Kako da pomognem sinu?

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

lancelot

Re: Kako da pomognem sinu?

Post by lancelot »

Hvala,
Pokušaću što pre to uraditi, nadam se da ću uspeti.
sanela

Post by sanela »

Mauriko wrote:Uradite ovako kako Vam je klara rekla.... To je najbolji fazon za testiranje, znam dosta osoba koje su tako roditelji provalili... Nemojte odlagati resavanje ove situacije, sto pre saznate to bolje...
A i nemojte ga izbacivati na ulicu ili zvati policiju... Jos uvek nemate razloga za tako nesto... To su krajnje mere.
Kad budete sigurni da se drogira, prvo morate popricati sa njim i nametnuti mu neku vrstu lecenja. Lecenje ne sme nikako odbiti.
Ovo potpisujem.
Želim vam puno istrajnosti i snage.
I čitajte forum, vjerujem da ćete naći dosta korisnih stvari.
PROČITAJ ME

Post by PROČITAJ ME »

Pozdrav.. ako odbije da se testira, zvači 100% da se drogira.. govorim iz iskustva, a to će vam svi ovisnici bivši ili ne potvrditi.. Želim vam mnogo sreće da se izborite sa svojim sinom...
Između izvjesnog i neizvjesnog - postoji tanak led.
lancelot

Post by lancelot »

Danas sam konačno uspela uzeti urin za pregled (kako je savetovala Klara) i uradila test (gabControl 5) je pozitivan na marihuanu i amfetamin verovatno (postoji bleda, jedva primetna testna linija -valjda i ja želim da je vidim). Ponoviću test još jednom. Ali obzirom na njegovo ponašanje (budan noću, danju spava, slabo jede, izgubio je 10-ak kg zadnju godinu, što mi sve ukazuje na amfetamin. Šta dalje pitam se?
YugoS

Post by YugoS »

Draga gospodjo-Majko,dobro vece.

Ne bih zelio da pomislite da to i nije neki problem,ali mozda imate srecu da nije dugurao do Heroina !
Ovo bi vam moglo biti veliko upozorenje da odlucno reagujete i problem sasjecete u korjenu.
Ako sad ne odreagujete kao da je u najvecem problemu,vjerujte da vas ceka uzas.
Sin vam je na pravom putu da postane Opijatski ovisnik.

Znaci u akciju odmah i sad !

Zelim vam srecu i da rjesite to sto prije!
narkoman sam al' najlepsi.
dopeFree

Post by dopeFree »

YugoS wrote: Ovo bi vam moglo biti veliko upozorenje da odlucno reagujete i problem sasjecete u korjenu.
Ako sad ne odreagujete kao da je u najvecem problemu,vjerujte da vas ceka uzas.
Sin vam je na pravom putu da postane Opijatski ovisnik.

Znaci u akciju odmah i sad !

Zelim vam srecu i da rjesite to sto prije!
Slazem se sa ovime. 99% heroinskih ovisnika koje poznajem (ukljucujuci i mene) su postepeno ulazili u svjet droge upravo preko amfetamina i ostale kemije. Sto ranije reagirate kasnije ce vam biti lakse. Probajte sa smirenim razgovorom, nikako ga nemojte napadati i dizati galamu, jedino je jako vazno da zauzmete cvrst stav bez popustanja, ne dozvolite da manipulira sa vama. Potrazite strucnu pomoc i budite mu podrska, vazno je da u vama vidi osobu kojoj vjeruje i koja ce biti uz njega. Najmanje sto zelite je biti njegov neprijatelj.
Mjesto gdje odbacujem svoje unutarnje demone:
www.detoxonline.bloger.hr
klara60

Post by klara60 »

Najprije se naoruzajte znanjem o narkomaniji (ja stalno ucim na ovom forumu i na nekim drugim stranicama), strpljenjem, snagom, tolerancijom, zauzimanjem odredjenih stavova i sl. i pripremite se za dugu i tesku borbu...Ovo vam govorim iz iskustva (jer sam u toj prici vec dugu godinu-slutila oko godinu dana, a sad kad znam borim se od januara svim srestvima). Prvi korak-otvoreni razgovor s njim. Morate biti smireni i strpljivi, jer on ce sve odbijati, mozda galamiti sto nemate povjerenja u njega, ubjedjivati vas da je samo probao i nista vise, da on nije lud da ide dalje, da nije narkoman i da moze prestati kad hoce....Drugi korak-sto prije otici psihologu, psihijatru s njim. Ako on nece, onda vi uspostavite kontakt sa odgovarajucim lijecnikom i trazite savjet. Treci korak-kontrola.Provjerite s kim se druzi, koliko novaca trosi (jesu li odredjene vrijednosti u kuci na svom mjestu-novac, vrijedne stvari i sl.). Mozda da popricate s nekim njegovim drugom u koga imate povjererenja.....Ne znam da li sam sta pomogla, a jedno sigurno znam,a to je:iscitavajuci ovaj forum (bez obzira koji vas grc obuzimao na pojedine ispovjesti) mnogo,mnogo toga cete nauciti. Slobodno pisite i pitajte jer ovdje ima mnogo onih koji hoce pomoci kao sto su i meni pomogi i dan danas pomazu.Sto prije krenite u borbu. Sretno!
lancelot

Post by lancelot »

Hvala Klara,
Verujem da sam i ja dugo samu sebe ubedjivala da se ništa ne dešava. U pravu ste, sledjena sam. Psihijatru ne želi da ide (jedini način je prijava policiji, potom sudski nalog i privodjenje. Nismo mu rekli za testiranje urina. Još čekamo pogodan trenutak za razgovor, a i neke druge informacije. Na njegove drugove ne mogu računati, stalno me lažu i štite jedan drugoga. Nadam se da je vaša kćerka dobro.
Pozdrav
poenta

Post by poenta »

Postovana gospodjo,
verujem da vam se nece svideti ovo sto vam kazem, ali cu samo stvari sagledati iz svog ugla. Veliki deo odgovornosti za to sto se desava snosite upravo vi. Razmazili ste ga dajuci mu novac za izlaske, za lagodan zivot i ostale stvari. On je sad naviknut na to i kad vi, sa vec poljuljanim (ili mozda potpuno izgubljenim) autoritetom hocete da ga uskratite za njegova mala zadovoljstva, koja je on mogao da priusti sebi zahvaljujuci vasem novcu, on reaguje lupanjem, agrsijom i slicno. Razocaran je u vas, jer uskracujete mu ono sto je do tada imao od vas. Poverenje nije imao, kao sto ni vi u njega nemate. Bez pravog poverenja nema nicega...a ono se gradi dugo i pazljivo, ne preko noci i ne onda kad se desi neki problem.
Spominjete policiju. Zar mislite da je to resenje? Roditeljstvo ne znaci posvetiti se detetu kad ono ima lose ocene u skoli da biste ga izgrdili, pustiti ga na ulicu sa gomilom para koje ste vi (pretpostavljam) na tezak nacin zaradili, da bi mamin sin mogao da uziva. E pa, draga gospodjo, trebalo je pre nego sto se ovo desilo da se zapitate kako biti roditelj, kako izgraditi postovanje deteta, kako mu ne unistiti zivot, jer nije spreman da se nosi sa opasnostima sam, ako roditelj na nega ne pazi.

Ono sto mislim da treba da uradite je da mu nadjete neki posao, da nesto radi i za to sto uradi da bude novcano nagradjen, Ako vec decko hoce da se ponasa odraslo i ne zeli da slusa roditelje, onda ga i treba postaviti na njegovo mesto. Dakle, ne trebaju ti roditelji da ih postujes, mislis da mozes sve sam, ok - izvoli zaradi. Moze da radi kod vas neke sitne poslove za novac, a mozete i da ga zaposlite na nekom drugom mestu, kod prijatelja, kolege, poznanika ili poreko omladinske zadruge. Pa kad shvati kako je tesko opstati u ovom surovom svetu, verovatno ce prelomiti. Najvaznije je da oporavite vas poljljani autoritet u njegovim ocima, treba da mu budete prijatelj, neko ko ima poverenja u njega, ali sad vec u njega kao u muskarca, a ne u njega kao nevinog decaka kojeg cete skrivati svojim skutima.

Ako odbija strucnu pomoc i to je ok. Svi znamo u kakvom drustvu zivimo i da su face oni koji vare travu, prebijaji klince na ulicama, nose utoke, a sonje i slabici, ili ne daj boze lucidni na pogresan nacin (jer postoji pogresan i pravi nacin lucidnosti u nasem drustvu) oni koji idu kod psihologa. Nazalost, zivimo u svetu poremecenih vrednosti i onaj ko se prilagodi opstace, ko se ne prilagodi bice docekan na noz.
jana

Post by jana »

Poenta,koja demagogija!
Post Reply