metadon-nova tema

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

YugoS

Re: metadon-nova tema

Post by YugoS »

Pozdrav boki.

Ja sam vec pisao o mom skidanju sa metadona,ali posto ne znam prebacivati linkove napisacu ti u kratko.

Po mom misljenju,ono sto je meni pomoglo da se bezbolno skinem sa metadona je da to odradis sa doktorom!
Ja sam metadon pio tri i po godine.
Prvo ces morati postepeno smanjivati kolicinu metadona,a za to imas vremena,a i motiv.
Kada se ustabilis na 10mg,pa onda 0,5 mg (ja sam pio tecni u mililitrima,pa kontam da je 10mg=1ml) ,napravices pauzu od 48 sati.
Znaci,ja sam nakon 10 tak dana metadona 0,5ml morao cekati bez icega(nije uopste frka) 48 sati,a onda dobio 4mg subutexa,pa nakon sat jos 2mg.Ovo sve je radjeno pod nadzorom doktora i nista na svoju ruku!

Radio sam detoxikaciju pa je subutex koristen nekih 20-tak dana,uz smanjivanje miligraze.
Apslolutno nije bilo krize,ali sam bio totalno neinformisan pa sam nekoliko dana nakon prestanka subutexa "iz cista mira i dobrog raspolozenja" otisao i uzeo dop!

Boki,jedino ces bezbolni detox odraditi sa Doktorom,sam nikada.I pazi dobro,kada se vratis da ti se ne desi kao meni! Jer dugotrajno konzumiranje metadona osim duge fizicke krize(koju ces uz ljekarsku pomoc bezbolno prebroditi) nosi i duzu psihicku krizu.
Na nju ces se morati pripremiti i ako se malo edukujes mozes i to prebroditi! Sto vise budes znao o tome bice ti lakse,vjeruj mi.
Ja da sam tada znao ovo sto sad znam,sigurno ne bih pao!

:D
narkoman sam al' najlepsi.
saša-ex

Post by saša-ex »

Nemoj sam Boki, vidi sa tvojim lekarom, sto rece Yugo.
SAMO CEO ŽIVOT...
YugoS

Post by YugoS »

Boki,napisah ti post na brzinu,imao sam nekih obaveza i to,pa me sad Sale nesto inspirisa....

Jeli se to vracas za stalno ili je samo odmor pa nazad za Australiju ?
Imas li familiju,mislim na zenu i djecu ?
Kakvi su ti planovi kad dodjes ovde?

Kakvi su ti planovi u opste vezani za bolest Ovisnosti?
Imas li namjeru da se skines za uvijek?

Prije nego sto odgovoris na ova pitanja(ako budes htjeo,naravno) uzecu malo slobode da ti nesto napisem.Nadam se da mi neces uzeti za zlo.

Krenucu sa tim da hoces da ostanes cist.
Boki,tebe ce ovde,osim porodice i prijatelja,docekati smedji i za tvoje pojmove jeftini heroin.
Ako budes pametan i ako si odlucio da se vise ne drogiras,a ovo ti govorim k'o bratu,skontaj da se ne sjebes.

Ja bih,ako je to moguce(ne znam ti situaciju) cim posjetis sve koji su ti bitni,sto prije spuc'o u Komunu.Jebiga,realno nisi bio 5 godina i osim familije nemas valjda nikoga ko te veze da ne odes.Cisto dok se saberes i skontas sta i kako dalje,Komuna je najbolje rijesenje.Kontam ako nisi bio kuci toliko dugo,jos jedna godina ti nece puno uzeti,a mozes pravo dobiti.

Drug,ne zaboravi da ovo pisem a ne znam ti situaciju i da ti ovo predlazem na osnovu nekog mog konta.Nemoj se ljutiti ako ti nisam uzeo neke tebi drage i bitne ljude u obzir,jer i ne znam o tebi skoro nista.

Zelim ti sve najbolje i nemoj zamjeriti sto sam uzeo ovoliko slobode da ti "solim pamet".
Namjere su mi najcistije i prijateljske!
narkoman sam al' najlepsi.
vudd

Post by vudd »

Zajebano boki...Doci u RS frisko skinut sa meta.Naci dobrog doktora da te objerucke prihvati,a da mu pri spomenu rijeci Australia,ne zaigra srce :)
Ostajes za stalno u RS?
Fickt Euch,Ihr Mistgeburten....
sanela

Post by sanela »

tina26 wrote:prvo tko je stavio onaj video ispod mog posta, ja nisam, koje su to fore, meni stavljati viseo za neocale, znam da se reklame stsvljaju ali ne u obliku videa pa i molils moderartoricu as mi to ojasni.
Tina, tvoje postove samo preletim pogledom, jer mi ih je stvarno teško čitati - puni si tajping grešaka i predugi. Ako mi postaviš neko pitanje u sredini posta, vjerovatno ga ne pročitam, pa i ne odgovorim. To što ti misliš da je sve što ja uradim na forumu urota protiv tebe, to je apsolutno tvoj problem.

Video je zapravo reklama koja se nasumično pojavljuje, nekad bude jedno, nekad nešto drugo, tako da nemam pojma o kojem videu je riječ... tako da nije ni to urota protiv tebe.
tina26

Post by tina26 »

ok sanela znam da se stavljaju reklame ali nisam nikada vijdjela reklame ispod nicije posta u obliku videa, pa zato pitam....bilo mi je udno sam sto je video i kako netko moze nesto namoj post stljati sto nisam ja stavila,a ok nisam mila da je reklama jer je bio video, ok reklma je ok, nije problem, zaboravi....

a ostala pitanja neces odg. dali sis e ikada drogirala, ako nisi kako mozes stati na iciju stranu i preferirati ikoji nacin skidanja a nisi osijetila krizu u zivotu, pa ko zna bili ti izdrazala u komuni na suho se skinuti, to samo rijetki izdrze vjeruj mi... nije nimalo lako... i onda kako netko ko nije kerizu osijetio, nezna uopce koji je to osijecaj moze se prikloniti , sada reci sto uvijek kazes ja se ne priklanjam stranam, ja sma za sve ako pomaze ali to smao pises, a sloziti ces se pokazujes nesto sascim drugo, onim iz komune gladas kroz prste, mogu vdijedati druge koji su na terpiji i nista im se ne dogodi itd, a oni na terpiji i kao ih se vrijeda ti to dopustas, opominjes njih ako napisu nesto ne uvrdljvo nego ono zajedljivo za ove iz komune itd, to meni zgeda kao priklanjanje stranama samo ne ajvno nego ono u tisini pa eto mene zanim azasto, kako ti znas da si ti ovisna koji bi tvoj nacin ljecenje bio i kako bi se ti osijecalal da kao netko ko je ovisan bio,sada na suspst. dodes na neki forum i tu te ono odbbacuju i vrijedaju tvoj odabir u zvitou..kako bi ti bilo. neznam ja uvijek u ziotu krecem od onog kako bi se ja osijecala da mi netko radi nesto sto ja radim nekom....ako zakljucim da bi se osijecala lose, to vise ne radim, tako da, eto molila bih te odgovor, nadams e da si shvatila poantu pitanja ili da pojednostavim?
sanela

Post by sanela »

tina26 wrote:ok sanela znam da se stavljaju reklame ali nisam nikada vijdjela reklame ispod nicije posta u obliku videa, pa zato pitam....bilo mi je udno sam sto je video i kako netko moze nesto namoj post stljati sto nisam ja stavila,a ok nisam mila da je reklama jer je bio video, ok reklma je ok, nije problem, zaboravi....

a ostala pitanja neces odg. dali sis e ikada drogirala, ako nisi kako mozes stati na iciju stranu i preferirati ikoji nacin skidanja a nisi osijetila krizu u zivotu, pa ko zna bili ti izdrazala u komuni na suho se skinuti, to samo rijetki izdrze vjeruj mi... nije nimalo lako... i onda kako netko ko nije kerizu osijetio, nezna uopce koji je to osijecaj moze se prikloniti , sada reci sto uvijek kazes ja se ne priklanjam stranam, ja sma za sve ako pomaze ali to smao pises, a sloziti ces se pokazujes nesto sascim drugo, onim iz komune gladas kroz prste, mogu vdijedati druge koji su na terpiji i nista im se ne dogodi itd, a oni na terpiji i kao ih se vrijeda ti to dopustas, opominjes njih ako napisu nesto ne uvrdljvo nego ono zajedljivo za ove iz komune itd, to meni zgeda kao priklanjanje stranama samo ne ajvno nego ono u tisini pa eto mene zanim azasto, kako ti znas da si ti ovisna koji bi tvoj nacin ljecenje bio i kako bi se ti osijecalal da kao netko ko je ovisan bio,sada na suspst. dodes na neki forum i tu te ono odbbacuju i vrijedaju tvoj odabir u zvitou..kako bi ti bilo. neznam ja uvijek u ziotu krecem od onog kako bi se ja osijecala da mi netko radi nesto sto ja radim nekom....ako zakljucim da bi se osijecala lose, to vise ne radim, tako da, eto molila bih te odgovor, nadams e da si shvatila poantu pitanja ili da pojednostavim?
Slušaj tina, na ova tvoja gore postavljena pitanja sam do sad hiljadu puta odgovorila. Nisam se nikad drogirala i osjetila krizu. O ovisnosti znam iz priča ljudi koji su se drogirali, iz knjiga i iz kontakata sa dragim ljudima, a tom problematikom se bavim i izučavam je već 10 godina. To radim iz ugla socijalnog, a ne medicinskog radnika. U skladu s tim, smatram da je ovisnost najkraće medicinski problem, a najduže socijalni problem. Što znači da su lijekovi tu da vam olakšaju da prođete krizu i da riješite simptome, kao što je npr. nesanica, depresija i sl. Nešto što će vam pomoći na početku skidanja. Kasnije, treba učiti živjeti. Tu ti lijekovi ne pomažu. Pomažu ti ljudi koji će te podučiti kako da živiš na drugačiji način.

E sad komuna ti daje prostor, vrijeme i strukturu da to napraviš. I što je najvažnije ljude koji su uspjeli kao uzore da je moguće živjeti normalno bez droge. Komune su različite i imaju različite programe, ali suština je ista.

Ne mora svako otići u komunu. I ja nisam nikad rekla da mora. Ljudi koji pišu u podforumu Terapijske zajednice se uglavnom ne prepucavaju i nema potrebe da brišem postove i upozoravam korisnike.

Što se tiče supstitucije, ona je dobra za ljude kojima treba više vremena da se odluče na promjenu, za ljude koji nemaju snage/volje/cilja/motivacije da se suoče sa životom čisti i trijezni i koji ne žele da uzimaju dop. E sad, puno je onih koji su na metadonu jer nemaju love za dop, pa uzimaju metadon, a kad skuckaju lovu, onda uzmu i heroin. To govorim iz iskustva, a ne iz priča rekla-kazala. Ja protiv toga nemam apsolutno ništa, ali želim da ljudi budu svjesni da supstitucija treba biti privremeno rješenje, osim za ljude koji su izgubili nadu ili koji toliko vole biti opijeni opijatom, poput Voyagera ili beobandita, da im je supstitut način življenja. I takav život uključuje promoviranje supstitucije kao jedinog modela liječenja koji pomaže... Mislim da to nije slobodan život, ali ako njima to odgovara i ljudima oko njih... onda bujrum!

I još to što kažeš kako nisam fer i kako sam ovakva ili onakva... vjeruj, to me apsolutno ne dotiče, jer ti mene ne poznaješ. Ne poznajem ni ja tebe i zaista mi je nejasno zašto sve uzimaš toliko lično i zašto se stalno braniš i zašto toliko paranoišeš i misliš da su svi protiv tebe. Ako ti se ovdje ne sviđa ne znam zašto se stalno vraćaš i pišeš na ovom forumu? Meni ako nešto ne odgovara, ja odem. Tako da ili si skroz besposlena ili se voliš upuštati u diskusije bez kraja i konca koje su apsolutno besmislene. Ja niti sam besposlena niti se volim upuštati u beskrajne i besmislene diskusije i nemam namjeru više tebi odgovarati na pitanja koja se odnose na moje odluke o brisanju postova ili komentiranju.
Želim ti sve najbolje, kao i svakom članu ovog foruma!
tina26

Post by tina26 »

da citala sam i ja o medicini i dostas e informirala, i cak gledala jednu operaciju (eto veza neka i to pa sam prisutvovoala neka ne teska nego lakak operacija, nije bas bilo ljepo za vijdeti) i informirams e dosta o tome jer eto to me zanima i oduvijek sam snjala da budem kirurg, jbg moj put je krenuo u nekom drugom smjeru ali eto to mi ne daje pravo niti mogucnot da operiram nekom mozak, ili da vrsim bilo kakvu operaciju, eto to je poanta, to sto si se informiralal , ili ucila ili citala ili ovo ili ono i vidjela osobe u krizi i pricala s anjima, nemozes zanti kako ej to dok sama ne iskusis na svojoj kozi i jdrazi su mi takvi kada mi daju savijete, ili kada zauzimju strane a neznaju sto bi oni u takovj situcaiji ti ces reci da bi ti sigurno isla iu komunu i skudala se na suho aha, je ali to nikada necemo znati jel tako, rijetki su koji uspiju u konuni , mislis da si medu njima, ja ne mislim ali dobro....

jesi ristrana si, na strani ovih iz komune si, zasto neznam, imate neki deal ili nesto, neznam niti me zanima, ali me zivcira i zato (stalno si govorim da necu tu vise pisati javno pa onda neki post mi digne zivac i moram napisati jbg, takva sam) stalno tu pisem i komentiram jer mislim d aje to uzasna nepravda, da em ti komunasi napadaju nas na terpiji (sto em pravila brane, em sto nije ok ljudski , n ije ok jer svakobira svoj put i ko su oni da odreduju ili pljuju moj ili bilo ciji drugi) em sto kada je neko vrijedanje u pitanju (mene posebno a i drugih calnaova (koji su gle cuda na trapiji) ti ne reagiras... i gle cuda to uvjek ili vecinom vrijedaju komnunasi (na koje sti ti itekako pristrana) i eto to je po meni nepravda, i jadno i sves to hoces, ali necu sada pisati da ne ispadne da vrijedam, ali to mi je tako jadno da eto moram se uplaesti...znam da to tevi (vama ) smeta i da vam je bolje bez nekog takvog ko se buni ko pise da je to nepravda, bolje je kada ljudi sute i trpe, ili samo odu jer eto nisu njihova posla,ali eto ja sam takva ja mrzim enpravdu a ovo je nepravda pa eto zato se i bunim, i vlila bi vise nego ista znati zasto, zasto ovo nije forum kao svi drugi,di svako ima pravo na misljenje, di se svako vrijedanje (pa i ono u rukavicama, sto na kako se osijecate, anfakabl nije mee vrijedala, oces reci da nije, mene i jos gorije moj hendikep pa daj kakva to osba moras biti da se smijes i zajeb..na racun necijeg hendikepa...ono uzas...) kaznjava, ili se opomene jednom, dva puta i onda se let van, a ne tu van lete ljudi jer se bune, jer kazu nije ok da me netko vrijeda a mod nista ne poduzima, neznam kakv je ovo foruzm ali d aje normalna nije, pravila koja si ti napisalal sama ne postujes, pristrana si , za ljude na trtaoiji jedna pravila za ove komunase i ove koji su tu dugo druga...itd, d ane nabrajam sada, jer bi do sutra pisala... i ti oces reci d aj eto sto ti radis u redu...ja te ne zelim vrijedati niti ista takvo, lai dja malo razmili, dlai je to sto radis ok..dali je ljudski i norlamlo, razmisli kako se osijecamo mi na terpiji koji tu dodemo da popricamo, da podjelimo svoju bole sveoje sto nas muci a naidemo na ismijavanje i vrijedanje, sto misli kakao se osijecamo, kako bi se ti osijecala, a da neznas jer nisi bila nikada u toj situaciji ali si uzimas za pravo da sudis,o necemu sto nisi iskusila, to ti sanela nije ok.... necu dalje da ne ispadne da vrijedam, ali ovaj post koji si tako diplomatski napisala, ne znaci nista, ne govori nista.... (nebi me cudilo da izletim jer sam malo previse pocela pricati....ako izeltim pitjte darlu di mi se oni koji zele mogu javiti, jer eto sigurno sanela nece dopustit da ostanem jer eto malo previse pricam i bunim se protivn nekih stvari sto njoj sigrno ne pase, bolje je to sve gurati pod tepih i zataskavati i one koji pocnu i ncnu tu temu banati jel tako...a jbg, svijet je napravedan...a ovaj frum je kao i svijet, mada nisam bas primjetila da su ostali forumi takvi jer ipak net je slobodna medije moze pisati ko sto oce, lai zato i postoji mod.da seredi ako netko vrijeda nekog, zajeb..itd, jos na ovom ako netko zjeb..nekog zbog izbora ljecenje itd, ali na ovom forumu neki to smiju raditi a neki to nesmiju...jbg mi koji smo na terpiji smo medu onima koji nemsiju....tuga, camer i jad...sve sto imam za reci...) ( e da smo da kzem da ako i budem banan i vi znatre da nisam nikoga virjedala, na nacin na koji su mene i ako se to dogodi dogoditi ce se samo zato sto sam postavljala pitnaja koja nekime ne pasu das se postavljaju, pa eto onda cete vijdjeti kakv je ovo forum i kakva je moderatorica...samo to...pa vi odlucite sto cete...ocete li sutiti i trpiti ili....)
boki_

Post by boki_ »

Hvala momci za savjete.
Nisam za komunu jer me podseca na vojsku a sanjam cesto jedan san da sam se ponovo prijavio u vojsku i da sam u nekoj jkasarni i da trcim od oficira do oficira i govorim im da sam vec odsluzio vojni rok a oni me ne cuju i tako budim se savu znoju iz kosmara jos verujuci da sledecih godinu dana mora da trubim kcu u armiji.
Komune i slicne stvari mi se ne svidjaju. U sedmom razredu osnovne sam bio u astronomskoj grupi i imali smo natjecanje i dosao sam na 15. mjesto u republici i kao nagradu smo otisli nas cetvorica iz grupe u Prvic Luku kraj Sibenika na astronomski kamp. To mi je bilo prvi put van kuce vise od nekoliko dana i svaki dan sam plakao. Jednostavno ne volim taj vojnicki stil zivota spavanje u sobama sa vise ljudi....volim svoju privatnost i toplinu porodicnog zivota.

I ja sam bio kao Beobandit i Voyager, mislio da saqm uhvatio Boga za m*da i prilicno fino 3 godine kulirao i bio odradjen mnogo lepse nego prljavim heroinom. Medjutim s vremenom tolerancija je porasla a dozu jednostavno ne smijem da dizem vise od 70 mg. Tako da danas uzimam samo jer me je strah krize ako prestanem.

Stvar samnom je to sto sam ja samo tridesetak puta u zivotu uzeo heroin i to svaki peti dan i na nos i lutka bi mi trajala jedan dan. Ovdje sam se osjecao bezvezed jedan dan i jednostavno rekao doktoru (slagao) da se radim sa H vec 5 godina i da sam u strasnoj krizi. On me nakon jednog dana obavjestio da su oni "gore" odobrili met i tako sam poceo sa nekih 25 miligrama koje su kasnije presli na 40 mg da bih u zadnjih 6 mjeseci pokusavao da dizem na 50, 60 i sada eto 70. Medjutim onaj glavni effecat je nestao sad se na metu osjecam jednostavno zasicen, nema krize i to je to.

U zadnjih godinu dana nema dana kad ne raZMISLJAM O SKIDANJU i znam da cu se skinuti ali na suboxone ne zelim jer ja stvarno nemam poriv za heroinom i moja droga je mtadon (svakodnevno ali jos uvjek mislim da sam rekreativac jer sam drzao doze pod kontrolom a za heroinom me nije briga jer me uopste vise ne zanima. U 4 i po godine nijednom nisam uzeo heroin samo travu ponekad i jednom "ice" ---led. Ice je tolioo divljacka droga da je to za nepovjerovati ali drugi dan na nekom kursu iz grafickog dizajna jedna debela djevojka je zakasnila na nastavu i kad je usla (posto se vozila u autu do kursa i slusala radio u autu) u glavi joj je pjevala pjesma : "She's only seventeen, you know what I mean, and before too long she fell in love with meeeee..." Tako nesto ....ja sam cuo cisto i jasno muziku koja je njoj odzvanjala u glavi i stvarno sam je pitao i rekla je da je to slusala i da je bila svjesna da joj to jos svira u glavi. Nesto nevjerovatno ali ja sam to pripisao uzimanju "ice-a" prethodnog dana.

No da se vratim na moju temu-----skidanje sa metadona. Dakle necu na suho, necu u komunu, ne plasim se recidiva sa heroinom, samo se plasim krize od meta. Znam da je strasna a najteze je nocu kad ne mozes zaspati a nemozes svaki dan da usred noci u jutarnje sate da hodas kpo gradu kao mesecar. Plasi me taj gubitak kontrole kad mozak sam samcat razmislja bez "mog" uticaja i smislja svakakve vanzemaljske stvari i aktivnosti koje stvarno mogu da dolaze samo iz nekakve bolesti. A to i jeste bolest nagli prestanak uzimanja opijata te dovodi u pakao.

Zato cu da uzimam razne lekove koje cu traziti da mi doktor prepise pa mozda i one malo jace protiv bolova samo dok ne prodje kriza dve tri nedelje a onda cu da odahnem nadam se...
hEIL hEIMAt
vudd

Post by vudd »

Znas kako boki....Nije kurac vec je kita.Nije kita vec karina i tako u krug

Ovisnik si.Neki to zovu rekreativac,neki ovako,neki onako...Neki i ne misle da su narkomani,iako se sve oko njih pretvorilo u grame,miligrame...

Nije fora u tome dali se moze skinuti.Skine se nekako,zajebano i patnja,ali se skine...
Fazon je poslije skidanja.Kako funkcionisati bez pokrica?Da smo mogli cisti funkcionisati,nebi nam trebala nikakva sranja kako god da se zovu.

Jedino ako si skont'o u cemu je zajeb,i sad znas kad se skines imaces popunjenu tu prazninu i nedostatke.
Zelim ti da uspijes kako god...

Pozdrav
Fickt Euch,Ihr Mistgeburten....
Locked