Kako da pomognem sinu?

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

lancelot

Kako da pomognem sinu?

Post by lancelot »

Majka sam 18-godišnjaka za kojeg sumnjam (99%) da se drogira. Nekoliko poznanika mi je skretalo pažnju da su čuli (od svoje dece) da moj sin nešto uzima. I ja sumnjam već 1 i po godinu. Zadnje 2 godine se promenio, slabo uči, beži sa časova, nezainteresovan je za sve, noću je budan, danju spava, postao je i agresivan u poslednje vreme. I puno je smršao, kaže da nema apetita, često ga boli stomak. Ne želi doktoru, ne želi da uradi nikakave nalaze ni iz krvi, niti želi dati mokraću na pregled. Na koji način da ga nateram da se testira na droge? On naravno negira da išta uzima, ni ja ne mogu na njemu primetiti ništa kad se uveče vrati kući (ali dugo bude napolju i možda prestane djstvo droge?). Kako da mu pomognem? Šta da uradim?
Nikajlo

Re: Kako da pomognem sinu?

Post by Nikajlo »

vitez okruglog stola?

pa oslonite se na mudrost, snagu i OSHTRINU!!!!

kako on moze da NECE da da urin na pregled???????
zar to nije ruzicasti slon u prostoriji o kom niko ne zeli da prica?!

mozda ja projektujem svoj problem, al voleo bih da se meni neko, kada sam imao osamnaest, posvetio uprkos tome sto sam ja bio zatvoren za roditelje i rodbinu.. to je samo bila maska. umirao sam od zelje da se neko posveti meni! i posto nije, ja sada sa svojih 35. god, cekam da u u torak dam urin i zapocnem terapiju antagonistima.
zato....

MNOGO SRECE I SNAGE VAM ZELIM!!!
lancelot

Post by lancelot »

Nisam mudra jer nisam uspela da ga prevarim i uzmem mu mokraću za pregled. A ni fizički nisam snažnija od njega da ga prisilim. Razmišljam da ga prijavim policiji ili da ga isteram iz kuće jer se stalno dere, psuje, lupa vratima, uništava stvari po kući (ako mu se ne da novac za izlazak).
Nikajlo

Post by Nikajlo »

sad bih voleo da mogu da vam nadjem jedan tekst koji je pisan od strane strucnih lica (kako god taj izraz da shvatite i koliko god da mu verujete.. strucna lica)..

trazio sam svasta po netu u vreme pred donosenje konacne odluke.. i nadjem kako ovisniku ( nadajmo se da to vas sin nije nego da mu je smao povredjena sujeta, na primer.. mislim, nadajmo se) treba pomoci na ovaj i onaj nacin, uraditi ovo i ono za njega.. a na kraju, ako nista od ovoga ne uspe, IZBACITI ga na ulicu!!! secam se kako sam se prvo razbesneo zbog toga i uvredio a potom i tako silno postideo..
ta reecenica je bila jedna od stepenica na mom putu oporavka..

ponavljam, tinejdzeri su chudni...
Nikajlo

Post by Nikajlo »

besni kada mu se ne da novac za izlazak?
on vec manipulise...

ako nista drugo, makar ce vam se ovde naci pametnijih i vedrijih i sposobnijih ljudi od mene da vam pomognu.
samo im dajte malo vremena..
nije ovo bas forum koji svako moze na svakom mestu da otvori, chita i postuje!

svako dobro vam zelim!
klara60

Post by klara60 »

Draga Lancelot, kazes da sumnjas 99% vec duze vrijeme-kao da gledam sebe! Vec je otrcano,no moram ponoviti-roditelji zadnji saznaju. Nama je izuzetno tesko prihvatiti tu cinjenicu....Idi u apoteku i kupi test na droge. Sasa-ex je objasnio kako se moze uzeti mokraca-ujutru ispraznis vodokotlic (pokupis i ostatke vode iz WC solje) i zavres ventil da izgleda kao da je voda nestala, sacekas da on ode u WC i uzimas uzorak, pa testiras. To je samo za tebe da se uvjeris, a sta dalje....Iscitaj forum dobro....i spremi se za dugu iscrpljujucu borbu....Budi na forumu, trazi savjete, citaj...i ne odustaj...Neka je Bog na pomoci i tebi i tvom sinu...Zelim vam puno srece
klara60

Post by klara60 »

Dobro, moze biti i pubertet, a za 10 E , koliko otprilike kosta test, nece niko propasti, a moze se rijesiti velika dilema. Pozdrav
lancelot

Post by lancelot »

Išla sam i kod psihijatra i ispričala mu. On mi je rekao da postoje 2 mogućnosti: ili se drogira ili je mentalno bolestan. savetovao mi je da prijavim policiji da ga privedu u psihijatrijsku kliniku na ispitivanje. To je bilo pre par meseci i tada mi se činilo kao drastična mera. Sada razmišljam i o toj opciji...
HonkyTonkWoman

Post by HonkyTonkWoman »

mislim da je najbitnije da vam sin prizna problem i na tome morate raditi...izbacivanje iz kuce je najveca glupost,samo ce se motat po cesti i nista koristi od toga.velika je to borba...hrabro!!!
SISTER MORPHIN
Mauriko

Post by Mauriko »

Uradite ovako kako Vam je klara rekla.... To je najbolji fazon za testiranje, znam dosta osoba koje su tako roditelji provalili... Nemojte odlagati resavanje ove situacije, sto pre saznate to bolje...
A i nemojte ga izbacivati na ulicu ili zvati policiju... Jos uvek nemate razloga za tako nesto... To su krajnje mere.
Kad budete sigurni da se drogira, prvo morate popricati sa njim i nametnuti mu neku vrstu lecenja. Lecenje ne sme nikako odbiti.
Who dares, wins !
Post Reply