... u iščekivanju, muci, nespavanju... nikad ne znajuči što vas sutra čeka i kada će na bolje. "Pravilan način" postoji, ali to definitivno nije onaj kojeg sam iznio u ovoj temi tijekom skidanja.
MasacreEnElDiscoBar wrote:sad vishe neznam di sam...samo mjenjam droge...uff...koje sranje ochu se rjeshit te ovisnosti a, molim Boga da mi ostavi neshto....