Skidanje s buprenorfina - pravilan način

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

Locked
Tamara86

Re: Skidanje s buprenorfina - pravilan način

Post by Tamara86 »

Lexilium, kako si? Ne pises nista, kontam da si se pomirio s tim da ga ne smrces(msm na sub) ili? Ja sam od danas na 3.5mg, nisam htjela citav miligram skidati, po Frajlinom savjetu, i bila je u pravu. Meni je nekako najbitnija ta psiha, jer me ona i muci, posto sam navikla da ga uzimam cetiri puta u toku dana. Sta da kazem, nije mi lose, necu sad da se proseravam jao lose mi, imam skroz male simptome, kao grceve u stomaku i to je to. Jbg, da ne zelim ovo, ne bih ni radila, pa se nemam jos sta zaliti, kad nisam ni pocela kako treba da se skidam. Noel, Frajla, a vi kako ste?
lexilium

Post by lexilium »

Tamara86 wrote:Lexilium, kako si? Ne pises nista, kontam da si se pomirio s tim da ga ne smrces(msm na sub) ili? Ja sam od danas na 3.5mg, nisam htjela citav miligram skidati, po Frajlinom savjetu, i bila je u pravu. Meni je nekako najbitnija ta psiha, jer me ona i muci, posto sam navikla da ga uzimam cetiri puta u toku dana. Sta da kazem, nije mi lose, necu sad da se proseravam jao lose mi, imam skroz male simptome, kao grceve u stomaku i to je to. Jbg, da ne zelim ovo, ne bih ni radila, pa se nemam jos sta zaliti, kad nisam ni pocela kako treba da se skidam. Noel, Frajla, a vi kako ste?
Čao Tamara,
Tu sam imam malo više posla pa nemogu stić na forum. Svaka čast na 3,5 mg super si i ja kontam tako jer nisam se još naviko na 4mg pod jezik, vjeruj mi da mi je vikend bio nekakav nikakav ma bljak je bilo. Ova 4mg što pocuclam, a cuclam ih već 6 dana, ništa ja ne osjetim, ustvari osjetim da nemam krize da nemam bolova ali imam neke grčeve u stomaku, najvjerovatnije da je organizam naviko na veće doze pošto sam ja vuko (ušmrkavo 4 do 5mg svaki dan i to dvije godine) pa sad to je mom organizmu malo pa se buni.
Sve u svemu dobro sam samo malo ono kako da kažem nekako nisam pričljiv najradije bi bio sam, da kažem doktoru to povečat će mi dozu a ja to neželim nego ću mu prekosutra reć istinu kako se osjećam i nek me vozi još 7 dana po 4 mg da se organizam privikne na 4mg cuclanjem. Noel je 100% u pravu kad je napiso ono u procentima šmrkanja i cuclanja.
Biće to dobro znam mora se malo i trpit al nije to ništa tako strašno ustvari nije uopšte strašno samo što sam ja naviko da me sub malo zastonira a toga sada nema, e tu je problem koji trenutno u svom mozgu rješavam sam i niko mi tu nemože pomoć. Jednostavno sam sebi reko imaš posljednju šansu u životu da se skineš uz pratnju doktora i nema više šmrkanja i zloupotrebljavanja ako uspiješ bit češ kralj a ako zahebeš gubiš sve. I tako guram dan po dan i moram priznat da uzmem pred večer 15mg apaurina on malo pogura ona 4mg koja pocuclam ujutro i bude mo ono ok.
Pisaću još čujemo se i nedaj se ni ti. Interesuje me kako je sada Noel. Frajla je napisala da je ok. I nemogu da vjerujem da nema više ljudi koji imaju ovaj problem. Znam da čitaju ali što nebi i napisali nešto. Raja konta uzimat 8mg suba pa 4mg prodat i tako čitav život, ali nemože to tako biće do njega teško doć legalnim putem e onda će bit belaj, eh do tada Lexilium će biti čist a to će biti veoma brzo.
Tamara86

Post by Tamara86 »

Procedura je kod nas vec pocela, a ubrzo ce u cijeloj BIH. Znaci, od juce kod nas se ide ovako, dodjes u metadonski, u vrijeme koje su ti odredili(u mom slucaju u 12.30h), imaju grupice, neki dolaze kad i ja, neki ranije 45min, uglavnom, po grupama smo. Doneses uputnicu, i cekas svoj red. Dodjes na red, doktor ti u startu skine 2mg, svima je skinuo juce, i napise nalaz. Ti onda ides u prijemnu, koja je pored Metadonskog, podici nalaz, plativsi participaciju 7.30km. Poslije se vracas u Metadonski sa nalazom, da ti i doktor udari svoj pecat. Onda ides kod porodicnog, dobijes dupli recept, i u apoteku. U apoteci ne placas, i to je to. Juce ih je jedno 10-oro doslo u Metadonski bez marke, valjda misleci da se nece placati, iako je receno da hoce. Drugi su pak, kad sam bila u apoteci da dignem svoje, posto je to procedura, dupli recept, licna karta, cekam dok donese, dolazili bez duplog receta, pa su ih vracali. I tako sad svaki ponedeljak, placas 7.30km participaciju. Kome se isplati da prodaje po 2mg, ja ne znam stvarno, ali znam da je budala. Sto se tice Lexilium rada Suboxona, naravno da te ne radi. Mene odavno ne radi. Ali, posto i ti kao i ja, hoces da se skidas, onda barem ja msm, ne trebas na to gledati kao nesto sto radi ili ne, nego se skidas i to je to. Sto te je radio-radio je. Moras priznati i da kad si ga vukao, ako si ga dve god. vukao po 4-5mg, da te odavno prestalo raditi, i to nema veze sa dozom. Ja sam, kad je muz osudjen na godinu, pa je krenuo sam sebi skidati, uzimala i njegovo, sve sa mislju da ce me raditi, ali dzaba. Mislim da zato ljudi kazu isto ti je, uzeo 16mg, a 8mg. Ajde, drzi se, Noel i Frajla vjerovatno malo uzivaju, cisti, i zasluzili su, pa im se ne visi toliko na forumu, ali su nam sve objasnili, i to u detalje, i hvala im. Sto se tice toga kako se niko drugi ne javlja, iskreno, ja tu ne mogu nista, meni je drago sto sam ja pronasla forum, i sto sam pronasla nekog ko se skinuo. :) Hajde, cuvaj se, i javi se. Znam da ti se ne prica, i nikakav si, ja sam takva samo od terapije interferonom i ribavirinom, jedva se natjeram napisati, ali bitno mi je da napisem. Lakse se poslije osjecam.
Frajla

Post by Frajla »

Hej ma tu sam ja, citam vas i pratim redovno....
Samo vi piskarajte, kad zapne slobodno pitajte
lexilium

Post by lexilium »

Tačno je to Tamara da me nije radio kao u početku ali kad ga nema pa čekaš do naveće dok ga ne nabaviš pa kad ga uzmeš e onda temalo radi, uglavnom da Bog da on mene više nikad ne radio, zove me diler kae gdje si nema te hajd dođi da te počastim reko druže mene doktor časti svako jutro hajd reko čuvaj mi se.
Frajla-le Frajla-la blago se tebi, ja mislim ti sad kad čitaš nas dvoje da u sebi kažeš joj nek sam se govana rješila ne bi im bila u koži. I mi čemo tako i ja i Tamara samo polako.
Hajd čujemo se opet uživajte Frajla u svojoj slobodi a Tamara na 3,5 sljedeća sedmica na 3 pa tako do 0, a ja ću one tamo sić na 3.
noel

Post by noel »

lexilium wrote:Ova 4mg što pocuclam, a cuclam ih već 6 dana, ništa ja ne osjetim, ustvari osjetim da nemam krize da nemam bolova ali imam neke grčeve u stomaku, najvjerovatnije da je organizam naviko na veće doze pošto sam ja vuko (ušmrkavo 4 do 5mg svaki dan i to dvije godine) pa sad to je mom organizmu malo pa se buni.
Sve u svemu dobro sam samo malo ono kako da kažem nekako nisam pričljiv najradije bi bio sam, da kažem doktoru to povečat će mi dozu a ja to neželim nego ću mu prekosutra reć istinu kako se osjećam i nek me vozi još 7 dana po 4 mg da se organizam privikne na 4mg cuclanjem. Noel je 100% u pravu kad je napiso ono u procentima šmrkanja i cuclanja.
Biće to dobro znam mora se malo i trpit al nije to ništa tako strašno ustvari nije uopšte strašno samo što sam ja naviko da me sub malo zastonira a toga sada nema, e tu je problem koji trenutno u svom mozgu rješavam sam i niko mi tu nemože pomoć.
:) Jako mi je poznato ovo o čemu pišeš, ali bez brige, samo nastavi cuclati i to će se brzo stabilizirati. Nije u pitanju samo postotak biodostupnosti, nego i način primjene gdje radi brže apsorpcije dolazi do nešto drugačijeg efekta, što je zapravo drogiranje. Sada si prešao na održavanje, što znači da samo odgađaš krizu... što je besmisleno osim u slučaju da želiš ostati na lijeku do svoje 90-e.

Velik je izazov pred tobom, jer si zacrtao prilično kratak rok za skidanje, a zloupotreba je jako svježa... prvo bi se trebalo s tim zabaviti, odnosno potpuno stabilizirati uzimanjem pod jezik barem nekoliko mjeseci, raskrstiti sa zlouporabom za sva vremena. Jer kad kriza krene kopkati a ti nisi na čisto, doći će ti povući maaalu crticu da se ispraviš a onda si napravio deset koraka unazad. Ja sam imao s tim velikih problema, dugo sam bup uzimao isključivo intravenozno... trebam li uopće spominjati da je bilo kakav pokušaj skidanja uvijek završavao brzo i neslavno? :mrgreen:
lexilium wrote:Interesuje me kako je sada Noel.
Slagao bih te da kažem da sam super, daleko od toga, ali guram dan po dan, bude ih boljih, bude i lošijih. Sve je još jako svježe, tek je prošlo nekih 5-6 tjedana od moje zadnje doze. Ne smatram se izlječenim niti preporođenim, konstantno sam na oprezu i još je puno toga ispred mene...
MasacreEnElDiscoBar wrote:sad vishe neznam di sam...samo mjenjam droge...uff...koje sranje ochu se rjeshit te ovisnosti a, molim Boga da mi ostavi neshto....
Tamara86

Post by Tamara86 »

E, posto se niko ne javlja, evo da ja napisem koju :) Ja sam od danas na 3mg, kako sam i namjeravala, ok je za sada, msm tek sam pocela, ali msm da ce biti ok. Iskrena da budem, malo sam osjetila onu promjenu i kad sam na 3.5mg bila, ali samo psihicki, ono sto sam vec pisala, navikla sam u to i to vrijeme uzimati, i sad odjednom ne uzimam, drugacije bi bilo npr. da ja sad mogu otici prosetati, ili bubam spremati kucu, ili izaci negdje, ali zbog terapije Interferonom i Ribavirinom, ja mrdnuti ne mogu, jer mi je jako lose, i onda jbg psiha radi svoje, kad si besposlen, sto se kaze besposlen um je djavolje igraliste. Opet su mi afte izasle od pada imuniteta, i to boli toliko da jedva pricam, jedem neku kasastu hranu kao beba, a kose, dok prodje jos ovih 13 sedmica koliko imam ici na tu terapiju, necu vise uopste imati :) Pisala sam vec o protokolu kako se sada Suboxon dobija, i mnogi se prebacili na Metadon, ne mogu ih skontati nikako. Ali dobro, njihova stvar. Namjeravam sad ovu sedmicu biti na 3mg, pa od sledece nedelje na 2.5mg. E sad, Noel, Frajla jel ok tako da spustam, i onda jednu nedelju budem na 2.5mg, i spustim na 2mg? Poslije toga cu pomalo, ali msm da ne bih trebala imati problema nekih vecih, osim psihe ako ovako uradim. Sta vi mislite? Izracunala sam ako bi sve islo ovako kako sam zamislila, do 2mg bih dosla kad bi mi ostalo jos 10sedmica terapije Interferonom i Ribavirinom. I vec sam rekla, onda bih pokusala smanjivati, a ako ne bih uspjela zbog terapije, ostala bih na 2mg jos tih 10sedmica, i onda pocela. Pozdrav, pisite kako ste, sta se desava, da li se ista desava...Znate vec :) Pozz :)
Genovezza

Post by Genovezza »

Pozdrav drugari,

Meni je ovo 3. skidanje sa bupa (Imam iskustva i sa 5 godina brazilaca '98-2003. skinuo se iznenađujuće bezbolno ili je bilo tako davno da se i ne sećam). Obično prestajem kada mi 2mg ne budu dovoljna da izguram dan, jer ne vidim svrhu povećavanja doze. Danas mi je 4. dan i ovog puta sam prilično nespreman ušao u sve to, ali izguraću. Ja to zovem jesenje skidanje :D Izguram po 2-3 nedelje i posle se polako vraćam, jer mi se više sviđa verzija mene na bupu (pogotovo leti za vreme festivala), iako ne osećam bogznakakve posledice, osim što mi se radi bup i što mi je malo dosadno. Nadam se da će ovog puta biti drugačije.

Ono što svima preporučujem da što bezbolnije prođu krizu je:
1. Lioresal (za toplo hladno, žmarce, nervozne noge)
2. Rivotiril (za spavanje, samo prve nedelje, jer nema potrebe navlačiti se na tako glupav lek)
3. Diklofenak (za bolove u kičmi)
4. Kupke (po 2 vrele kupke dnevno jako pomažu)
5. Mucuna Pruriens (ljubičasti pasulj, ako nađete 99% čistoće, jer posle 4. dana korišćenja, kada popijete pilulu da vam onaj jutarnji boost kada sve možete, makar i na par sati)

Ova prva tri sam pokupio sa nekog domaćeg sajta za detox i šljaka fino, a nije navlaka.

Retko ko pominje uzrok bolova u kičmi. Uglavnom je to stalna temperatura od 37 stepeni C (Što bi babe rekle, to ti je sine ona najgora, što lomi :D ), Tu najviše pomažu kupke i pošto ne možete po ceo dan da budete u kadi diklofenak, onaj ružičasti.

Držim nam palčeve ;)
yasujirozu

Post by yasujirozu »

Tamara86 wrote:Pisala sam vec o protokolu kako se sada Suboxon dobija, i mnogi se prebacili na Metadon, ne mogu ih skontati nikako.
dva su razloga: 1.) metadon ipak "radi" što je za ovisnike "plus" (čitaj postove beobandit-a, voyager-a i sličnih ovdje, te ćeš skužit o čem zborim na keca, mada ne sumnjam kak i sama znaš); 2.) može se lakše prodavat/trampit za dop

kul što napreduješ, držim fige ;)
Tamara86

Post by Tamara86 »

Ma znam ja to sve, mislila sam vise u smislu, kako im se da jbt. Ali ne mogu ga trampiti za nista, jer ovde ko dobija met, mora svaki dan dolaziti i tamo ga piti, nema vise na recept heptanoni, pa da se trampe. Msm ima, ali ga zavisnici, ili ljudi na odrzavanju ne dobijaju, nego moraju u metadonski svaki dan. Mada ne razumijem ni doktore, kao on se pojavi i kaze, e necu ja sub vise, ne da mi se hodati, bubam, ja bi met, i oni kao ok, moze. Mada kontam da njima to i odgovara, doktorima, i samom metadonskom centru, jer ako nema nikog na metadonu, nema ni metadonskog, samim tim ni donacija u vidu novca koji oni trose pitaj velikog Manitua na sta. Jbg, odlucila sam, i sto vise razmisljam, dolazim do zakljucka da nisam trebala ni kretati sa subom, jer sam bila jako stabilna od kako sam se skinula, ali eto, kao bice mi lakse kroz ovu terapiju. Dan je prosao, ok mi je, ne spavam jer jbg i inace ne spavam puno, to je zbog vise faktora, insomnie, terapije Interferonom i Ribavirinom, ali nemam problema s tim sto sam spustila, bar za danas. Stvarno bih volila da uspjem dok dodjem do kraja terapije za hepatitis, prestati i sa subom, a ne taman zavrsim tu terapiju, pa onda kriziram, ali vidjecu koliko i kako mi bude na 2mg. Msm ja se ne bojim krize, spremna sam da se rjesim suba, msm u smislu kako ce mi biti od ove terapije za hepatitis, jer je doktorica rekla kako se blizis kraju, bice sve gore i gore, organizam ne moze podnijeti. Hvala ti, pomaze vidjeti i cuti kad ti neko tako napise, makar iz pristojnosti, odmah se, bar ja, osjecam kao da mogu to. :)
Locked