kako da se skinem sa benzodiazepina

Ovaj forum može sadržavati informacije koje nisu u skladu sa misijom ovog foruma.

Moderator: sanela

bbaakkii

kako da se skinem sa benzodiazepina

Post by bbaakkii »

Molio bi da mi neko kaze da li je moguce skinuti se sa diazepama.Jer pokusao sam izdrzati dva dana jedva,treci dan dobijam takve krize da su za mene traumaticne.Gubim se,gubim volju i raspolozenje,nervoza i tesko tad da mogu da se iskuliram.Pocelo je od raskida sa devojkom.Prolazili su meseci a moja depresija je rasla,i kada sam imao nekoliko laksih panicnih napada obratio sam se psihijatru.Dobio sam antidepresiv,al sam u medjuvremenu pio po nekad diazepam od keve koja je srcani bolesnik,i bilo mi je mnogo opusteno tad.U strahu da ce drugi primetiti po meni da pijem antidepresive,pio sam povremeno diazepam i bilo mi je lepo. Medjutim,u zadnjih 2-3 meseca pijem skoro svaki dan od 5 mg.uzimam od mame i babe..Mama mi kaze da to nije opasan lek,jer ga je ona pila dugo i ne oseca probleme kad ne pije,a ja sad kad ne popijem osecam se uzasno.Sad mi je problem sto imam devojku koja me jako voli,al se bojim prestati uzimati,da se ta moja nervoza ne odrazi na ovu vezu ,jer bi mi ovaj raskid naneo jos teze stanje..Voleo bih da se nisam navukao na ovaj lek,i pitam se da li sam zreo za neku ustanovu za skiadanje od zavisnosti..
supergenije

Re: kako da se skinem sa benzodiazepina

Post by supergenije »

Smanjuj postepeno, npr. naredna 3 dana smanji za cetvrtinu, pa zatim na polovinu. Kad budes na 1/4 pi je na 2 dana, pa na 3 i bices ko nov. Nema potrebe da ides u zavod za bolesti zavisnosti, bezveze ce te registrovati kao narkomana a dozu sedativa koju pijes pije 80% balkana. Kad krenes sa "skidanjem" gledaj da ispunis vreme npr sa tom ribom, jer psiha je cudo.
Ako ti je za utehu ja sam bio navucen na 10 puta vecu dozu plus 1-2g heroina pa sam danas cist.
winston85

Post by winston85 »

Bas tako kao sto kaze supergenije. To nije veliki problem, samo zavisi sa kojim AD ga kombinujes. Ja pijem Zoloft, to je antidepresiv iz grupe Sertralina, triciklicni AD. Meni ne smeta kad sam bez bensedina i po 10, 15 dana, a onda je vec frka. To je zato sto nemam ni posao ni curu. Mada kad nemam bensedin odem na trcanje, i dodjem kuci i u krevet, kao da sam ga popio. A sto da te registruju kao dzankija kad nisi to. Dakle postepeno smanjuj, recimo prva 2. dana pola ujutru pola uvece, pa sledeca 2. dana po cetvrt ujutru i uvece, pa cetvrt ujutro 2. dana i stop. Kraj. Samo nemoj da se opterecujes da ti je to malo i da te nece ni pipnuti, to su zvake za ludake, jedino ako ih nezloupotrebljavas... Srecno... :D
Covek koji ne nosi sat, dobro zna da postuje vreme...
winston85

Post by winston85 »

Hej da, jos nesto, u pocetku sto vise cajeva, nana je super za opustanje, i zaj od zalfije za jacanje krvne slike kao i zeleni caj, odlican atioksidans... Samo kad budes pripremao zeleni caj neka provri voda pa onda ostavi neka se ohladi na nekih 60.stepeni C. i onda stavi kesicu i poklopi 3-4. min. A caj od zalfije preliti kipucom vodom i poklopiti bar pola sata, jedna kafena kasikica na 2.dl. vode, mada ja kuvam malo jaci... Pozzzz
Toplo preporucujem svima.... :D
Voyager

Post by Voyager »

x
Last edited by Voyager on Sat Feb 04, 2012 2:24 am, edited 1 time in total.
winston85

Post by winston85 »

Voyager wrote:Ne vredi da smanjuje postepeno, Diazepam je lek sa dugim delovanjem, to je kao da zavisnika terate da postepeno smanjuje Metadon, cim ga bude smanjio na minimum puknuce ga kriza.
Ti se druze moras prebaciti na neki kratko delujuci opioid, recimo najbolje Rivotril, jer je on i psihostabilizator i brzo, ali brzo njega smanjiti do nule.
Ne smes se dugo zadrzavati na Rivotrilu jer ces se navuci jos gore.
Pazi, ovo je paradoks, jer se obicno ide na dugodelujuce benzose kada se skida sa benzosa, ali u tvom slucaju moras ovako.
I naravno, kada se skines sa Rivotrila, odmah je potreban neki atipican antipsihotik kao sto je Risperidon ili Olanzapin + neki antidepresiv novije generacije koji ima trosruki mehanizam, recimo Venlafaksin (kod nas se prodaje pod nazivom Effectin ER kapsule, tebi bi trebale od 75mg jednom dnevno) i to da pijhes recimo sledeca dva meseca.

Naravno, ovo je moj savet, sve vidi sa tvojim psihijatrom.
Mozes mu pomenuti Risperidon/Olanzapin i Effectin ER pa ces videti da li ce ti ih dati, opet, tvoj doktor tebe najbolje poznaje.

Nemoj se igrati sa benzodiazepinskom krizom, mozes dobiti izuzetno snazan napad epilepsije koji moze biti opasan po zivot.
Mada ti nisi na velikim dozama, ne znam cemu tolika frka, to je samo 5mg Diazepama, ja mislim da si ti ipak malo preterao u opisivanju te krize, to ne moze biti tako strasna kriza, mislim da je kod tebe vise izrazen strah.

Druze, nema bas bezbolne krize.
Moras malo i da pretrpis jbg.

No, pazi, cudno ces se osecati sledecih 6 meseci posto se budes skinuo, jer dugotrajna modulacija funkcionisanja GABAergickog sistema (koju vrsi Diazepam) ostavlja malo duzi efekat na psihu.
Ali i to ce proci.

Moras imati motivaciju.

Pozdrav !

Voyager, brate izvini, ali ne skida se on sa dopa. Kakav rivotril, jbt... A koliko sam skontao nije ni tabletoman. 5mg. diazepama, ej... A cisto sumnjam da ce mu bilo koji psihijatar prepisati psihostabilizator... Izvini jos jednom, ali skenjacemo momka, bolje da ne ide psihijatru ako je situacija takva, tamo ce ga zavesti kao dzankija...
Voyager

Post by Voyager »

x
Last edited by Voyager on Sat Feb 04, 2012 2:24 am, edited 1 time in total.
winston85

Post by winston85 »

Ok Voyager... Slazem se sa svim sto si rekao. Nesto sam i naucio. Vidim da si dobro potkovan na tu temu. Ali mislim da bi to sve sto si napomenuo 'gore' bilo isuvise za coveka koji ni ne zna mnogo o tome.... Govorim takodje iz licnog iskustva, skoro godinu dana bijem bitku sa benzodiazepinom. Moze covek ako hoce...sustina...
Pozdravljm...
i da, za malo da zaboravim, dobra ti je ova slika...xaxxaxa :-D
Boban

Post by Boban »

Voyager wrote:Naravno da se ne skida sa dopa.
Skida se sa Diazepama.
Sta mislis da je to nesto bezazleno ?

Naravno Rivotril, itekako Rivotril, naravno u maloj dozi, 1/4 tablete.
Rivotril je izuzetno dobar benzodiazepin koji ima i psihostabilizirajuca svojstva, dakle nije cist i snazan psihostabilizator kao Karbamazepin i Fenobarbiton.

Ove savete sam mu dao iz licnog iskustva sa drugim ljudima koji su se skidali sa dugodelujucih benzosa, ali ovi saveti proizilaze i iz literature koju proucavam i iz posmatranja kako to rade nase detox klinike.

Zasto, sta ti si skontao da je Rivotril neki bum bum, no no, neka teska droga ?
Pa jeste on jak.
Ali Rivotril dat u malim dozama je izuzetno koristan lek i moze se u malim dozama potpuno bezbedno primenjivati i kod dece.
U njegovom slucaju bi mu jako pomogao da prevazidje simptome apstinencijalne krize, ali kazem u malim kolicinama, dakle 1/4 Rivotrila.

A atipicni antipsihotici kao sto su Risperidon ili Olanzapin, to se uvek daje tokom skidanja sa bilo cega i nakon skidanja, rtakodje u malim dozama (osim ako nema jso neke dijagnoze poremecaja licnosti), jer su oni odlicni u vracanju normalnom funkcionisanja svih neurotransmitera, to su antagonisti serotoninskih i dopaminskih i acetilholinskih receptora, smanjuju craving i zelju da se ponovo uzme narkotik, produvavaju dizne, pomazu osobi da se skoncentrise na neke normalnije stvari, takodje imaju antidepresivno dejstvo samo na malo drugaciji fazon, takodje blago sedativno deluju ali isto na drugaciji fazon tako da popunjavaju rupe koje ne popuni supstituirajuci benzodiazepin (u ovom slucaju bi to bio Rivotril), itd.

Za vreme skidanja sa Heroina koristi se u malim kolicinama recimo Leponex (Klozapin) koji je daleko snazniji.
Ali koristi se iz istih razloga.
Atipicni antipsihotici igraju ogromnu ulogu u procesu detoksa.
Oni su ti koji igraju jednu od glavnih uloga u vracanju normalnog mozdanog metabolizma.

Nema veze na koliko je Diazepama decko bio, 5mg dnevno je sasvim dovoljno da poremeti sve zivo kada ostane bez tih 5mg i to je strasno.
Kriza od 5mg Diazepama je izuzetno nezgodna, nemojte misliti da je to mala doza pa mala kriza, ne.
Benzodiazepinske krize su jako zeznute.
Nebitno koja je doza.
Za njega je 5mg velika doza, to je njega radilo.
I kada je nema, on upada u odvratnu krizu.

Isti mehanizma je i sa recimo Tramadolom koji je 20 do 30 puta slabiji od Heroina.
Covek ce se navici na 200mg Tramadola i kada ga ne bude imao puknuce ga kriza i ima da se usere od uzasa.
No, 200mg Tramadola je kao 10mg Heroina, pa cak ni toliko.
Sto kada se isece otprilike bude nekih 1/4 tera Heroina.
Slazete se da 1/4 tera Heroina nije puno.
Ljudi se navuku na ceo ter dnevno.
Pa opet mnogi tvrde kako je kriza od 200mg Tramadola mnogo gora nego kriza koju su imali od tog jednog tera Heroina koji je daleko jaci od 200mg Tramadola.

Sve je dakle do receptora, metabolizma mozga, itd.
Sve je stvar perspektive. :-)
Stvar Perspektive.jpeg
Vojo covek pije 5 mg dijazepama dnevno covece.Kakvi epi napadi,jesi ti lud?Najlaksi nacin skidanja i najbrzi je prelazak na pola tablete pa posle toga na nista.Par noci ne spavanja i momak je slobodan kakvi antidepresivi to su gluposti.Samo volja i izbegavanje sedenja i lezanja i sve bude ok.Cajevi tri puta ddnevno,vitamin e i selen izbegavanje kafe i to je to. Nista strasno.Srecno.
bbaakkii

Post by bbaakkii »

Hvala puno ljudi.
Ja bih ipak probao sa tim smanjivanjem doze na pola i sa cajevima.
Gledao sam na forumima ima stvarno mnogo ljudi sa daleko vecim problemima u vezi skidanja.Nisam ni sakim nesto pricao o ovome,pa sam osetio potrebu da pitam za po neki savet.Inace najgore sa cim cu morati da se nosim je blaza anksioznost,jer kad prodje dejstvo leka,osetim neku nervozu i blazi strah...tipa-pozlice mi,umrecu,izblamiracu se ako me uhvati panka,malo sam izgubljen,pada koncentracija i slicno...to nije tako intezivno al me hvata,i probacu da se nosim malo sa tim...plus nesanica,blazi grcevi u misicima...Cudna je ta moc leka,kad uzmem 5 mg ubrzo me sve to prodje,i oraspolozim se..
Ja sam uzimao benzodiazepine i ranije al po potrebi.Nikad se nisam ovako navukao..jednom nedeljno,dva puta..kako kad sam nervozan...u vojsci sam pio povremeno bensedin od 5,i kontam da sam tamo malo oslabio sa zivcima..jer pre vojske nisam ni znao sta je bens..od toga ima vec 7 god.
Intezivno pijem diazepam otprilike od septembra,skoro svaki dan ili po nekad preskocim dan pa osetim te krize..tesko je danas biti strejt,ja sam se navuko jer sam prosle godine ostao bez devojke i bez posla..Probacu malo da se sredim,devojku sam nasao jos samo neki poslic pa ce valjda biti lakse i manje nervoze..
hvala jos jednom ljudi,lakse je kad se posavetujes sa nekim..Ovo samo znaju moji ukucani,a za prijatelje i devojku sam obican strejter..nisam im rekao jer smatram da je ovo prolazno,da me nebi neko od njih smatrao dzankijem :rolleyes:
Post Reply