brak i veza sa bivšim narkomanom

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

User avatar
saša-ex
Posts: 1907
Joined: Sat May 06, 2006 9:55 am
Location: Beograd

Re: brak i veza sa bivšim narkomanom

Post by saša-ex »

Dorice zlato, ne zelis ti da cujes sta ti pricamo. Niko ne sumnja da ti njega volis. Ali mozes mu pomoci samo recenicom-ili se lecis ili ja odlazim. I odes ako nastavi sa istim forama. Sve ostalo je podrska njegovom drogiranju.
SAMO CEO ŽIVOT...
gabrijela
Posts: 4
Joined: Sat Dec 05, 2009 8:24 pm

Re: brak i veza sa bivšim narkomanom

Post by gabrijela »

u tvom dečku mora proraditi neki klik u glavi da li in želi da se liječi, nikakve uvjete mu nepostavljaj, njemu to ionako na jedno uho uđe a na drugo izađe, droga je jedina stvar koja mu uistinu sada treba ona mu je sve , i prijatelj i rodbina i baš sve,bez tebe bi mogao a bez droge nikako, i da mu kažeš da bira vjeruj mi on bi odabrao drogu, tj.sve je na njemu. ako se odluči na komunu ti mu možeš biti podrška ništa više on tad nema osjećaj ljubavi nego više mržnje u svima će tražiti krivca što mu brane da se drogira, njemu ovako paše u svom je svijetu i boli ga ona stvar za sve ostale, to je tako, tebi držim fige da uspiješ to sve izdržati,
Pawa
Posts: 472
Joined: Fri Jul 10, 2009 7:00 pm

Re: brak i veza sa bivšim narkomanom

Post by Pawa »

Može biti da ovih dana slabije kapiram neke stvari :roll:
Izmedju ostalih pitanje je bilo “Da li da se uopšte upuštam u to?“. Na osnovu toga sam shvatila da si samo zaljubljena u heroinskog zavisnika koji se, koliko ti znaš, drogira 4 godine unazad, a ne da ste toliko dugo u vezi. Pitati se nakon toliko vremena da li da se upuštaš u to je po meni besmisleno jer si već uveliko u tome. Ali kako god...
Zaista verujem da to da li će se on drogirati ili ne, zavisi samo i isključivo od njega. Ti tu ne možeš ništa bitno da uradiš dok on neodluči da se leči. Kako se momak još uvek drogira, imaš opciju da ga gledaš dok to radi i patiš se zajedno sa njim ili onu koju si sama napisala, a koja je po mom mišljenju neuporedivo bolja i jedina ispravna, da se udaljiš od njega.
Čak i da emocije staviš na turn off, dok on ne zatraži pomoć ne možeš mu pomoći. Tek kad i ako je zatraži, pod uslovom da i dalje to želiš, možeš mu biti podrška.
Šta god da odlučiš nek ti (vam) je srećno.
User avatar
sanela
Posts: 4002
Joined: Mon Apr 11, 2005 11:01 am
Location: Sarajevo

Re: brak i veza sa bivšim narkomanom

Post by sanela »

dorica wrote:A da i toliko ste me iznervirali da sam zaboravila' na trnutak ,na bitnu stvar u celoj prici...KAKO JA NJEMU DA POMOGNEM,BEZ OBZIRA NA EMOCIJE I SVE OSTALO,STA RECI, KAKAV STAV ZAUZETI,...?
Meni nije jasno koji od ovih postova je tebe iznervirao? Ili te iznervirala činjenica da bi mu trebala reći ili se ozbiljno liječi ili odlazim i da to stvarno napraviš. Ti mu ne možeš pomoći, jer njemu treba stručna pomoć i ozbiljno liječenje, koje je dugotrajno. Sve drugo je šuplja priča...
dorica
Posts: 6
Joined: Sat Dec 05, 2009 9:56 pm

Re: brak i veza sa bivšim narkomanom

Post by dorica »

Znaci,da zakljucim da ovo sto on sada lezi kuci i leci se tj.krizira da je to samo zamlacivanje i da nema sanse da se leci bez strucne pomoci. OK,hvala vam i izvinjavam se na mom drksu od juce,nije uvek lako prihvatiti istinu.

A i da objasnim da nije u pitanju veza od 4 god.,vec pre 4 god.bili zajedno bas kad je on usao u celu to sranje,bilo nam je divno ali sam ga ja ostavila jer nisam mogla da ga "pratim"tj.da zivim nocu,posto sam ja imala obavezu da zivim i danju :),posle toga smo se povremeno vidjali uglavnom na njegovu inicijativu,mada mi je to tesko padalo...i to tkao traje 4 god.(u medjuvremenu smo oboje prosli kroz duge,ozbiljne veze sa drugim ljudima) da bi on eto sad poceo sa predlogom da budemo u ozbiljnijoj vezi (tu neko otvaranje kako sam ja jedina osoba prema kojoj nesto oseca,blabla),na sta mu ja kazem da ja ne mogu da budem sa njim zbog njegovog nacina zivota,a on kao pa ja sam resio da se skinem.Tako ja posto sam milon puta pomislila da ce jednog dana reci tako nesto,ja mu kazem "zasto bi prestajao,pa jednom se zivi,treba iskoristiti da radis ono sto volis,a ti to ocigledno volis???"-on me tu pogleda ko da nisam bas cista u mozgu i pocne da mi objasnjava zasto hoce da se skine.I tko objasnjavjuci nije pomenuo mene,hvala Bogu,jer bih odmah znala koliko je sati,medjutim kao ako se skine ima vezu za dobar posao i zeli mene u svom zivotu...tako da eto ja mu sad dadoh vremena i prostora da on pokaze ono sto prica,a ja ovamo pokusavam da pokupim neke korisne informacije na temu koju ne poznajem bas najbolje...cisto da ne zivim u zabludi...

eto,sad mi je malo lakse :)
User avatar
sanela
Posts: 4002
Joined: Mon Apr 11, 2005 11:01 am
Location: Sarajevo

Re: brak i veza sa bivšim narkomanom

Post by sanela »

dorica wrote:Znaci,da zakljucim da ovo sto on sada lezi kuci i leci se tj.krizira da je to samo zamlacivanje i da nema sanse da se leci bez strucne pomoci.
Da, tako je...
dorica
Posts: 6
Joined: Sat Dec 05, 2009 9:56 pm

Re: brak i veza sa bivšim narkomanom

Post by dorica »

Posto sam sad procitala ovo "suovisnici" i shvatila kojoj grupi pripadam,mnogo mi je lakse jer sam se nasla u celoj prici,sad mi je malo jasnije kako cu i sta cu... Hvala svima,kissssssssss!!!
Post Reply