MOLIM ZA POMOC

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

Post Reply
lulod

MOLIM ZA POMOC

Post by lulod »

Pozdrav svima!

Javljam se u nadi da cete mozda i meni uspjeti pomoci, olaksati, savjetovati nas... Citala sam malo teme po forumima i sve su price, na zalost, poprilicno slicne. Tako i ova nasa...

Radi se o muzevom bratu. Ima svega 25 godina. Zivimo u inozemstvu i nismo imali pojma sta se desava dok nakon nekoliko mjeseci nismo dosli kuci i vidjeli ga ispijenog, mrsavog, blijedog, s podocnjacima... Ruke su mu se tresle, nije jeo, nije spavao. Naravno, odmah smo posumnjali da se nesto desava. Muz je otisao do svoje majke i izravno ju upitao... Mislili smo da oni mozda nisu svjesni sta se desava, obzirom na sinovu buntovnicku proslost i sadasnjost, ali nam je ona sama rekla da je u pitanju droga. Igla!
Da skratim, od kad su saznali da je doslo do toga bore se na svoj nacin. Ja se bojim da je mozda i krivi. Upravo zato vam se javljam.
Naime, bio je u komuni u Cisti i izdrzao 10ak dana. Radi se o mladicu koji nikad nije imao stegu, nikad nije imao radne navike, uvijek mu se dopustalo da dolazi kuci u rane jutarnje sate i spava po cijele dane. Upravo smo se zbog toga i pribojavali da nece izdrzati dugo u komuni. Dakle, ubrzo nakon dolaska u komunu pokupio je svoje stvari i krenuo kuci. Unatoc svim upozorenjima da ne naprave upravo tu gresku, primili su ga u kucu. Vani je bilo -17 i svakoj mami je tesko ostaviti dijete vani da se smrzne... Do tud jos i razumijemo. Ono sto nam se cini pogresnim je cinjenica da mu dopustaju da izlazi i dalje. Doduse, provjeravaju ga telefonski, ali opet ostaje spavati kod cure. Tako bar on tvrdi. Opet po dva dana ne dodje kuci. Navodno, terapiju uzima i oni se tjese da se onda ne drogira jer mu uz terapiju nebi ni pasalo. Sad ceka da ga pozovu na lijecenje na Rab. Tamo je kao bolje jer je tip bolnickog lijecenja pa ce mu biti lakse. Nisam navela, on tvrdi kako u Cisti nije mogao izdrzati jer se i tamo drogirao. Jer je tamo, kako on kaze, bilo i vise droge nego kod kuce, ali da to nije mogao nikome reci jer se boji za ove koji su tamo. Istina ili jos jedna njegova manipulacija? Jos jedna u nizu... Sta vi mislite? Sta napraviti? Kako svekru i svekrvi olaksati, da znaju sta im je ciniti. Tocnije, kako ih uvjeriti da cine ono sto i sami znaju da bi trebali ciniti?

Molim vas, pomozite!
Last edited by lulod on Thu Dec 31, 2009 9:10 am, edited 1 time in total.
sunce polako izlazi

Re: kako pomoci muzevom bratu

Post by sunce polako izlazi »

Ono što Vam mogu sa sigurnošću reći,jeste da ne postoji univerzalni recept za liječenje narkomanije.Svi su oni ljudi za sebe,individue,svako reaguje na određenu situaciju drugačije,ze nekoga je npr.rješenje komuna,za drugoga kliničko liječenje,za trećega liječenje na svoju ruku(mada u to baš i ne vjerujem),a za četvrtoga ništa od nabrojanog.Moj savjet bi bio,čitajte što više o ovoj bolesti,informišite se,tražite odgovore i ovdje na forumu,a onda primjenjujte jedno po jedno.Rješenje sigurna sam postoji (kao i za sve u životu),samo ga treba pronaći,put je ponekad dug i trnovit ali se može.Sve najbolje,sa nadom da ćete i uspjeti!
lulod

Post by lulod »

Opet nije kod kuce. Navodno je isao na testiranje i nalaz je ispao uredan. Navodno uzima terapiju. Navodno se ne drogira.

Kao sto sam do sada imala prilike vidjeti, na ovom forumu se stvarno moze pitati sve sto ne znas (a ne znas jer do sada nisi ni trebao znati sve o ovoj odvratnoj temi)... Evo i mojih pitanja:

1. Sigurna sam da medju vama ima onih koji su prosli lijecenje u komuni, preciznije u komuni u Cisti Velikoj... Mislite da postoji mogucnost da je istina sto kaze moj djever, nazovimo ga Tihomir, da tamo ima vise droge nego igdje? Mislim, nadam se da je to samo manipulacija, ali ako nije... mislim da bi u tom slucaju negdje to trebalo javno i reci.

2. Mislite li da bi trebao nastaviti sa izlascima i nepojavljivanjem kuci po par dana? Ili bi ga se trebalo "obvezati" na kucni pritvor i dopustiti mu da mu cura i prijatelji dolaze doma?
3. Mislite li da bi svekar i svekrva trebali kriti sve to od rodbine, susjeda, prijatelja? Do sad nitko o tom nije nista znao, cak ni mi. I nama su rekli, ali pod uvjetom da nikome nista ne kazemo. Kazu, ne zele mu otezavati i da se "selo" smije... Iskreno, mislim da je tesko sakriti tako nesto jer samo je jedan pogled na to ispijeno tijelo dovoljan da sve shvate i sami. Ono sto ja mislim je da nije vrijeme za cuvanje ugleda obitelji, vec je vrijeme da se zajednickim snagama pokusamo boriti svi protiv toga. Primjerice, nazvati sve poznanike i reci im da mu ne daju/posudjuju novce... (trebam napomenuti da se vec u nekoliko navrata toliko zaduzio da su mu cak dolazili u kucu, pretukli ga i uzeli sve donekle vrijedno iz sobe)

Oprostite sto se pravim pametna i ispitujem mozda gluposti koje nemaju u cijelom problemu nikakvog znacaja, ali ne znamo ni od kud da krenemo. Sve sto su do sada svekar i svekrva pokusali nije urodilo nikakvim plodom. Sad mole nas za pomoc, a ni mi ne znamo sto nam je ciniti. Jedino u cemo se moj muz i ja slazemo je da nesto trebaju drasticno mijenjati jer ovim dosadasnjim pristupom nisu uspjeli nista napraviti. Jos jednom napominjem da zivimo u inozemstvu i bilo kakav izravni kontakt s njim nam je onemogucen. Pokusavamo pricati s njim preko telefona i videochatom, ali on nikad nije spreman za neki normalniji razgovor. Na kraju nam se razgovori svode na "kakvo je vrijeme kod vas?"... Kad se cujemo s roditeljima, onda nas oni placuci mole da i mi pokusamo nesto uciniti jer su oni vec na izmaku snaga, a i nemaju vise ideja ni za sto reci, ni za sto ciniti dalje. I tako se vrtimo u krug, oni pricaju s nama, mi pricamo s njima, a Tihomir i dalje ostaje po strani. I ne dolazi doma.

Jos jednom, oprostite na gnjavazi, ali molim za konkretne odgovore i savjete jer pocinjemo od nule.

P.S.Sunce, hvala ti na rijecima utjehe!
dita

Re: MOLIM ZA POMOC

Post by dita »

Dobro došli lulod.
Moj muž je bio u Zajednici Susret, a u Cisti Velikoj je bio prva tri mjeseca (jer je tamo prihvatni centar). Mali Vas laže da tamo ima droge. Oni su uveli u prihvatni centar metadon kod skidanja, ali je sve pod kontrolom, što stručnog osoblja, a što operatera (u Cisti su najbolji operateri jer je tamo prihvatni centar). Osim toga možete ih slobodno nazvati da čujete pravi razlog odlaska Tihomira iz komune. Vjerujem da će s Vama porazgovarati. Dok je moj muž bio tamo ja sam stvarno imala odličnu komunikaciju s njima i još uvijek imam broj: 021 726 366. Da je tamo bilo droge ne bi on izlazio van, vjerujte mi. On je izašao van da se može drogirati. Eto, čisto da se ne šire neistine o Zajednici Susret, jer sam se i sama uvjerila da zajednica radi odličan program, ljudi koji rade se zaista trude (ovo su moja osobna iskustva), a i moj muž je tamo proveo 14 mjeseci i ima samo riječi hvale o toj zajednici. Nije problem u komuni…
Teško je davati savjete, ali eto mogu Vam još jedino reći da bi bilo dobro da rodbina i prijatelji znaju u kakvom problemu je Tihomir jer će tada imati manje prostora za manipulaciju….
Pozdrav i čuvajte se…
sanela

Post by sanela »

Draga, dobro došla...
Vrlo je teško da ti nešto konkretno možeš napraviti za djevera, obzirom da nisi tu...
lulod wrote:Opet nije kod kuce. Navodno je isao na testiranje i nalaz je ispao uredan. Navodno uzima terapiju. Navodno se ne drogira.
Jesu li njegovi roditelji vidjeli nalaz?
Predlažem da odu na razgovor sa njegovim ljekarom i da vide šta će im reći.

1. Sigurna sam da medju vama ima onih koji su prosli lijecenje u komuni, preciznije u komuni u Cisti Velikoj... Mislite da postoji mogucnost da je istina sto kaze moj djever, nazovimo ga Tihomir, da tamo ima vise droge nego igdje? Mislim, nadam se da je to samo manipulacija, ali ako nije... mislim da bi u tom slucaju negdje to trebalo javno i reci.
Da se on mogao drogirati, kako kaže, sigurno bi ostao u komuni. Moguće je da u komunu uđe droga, ali, obično se to razriješi kad nadležni saznaju za to.
Moje mišljenje je da se njemu nije ostajalo, a našao je opravdanje koje bi vama/roditeljima bilo najprihvatljivije. Njemu se drogiralo i zato je izašao.
2. Mislite li da bi trebao nastaviti sa izlascima i nepojavljivanjem kuci po par dana? Ili bi ga se trebalo "obvezati" na kucni pritvor i dopustiti mu da mu cura i prijatelji dolaze doma?
Sa njim bi se trebalo sjesti i razgovarati. Postaviti mu pravila kojih se MORA pridržavati. Ukoliko ih se ne bude pridržavao, MORAJu se odrediti sankcije koje se MORAJU ispoštovati inače od cijele priče nema ništa.
Ako on ne želi da se liječi, onda ga se može izbaciti iz kuće, pa nek živi kako je odabrao. Može se vratiti kući kad se odluči za liječenje. Liječenje ne mora biti samo komuna (iako je to najbolji način), nego i drugi načini, ali ga treba redovno testirati i opet, dogovoriti šta ako bude pozitivan na drogu.

Znači, sve treba dogovoriti. i postaviti granice i uslove.
3. Mislite li da bi svekar i svekrva trebali kriti sve to od rodbine, susjeda, prijatelja? Do sad nitko o tom nije nista znao, cak ni mi. I nama su rekli, ali pod uvjetom da nikome nista ne kazemo. Kazu, ne zele mu otezavati i da se "selo" smije... Iskreno, mislim da je tesko sakriti tako nesto jer samo je jedan pogled na to ispijeno tijelo dovoljan da sve shvate i sami. Ono sto ja mislim je da nije vrijeme za cuvanje ugleda obitelji, vec je vrijeme da se zajednickim snagama pokusamo boriti svi protiv toga. Primjerice, nazvati sve poznanike i reci im da mu ne daju/posudjuju novce... (trebam napomenuti da se vec u nekoliko navrata toliko zaduzio da su mu cak dolazili u kucu, pretukli ga i uzeli sve donekle vrijedno iz sobe)
Sve dok se problem krije, mogućnost za liječenje je vrlo mala. Osim toga, svako u "selu" to već zna. Ovisnost nije sramota, nego bolest. To za pozivanje sviju da mu ne daju novac svakako trebate napraviti i reći mu otvoreno da vi nećete plaćati njegove dugove. I ne plaćati.
Oprostite sto se pravim pametna i ispitujem mozda gluposti koje nemaju u cijelom problemu nikakvog znacaja, ali ne znamo ni od kud da krenemo. Sve sto su do sada svekar i svekrva pokusali nije urodilo nikakvim plodom.
Ma forum i postoji kako bi se mogle pitati ovakve stvari. Tek kad imamo problem znamo šta da pitamo...
Nemoj se ustručavati, pitaj šta te zanima. Uvijek će se naći neko da ti odgovori.
Puno sreće...
sunce polako izlazi

Post by sunce polako izlazi »

Slažem se potpuno sa Sanelom.Jako je lijepo i potanko sve objasnila.I mi smo npr. bratu postavili jasna pravila,tačno se zna šta može a šta ne.Pri tom smo mu dali slobodu izbora u smislu da može ići od kuće,ako mu je drogiranje životno opredjeljenje,ali da se u tom slučaju više nikada ne vraća ni pod kojim uslovima,pa neka izvoli.Pozdrav
lulod

Post by lulod »

Prije svega, hvala na odgovorima. Tako smo nekako i mi pretpostavljali...
Najgore od svega je sto su mu roditelji cijeli zivot davali potpunu slobodu, kao i mom muzu, ali je, za razliku od MM, to Tihomir iskoristio na pogresan nacin. Nazirali su se ti problemi vec od puberteta, al se nekako samo cekalo da prodje, da malo odraste, da se uozbilji, da pocne raditi, da nadje ozbiljnu curu... Na zalost, on se sam nije mijenjao. Cak, stovise, zapadao je samo u sve vece probleme. Kako stegu nikad nije imao, pretpostavljam da mu ju je sad tesko prihvatiti - a i roditeljima dati mu ju. Citala sam malo po forumu da su ovisnici odlicni manipulatori i da uvijek napadaju slabiju kariku u obitelji. Mislim da je u nasem slucaju to svekrva. Njezin divan i blag karakter, koji joj je inace za svu pohvalu, sad joj je najveci neprijatelj. Mislim da nikad nece biti spremna dati mu neki ultimatum, a onda se njega i drzati. Kakvo god pravilo da nametnu pada u vodu cim ga Tihomir prekrsi, a krsi ih stalno. Sto u tom slucaju? Kako im svima zajedno pomoci? Moj muz se razivcani svaki put kad prica s njima jer im pokusava dati do znanja da su i oni ti koji se trebaju drasticno mijenjati. Cak je jednom prilikom i ton povisio, ali ja mislim da nije ispravan nacin da se dere na njih. Mislim da im sada najmanje to treba. Ipak, na neki nacin im se treba otvoreno reci jer ovako dalje ne mogu nastaviti. Barem ako misle sinu uistinu pomoci. Sta im reci, a da se ne naljute? Nisam pametna...
sanela

Post by sanela »

Ima li u tom gradu neki centar za ovisnosti?
Možeš li se raspitati, pa ih tamo uputiti na savjetovanje, jer se i oni trebaju mijenjati i naučiti kako da se nose sa problemom.
lulod

Post by lulod »

Ma imaju i odlaze tamo na tjedne sastanke. Na zalost, ne vidimo da ima nekih vecih pomaka. Kad su prvi put isli na sastanak rekl su nam da im je drago jer su ih tamo uputili na to da mu ne smiju raditi "medvjedje usluge". Bilo nam je drago jer smo mislili da ce uroditi plodom. No, nakon par odlazaka su nam rekli da ce ici i dalje, da ce uciniti sve, ali da misle da to nije za njih...
Post Reply