Narkomanija je IZLEČIVA bolest
Moderator: sanela
Re: Narkomanija je IZLEČIVA bolest
Moja bolest i ja hodamo zajedno i tako će biti, nažalost, zauvek. Dok sam ja živ živeće i ona. Samo cilj je da je držim podalje od sebe, neka hoda iza mene na par koraka. Opasno je kad me uhvati pod ruku pa šetamo zajedno.Dok je iza nekoliko metara ja sam je svestan ali ne utiče mnogo na mene.Samo kažem: hej, ćao a to si ti. Znamo se. Pa..idi ti nema problema, znam da si tu iza, ali nemoj da hodaš baš uz mene.
. I sada, trenutno, ne smetamo jedno drugom ni ja njoj ni ona meni.

Pitanje?
Shta ako u komunu udje potpun ateista,bez apologije itome slicno?
Da li se isto tretira?Da li mu "sole pamet",ili puste covjeka da "radi" na sebi kako to neki tamo shablon indikuje?Da li moxe covjek da se izlijechi a da nije vjernik(religijozan).
Ja znam da to nije nikakva sekta ali limit je uzak i horizont jako mali,zato mislim da oni koji nevjeruju vec unaprijed imaju poteshkoce da se integrishu u "program".
To naravno u komuni poricu i po filozofij(programa),nije pozeljno i nije moguce da covjek bude tj. nevjernik.
Kad bi bio neko objektivan da mi odgovori na ova pitanja!
Shta je sa onim tipicnim profilom adiktne osobe kao n.p.r."irealista,egoista,ucjenjivac,bez samopouzdanja,asocijalan,lazov,manipulator,agresivan,impulsivan,lopov,auto-destruktivan(vuce sve za sobom),sam sebi dovoljan,kalkulator,hedonista bez skrupula e.t.c.
Da li to isto tako molitvom prodje,ovo pitam ozbiljno jer narkomanija nije zajebancija.
Da li je kadar u komuni zaista tako profesionalan i da li su ex-user-i kompetentni?
Postoje li faze i koje su?
Drago bi mi bilo da mi neko u kratkim crtama odgovori na neka od ovih pitanja!
outlaw
Da li se isto tretira?Da li mu "sole pamet",ili puste covjeka da "radi" na sebi kako to neki tamo shablon indikuje?Da li moxe covjek da se izlijechi a da nije vjernik(religijozan).
Ja znam da to nije nikakva sekta ali limit je uzak i horizont jako mali,zato mislim da oni koji nevjeruju vec unaprijed imaju poteshkoce da se integrishu u "program".
To naravno u komuni poricu i po filozofij(programa),nije pozeljno i nije moguce da covjek bude tj. nevjernik.
Shta je sa onim tipicnim profilom adiktne osobe kao n.p.r."irealista,egoista,ucjenjivac,bez samopouzdanja,asocijalan,lazov,manipulator,agresivan,impulsivan,lopov,auto-destruktivan(vuce sve za sobom),sam sebi dovoljan,kalkulator,hedonista bez skrupula e.t.c.
Da li to isto tako molitvom prodje,ovo pitam ozbiljno jer narkomanija nije zajebancija.
Da li je kadar u komuni zaista tako profesionalan i da li su ex-user-i kompetentni?
outlaw
- PROČITAJ ME
Eh sve to od navedenog se u nekom odredjenom roku promjeni.... sve te osobine koje čovjek ima prije komune, jednostavno lape, izlazi na vidjelo ona njegova prava ličnost, vidi koliko ima pogano srce i pogrešan stav za masu stvari i jednostavno tu se nude tako dobre i lijepe stvari koje u prošlom životu tj, životu na ulici ne možeš upoznati...... i kreneš upoznavati normalne životne stvari..
Svide ti se... Stvar je koliko si labilan, koliko ćeš ostati u komuni pa da uspiješ prihvatiti stvari koje ti se pružaju....
Niko te ne thera na vjeru... tvoj izbor.. ali kada shvatiš koliki si grešnik, jednostavno se kreneš stapati sa okolinom...
Nema ništa loše u vjeri! čak šta više bogatiji si... i to samo da znamo koliko.............
Ne znam mogla bih sada pisati o ovome do besvjesti jer sam prije 5 mjeseci izašla iz komune..... Ali dobro neka drugi još odgovaraju.. uglavnom pozdrav od mene..
Svide ti se... Stvar je koliko si labilan, koliko ćeš ostati u komuni pa da uspiješ prihvatiti stvari koje ti se pružaju....
Niko te ne thera na vjeru... tvoj izbor.. ali kada shvatiš koliki si grešnik, jednostavno se kreneš stapati sa okolinom...
Nema ništa loše u vjeri! čak šta više bogatiji si... i to samo da znamo koliko.............
Ne znam mogla bih sada pisati o ovome do besvjesti jer sam prije 5 mjeseci izašla iz komune..... Ali dobro neka drugi još odgovaraju.. uglavnom pozdrav od mene..
Između izvjesnog i neizvjesnog - postoji tanak led.
U principu nije loše verovati u nešto. Posle narkomanije ostaje "rupa" u čoveku koju je potrebno popuniti nečim. Nisu samo u komunama orijentisani ka usadjivanju ili povratku veri. Postoji i program 12 koraka koji se sprovodi u udruženju N.A ili A.A i on je mnogo felksibilniji u pogledu vere. Zašto? zato što možeš izabrati šta god hoćeš da bude tvoja viša sila (bog) to može biti grupa, priroda, kosmos bilo šta ako hoćeš možeš izabrati i kućnog ljubimca
, dobro, dobro malo se šalim ali zaista nije sve ograničeno na Hrista koji je bio zaista izuzetna istorijska ličnost i filosof koji je živeo svoju filosofiju doduše, to je radio i Diogen živeći u buretu
. Dakle hrišćanstvo je po meni filosofski pravac, ja ga tako shvatam ali za mene Hrist nije bog. I stoga program 12 koraka je meni mnogo prihvatljiviji. Jer danas i nauka se trudi da objasni boga, možda je danas biti ateista ili ne verovati u nešto više od nas samih zaista apsurd.Za mene je uvek bilo mnogo prihvatljivije ovo što sam naveo program 12 koraka koji je duhovni program ali fleksibilan u pogledu Više Sile. Druga stvar je što nisi izolovan, mada je to možda za neke jedino rešenje, ali u principu ti si slobodan ideš na sastanke i istovremeno nisi odvojen od stvarnog života. Živiš u realnom svetu i u tom svetu pokušavaš da popraviš sebe, da shvatiš svoje greške i vidiš ljude koji su uspeli u tome. Mnogima se desi da posle izloacije jednostavno ne mogu da se uklope u realan svet i neki više nikada ne mogu da se snadju i vraćaju se u komunu čak i sa porodicom celom. Da li je to život bežati od realnog života? Ja mislim da nije.Izolaciju čovek može "odraditi u bolnici pa se neko vreme ako nije siguran i sakriti u kuću prosto ili otići na neko vreme pa kada se vrati početi ako mu odgovara da radi program 12 koraka. Kažem onaj kome je potrebno duhovno. Ja nikada nisam bio pripadnik ni jedne religije. O tome šta imam protiv religija bilo bi opširno sada da objašnjavam. Ali mi je program udruženja N.A i A.A prihvatljiv zbog fleksibilnosti nema dogmatizma. A nikome ne može da škodi da nauči kako da se reši egocentričnosti i to bukvalno nauči postoje razni "alati" kako se to radi. Možeš otići kad god hoćeš na sastanke niko te neće cimati i vući za rukav da dolaziš ponovo ako ti se ne dopadne. Nekada je zaista lepo davati i čovek se oseti lepo ako može da pomogne nekome...itd. Dakle ne škodi da se pogleda. Ali, naravno, kome šta odgovara taj to i izabere.

Ja sam usao kao ateista, neko ko je trazio odgovore na mnogo mesta, na mnogo nacina. Prosao sam kroz sve filozofije, tripovao se sa satanizmom, istocnjacke religije dobrano proucavao...I nigde nije bilo odgovora, tako da je moj stav bio da je to to. Nema nicega. I onda sam video da postoje ljudi koji veruju, ali ne samo da veruju, nego to i zive. No nije me nista od toga zanimalo, bio sam strogo racionalan. Do trenutka kada sam provalio da apstinencija sama po sebi nije dovoljna, i da sam i dalje negde prazan u sebi. I onda krecu da se desavaju stvari koje je tesko objasniti, posebno na ovakav nacin. Uglavnom, danas sam siguran da Isus postoji i da je zivi Bog, kao sto si ti siguran da postoji sunce, ili mesec. Za mene je to realnost, bukvalno dokazana u mom zivotu, bukvalno dozivljena i bukvalno stvarna. Ali, ono sto je najbitnije, niko me u to nije ubedio, niti je vera stvar koja se moze na silu nekome ubaciti u zivot. Stvar je izbora. Neverovanje nije stvar zbog koje ce te neko osuditi, cak i u komuni. I znam ljude koji nikad nisu ni postali vernici, a promenili su se i ne drogiraju se. Ali isto tako sam siguran da je sa Bogom mnogo bolje i lakse.outlow wrote:Pitanje?
outlaw
Ova druga pitanja zavise od komune do komune, pa cak i od kuce do kuce. Ne postoji kurs ili obuka. Jednostavno je zivot tamo neprocenjivo iskustvo, kako za pomoc drugima dok si u komuni, tako i posle, kada izadjes.
Tacno podeljene faze ne postoje, bar ne u Reto centru.
SAMO CEO ŽIVOT...
pozdrav outlaw
Da ti odgovorim na pitanje. Sve sto si naveo (irealista,egoista,ucjenjivac,bez samopouzdanja,asocijalan,lazov,manipulator,agresivan,impulsivan,lopov,auto-destruktivan(vuce sve za sobom),sam sebi dovoljan,kalkulator,hedonista bez skrupula etc.) su osobine narkomana koje se sticu narkomanskim stazom.
Ispricat cu ti ukratko moj prvi susret sa komunom.
Stigla sam u komunu u Pulu, u neku kucu, punu djece, cura i jedne zene. Ja se ne sjecam sta sam mislila o njima (to je bilo 2000.god kada su me skidali 'subtitucijskom' terapijom koja se sastojala od svega i svacega, tako da sam bila vise biljka nego osoba). Ali je moja mama ostala zapanjena situacijom misleci: 'ovo ce oni moje djete da cuvaju, ma nema sanse, ima da ih izlevati dok udahnu!'. Stigla sam dva dana kasnije u Njemacku, isto u neku kucu. Opet zena i muz i neka cura. Moja je mama stigla u posjetu par mjeseci poslije i bila vise nego zadovoljna onim sto je vidjela. Poslije sam saznala, da zena i muz koji su me cuvali su narkomani iz Madrida koji su zivjeli doslovno na ulici (on 20godina staza ona 15) Da je on vise bio u zatvoru nego kuci i da je ona bila prostitutka. Dalje, pocinjem citat knjigu ispovjesti narkomana koji su komuni. Jedna od tih prica me dotukla. Poslije sam srela tog tipa i nisam mogla vjerovati da je to on! Bio je sredinom 80-tih jedan od najtrazenijih kriminalca u Spaniji, bjezao iz zatvora nekoliko puta, ubio cuvara zatvora pri jednom bjegu, nanjeo teske tjelesne povrede nozem nekom tipu u prolazu jer mu je trebalo njegovo auto za bjeg, itd. U to vrijeme, kad sam ga upoznala vodio je komunu u Francuskoj.
Da li ti mislis da su psihijatri kompetetniji da lijece ovisnika od bivsih ovisnika? Ne mislim na proces lijecenja medikamentima nego cisto ono lijecenje 'spikom'. Ja sam svog milog psihijatra vukla za nos samo tako i nije se nasao nijedan koji je meni pomogao. Ali te ljude, bivse ovisnike, ne mozes maslat, pogotovo ako imaju vise staza od tebe. To su ljudi koji znaju sta ti prolazi kroz glavu dok gledas u nebo, ili buljis u pod, zasto ti se danas ne jede ili zasto si danas nadrkan. Jer su prosli sve to!
Moje licno misljenje (a i iskustvo): ipak je bolje da pored tebe bude neko ko je prosao to sve, ko je dozivio i osjetio na svojoj kozi sta znaci biti ovisnik, nego neko ko je ucio iz knjiga. Pa ja sam svom doktoru govorila: ajd doktore, ja finansiram, da vas navucem na dop, pa se vi skidajte, da vidim kako ce postupat. Sta si meni nasao solit pamet, i tome slicno.
To je moje misljenje.
pozdrav
Da ti odgovorim na pitanje. Sve sto si naveo (irealista,egoista,ucjenjivac,bez samopouzdanja,asocijalan,lazov,manipulator,agresivan,impulsivan,lopov,auto-destruktivan(vuce sve za sobom),sam sebi dovoljan,kalkulator,hedonista bez skrupula etc.) su osobine narkomana koje se sticu narkomanskim stazom.
Ispricat cu ti ukratko moj prvi susret sa komunom.
Stigla sam u komunu u Pulu, u neku kucu, punu djece, cura i jedne zene. Ja se ne sjecam sta sam mislila o njima (to je bilo 2000.god kada su me skidali 'subtitucijskom' terapijom koja se sastojala od svega i svacega, tako da sam bila vise biljka nego osoba). Ali je moja mama ostala zapanjena situacijom misleci: 'ovo ce oni moje djete da cuvaju, ma nema sanse, ima da ih izlevati dok udahnu!'. Stigla sam dva dana kasnije u Njemacku, isto u neku kucu. Opet zena i muz i neka cura. Moja je mama stigla u posjetu par mjeseci poslije i bila vise nego zadovoljna onim sto je vidjela. Poslije sam saznala, da zena i muz koji su me cuvali su narkomani iz Madrida koji su zivjeli doslovno na ulici (on 20godina staza ona 15) Da je on vise bio u zatvoru nego kuci i da je ona bila prostitutka. Dalje, pocinjem citat knjigu ispovjesti narkomana koji su komuni. Jedna od tih prica me dotukla. Poslije sam srela tog tipa i nisam mogla vjerovati da je to on! Bio je sredinom 80-tih jedan od najtrazenijih kriminalca u Spaniji, bjezao iz zatvora nekoliko puta, ubio cuvara zatvora pri jednom bjegu, nanjeo teske tjelesne povrede nozem nekom tipu u prolazu jer mu je trebalo njegovo auto za bjeg, itd. U to vrijeme, kad sam ga upoznala vodio je komunu u Francuskoj.
Da li ti mislis da su psihijatri kompetetniji da lijece ovisnika od bivsih ovisnika? Ne mislim na proces lijecenja medikamentima nego cisto ono lijecenje 'spikom'. Ja sam svog milog psihijatra vukla za nos samo tako i nije se nasao nijedan koji je meni pomogao. Ali te ljude, bivse ovisnike, ne mozes maslat, pogotovo ako imaju vise staza od tebe. To su ljudi koji znaju sta ti prolazi kroz glavu dok gledas u nebo, ili buljis u pod, zasto ti se danas ne jede ili zasto si danas nadrkan. Jer su prosli sve to!
Moje licno misljenje (a i iskustvo): ipak je bolje da pored tebe bude neko ko je prosao to sve, ko je dozivio i osjetio na svojoj kozi sta znaci biti ovisnik, nego neko ko je ucio iz knjiga. Pa ja sam svom doktoru govorila: ajd doktore, ja finansiram, da vas navucem na dop, pa se vi skidajte, da vidim kako ce postupat. Sta si meni nasao solit pamet, i tome slicno.
To je moje misljenje.
pozdrav
Bis vincit, qui se vincit in victoria.
Ja sam usao kao ateista, neko ko je trazio odgovore na mnogo mesta, na mnogo nacina. Prosao sam kroz sve filozofije, tripovao se sa satanizmom, istocnjacke religije dobrano proucavao...I nigde nije bilo odgovora, tako da je moj stav bio da je to to. Nema nicega. I onda sam video da postoje ljudi koji veruju, ali ne samo da veruju, nego to i zive. [/quote]
Ovo je identicno mom iskustvu! Jedino sam u komuni vidjela i dozivjela citat iz Biblije: Poznat ces ih po njihovim djelima! Djela 'nesto' Ti sto vjeruju u sve te religije, znaju napamet citate iz svojih Svetih knjiga kao i stihove, su opasni ljudi! Oni koji zive svako slovo pisano u knjizi koja je njima Sveta su vjernici, ma ko oni bili. Ja sam ih, nazalost, srela samo u komuni. I ovo vani sto ima (cast izuzecima) je sve nekako trulo.
Ovo je identicno mom iskustvu! Jedino sam u komuni vidjela i dozivjela citat iz Biblije: Poznat ces ih po njihovim djelima! Djela 'nesto' Ti sto vjeruju u sve te religije, znaju napamet citate iz svojih Svetih knjiga kao i stihove, su opasni ljudi! Oni koji zive svako slovo pisano u knjizi koja je njima Sveta su vjernici, ma ko oni bili. Ja sam ih, nazalost, srela samo u komuni. I ovo vani sto ima (cast izuzecima) je sve nekako trulo.
- Djomlanija
Slazem se,ja sam u principu vernik ili vise sam vernik nego ne vernik,verujem ni sam ne znam u sta,hocu reci verujem u jednog boga ne u djisusa,muhameda,budu,judu i svakako ga ne zamisljam sa bradom i plastom,jednostavno verujem, u kakvom obliku ne znam u mom slucaju neka to bude visa sila.Gade mi se ljudi koji ce postiti ne znam koliko ,nije ni bitno,mesec dana npr.samo da bi im ljudi rekli u jee covece svaka cast,stvarno si zajeban i jos kakav vernik(u mom slucaju pravoslavac,srbin),koji idu na slave samo da bi jeli tj. krkali i pili tj.napili se(to im je vise kao neki party),koji nose brojanice kao modni detalj,tetoviraju ili nose cross-eve od pola metra ...da ne nabrajam,a pritom lazu,kradu...ne drze se onih osnovnih nacela,to su valjda ti licemeri,pederi,demonibella wrote:I ovo vani sto ima (cast izuzecima) je sve nekako trulo.

Djomlanija wrote:Slazem se,ja sam u principu vernik ili vise sam vernik nego ne vernik,verujem ni sam ne znam u sta,hocu reci verujem u jednog boga ne u djisusa,muhameda,budu,judu i svakako ga ne zamisljam sa bradom i plastom,jednostavno verujem, u kakvom obliku ne znam u mom slucaju neka to bude visa sila.Gade mi se ljudi koji ce postiti ne znam koliko ,nije ni bitno,mesec dana npr.samo da bi im ljudi rekli u jee covece svaka cast,stvarno si zajeban i jos kakav vernik(u mom slucaju pravoslavac,srbin),koji idu na slave samo da bi jeli tj. krkali i pili tj.napili se(to im je vise kao neki party),koji nose brojanice kao modni detalj,tetoviraju ili nose cross-eve od pola metra ...da ne nabrajam,a pritom lazu,kradu...ne drze se onih osnovnih nacela,to su valjda ti licemeri,pederi,demonibella wrote:I ovo vani sto ima (cast izuzecima) je sve nekako trulo..Ja delim ljude na dobre i lose,kao i vecina normalnog sveta,brat je mio koje vjere bio,neko pametan je rekao.I jos samo ovo da kazem,JA verujem ali ispred i iznad svega i sve vise sile sam JA tj. mi sami,i naj vise mi se svidja ona narodna,cuvaj se i bog ce te cuvati.
Ono sto krache: ''Cuvaj se robe, cuvat cu te i ja''
pozdravljam te. Kako si inace?
- Djomlanija
Pa kako bi rekao,dobro je kad ne moze bolje,ma daleko od dobrog,u krugu sam,iz supljeg u prazno sto bi rekao Sale,tri,cetiri,pee.. dana izdrzim i noci,poludim od nespavanja, pa onda subotu da odspavam malo pa opet 1234-sub-1234.. Sale, jel ima nekog posla gore na planini,mislim ono kao skidam se al sam i zaposlen,primam platu,prijavljen,dobro aj ne mora odma moze i kao pripravnik,kolika je plata,radno vreme:))