Samo za Danas (Just for today)

Ovdje možete saznati više informacija o programu AN i pronaći podršku ukoliko ste još uvijek ovisni i tražite pravi način uspostavljanja i održavanja apstinencije.

Moderator: sanela

Vuk

Re: Samo za Danas (Just for today)

Post by Vuk »

E, hvala vam, neću tupiti nego nastavljam ali samo da kažem da je lepo kad znaš da nekome znači!
Moon child
Vuk

Post by Vuk »

19. decembar
Raditi onako kako govorimo

"Reči ne znače ništa dok ih ne stavimo u dela."

v

Dvanaesti korak nas podseća da "primenjujemo ova načela u svemu što radimo." U NA vidimo žive primere ovog uticaja svuda oko nas. Iskusniji članovi, koji kao da imaju auru mira koja ih okružuje, demonstriraju nagrade od primene ovog dela mudrosti u svojim životima.
Kako bismo primili nagrade Dvanaestog koraka, najbitnije je da primenjujemo duhovna načela oporavka i onda kada nas niko ne gleda. Ako na sastancima pričamo o oporavku, ali nastavljamo da živimo kao što smo živeli u aktivnoj zavisnosti, naši članovi mogu posumnjati da samo citiramo parole i ništa više.
Ono što prenosimo novijim članovima dolazi više iz onoga kako živimo nego iz onoga što govorimo. Ako savetujemo nekome da "preda svoju volju", a da sami nismo doživeli čudo Trećeg koraka, ova poruka verovatno neće stići do novopridošlog kome smo je namenili. Naprotiv, ukoliko "radimo ono što govorimo" i delimo svoje jedinstveno iskustvo u oporavku, poruka će sigurno biti jasna svima.

v

Samo danas: Ja ću primenjivati načela oporavka, i onda kad samo ja znam za to.
Moon child
Vuk

Post by Vuk »

20. decembar
Prebroditi opsednutost sobom

"Življenjem koraka počinjemo da se oslobađamo
opsednutosti sobom."

v

Mnogi od nas su došli u program uvereni da su naša osećanja, naše želje i naše potrebe bile od najveće važnosti za svakoga. U životu smo praktikovali sebično, egocentrično ponašanje i verovali smo da je to jedini način za život.
Ta egocentričnost ne nestaje samim tim što prestanemo da se drogiramo. Možda smo, kad obavljamo svoju prvu funkciju u NA, sigurni da nas svi u prostoriji gledaju, sude i osuđuju. Možda zahtevamo da naš sponzor uvek bude ovde kako bi nas saslušao kad god to želimo – a on nam možda nežno ukazuje kako se svet ne okreće oko nas samih. Što više nastojimo da budemo u središtu svemira, manje ćemo biti zadovoljni svojim prijateljima, svojim sponzorom i svime ostalim.
Sloboda od opsednutosti sobom može se pronaći većim koncentrisanjem na potrebe drugih, a manjim na svoje lične. Kad drugi imaju probleme, možemo ponuditi pomoć. Kad novopridošli trebaju prevoz do sastanka, možemo ih pokupiti. Kad su prijatelji usamljeni, možemo sa njima provesti neko vreme. Kad se osećamo nevoljeno ili nepaženo, možemo ljubav i pažnju koji nam trebaju ponuditi nekom drugom. Davanjem, zauzvrat dobijamo mnogo više – i to je obećanje kome možemo da verujemo.

v

Samo danas: Ja ću deliti svet sa drugima, i znati da su oni jednako važni kao i ja. Negovaću svoj duh dajući sebe.

Moon child
Vuk

Post by Vuk »

21. decembar
Prihvatanje i promena

"Sloboda za promene dolazi, izgleda,
posle prihvatanja sebe."

v

Strah i poricanje suprotni su prihvatanju. Niko od nas nije savršen, čak ni u svojim sopstvenim očima; svi imamo određene osobine koje bismo, kada bi to bilo moguće, voleli da promenimo. Kada o tome razmišljamo, ponekad se teško nosimo sa činjenicom koliko smo udaljeni od sopstvenih ideala tako teško da se bojimo kako je nemoguće da postanemo ljudi kakvi bismo želeli da budemo. Tada se javlja naš mehanizam poricanja, vodeći nas u suprotnu krajnost: ništa u vezi nas ne treba promenu, govorimo sebi, pa čemu onda brinuti? Nijedna od ovih krajnosti ne daje nam slobodu za promene.
Bilo da smo dugo vremena članovi NA ili smo novi u oporavku, sloboda za promene postiže se proradom Dvanaest koraka. Kad priznamo da smo nemoćni i da ne možemo upravljati sopstvenim životima, radimo protiv laži koja kaže da nebi trebali da se menjamo. U procesu verovanja da Sila veća od nas može da nam pomogne, oslobađamo se straha da smo nepopravljivo pokvareni; počinjemo da verujemo da možemo da se promenimo. Predajemo se brizi Boga kako smo ga shvatili, i nalazimo snagu koja nam je potrebna kako bismo preduzeli temeljno i iskreno preispitivanje samih sebe. Priznajemo Bogu, sebi i drugom ljudskom biću ono što smo otkrili. Prihvatamo dobro i loše u sebi; sa ovim prihvatanjem postajemo slobodni za promene.

v

Samo danas: Želim da se promenim. Radeći korake, ja ću se suprotstaviti strahu i poricanju i pronaći ću prihvatanje koje je potrebno za promene.

Moon child
Vuk

Post by Vuk »

22. decembar
Novi način života

"Kada na kraju puta uvidimo da više ne možemo funkcionisati
kao ljudska bića, bilo sa ili bez droge, svi se suočavamo
sa istom dilemom... Ili nastaviti kako najbolje možemo
do strašnog kraja – zatvora, ustanova ili smrti
– ili pronaći novi način života."

v

Šta je bilo najgore u aktivnoj zavisnosti? Za mnoge od nas, to nije bila činjenica da jednog dana možemo umreti od svoje bolesti. Najgori deo bila je smrt koju smo živeli svaki dan, beskrajna besmislenost života. Osećali smo se kao hodajući duhovi, a ne kao deo sveta koji živi i voli.
U oporavku smo poverovali da smo ovde iz jednog razloga: da volimo sebe i da volimo druge. Tokom prorade Dvanaest koraka naučili smo da se prihvatamo. Zajedno sa prihvatanjem sebe došlo je i samopoštovanje. Videli smo da sve što radimo ima uticaja na druge: mi smo deo života onih oko nas, a oni su deo našeg. Počeli smo da verujemo drugim ljudima i priznajemo svoju odgovornost prema njima.
U oporavku smo se vratili u život. Održavamo svoje nove živote pridonoseći dobrobiti drugih i trudeći se da to svaki dan činimo sve bolje – tu dolaze na red Deseti, Jedanaesti i Dvanaesti korak. Dani življenja poput duha su prošli, ali samo dok aktivno težimo da u ljubavi i na zdrav način učestvujemo u sopstvenim životima i životima drugih oko nas.

v

Samo danas: Ja sam pronašao novi način života. Danas ću nastojati da s ljubavlju služim drugima i da volim sebe.
Moon child
Vuk

Post by Vuk »

23. decembar
Nove zamisli

"Ponovo ocenjujemo svoje stare zamisli kako bismo se
upoznali sa novimidejama koje vode novom načinu života."

v

Naučiti živeti na novi način može biti teško. Ponekad kada nam je naročito teško, u iskušenju smo da krenemo linijom manjeg otpora i da ponovo živimo prema svojim starim zamislima. Zaboravljamo da su nas one ubijale. Da bismo živeli novi način života, treba da budemo bez predrasuda za nove ideje.
Prorada koraka, prisustvovanje sastancima, deljenje sa drugima, verovanje sponzoru – ovi predlozi mogu naići na naš otpor, čak i našu pobunu. NA program traži trud, ali svaki korak u programu vodi nas bliže tome da postanemo onakvi ljudi kakvi zaista želimo da budemo. Želimo da se promenimo, rastemo, postanemo nešto više nego što smo danas. Kako bismo to učinili, rešavamo se predrasuda, isprobavamo nove ideje koje smo pronašli u NA, i učimo da živimo novi način života.

v

Samo danas: Ja ću biti bez predrasuda za nove zamisli i naučiću da živim svoj život na novi način.
Moon child
Vuk

Post by Vuk »

24. decembar
Grupa

"Dvanaesti korak našeg sopstvenog programa kaže da prenosimo
poruku zavisniku koji još uvek pati... Grupa je najmoćnije
sredstvo koje imamo za prenošenje ove poruke."

v

Kada prvi put dođemo na sastanak Anonimnih narkomana, upoznajemo zavisnike koji se oporavljaju. Znamo da su zavisnici zato što govore o istim iskustvima i osećanjima koje smo i sami imali. Znamo da se oporavljaju zbog njihovog spokoja – oni imaju nešto što mi želimo. Osećamo nadu kada drugi zavisnici dele sa nama svoj oporavak na NA sastancima.
Atmosfera oporavka privlači nas na sastanke. Ta atmosfera se stvara kad članovi grupe predano rade zajedno. Nastojimo da doprinesemo atmosferi oporavka pomaganjem u pripremi za sastanak, pozdravljanjem novopridošlih i razgovorom sa drugim zavisnicima nakon sastanka. Ove demonstracije naše posvećenosti čine naše sastanke privlačnima i pomažu našim grupama da podele među sobom svoj oporavak.
Deljenje iskustva na sastancima je jedan od načina na koji pomažemo jedni drugima, i često je temelj našeg osećaja pripadnosti. Poistovećujemo se sa drugim zavisnicima, i tako verujemo njihovoj poruci nade. Mnogi od nas ne bismo ostali u Anonimnim narkomanima bez tog osećaja pripadnosti i nade. Kada delimo na sastancima grupe, pomažemo svoj lični oporavak dok istovremeno pomažemo drugima.

v

Samo danas: Ja ću pružiti pomoć drugom zavisniku u mojoj grupi i podeliti svoj oporavak.

Moon child
Vuk

Post by Vuk »

25. decembar
Anonimnost i samovolja

"Nagon za ličnom koristi... koji je doneo toliko patnje
u prošlosti prestaje da ima uticaja ako čuvamo
načelo anonimnosti."

v

Sama reč anonimnost znači bezimenost, ali ovde je na delu važnije načelo anonimnosti NA programa: načelo nesebičnosti. Kada priznamo svoju nemoć da upravljamo sopstvenim životima, radimo prvi korak koji nas udaljava od samovolje, i prvi korak prema nesebičnosti. Što manje pokušavamo da vodimo svoj život na temelju samovolje, to više nalazimo snagu i pravac koji su ranije tako puno nedostajali u našim životima.
Ali načelo nesebičnosti čini puno više od toga da se samo osećamo dobro – ono nam pomaže da bolje živimo. Naše zamisli o tome kako bi svet trebao da se vrti počinju da gubite na važnosti, i mi prestajemo da namećemo svoju volju svima i svemu oko nas. I kad napustimo svoje "ja-sve-znam" težnje i prepoznamo vrednosti iskustva drugih ljudi, počinjemo da se prema njima odnosimo sa poštovanjem. Interesi drugih postaju nam jednako važni kao naši sopstveni; počinjemo da mislimo na ono što je najbolje za grupu, umesto samo na ono što je najbolje za nas same. Počinjemo da živimo život koji je veći od nas, koji znači više od nas i od našeg imena – počinjemo da živimo načelo anonimnosti.

v

Samo danas: Bože, molim te oslobodi me od samovolje. Pomozi mi da razumem načelo anonimnosti; pomozi mi da živim nesebično.

Moon child
Vuk

Post by Vuk »

26. decembar
Sila koja nas nikada neće izneveriti

"Kako učimo da verujemo ovoj Sili, počinjemo
da savladavamo svoj strah od života."

v

Mi smo ljudi koji su navikli da stavljaju sve stvari na jedno mesto. Mnogi smo imali jednu određenu drogu koja nam je bila najdraža. Oslanjali smo se na nju da nas vodi kroz dan i učini život podnošljivim. Bili smo verni toj drogi; u stvari, njoj smo se posvetili bez ostatka. A onda se ona okrenula protiv nas. Bili smo izdani od jedine stvari u koju smo se ikada pouzdali, i ta izdaja nas je ostavila da se koprcamo.
Sad kada smo našli prostorije oporavka, možda smo u iskušenju da se oslonimo na drugo ljudsko biće kako bi ispunilo naše potrebe. Ovo možemo očekivati od svog sponzora, ljubavnika ili najboljeg prijatelja. Ali oslanjanje na ljudska bića je rizično. Ona nikad nisu savršena. Mogu biti na odmoru, spavati ili biti loše raspoloženi kada nam trebaju.
Naše pouzdanje mora počivati na Sili većoj od nas samih. Nikakva ljudska snaga ne može nam vratiti razum, brinuti se za našu volju i živote, ili biti bezuslovno dostupna i brižna kada god smo u potrebi. Polažemo svoju veru u Boga kako smo ga shvatili, jer nas jedino ta Sila nikad neće izneveriti.

v

Samo danas: Ja ću položiti svoju veru u Silu veću od mene, jer me jedino ta Sila nikada neće napustiti.
Moon child
Vuk

Post by Vuk »

27. decembar
Bog nam može vratiti zdrav razum

"Proces u kojem počinjemo da verujemo vraća nam zdrav razum.
Snaga da se pokrenemo dolazi iz ovog verovanja."

v

Sada kada smo konačno priznali svoju ludost i videli primere u svim njenim pokazateljima, možda smo u iskušenju da verujemo da smo osuđeni da se ponašamo na taj način ceo svoj život. Baš kao što smo mislili da je naša aktivna zavisnost bila beznadežna i da se nikad nećemo skinuti, sada možda verujemo da nema nade da se rešimo baš te određene, naše vrste ludila.
Nije tako! Znamo da dugujemo svoju slobodu od aktivne zavisnosti milosti Boga koji nas voli. Ako naša Viša sila može izvesti takvo čudo kao što je oslobađanje od naše opsednutosti drogiranjem, sigurno nas ova Sila isto tako može osloboditi od ludosti u svim njenim oblicima.
Ako u to sumnjamo, sve što treba da učinimo je da pomislimo na zdrav razum koji je već vraćen u naš život. Možda smo preterali sa troškovima na svojim kreditnim karticama; ali zdrav razum se vraća kada priznamo poraz i prerežemo sve kartice na pola. Možda se osetimo usamljeno i poželimo da posetimo svoje stare drugove iz vremena drogiranja. Poseta sponzoru umesto toga čin je zdravog razuma.
Ludilo naše zavisnosti povlači se u prošlost kako u svom oporavku počinjemo da doživljavamo trenutke pojavljivanja zdravog razuma. Naše verovanje u Silu veću od nas raste kako počinjemo da shvatamo da je čak i naša vrsta ludila ništa u poređenju sa ovom Silom.

v

Samo danas: Zahvaljujem Bogu kako sam ga shvatio za svaki zdravi čin u mom životu, jer znam da su oni pokazatelji vraćanja mog zdravog razuma.
Moon child
Post Reply