Skidanje s buprenorfina - pravilan način

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

OvOima

Re: Skidanje s buprenorfina - pravilan način

Post by OvOima »

Caty wrote:
Frajla wrote:Kato ne brljaj, ponovo ce ti sve pasti u vodu
Sa 0.5 na 0.25? Pola doze da smanjis?
Good luck
Ne znam jos uvek razmisljam sta cu, samo bih htela sto pre da se skinem, mislila sam da ujutru uzmem 0'25 da vidim kako ce mi biti pa ako bas bude frka da popodne dodam jos malo ali sve u svemu da tezim toj dozi. Ma nisam pametna vise, nikako da krenem dalje, sto duze traje sve ovo, ja se vise plasim da se ne vratm na staro :(
Ma opusti se,ja sam se skinuo sa 4 na 2(ponekad preskocim dan ili uzmem 1mg)i nisam osetio apsolutno nista,takodje kazem da sam se skinuo na ne bas lep nacin ali sam se skinuo...Sada cekam da prodje jos bar mesec dana pa idem na 1mg...
OvOima

Post by OvOima »

A jel ima neko ovde ko se skinuo totalno,zanima me procedura zbog posla jer bih morao da uzmem godisnji,i zanima me koje lekove koristiti pri skidanju (ali ne navuci se na njih mada i da se navucem sigurno nije ovako)jedan lik mi je reko da je uzimao liriku da mu smanji jezu,brufen od 600 da ga greje,lamiktal protiv epinapada i trodon kao zamenu za opijat i zbog pratecih bolova u nogama itd....Neko neki provereni recept?
Frajla

Post by Frajla »

OvOima wrote:
Caty wrote:
Good luck
Ne znam jos uvek razmisljam sta cu, samo bih htela sto pre da se skinem, mislila sam da ujutru uzmem 0'25 da vidim kako ce mi biti pa ako bas bude frka da popodne dodam jos malo ali sve u svemu da tezim toj dozi. Ma nisam pametna vise, nikako da krenem dalje, sto duze traje sve ovo, ja se vise plasim da se ne vratm na staro :(
Ma opusti se,ja sam se skinuo sa 4 na 2(ponekad preskocim dan ili uzmem 1mg)i nisam osetio apsolutno nista,takodje kazem da sam se skinuo na ne bas lep nacin ali sam se skinuo...Sada cekam da prodje jos bar mesec dana pa idem na 1mg...
Ma zipa njega, opusti se Kato a vamo trodoni i lirice..
I da.... evo napisacemo i tebi po 76 put proceduru skidanja i ceo referat jer te mrzi da procesljas temu i forum
Caty

Post by Caty »

Pazi mozes da se skines trodonima i metadonom ali cim prestanes sa tim ceka te neka kriza jer prosto nju ne mozes da preskocis, probala sam ja sve to pa i liriku i uvek se vracala na bup jer ta jebena kriza ne traje samo 7 dana... ona tako sporo dolazi i traje dugo.. mada opet sve zavisi i sa koje doze se skida, ja zato sada spustam polako do nule i nadam se da ce kriza kratko trajati a to je i razlog zasto sam krenula tim spustanjem.. lako je spustiti do 1mg veruj mi, to je lagano bas, ali ispod toga je malo teze i tu vec ne sme da se smanjuje doza za duplo nego malo po malo. Ja sam isla znaci na 0.9, 0.8, 0.7, 0.6, 0.5 i sad 0'4 ali bukvalno sam na svakoj toj dozi bila po 5-6-7 dana i moze se reci fa nisam osetila osim dva dana na 0'5 a i to na svega dva sata a ne po ceo dan, osetila neku malaksalost i nemir u nogama. Tako da i spustanje je prilicno lako ako se resi i ide po planu.
Caty

Post by Caty »

Ja licno planiram da.idem do 0'1 a onda da uzmem catepresan i bensedin tj nesto za spavanje a catepresan uklanja one simtome vruce,.hladno,.znojenje, jezenje... sto zna da.bude vrlo gadno. Ako uspem eto samo to planiram da nabavim ne pada mi na pamet da uzimam novi opijat i vracam u zacarani krug.
Ninocka

Post by Ninocka »

Hope83 wrote:
Caty wrote:Ok.hope nemoj me pogresno shvatiti ako si ti siguran da je plan dobar za tebe i da ces tako uspeti onda samo guraj po svom planu, svi mi drugacije razmisljamo ali poenta je da svako pronadje plan i put koji mu odgovara i sa kojim je siguran da ce doci do kraja. Ja ne volim previse planove uvek sam ih krsila i smisljala nove, sad planiram samo korak po korak tj kratkorocno. A moj trenutni plan je 5-6 dana na 0'4mg a evo prolazi i drugi dan na toj dozi za sada mogu reci da sam sasvim ok i da nema problema, znam da vise ne smem i ne zelim da uzmem, necu da se vrtim u krug, dakle nikad nazad, uvek napred!!! Sve ce ovo proci i biti iza nas, na dobrom smo putu, svesni da je skidanje najlakse kada se doza postepeno spusti do nule. Kada se stabilizujem na dozi 0'4 idem odmah posle na 0'3. To su za sad neki kraci planovi a za dalje cemo vec smisliti kada dotle dodjem :D

Ako si ti uzimao bup samo pola.godine veruj mi da mozes da se skines kao ninocka, htela sam.samo da ti predlozim da ubrzas spustanje do 1mg jer posle.ide jos sporije.i teze, dotle.moze i prilično brzo da se spusti zato sam ti rekla da mozes odmah na 1mg i da neces ni primetiti razliku ali ti radi kako ti lakse. nego ako budeš mnogo sporo spustao proci ce ti jos 6 meseci u tome.. ja sam na bupu skoro 3god pa mi i spustanje traje vec par meseci i neminovno je da ce potrajati jos neko vreme... ali sta ces tako izgleda mora, ne moze bup da se spusti za 10 dana i krene sa skidanjem... to spustanje mora da potraje bar dva meseca a cesto i mnogo duze... zavisno od doze.
Samim tim da sam odlucio baciti bup to je vec jedan veliki razlog da bi imao plan,sve sam idplanirao sto se tice bupa a uz to imam i plan kako provodim svaki dan,jer da bi zavrsio s terapijom ili odrzavanjem kako vec moraju dani da izgledaju drugacije nego dok sam bio na terapiji normalnoj 2 mg svaki dan i furaj.Samo skidanje zahtjeva da se osim toga sto smanjujes dozu zahttjeva takodje drugaciji odnos tijela i svega narocito psihe.Psiha da bi se smirila mora covjek da se pretrpa obavezama,necu sad iznosit sta radim svaki dan jer to je nebitno ali jednu stvar cu reci svaki sat minuta u toku dana mi je isplabirana,naravno uz to treba (dobro dodje)necija podrska.I za kraj Cato nemam sta da zamjerim svako ima svoje misljenje i ima pravo da ga iznosi.Ovde smo da djelimo svoja misljenja,planove i iskustva.
Vjeruj mi, sve sam ja to prosla, odma se spusti na 1 mg .Eto probaj pa ces vidjet da je lako.
Zajebancija krece tek ispod 1 mg.
Jos nesto me interesuje koje ti je optimalno vrijeme do te posljednje doze, ako ides tim tempom. Ja sam isla nize po .25 % pa mi je trebalo 2 mjeseca.
Ninocka

Post by Ninocka »

OvOima wrote:
Caty wrote:
Good luck
Nista ti jos vodjeo nisi!! Sto se bupa tice. A ni osjetio!!
Lijepi je biti pozitivan i reci ljudi nije ovo tako strasno, ali tek kad prodjes sve to. Svi su se ovdje koje vidis skidali sa 4 na 2 mg . I svi mi ovdje znamo da je lako, tj nije tesko.
Kad krenes ispod javni se.
Caty

Post by Caty »

TTja sam se spustila do 0'4 sad mogu da kazem odmah BEZ IKAKVE MUKE, vise sam ja kukala nekih dana jer sam htela da se uradim pa mi se tražilo jos ali fizički realno ni k od krize nisam osetila do sad, na zalost ljudi se toliko olase krize da sami sebi stvore neke simptome samo zato sto razmisljaju o tome, kad bi svi ovde bili pozitivni i bodrili na pravi nacin bilo bi lakse, ja sam se doduse zbog foruma samo preplasila i istripovala toliko da je to strasno kamo sreće da sam na pocetku mogla nesto pozitivno procitati da je super i lako i da se ne plasim... sto je njagore svima je kriza drugacija jer smo svi mi drugaciji ajde sad za promenu neka svako ko se skida i spusta dozu proba da bude pozitivan kao ja sada neka svaki dan govori sebi da ce uspeti, da se oseca dobro, i cuvena recenica koja zaista pali je "svakoga dana u svakom pogledu osecam se sve bolje i bolje" ja se i zaista tako osecam, zao mi je sto sam se nekad plašila jer od straha se radja neuspeh i to je cinjenica. Sumnja i strah uvek pobedjuju!!! Zapamtite to. I nemojte plasiti ljude kad je generalno spustanje doze opusteno skroz akp se sprovodi polako i po malo!!!! Naravno da se oseca kada neko spusti sa 1mg na 0.5 ali ako ides lagano za po 0'1mg manje NISTA SE NE OSECA!!! To zapamtite i hope i ovoima, jedino spsutanje koje mi je tesko palo bilo je na 0.5 i to svega dva sata ukupno znaci i to je smesno mislim da je u pitanju bio samo pms i nista drugo
A kada zavrsim ovo pisacu na svojoj temi od a do s kako sam uspela naravno sada znam jedini ispravan nacin, ma kako se ko skidao, i sta radio jedno je bitno: da sami sebi budemo podrska, da se ne plašimo,da ne sumnjamo u sebe, moramo biti pozitivni moramo razmisljati "uspecu" a ne "trudicu se da uspem" ja sad znam da cu uspeti idem do kraja po svom planu i nema te sile koja ce me pokolebati. Ma sta ko ovde pisao, ma sta cula, procitala, videla, jer verujem samo sebi.
Frajla

Post by Frajla »

Kato tvoj prvobitan plan i spustanje je bilo mnogo drasticnije i brze od ovoga, sama si se vrtela mesecima u krug. Od starta je bilo pogresno i ocekivala si od nas da te podrzavamo u tome.... osim ako si zelela da te mozda lazemo... malo je to nezahvalno od tebe sto si sada napisala
OvOima

Post by OvOima »

Bravo Caty za govor,od krize niko umro nije,zamisli da te nabiju u zatvor,skidanje sa jednim ksalolom dnevno i eto niko nije umro.Druga stvar,ako niste znali svako ima pravo na skidanje u Toponici u Nisu u trajanju od 21 dan,skinuli su druga sa 80mg metadona uz minimalnu krizu koju kako kaze jedva i osetio i pustili ga sa otpusnom listom i 7 blokatora nekih i odabirom da li ces da nastavis sa drogama ili blokatorom i daju samo jednu sansu,ne mozes 2 puta da ides na program skidanja u Toponici...Medjutim dodje mu drug iz nemacke "skupi se stara ekipa narkomana 90ih,tj. ko je ostao ziv) i opet se nakon godinu dana uhvati za dop....Na pitanje zasto brate opet reko mi je "30 god se drogiram,zadnjih godinu dana sam cist i to nisam bio ja".I mene muci pitanje koje sigurno mnoge muci,sta posle?
Locked