Samo da pojasnim, moj prethodni post je bio maksimalno cinican.
Ko 2+2, pusenje vutre za narkomana u apstinenciji je ozbiljan recidiv koji ga vraca u drogiranje.
1000 pitanja
Moderator: sanela
Re: 1000 pitanja
SAMO CEO ŽIVOT...
Cinizam je, barem što se mene tiče, shvaćen na pravi način i slažem se u potpunosti sa tobom i Sanelom. To su stvari zbog kojih sam zapravo i počela negde da sumnjam u ozbiljnost njegovog lečenja, pa možda i želje za istim. Ne znam samo da li uopšte postoji nešto pametno što bih eventualno ja mogla da uradim za njega dok sve to neuzme maha u mnogo većim razmerama. Priča na tu temu, barem izmedju nas dvoje, nema baš nekog efekta tako da na njoj i neinsistiram.saša-ex wrote:Samo da pojasnim, moj prethodni post je bio maksimalno cinican.
Ko 2+2, pusenje vutre za narkomana u apstinenciji je ozbiljan recidiv koji ga vraca u drogiranje.
- HonkyTonkWoman
ja se necu slozit.4 godine apstiniram od dopa ali pljugu brate mili cu zapalit uvijek dok mi bude pasala...
SISTER MORPHIN
moje misljenje je da je sve to individualna stvar.za mene trava nije droga.i neko ko pusi ganju ne mora nuzno postati zutalj. ja sam i poslije konacnog skidanja povukla jos par puta ali se nikad vise nisam navukla. izmjenila sam zivot iz korjena i ne furam vise ko,gdje i posto prodaje.ko uzima a ko se skinuo.vec godinama sam cista i nisam nikad rekla uzecu ga ponovo ili vise nikad.samo sam skontala da cu u tom momentu odlucit sta cu,jer sebe ne zelim da lazem,nikad ni ikad.a zivim normalan zivot,pored normalne osobe,koju volim i koja me voli.ne razmisljam o svom proslom zivotu.imam ovaj sad jedan jedini i predivnog sincica od 2,5 mjeseca.
Slažem se sa tobom da je stvar idividualna i verovatno zbog toga po tvom mišljenju trava nije, dok po mom jeste vrsta droge.knesa wrote:moje misljenje je da je sve to individualna stvar.za mene trava nije droga
Slažem se i sa ovim da ne mora nužno, medjutim on je više od trećine svog života upravo proveo kao takav, čime je dokazao da jednostavno nije sposoban da bude povremeni konzument, po meni, čak ni trave. Uz sve to apstinira pomoću nalorexa ne više od 9 meseci, a život iz korena evidentno još uvek nije promenio. Ovo što ću napisati je tužno ali... Sumnjam da njegova reč, o tome da li će se drogirati ili ne, nekome znači ili da je bilo kome potrebna. Potrebna su dela.knesa wrote:i neko ko pusi ganju ne mora nuzno postati zutalj
Pored njegovih roditelja, jedna sam od onih koja želi da veruje da za njega ima nade i da će se izvući, ali opet i to što mi sa strane želimo ne znači ništa. Jasno mi je da sve zavisi od njega, samo kažem da mi trenutna dešavanja liče na to da je ponovo izgubio kompas, što opet na osnovu iskustava nekih od vas ne mora da znači da sam u pravu. Pa nek čovek bude pametan... Samo što ja ipak mislim da mu nije pametno da, što bi naš narod rekao, „čačka mečku“.
Last edited by Pawa on Mon Jan 03, 2011 11:21 am, edited 1 time in total.
da,jako teska situacija. bitno je u svemu tome pronaci sustinu problema,jer svaki put ce cackati ak ne nadje dovoljno dobar razlog da ostane cist.da zivi normalno.spasiti ga od njega samog ne mozes,to treba da bude svima jasno al mu mozes neprekidno ukazivati na sve one lijepe stvari u zivotu dok on uistinu ne uvidi da su lijepe.jer ogavniji je osjecaj cistog duha,poslije ovisnosti nego ta surova zutaljska stvarnost.etikete,predrasude,monotonija,price ispricane bezbroj puta,osuda i prvobitno sopstveni aspekt gledanja na sve to. savjetovala bih svakoj osobi koja se zeli boriti za nekoga neka to onda radi kao prijatelj,ni u kojem slucaju kao zivotni partner jer gubitak je neminovan,a kao prijatelja te manje kosta i boli.
a ako nije imao cvrst karakter ne mora da znaci da ga i dalje nema.
a ako nije imao cvrst karakter ne mora da znaci da ga i dalje nema.
Ispod ove rečenice bih mogla opušteno da stavim i njegov potpis.HonkyTonkWoman wrote:apstiniram od dopa ali pljugu brate mili cu zapalit uvijek dok mi bude pasala...
Tako jednostavna rečenica i savet, ali vrovatno retko kome od nas, sa ove druge strane, padne na pamet da u suštini samo to i možemo i treba da radimo ako želimo nekome da pomognemo u fazi kada se taj neko već odlučio za lečenje. Svi kao nešto pokušavamo da rešimo ne znam kakvu enigmu, a ono što je do nas je tako prosto i jednostavno, toliko da o tome i nerazmišljamo.knesa wrote:mozes neprekidno ukazivati na sve one lijepe stvari u zivotu dok on uistinu ne uvidi da su lijepe.
Ovo je nešto čega takodje verovatno većina nas nije svesna. Meni bi recimo bilo logično da čovek koji se skine sa dopa relativno brzo oseti i neku vrstu rasterećenja koje mu pruža nov način života, a time i uvidi prednosti istog. Ako ništa drugo, onda bar neustaješ i neležeš sa frkom šta ćeš i kako ćeš danas/sutra, gde ćeš nabaviti novac koji ti je potreban, koga ćeš prevariti, šta ćeš ovog puta slagati i sl. Pa i to je nešto za početak, zar ne?knesa wrote:ogavniji je osjecaj cistog duha,poslije ovisnosti nego ta surova zutaljska stvarnost.
Što se ovoga tiče, mislim da si apsolutno u pravu.knesa wrote:savjetovala bih svakoj osobi koja se zeli boriti za nekoga neka to onda radi kao prijatelj,ni u kojem slucaju kao zivotni partner jer gubitak je neminovan,a kao prijatelja te manje kosta i boli.
Pa meni stvarno nije jasno kako neko poslije horsa može da puši travu, meni se ona toliko gadi, a prije navlačenja i na početku sam obožavala zapaliti. Onako sređena ne bi ni sjetila da uvlačim dim. Sada je ne mogu smislit, povraća mi se na onaj njen "miris". I mislim da to nije nikakva apstinencija, trava je droga, bila ona lakša ili ne, i nas narkomane-ovisničke ličnosti vodi u teže droge i u recidiv. Znam masu prijatelja koji godinama "samo" puše, i ne pomišljaju na kemiju. Nije to ono "sve do jednom", stvarno zaziru od tih stvari. Ali mi smo već druga priča. Možda pametujem, ali to je moje mišljenje i točka.
Potpis.
Ana, ovaj post si napisala pre deset dana i shvatila sam ga potpuno drugačije od današnjeg, koji se po sadržaju, a i mom mišljenju, bitno razlikuje od navedenog. Na osnovu takvih kontradiktornosti ja ne mogu sa sigurnošću da zaključim šta ti zapravo misliš i želiš da kažeš. Nemoj se ljutiti, i unapred ti se izvinjavam ako grešim, ali imam utisak da po nekad, bez nekog prevelikog uključivanja i bez obzira na ono što zaista misliš, pišeš postove u onom smeru u kom teče diskusija, a samim tim i ne iznosiš svoje iskrene stavove vezano za temu o kojoj se govori.AnAna_mo wrote:Imam ja jednog takvog prijatelja, koji forsira te stvari duplo više od mene.
Ja znam - milion puta sam se uvjerila da on meni želi samo najbolje, ali nekad je tako naporan da mi ide na živce.
Ponekad me čak i iritira sa svim tim.
Ista stvar sa tobom, znam da mu želiš pomoći i da njemu bude dobro, ali daj popusti malo.
Čuj dovukla bi ga na sastanak. Ako mu se dolazi - doći će.
Ako je sad napokon čist nakon deset godina - pa neka, nek uživa malo u životu.
Nek se opusti čovjek, pusti ga da diše malo, nek počne da živi.
Na ovo, s obzirom da nemam ličnog iskustva, zaista ne bih imala šta pametno da kažem sem da nisam pristalica ni jedne od navedenih opcija.AnAna_mo wrote:Pa meni stvarno nije jasno kako neko poslije horsa može da puši travu
Sa ovim se apsolutno slažem i kao što u nekom od prethodnih postova rekoh, to mi je bila jedna od lampica da se zapitam u kom smeru je krenulo njegovo lečenje.AnAna_mo wrote:trava je droga, bila ona lakša ili ne, i nas narkomane-ovisničke ličnosti vodi u teže droge i u recidiv.