Iako me je mauriko malo isprozivao zato što sam na metadonskom programu održavanja -sve jedno ću reći da od kako sam na met-u ,niti imam želju ya heroinom niti ga zloupotrebljavam,jednostavno mi baš,baš pomaže da sam ok ,pun samopouzdanja,da se pre svega ZDRAVO osećam i da mi je krajnji cilj da se skinem i sa metadona ,samo što je AnAna moja drugarica već dovoljno dugo na met-u pa može da sad završava sa istim,dok sam ja TEK počeo sa tim programom,i planiram da NAJ VIŠE budem i uzimam metadon godinu dana a da se lepo posle toga ,polako skinem sa istog -što je i cilj SVIMA koji su ušli u metadonski program.Napominjem da sam pokušao sa svim mogućim skidanjima i na suvo i blokatori i drajzerova ali sam se UVEK brzo vraćao dopu,E OVOGA PUTA me DOP N E Z A N I M A!!!,dakle još jednom -meni je metadon pomogao da se rešim heroina i u glavi ne samo fizički i da planiram da posle nekog vremena prekinem(postepeno)i DEFINITIVNO i sa metadonom!!!-to ti može naj bolje AnANA naj bolje objasniti kako to ide.
Toliko od mene i još jednom Hvala Metadonskom centru Doma Zdravlja ¨Savski Venac¨
Metadonski centar u Domu zdravlja "Savski venac"
Moderator: sanela
-
Re: Metadonski centar u Domu zdravlja "Savski venac"
Beobandit, izgleda da ovde nema bas nesto ljudi koji su tesko i dugo bili u pravom paklu opijata i ostalih teskih droga, tako da me mnogo i ne cudi njihov stav i nerazumevanje vezano za metadonsko odrzavanje. Ko nije bio u bas "heavy" prici nikada, ali bas nikada nece razumeti zbog koga i cega uopste postoji metadonski program! Meni, posle skoro 2 decenije koriscenja raznih opijata, sintetickih, polu-sintetickih i ostalih droga, neko ko nikada nije prosao sve to a kamo li probao met da soli pamet i govori kako to nije pravo resenje, deluje tako debilno da ne mogu da poverujem! Ja vise ne mogu ni da sracunam koliko sam hiljada eura dao na razne privatne klinike, drzavne ne racunam, ali sve su to bili bezuspesni pokusaji lecenja tako da je metadon bio neminovna stvar. Bio sam i na odrzavanju buprenorphin - om, ali nije bilo sanse da me dovede u red! Tek sam pre 3-4 godine uspeo da odrzim apstinenciju sve do danas i to zahvaljujuci metadonu! Da mi se to nije dogodilo odavno bih bio pokojni! Tako da neki klinci danas uzimaju dop 2-3 godine i odmah pametuju kako su uspeli da se skinu takoreci bez ikakvih lekova, a metadon, to je velika greska, nikako met. centri i obicno na kraju predlaganje neke komune ili manastira! Katastrofa!
Nisam ja baš neki uspješan primjer, ali eto neka ti bude. Nemoj samo mene pitati za savijet!Dorcolac_77 wrote:Idakle još jednom -meni je metadon pomogao da se rešim heroina i u glavi ne samo fizički i da planiram da posle nekog vremena prekinem(postepeno)i DEFINITIVNO i sa metadonom!!!-to ti može naj bolje AnANA naj bolje objasniti kako to ide.

Potpis.
Joj kako meni ide na živce ova priča - ja sam na igli, ja se gudriram 20 godina, šta vi znate, vi se niste boli, vi se drogirate 2-3 godine, vi ste tek počeli... Pa šta treba? Da ti cijeli život prođe u drogiranju? Jel vi, koji tako govorite, mislite da ste neke face jer ste prošli sito i rešeto, jer ste 100 puta pokušali da se riješite heroina i 101 put ste uspjeli, uz metadon.Al Kaloid wrote:Beobandit, izgleda da ovde nema bas nesto ljudi koji su tesko i dugo bili u pravom paklu opijata i ostalih teskih droga, tako da me mnogo i ne cudi njihov stav i nerazumevanje vezano za metadonsko odrzavanje. Ko nije bio u bas "heavy" prici nikada, ali bas nikada nece razumeti zbog koga i cega uopste postoji metadonski program! Meni, posle skoro 2 decenije koriscenja raznih opijata, sintetickih, polu-sintetickih i ostalih droga, neko ko nikada nije prosao sve to a kamo li probao met da soli pamet i govori kako to nije pravo resenje, deluje tako debilno da ne mogu da poverujem! Ja vise ne mogu ni da sracunam koliko sam hiljada eura dao na razne privatne klinike, drzavne ne racunam, ali sve su to bili bezuspesni pokusaji lecenja tako da je metadon bio neminovna stvar. Bio sam i na odrzavanju buprenorphin - om, ali nije bilo sanse da me dovede u red! Tek sam pre 3-4 godine uspeo da odrzim apstinenciju sve do danas i to zahvaljujuci metadonu! Da mi se to nije dogodilo odavno bih bio pokojni! Tako da neki klinci danas uzimaju dop 2-3 godine i odmah pametuju kako su uspeli da se skinu takoreci bez ikakvih lekova, a metadon, to je velika greska, nikako met. centri i obicno na kraju predlaganje neke komune ili manastira! Katastrofa!
Pa bolan, budi iskren. Napiši kakva si sve sranja prošao drogirajući se tolike godine, šta si sve izgubio, koliko ljudi si povrijedio , koliko ljudi si izgubio, koliko si potonuo i da vidiš metadon kao slamku spasa, jer NE ZNAŠ kako živjeti čist. Ali, nije problem ne znati, problem je što NE ŽELIŠ NAUČITI, nego ideš linijom manjeg otpora. Vjeruj mi, propuštaš život...
Ana, ja ti čestitam što se skidaš s metadona. Ti si mlada, život pred tobom, talentovana, imaš vremena i trebaš učiti živjeti i doživljavati život i prave stvari čista. Iskoristi svu moguću pomoć koja ti se pruža. Ti si na početku jednog puta, čitaj putokaze, nemoj lutati, pitaj... Želim ti sreću i strpljenje, jer je život putovanje, proces...
Ja sam poceo sa iglom 1989 godine.Evo 20 godina kako sam u govnima.Ok,u zadnjih 3 godine nije aktivno.Povremeno uradim recidiv,i...uglavnom sam u govnima i nisam slobodan.Na methadonskom odrzavanju sam bio 3 godine.Znam da je super kad ujutro dobijes met. i po vas dan kao zujis po birtijama,bistris svjetsku politiku i ne juris dop.Ok je ,ali samo ako zelis cijeli zivot biti ovisnik.Onog trenutka kad stanes sa metadonom(poslije ekstra usrane krize)stojis na samom pocetku svoje nemoci nad opijatima i bolescu uopste.Moja bivsa zena bila je na odrzavanju 2 godine,skinula se i vise nikad nije uzela bilo sta.I cigare je batalila.Medjutim, to je jedan primjer od 100,koliko ja scenu poznajem.Uglavnom likovi sa kojima sam se nekad drogirao,ili su jos uvijek na odrzavanju metom,heroinom na recept,ili su se navukli na koku...i sad su u zescem kurcu.sanela wrote:Joj kako meni ide na živce ova priča - ja sam na igli, ja se gudriram 20 godina, šta vi znate, vi se niste boli, vi se drogirate 2-3 godine, vi ste tek počeli... Pa šta treba? Da ti cijeli život prođe u drogiranju? Jel vi, koji tako govorite, mislite da ste neke face jer ste prošli sito i rešeto, jer ste 100 puta pokušali da se riješite heroina i 101 put ste uspjeli, uz metadon.Al Kaloid wrote:Beobandit, izgleda da ovde nema bas nesto ljudi koji su tesko i dugo bili u pravom paklu opijata i ostalih teskih droga, tako da me mnogo i ne cudi njihov stav i nerazumevanje vezano za metadonsko odrzavanje. Ko nije bio u bas "heavy" prici nikada, ali bas nikada nece razumeti zbog koga i cega uopste postoji metadonski program! Meni, posle skoro 2 decenije koriscenja raznih opijata, sintetickih, polu-sintetickih i ostalih droga, neko ko nikada nije prosao sve to a kamo li probao met da soli pamet i govori kako to nije pravo resenje, deluje tako debilno da ne mogu da poverujem! Ja vise ne mogu ni da sracunam koliko sam hiljada eura dao na razne privatne klinike, drzavne ne racunam, ali sve su to bili bezuspesni pokusaji lecenja tako da je metadon bio neminovna stvar. Bio sam i na odrzavanju buprenorphin - om, ali nije bilo sanse da me dovede u red! Tek sam pre 3-4 godine uspeo da odrzim apstinenciju sve do danas i to zahvaljujuci metadonu! Da mi se to nije dogodilo odavno bih bio pokojni! Tako da neki klinci danas uzimaju dop 2-3 godine i odmah pametuju kako su uspeli da se skinu takoreci bez ikakvih lekova, a metadon, to je velika greska, nikako met. centri i obicno na kraju predlaganje neke komune ili manastira! Katastrofa!
Pa bolan, budi iskren. Napiši kakva si sve sranja prošao drogirajući se tolike godine, šta si sve izgubio, koliko ljudi si povrijedio , koliko ljudi si izgubio, koliko si potonuo i da vidiš metadon kao slamku spasa, jer NE ZNAŠ kako živjeti čist. Ali, nije problem ne znati, problem je što NE ŽELIŠ NAUČITI, nego ideš linijom manjeg otpora. Vjeruj mi, propuštaš život...
Ana, ja ti čestitam što se skidaš s metadona. Ti si mlada, život pred tobom, talentovana, imaš vremena i trebaš učiti živjeti i doživljavati život i prave stvari čista. Iskoristi svu moguću pomoć koja ti se pruža. Ti si na početku jednog puta, čitaj putokaze, nemoj lutati, pitaj... Želim ti sreću i strpljenje, jer je život putovanje, proces...
Ali isto tako, neki Mauriko koji je jos mlad,kojeg heroin nije uzeo pod svoje toliko, i hvala Bogu da nije,ne moze da shvati neke stvari.I mislim da on svoje komentare ispusta vise radi toga, da se sam divi svojoj pameti,ili da skrene paznju i zadobije simpatije kako je ,eto, on pobjedio ovu opaku bolest,nego sto zeli da otvori oci nekom ko je na metadonu.Na kraju krajeva,zivoti su nasi i samo mi mozemo uticati na kvalitet.
Ili rusis,ili pusis...nema izmedju

Fickt Euch,Ihr Mistgeburten....
Opet on o meni...
Nisam ja pobedio bolest.... ko zna mozda sutra napravim recidiv... danas necu, a sutra ne znam.
Nisam ja pobedio bolest.... ko zna mozda sutra napravim recidiv... danas necu, a sutra ne znam.
Who dares, wins !
Ja sam se gudrirao 10 godina, nadam se da je dovoljno da imam neko pravo glasa
Prvo moram da vam kazem da protiv nikog od vas, koji ste na metadonu, nemam nista protiv licno. Kao i za sve druge ljude na ovom forumu i vama zelim da se jednog dana konacno izlecite i upoznate sta znaci imati jedan slobodan zivot. Problem je u tome sto sam ja protivnik metadonskog odrzavanja (osim u posebnim slucajevima, ali i oko toga se dosta dvoumim), i jedna od mojih licnih misija, kao i moje organizacije, je da se trudimo da svima predstavimo i tu drugu stranu Harm reduction programa. Potpuno je normalno, i tu vas razumem, da za vas metadon predstavlja pobedu nad heroinom i svim onim problematicnim delom koji on nosi uz sebe. Medjutim, moje licno i iskustvo mnogih bivsih, sadasnjih zavisnika, kao i ljudi koji su vec digi niz godina u programu metadonskog odrzavanja, govori u prilog mojoj tezi, po kojoj metadon ne donosi nikakav boljitak u samom razvoju narkomanije kao bolesti, osim mozda, u nekim slucajevima, samo pauzu posle koje ste na istom mestu kao i u trenutku kada ste poceli sa metadonom, sto je lepo primetio i Vudd. Sledeca stvar je ta, da jako mali broj narkomana iskoristi metadon na nacin da mu bude supstitucija, pomocu koje ce da prestane da uzima sve druge droge. Velika vecina pored metadona nastavi sa uzimanjem heroina, kokaina, marihuane...Sledeci problem je sto za vreme odrzavanja, narkoman dobija laznu sliku o svom stanju, zadovoljan je sto makar ne mora da juri svako jutro semu, fizicko stanje se delimicno popravlja, neki cak mogu da pocnu i da rade...Medjutim, sustinski sve ostaje isto. Licnost narkomana ostaje nepromenjena, a to je glavni preduslov za samo izlecenje. Metadon, kao i ostale droge, dovodi do hemijskih reakcija i promena u mozgu, tako da ono sto cesto cujemo-potpuno sam normalan, nisam drogiran etc, jednostavno ne stoji. Dalje, nova "strategija", otvaranja puno metadonskih centara sirom Srbije, u kojima ce metadon da se deli kapom i sakom, bez ikakvih strucnih analiza ko treba ili ne treba da udje u ovaj program, polako ce da nas uvede u problem, sa kojim se vec dugo godina bore mnoge drzave u svetu, koji su sa ovim programima poceli jos pre pedesetak godina. U celoj mojoj prici, dosta se oslanjam i na iskustvo strucnjaka iz tih zemalja, cije iskustvo vi cesto uzimate kao opravdanje da su ti programi dobri, inace potpuno neopravdano. Glavni motivi pokretanja Harm reduction programa nisu bili briga i zainteresovanost da se pomogne narkomanima, kako se glasno objavljuje, vec da se smanji steta prema drzavi i drustvu. Kod nas je slucaj posebno simptomatican, zbog korupcije koja je prisutna u zdrvastvu, pa treba i otvoreno reci da mnogi doktori uzimaju dobru kintu bas na metadonu, od firmi koje ga prave.
Ovo je samo deo razloga zbog kojih se borim protiv uvodjenja metadonskih programa i opet zelim da vam kazem, da za svakog od vas postoji sansa da se izlecite. I ovo nije neka politicka ili ne znam kakva parola, to je istina, ne samo mog zivota nego i na stotine ljudi koji su oko mene.

Prvo moram da vam kazem da protiv nikog od vas, koji ste na metadonu, nemam nista protiv licno. Kao i za sve druge ljude na ovom forumu i vama zelim da se jednog dana konacno izlecite i upoznate sta znaci imati jedan slobodan zivot. Problem je u tome sto sam ja protivnik metadonskog odrzavanja (osim u posebnim slucajevima, ali i oko toga se dosta dvoumim), i jedna od mojih licnih misija, kao i moje organizacije, je da se trudimo da svima predstavimo i tu drugu stranu Harm reduction programa. Potpuno je normalno, i tu vas razumem, da za vas metadon predstavlja pobedu nad heroinom i svim onim problematicnim delom koji on nosi uz sebe. Medjutim, moje licno i iskustvo mnogih bivsih, sadasnjih zavisnika, kao i ljudi koji su vec digi niz godina u programu metadonskog odrzavanja, govori u prilog mojoj tezi, po kojoj metadon ne donosi nikakav boljitak u samom razvoju narkomanije kao bolesti, osim mozda, u nekim slucajevima, samo pauzu posle koje ste na istom mestu kao i u trenutku kada ste poceli sa metadonom, sto je lepo primetio i Vudd. Sledeca stvar je ta, da jako mali broj narkomana iskoristi metadon na nacin da mu bude supstitucija, pomocu koje ce da prestane da uzima sve druge droge. Velika vecina pored metadona nastavi sa uzimanjem heroina, kokaina, marihuane...Sledeci problem je sto za vreme odrzavanja, narkoman dobija laznu sliku o svom stanju, zadovoljan je sto makar ne mora da juri svako jutro semu, fizicko stanje se delimicno popravlja, neki cak mogu da pocnu i da rade...Medjutim, sustinski sve ostaje isto. Licnost narkomana ostaje nepromenjena, a to je glavni preduslov za samo izlecenje. Metadon, kao i ostale droge, dovodi do hemijskih reakcija i promena u mozgu, tako da ono sto cesto cujemo-potpuno sam normalan, nisam drogiran etc, jednostavno ne stoji. Dalje, nova "strategija", otvaranja puno metadonskih centara sirom Srbije, u kojima ce metadon da se deli kapom i sakom, bez ikakvih strucnih analiza ko treba ili ne treba da udje u ovaj program, polako ce da nas uvede u problem, sa kojim se vec dugo godina bore mnoge drzave u svetu, koji su sa ovim programima poceli jos pre pedesetak godina. U celoj mojoj prici, dosta se oslanjam i na iskustvo strucnjaka iz tih zemalja, cije iskustvo vi cesto uzimate kao opravdanje da su ti programi dobri, inace potpuno neopravdano. Glavni motivi pokretanja Harm reduction programa nisu bili briga i zainteresovanost da se pomogne narkomanima, kako se glasno objavljuje, vec da se smanji steta prema drzavi i drustvu. Kod nas je slucaj posebno simptomatican, zbog korupcije koja je prisutna u zdrvastvu, pa treba i otvoreno reci da mnogi doktori uzimaju dobru kintu bas na metadonu, od firmi koje ga prave.
Ovo je samo deo razloga zbog kojih se borim protiv uvodjenja metadonskih programa i opet zelim da vam kazem, da za svakog od vas postoji sansa da se izlecite. I ovo nije neka politicka ili ne znam kakva parola, to je istina, ne samo mog zivota nego i na stotine ljudi koji su oko mene.
SAMO CEO ŽIVOT...
Kapiram ja tebe odlicno sta govoris,ali ja govorim u svoje ime i veruj mi nema metode koju nisam pokusao! Ne uzimam nikakve narkotike skoro 4 godine, zdravlje mi se poboljsalo za 100%, ugojio sam se oko 20 kg, i sada kada bi me video, rekao bi da u zivotu nisam probao drogu a kamoli se gudrirao skoro 2 decenije ( intravenozno ). Veruj mi kada ti kazem da bez meta nikada ne bih uspeo, niti normalno funkcionisao! Vratila mi se ona volja za zivotom koju dugo, dugo nisam osecao, nista mi nije tesko da uradim, imam vezu dugu 5 godina sa devojkom koja ne zna kako izgleda bensedin, sve u svemu nikad bolje. A sto se tice ovih klinaca koji se rade po 2-3 godine pa kukaju kao zikra, ludilo - njima bi razmislio da li diazepam da dam, a kamo li metadon ili sub! Ajde pa sa srecom!
Anfakabl, ne znam da li si glup/a ili se to samo pravis, vadis reci iz konteksta samo bez veze! Ne govorim o tome da bi se oni trebali nastaviti drogirati posle 2-3 godine, vec da im tada ne treba supstitucija jer jos nisu ogrezli u heroionu pa se mogu skidati bez mnogo lekova! Naravno da zbog mog junk staza ne mislim da sam neka faca, vec mislim da klincima ne treba davati metadon - to je cela filozofija mog prethodnog posta!