Borim se...

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

Vlado_M

Re: Borim se...

Post by Vlado_M »

sanela wrote:Prvo, draga moja, dobro nam došla. Nadam se da ćeš čitati i čitati priče ovisnika i suovisnika koji su se borili i bore i koji su bili dobri da svoja iskustva i priče podijele s drugima. I da ćeš učiti...

A to za NA, kao što ti Anna reče, otiđi na sastanak, pričaj s ljudima, pa ćeš i sama vidjeti ima li u tome istine. Nemoj NJEMU VJEROVATI, nemoj NARKOMANIMA kod psihijatra vjerovati na riječ. Vjeruj samo onom što ti vidiš, proživiš i uvjeriš se.
Djevojcice draga... To ti je kao ona fraza - "Vjerujes li meni ili svojim ocima ?"... Ali okej, lupaj glavom o zid.

Osim toga, slusao sam ove komentare vezane sa NA, nisam htio da se mijesam. Sve i da hoce, tvoj decko ne bi bas mogao uzeti znacajnijeg udjela. Dokle god je na hepovima, ne moze iskreno dijeliti sa drugim clanovima, tj. uradjeni nemaju pravo da pricaju na sastancima.

Hajde, ovako realno, kako price ljudi uspjesnih u oporavku mogu lose uticati na narkomana koji je na pocetku apstinencije ?
tatinaprinceza

Post by tatinaprinceza »

Hajde, ovako realno, kako price ljudi uspjesnih u oporavku mogu lose uticati na narkomana koji je na pocetku apstinencije ?
Gledaj, ako je to tako (ja ne znam, nisam bila), ne vidim ja u tim sastancima ništa loše... Ali sam rekla da ne mogu nikoga natjerati na nešto što ne želi. A ako i mogu NATJERATI, ne znam baš da to ima nekog smisla...
:)
aqvrius

Post by aqvrius »

[E, MOJA MALA PRINCEZO, MOZDA JE DEVOJKA ANA KOJA JE NA MALO GRUB NACIN TI UPUTILA SAVET SASVIM U PRAVU. NIKO NJEMU POMOCI NEMOZE NA OVOM SVETU, OSIM AKO ON NESKUPI SA SNAGU DA SE IZBORI SA TIM. TAKVIH JE JAKO MALO. JA SAM UDATA ZA NARKOMANA, IMAMO I DETE, BEZUSPESNO SE BORIM GODINAMA. DA IMA GDE DA POBEGNEM OD NJEGA ODAVNO BIH TO UCINILA, ALI NEMAM GDE. TI MOZES DA SE SPASIS, KOLIKO GOD GA VOLIS ON TEBE I NEVIDI I NECUJE. VOLI SAMO HEROIN I NIKG I NISTA VISE. SHVATI TO. NEMA MU POMOCI
tatinaprinceza

Post by tatinaprinceza »

Evo, nisam dugo pisala, a sad moram, pročitao to netko ili ne... U zadnjih mjesec dana je sve krenulo naopako... Nikako dobro... Trenutno nisam u stanju objašnjavati kako, šta, gdje...
Samo ću napisati da se jučer dogodilo nešto meni strašno, a opet prekrasno. Moj "medo" je odlučio ići u komunu, točnije u Reto centar. Zapravo me doveo pred gotov čin, zvao je sam, bez ičijeg znanja. Sam je odlučio otići i promijeniti svoj život. Rekao mi je kako više nema volje lagati nikoga, a najmanje mene jer zaslužujem bolji život od ovog kojeg imam. Odlazi zbog nas!
Jednostavno neznam kojim bi riječima opisala kako se trenutno osjećam. Tužna sam što ide, ne znam kuda, ne znam kako, ništa ne znam. Boli me što vjerojatno neko vrijeme neću imati s njim nikakve kontakte. A s druge strane sam sretna. Sretna sam zato što je konačno sam odlučio napraviti nešto za sebe. Sigurna sam da će se vratiti kao nova osoba. A ja ću ga čekati! Ne želim biti osoba koja će ga spriječiti da spasi svoj život...
Pawa

Post by Pawa »

tatinaprinceza wrote:Tužna sam što ide, ne znam kuda, ne znam kako, ništa ne znam. Boli me što vjerojatno neko vrijeme neću imati s njim nikakve kontakte. A s druge strane sam sretna.
Samo još da si napisala „ne znam zašto“ :?
Da li si barem sigurna u to da znaš gde on ide? Ako jesi, onda ne vidim razlog za tugu, pre bih rekla da treba da slaviš što je doneo odluku da se leči i da moliš Boga da istraje u svojoj nameri.

tatinaprinceza wrote:Sigurna sam da će se vratiti kao nova osoba.
Nisam pesimista, ali nemoj nikada biti sigurna u nešto što ne zavisi isključivo od tebe. Nadaj se da će se vratiti kao nova osoba, ali imaj odredjenu dozu rezerve i za sebe razradjen „plan B“ - u smislu šta ćeš ti raditi sa svojim životom ako se on nevrati kao takav kakvog ga želiš. Pre svega toga debelo razmisli koliko dugo si spremna da čekaš i da li si zaista spremna na to da ćeš, u najboljem slučaju, možda baciti „samo“ par godina svog života, ako ishod njegovog lečenja ne bude onakav kakvom se nadaš. Ako nisi sigurna u sebe i u to da ćeš moći da se nosiš i sa eventualnim negativnim ishodom, bolje idi odmah. Ne troši uzaludno svoj život čekajući nečiju pozitivnu reakciju i ne zavaravaj sebe, a ni njega.

tatinaprinceza wrote:Ne želim biti osoba koja će ga spriječiti da spasi svoj život...
Možda grešim, ali mislim da, kako ne možeš biti neko ko će ga navesti da uništava svoj život, tako ne možeš biti ni neko ko će ga sprečiti da isti spašava. Ukoliko i on to želi, možeš biti podrška i ništa više od toga.

Srećno, za koju god varijantu da se odlučiš.
tatinaprinceza

Post by tatinaprinceza »

Samo još da si napisala „ne znam zašto“
Da li si barem sigurna u to da znaš gde on ide? Ako jesi, onda ne vidim razlog za tugu, pre bih rekla da treba da slaviš što je doneo odluku da se leči i da moliš Boga da istraje u svojoj nameri.
Nisam napisala zašto iz vrlo logičnog razloga! Zato jer znam zašto!
Napisala sam da sam tužna samo iz jednog razloga, a taj je da nije lako "pustiti" nekog koga voliš i još k tome se vidiš s njim svaki dan posljednje 3 godine. Za sam tužna. A sretna sam iz tog razloga što je odlučio otići tamo da pokuša riješiti svoje probleme iako je oduvijek bio protiv komuna. Svjestan je da je puno načina skidanja isprobao i ovo je jedno od posljednjih rješenja. Zapravo, vjerojatno se nikad do sad nije bio spreman oprostiti od tog zla koje ga odvlači u smrt. Eto toliko o tome....
Nisam pesimista, ali nemoj nikada biti sigurna u nešto što ne zavisi isključivo od tebe. Nadaj se da će se vratiti kao nova osoba, ali imaj odredjenu dozu rezerve i za sebe razradjen „plan B“ - u smislu šta ćeš ti raditi sa svojim životom ako se on nevrati kao takav kakvog ga želiš. Pre svega toga debelo razmisli koliko dugo si spremna da čekaš i da li si zaista spremna na to da ćeš, u najboljem slučaju, možda baciti „samo“ par godina svog života, ako ishod njegovog lečenja ne bude onakav kakvom se nadaš. Ako nisi sigurna u sebe i u to da ćeš moći da se nosiš i sa eventualnim negativnim ishodom, bolje idi odmah. Ne troši uzaludno svoj život čekajući nečiju pozitivnu reakciju i ne zavaravaj sebe, a ni njega.
Ja i sada imam stvari s kojima se bavim i nikada nisam zapustila sebe i svoje obaveze. Bar ne u tolikoj mjeri da je to nepopravljivo. Trenutno pišem kako se osjećam, a ne kako ću se osjećati... Sudbina je svakakva i nikad ne znaš na koji put će te odvesti. Živimo dan po dan, zar ne?
Trenutno želim vjerovati u njega i njegovu volju da se vrati u život.
Možda grešim, ali mislim da, kako ne možeš biti neko ko će ga navesti da uništava svoj život, tako ne možeš biti ni neko ko će ga sprečiti da isti spašava. Ukoliko i on to želi, možeš biti podrška i ništa više od toga.
Eh, kad sam pisala to što sam pisala, bilo mi je u glavi kako mu je teško otići samo zbog mene jer sam jedino što može izgubiti ako ode. Naravno da je teško samo tako "pustiti" (na pitaj Boga koliko vremena) osobu koji voliš. Zato sam napisala da ne mogu(a i ne želim) biti ta koja će ga spriječiti da se spasi. Ja sam ionako prva za to da za sebe trebaš napraviti sve pod svaku cijenu. Ionako... Oni koji će ostati uz tebe i kad te fizički nema, to su ljudi koji te stvarno vole!
A što se podrške tiče... I on i svi oko nas znamo da sam mu podrška oduvijek...
Srećno, za koju god varijantu da se odlučiš.
Hvala!!! :D
HonkyTonkWoman

Post by HonkyTonkWoman »

ajde bas mi je drago da ima pozitivnih promjena...i znam kako je kad ti osoba koju obozavas nestane pa makar i za njegovo dobro.ja sam svog bivseg tako cekala skoro 3 g...i kad je dosao(HVALA BOGU-ZDRAV KO DREN-dan danas),starci su mu uvjetovali (jer sam ja jos bila na subovima)ili ja ili van iz kuce ,a s time i posao koji radi..tatina firma. i tako ...suđeno,nesuđeno...ne znam ali pripremi se na puno razlicitih varijanti ishoda koje mogu doci sada ili za par godina...budi spremna na sve! i na to da ti za sat vremena pokuca na vrata...sretno!!!
SISTER MORPHIN
tatinaprinceza

Post by tatinaprinceza »

ne znam ali pripremi se na puno razlicitih varijanti ishoda koje mogu doci sada ili za par godina...budi spremna na sve! i na to da ti za sat vremena pokuca na vrata...sretno!!!
Ma! Ja sam rođena spremna... :-D
Sa svime sam dosta dobro upoznata, tako da znam šta sve može bit a i nemora... Nada umire zadnja, tako da ću se i ja nadati u bolje sutra, prekosutra a i za koju godinu...
Pawa

Post by Pawa »

Nekako stičem utisak da me nisi najbolje razumela. Prvi tvoj post na ovoj temi nije bio toliko davno, a deo koji je meni upao u oko bio je:
tatinaprinceza wrote:Evo sad već drugi put prolazim kroz njegovu terapiju (ovaj put je to 20 heptanona dnevno), borim se s njim, s drogom, a na kraju krajeva imam osjećaj da se borim sama sa sobom... Tužno, zar ne? I ovaj put slušam iste priče kao što su: "Fuj, gadi mi se heroin... Nema šanse, nikad više... Shvatio sam što mi je najvažnije u životu, a to sigurno nije igla i heroin..." i sl. Samo se pitam dal je to ovaj put to jer ja stvarno nemam više snage... Nemogu...
Ovo su stvari na koje, u životu sa njim, moraš biti spremna. Možda će on uspeti da se oporavi u komuni i da nakon izlaska nastavi da funkcioniše bez droge i da sve bude super, a možda će se vratiti nakon mesec dana i krenuti po starom. Da li si spremna za ovu drugu varijantu?

Zapravo, ono što sam htela da ti kažem je da barem ti imaš još uvek vremena da preispitaš sebe i realno sagledaš svoje granice izdržljivosti i tolerancije. Da sagledaš stvari iz onog najcrnjeg ugla i da pokušaš da iz te perspektive proceniš da li si spremna da ostaneš pored njega. Ukoliko kod tebe postoji trunka sumnje, meni bi bilo logično da netraćiš svoj život na nešto gde unapred znaš da ne možeš da istraješ do kraja i da odeš iz te priče. Jer, za razliku od njega ti možda možeš, ali ne moraš da živiš „dan po dan“, a pored ljubavi, za zajednički život je potrebno još mnogo toga.
Last edited by Pawa on Sat Nov 14, 2009 2:44 pm, edited 1 time in total.
YugoS

Post by YugoS »

Ako ce ti biti utjeha,ja bas i nisam siguran oko tog odlaska u Komunu.
Ako se jos i sad drogira i ako su bile neke frke oko toga,moguce je da je pristao na sve samo da ga malo ti ili jos neko od rodbine(ako znaju) popustite.
Kontam da neko ko je protiv Komune i ko je nedavno provaljen,nece bas odmah napraviti tu veliku i bitnu odluku.

Ako ti nije problem i ako hoces neke odgovore/savjete/misljenja,onda pisi jeli jos na heroinu i to.

Svako dobro.
narkoman sam al' najlepsi.
Post Reply