Otac

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

AnAna_mo

Re: Otac

Post by AnAna_mo »

Ako je on jedan od odgovornih ili će to postati, to znači da su ga stariji odgovorni - "starosjedioci" izabrali za to jer mu dobro ide. Znači da će se on brinuti za nove momke, bit će im taj "anđeo čuvar", ako sam dobro povezala.
Mislim da je to to, neka me netko ispravi ako griješim.
Sve u svemu, svaka mu čast - dobro mu ide.
Bravo za njega, a i za vas!
Pozdrav!
:)
Potpis.
PROČITAJ ME

Post by PROČITAJ ME »

Srećna Nova Godina Oče... Drago mi je čuti da je sin dobro,zaista raduje me to.... A odgovorna osoba je nekoko se brine za vas 24 sata... Odgovara za vas. Ako je on već počeo da se brine za nove momke, koji tek stižu, u raznim stanjima, sa raznim problemima, znači da je prihvatio dovoljno stvari od Boga, znači prihvatio....to je mnogo bitno, po meni i najbitnje jer sada ima sa čim da im se obrati, da razgovara sa nima, da im bude puna podrška konstanto.... Eh sada se od njega očekuje mnogo... ali baš mnogo...treba biti spreman na se, na odricanje mnogih stvari,da bih ugodio novom momu kojeg sada on pazi... Baš onako kako su se brinli za njega, sada on brine za druge nove momke koji tek treba da se naviknu.... A najveće od svega je stvar, da je on htio promjenu, dozvolio da mu se pridje i pomogne.... promjena se počela dešavati uz Božiju pomoć, i na njega je počela uticati riječ Božija.... i Sada in kao novi odgovoran momak u centru želi se dokazati u najboljem mgućem svjetlu..... Ako je tako mislim da je na dobrom putu... želim mu sve najbolje.... Naravno vama i vašoj supruzi.... veliki pozdrav od Jace...
Između izvjesnog i neizvjesnog - postoji tanak led.
saša-ex

Post by saša-ex »

Dobro je kad nije sve super,sjajno,bajno...Dobro je da se bori. I dobro je sto se sada on brine o drugima, tako se najvise napreduje i menja. Puno pozdrava za vas i suprugu.
SAMO CEO ŽIVOT...
Otac

Post by Otac »

Hvala svima... molimo Boga da je tako....
KO NE POKUŠA 100% NEĆE USPJETI!
Otac

Post by Otac »

U Subotu smo razgovarali sa sinom. Rekao je da izlazi ovaj tjedan, da nema vise razloga da bude tamo i da zeli da radi i nastavi skolu.Ne zanimaju ga drustvo, izlasci itd...zeli steci nove prijatelje i normalno zivjeti.... Rekao sam mu da cu razgovarati sa nekim iz Reta, a on mi kaze da ce oni sigurno reci da nije jos spreman za izlazak...Rekao sam mu da moze izaci kad pozeli, da je to njegova stvar , ali da se ja ne slazem s tim ....Bio je uporan ali miran, ni u jednom trenutku nije povisio glas, pricali smo oko 25 minuta (razgovor je inace ogranicen na 15 minuta svakih 14 dana) Na kraju je pristao da ostane do Svibnja a rekao mi je da ce ostati ako mi zelimo (zbog nas) i do 10. mjeseca ako treba, ali da se nista nece promjeniti....Rekao sam mu da ostane zbog sebe , a ne zbog nas...Slijedeci dan sam nazvao Centar. Momak koji je zaduzen za njega rekao je da s njim nemaju problema, da je vrijedan i drag, ali da je ovih dana vec svima rekao da odlazi i da ga oni ne moguu sprijeciti ako je to odlucio.Koliko sam shvatio da je dosao do neke zavrsne faze i da sad blokira....Neznamo sta da radimo.Po svemu sudeci nije jos spreman za izlazak i bojimo se da ce nastaviti po starom...Upravo kad smo pomislili da sve ide kako treba ...
KO NE POKUŠA 100% NEĆE USPJETI!
dita

Post by dita »

Evo da Vas najprije pozdravim,
Moj suprug je izašao iz komune nakon 14 mjeseci, navodeći slične razloge izlaska kao i Vaš sin, ali se nakon kratkog vremena pokazalo da nije bio spreman za izalazak, jer je bio krenuo po starom, ali sam ga uspjela nagovoriti da ode ponovno u komunu, što je bilo vrlo teško, jer se teško vraćati ponovno u komunu, a teško ih je i zadržati u komuni kad odluče izaći. Ali, ja sam vrlo vrzo kod mog muža vidjela (je da se fizički skinuo i oporavio) vidjela egoizam, neodgovornost, nezrelost, razmaženost, odnosno da sve ono što je trebao promijeniti kod sebe, nije promijenio (mada to nisam željela vidjeti) i počelo je recidiv, i povratak na stari put da ponovno nije otišao u komunu. Moj muž je stari ovisnik i već u godinama, a Vaš sin je mlad dečko...pa vjerojatno nije isti slučaj...Nemam neki pametan savjet....nego vjerujte sebi i ne dajte se zavaravati....Sretno....
jana

Post by jana »

Za mjenjanje licnosti koja je porocnim zivotom na jedan nacin postala devijantna,treba mnogo vremena i strpljenja.Niti komuna,niti roditelji,niti jedna mala zena,mogu nesto uciniti kada ovisnik misli da je ojacao i da moze izaci u svijet,i nastaviti zivjeti u njemu odrzavajuci apstinenciju i nastavljajuci rad na sebi.
Nista,Oce,njihove odluke su njihove odluke,mi im mozemo reci svoje misljenje,kao i clanovi zajednice,ali oni uglavnom cine ono sto oni zele.Molite se i cuvajte sebe.
saša-ex

Post by saša-ex »

Neki ljudi izadju sa 6 meseci i budu izleceni (jako mali broj). Neki ostanu i po 10 godina, pa se navuku cum izadju. Ali neka opsta statistika je dovela do toga da je najbolje ostati u komuni 1.5 do 2 godine. Vas sin je sada u kriznom periodu, misli da je sve provalio ( u sta ja sumnjam) i da mu je vreme da se pakuje. Koliko mi se cini, on je tamo nepunih godinu dana. Nije bitno zbog cega, ako treba neka ostane i zbog vas, jednostavno puno puta sam video momke koje smo uspeli da ubedimo da ostanu i da tek u tom periodu pocnu da se desavajau pozitivne promene kod njih.
SAMO CEO ŽIVOT...
ivon

Post by ivon »

JA SIGURNO NE MOGU DA VAM DAM PAMETNIJI SAVET OD LJUDI POPUT SAŠE,DITE...ALI KAO RODITELJ VAM SAVETUJEM DA POSLUŠATE SAVETE OVIH LJUDI,JER I ZNAJU I PROŠLI SU PAKAO (KAO OVISNICI ILI SUOVISNICI),I ZAISTA SU OBJEKTIVNI JER MI KAO RODITELJI KADKAD NE VIDIMO ONO ŠTO NAM JE PRED OČIMA.PUNO SREĆE
Boban

Post by Boban »

Da to je taj period kada pomislis da je to to.Mozda jeste jedan deo resen u njemu pa misli da je potpuno.Tako je bilo sa mnom bio sam 6 meseci ,temelj sam stekao ali gomilu drugih stvari ukljucujuci resocijalizaciju koja je teska sam morao sam da prevalim i izborim se za ove tri godine.Tako da mislim da je bolje da ostane neko vreme bar koliko komuna preporucuje jer ipak oni znaju statistiku najbolje.Pozdrav
Post Reply