DZ Savski Venac [resurrected]
Moderator: sanela
Re: DZ Savski Venac [resurrected]
Prosto je neverovatno koliko Beograd ima zavisnika o heroinu. Danas je jedan moj drug išao sa mnom u metadonski centar. Ja po terapiju a on da se prijavi i rekli su mu: za ovu godinu je sve popunjeno!? Ali znam da je tako pošto ne bi lagali znam ih lično i zaista su svi super. Otvoreni, nesmejani, ljubazni i spremni da pomognu i uz to svi mladi odnosno sve, pošto su devojke i zgodne. I sam prostor je najmanje kao zdravstvena ustanova. Dakle drajzerova je puna, metadonski centar pun i zakazan za celu godinu. Vreme je da se otvori još najmanje 2 centra na primer na Novom Beogradu i Na Voždovcu, a ovaj da ostane za centar grada i Vračar i Čukaricu recimo. Mada.. i to je malo otprilike svaka opština i dom zdravlja treba da ima jedan. I veliki broj ljudi je zainteresovan.
Re: DZ Savski Venac [resurrected]
Prošlo je više 6 meseci, 11 avgusta biće 7 od kako sam na terapiji metadonom u D.Z "Savski Venac" i mogu samo da budem zahvalan tim ljubaznim i stručnim ljudima(lekarima, psiholozima, psihijatrima, socijalnim radnicima i med. sestrama) zaposlenim u metadonskom centru u ulici Gavrila Principa, na njihovoj pažnji i iskrenoj brizi na nas, pacijente. Ne znam koliko nas ima tačno mislim negde izmedju 60 i 100 po mojoj proceni. I obzirom na brojnost njihovog tima i broj nas pacijenata koji nije mali, njihov trud je za pohvalu. Naravno biće i onih koji su nezadovoljni jer recidiviraju ali mislim da su tome sami krivi. Ili onih koji su pozitivni na neki opijat ili opiod i onda moraju da dolaze svaki dan ponovo kao na početku terapije, ali to im je bilo predočeno na početku i znali su, kao što su znali koje lekove treba da izbegavaju da ne bi bili pozitivni na testovima koji se periodično sprovode. Dakle na svoj rizik su koristili i bili pozitivni i sada se bune zašto moraju da dolaze svaki dan opet dok ne zasluže poverenje. Mislim, iz razgovora sa sestrama, da je ipak i dobar broj onih koji su od početka u redu, ne recidiviraju negativni su na testovima, slušaju lekare i pridržavaju se propisane terapije. Skoro mi je sestra rekla da je tim ocenio kako sam ja jedan od najperspektivnijih pacijenata i hvala im na tom ohrabrenju i podršci. Da nije bilo njih ja sada ne bih bio u ovakvom stanju u kakvom jesam. A to je čisto od heroina i drugih opijata od kako sam krenuo na terapiju a od alkohola i duže od oktobra prošle godine.
Hoću da istaknem i psihologa Kseniju sa kojom sam krenuo da radim negde pre dva i po meseca i vidjamo se uglavnom na 10 do 14 dana, odnosno kada je moguće pošto ima dosta pacijenata ali je meni i to dovoljno i zahvalan sam. Dosta stvari i sebi sam znao ali sam naučio još par bitnih od kako sam kod nje. Jer je vrlo ljubazna i smirena ali i ume da postavi granice sa pacijentima a da ih ne isprovocira.Pokazala mi je kako da vrednujem svoje emocije neposredno kada se dešavju i posle nekog vremena kada prodje prvi talas "ljutnje, besa, uzbudjenja"..Uvek me pažljivo sluša i ne prekida osima ako je nešto važno na šta mi treba skrenuti pažnju. Mislim i ona se slaže da ipak napredujem, samo što bih ja naravno sve brže a to ne može uvek. kValjda ću i to naučiti vremenom da budem strpljiv i da "odložim zadovoljstvo" kako ona kaže.Dakle sve pohvale za Kseniju.
Tu je i doktor opšte prakse Marija(zgodna
) koja je vrlo ljubazna i bar prema meni, uvek srdačna i spremna da pomogne ako je nešto neodložno da me primi i kada nije zakazano, odnosno kada nisam tražio ranije telefonom ili neposredno. Kao i neuropsihijatar Maja(vrlo zgodna
bavila se ritmičkom gimnastikom)Paunović koja je uvek optimistična, vedra i spremna da se našali, jako vesela osoba ali i stroga kada je potrebno i vrlo stručna, naročito po pitanju metadona iako se pre ovoga bavila drugim oblastima neuropsihajatrije u klinici laza lazarević. Da napomenem da su svi bili školovani skoro dve godine čak i medicinske sestre za rad u ovom centru. I Socijalni radnici zajedno sa njima. Naravno tu je i Miroslav kao ne znam tačno, koordinator projekta, šef...uz Žilijena(Francuza koji vodi projekat). I svi su uvek spremni na šalu što je značajno. Sama unutrašnjost centra ne podseća na zdravstvenu ustanovu, ne nose se uniforme, nema uštogljenog ponašanja, uvek dočekuju ljubazne i nasmejane sestre SEnka i Jasmina, sa kojima najviše i komuniciramo i koje su takodje spremne da saslušaju pomognu, čak i više nego što im opis radnog mesta nalaže. Kada sam imao problem sa devojkom moji prijatelji su rekli Jasmini i ona me zvala kući u subotu da pita kako sam, da me ohbrabri a kada sam došao u centar trudila se da razgovara samnom prijateljski krajnje i da me uteši(tada smo dva tri dana bili u fazi raskida, ja i moja devojka sadašnja).Uvek nam kažu da ako postoji neki problem a nismo tamo, kod njih da slobodno zovemo i d aimaju vremena da pričaju sa nama koliko je potrebno i da pomognu.
Dakle još malo pa je 7 meseci od kako sam čist od heroina. I mogu reći da je meni Metadon pomogao kao ništa do sada. Upisao sam školu za sistem i mrežnog administratora koju plaćam u ratama a počinje krajem oktobra, počeo sam drugačije da gledam na mnoge stvari, malo sam ipak, strpljiviji nego pre. Naravno ne bih propustio priliku da se za to zahvalim i programu 12 koraka koji sam, ranije, jako često posećivao, dok nisam ukapirao da sam otprilike primio toliko koliko sam sposoban sada da primim od toga programa i da je to to. Što nije malo za mene. Tamo sam isto učio kako da odložim burnu reakciju i da upoznam sebe i vidim da su drugi ljudi sa problemom zavisnosti u istim ili vrlo sličnim problemima kao ja, pa mi je i to malo olakšalo, Češće sam posećivao A.A grupu od N.A ne znam, valjda mi je više odgovaralo i vieš sam naučio.Program je isti razlika je samo u supstanci.
Da se vratim na temu dakle, mislim da je potrebno još više metadonskih centara u našoj zemlji, jer je interesovanje ogromno a iskustva pozitivna u velikoj većini. I moja dva prijatelja, blizanci, koji su krenuli kad i ja su prezadovoljni rade sada, ne prodaju stvari iz kuće, ne lažu...i isto kao i ja ne pipaju heroin. S tim što sam ja jedini tamo čini mi se, koji osim metadona ne pije ni jedan lek za umirenje ili antidepresiv. Nadam se da mi neće biti potrebni ali ako bi lekar procenio da jesu pristao bih možda dva tri meseca ne više, da i to pijem.
Čuo sam da će uskoro se otvoriti i grupa M.A (metadon anonymous) nešto slično N.A samo neće se pod pojmom "čist" smatrani onaj koji ne uzima ni jedan lek ili supstancu koja je psihoaktivna, već ljudi koji se uspešno leče metadonom od heroinske zavisnosti ili od zloupotrebe droga, van lekarske kontrole. Bar sam tako čuo. Ostalo će biti slično pretpostavljam. I mislim da je to jako dobro, jer mnogo ljudi ne želi d aide na program dvanaest koraka, konkretno N.A jer se ako su na metadonu, ne osećaju ravnopravnima s aostalima koji su čisti. Meni to nije bio problem, bar ne nešto preterano ali mnogima jeste. A drugo tu je i pojam Boga od koga mnogi beže ja sam ga malo drugačije shvatio i prilagodio sebi, mada nisam voleo mnogo pominjanja istog gospodina
.Uglavnom mislim da će to biti više bazirano na psihologoji i možda će "bog" biti zamenjen nekim drugim terminom. Jer to bog je u stvari uteha i to dobra, jer mnogima pomaže.
no, da se vratim na temu, moja iskustva su kao što rekoh pozitivna i na kraju mogu samo reći, kamo srežće da je ovo bilo pre mnogo godina, da sam i tada mogao kao i sada živeti bez zloupotrebe opijati ali živeti a ne životariti pomoću ovog leka. Znam da mnogi imaju suprotan stav ali meni je spasio život.
Hoću da istaknem i psihologa Kseniju sa kojom sam krenuo da radim negde pre dva i po meseca i vidjamo se uglavnom na 10 do 14 dana, odnosno kada je moguće pošto ima dosta pacijenata ali je meni i to dovoljno i zahvalan sam. Dosta stvari i sebi sam znao ali sam naučio još par bitnih od kako sam kod nje. Jer je vrlo ljubazna i smirena ali i ume da postavi granice sa pacijentima a da ih ne isprovocira.Pokazala mi je kako da vrednujem svoje emocije neposredno kada se dešavju i posle nekog vremena kada prodje prvi talas "ljutnje, besa, uzbudjenja"..Uvek me pažljivo sluša i ne prekida osima ako je nešto važno na šta mi treba skrenuti pažnju. Mislim i ona se slaže da ipak napredujem, samo što bih ja naravno sve brže a to ne može uvek. kValjda ću i to naučiti vremenom da budem strpljiv i da "odložim zadovoljstvo" kako ona kaže.Dakle sve pohvale za Kseniju.
Tu je i doktor opšte prakse Marija(zgodna

Dakle još malo pa je 7 meseci od kako sam čist od heroina. I mogu reći da je meni Metadon pomogao kao ništa do sada. Upisao sam školu za sistem i mrežnog administratora koju plaćam u ratama a počinje krajem oktobra, počeo sam drugačije da gledam na mnoge stvari, malo sam ipak, strpljiviji nego pre. Naravno ne bih propustio priliku da se za to zahvalim i programu 12 koraka koji sam, ranije, jako često posećivao, dok nisam ukapirao da sam otprilike primio toliko koliko sam sposoban sada da primim od toga programa i da je to to. Što nije malo za mene. Tamo sam isto učio kako da odložim burnu reakciju i da upoznam sebe i vidim da su drugi ljudi sa problemom zavisnosti u istim ili vrlo sličnim problemima kao ja, pa mi je i to malo olakšalo, Češće sam posećivao A.A grupu od N.A ne znam, valjda mi je više odgovaralo i vieš sam naučio.Program je isti razlika je samo u supstanci.
Da se vratim na temu dakle, mislim da je potrebno još više metadonskih centara u našoj zemlji, jer je interesovanje ogromno a iskustva pozitivna u velikoj većini. I moja dva prijatelja, blizanci, koji su krenuli kad i ja su prezadovoljni rade sada, ne prodaju stvari iz kuće, ne lažu...i isto kao i ja ne pipaju heroin. S tim što sam ja jedini tamo čini mi se, koji osim metadona ne pije ni jedan lek za umirenje ili antidepresiv. Nadam se da mi neće biti potrebni ali ako bi lekar procenio da jesu pristao bih možda dva tri meseca ne više, da i to pijem.
Čuo sam da će uskoro se otvoriti i grupa M.A (metadon anonymous) nešto slično N.A samo neće se pod pojmom "čist" smatrani onaj koji ne uzima ni jedan lek ili supstancu koja je psihoaktivna, već ljudi koji se uspešno leče metadonom od heroinske zavisnosti ili od zloupotrebe droga, van lekarske kontrole. Bar sam tako čuo. Ostalo će biti slično pretpostavljam. I mislim da je to jako dobro, jer mnogo ljudi ne želi d aide na program dvanaest koraka, konkretno N.A jer se ako su na metadonu, ne osećaju ravnopravnima s aostalima koji su čisti. Meni to nije bio problem, bar ne nešto preterano ali mnogima jeste. A drugo tu je i pojam Boga od koga mnogi beže ja sam ga malo drugačije shvatio i prilagodio sebi, mada nisam voleo mnogo pominjanja istog gospodina

no, da se vratim na temu, moja iskustva su kao što rekoh pozitivna i na kraju mogu samo reći, kamo srežće da je ovo bilo pre mnogo godina, da sam i tada mogao kao i sada živeti bez zloupotrebe opijati ali živeti a ne životariti pomoću ovog leka. Znam da mnogi imaju suprotan stav ali meni je spasio život.